Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   9 / 82
(#) Norberto válasza very hozzászólására (») Máj 6, 2007 /

Hali!

Ha nem melegíted sokat a hőlégfúvóval, akkor nem fognak megpusztulni...a statikus elektromosság viszont a velük való érintkezés útján ölheti meg őket, így a hőlégfúvó biztosan nem okoz bennük kárt, esetleg te okozhatsz, ha műszálas cuccban vagy, és sokat fogdosod az IC lábait...
(#) very hozzászólása Máj 6, 2007 /

ok köszi.. ..
igyekszem akkor nem sokat fogdosni.....
(#) bbatka hozzászólása Máj 26, 2007 /

Tisztára rejtély volt számomra hogy Wolf féle kémiai ónozóval kezelt nyákot miért nem tudom forrasztani. Nos ma újra próbálkoztam és sikerült. Csak annyit tettem hogy a páka hőmérsékletét 240Cˇ-ról megemeltem 270Cˇ-ra. Remélem másnak is sikerülni fog aki ezzel küzdött.
(#) Braf hozzászólása Jún 15, 2007 /

nincs valakinek elfekvőben egy 230VAC/18V AC 50W os trafója? mert megrendeltem a JLT-03 as pákát meg akarom csinálni hozzá az állomást csak nincsen trafóm
(#) Frankye válasza Braf hozzászólására (») Jún 16, 2007 /

Apróhirdetéseket nézted? Esetleg a "Keres" részben is felteheted!
(#) Braf válasza Frankye hozzászólására (») Jún 16, 2007 /

már megtörtént azelőtt mielőtt ide írtam
(#) Frankye válasza Braf hozzászólására (») Jún 16, 2007 /

Akkor bocs!
(#) zsozso01 hozzászólása Júl 16, 2007 /

Sziasztok
nemrégiben kezdtem el az elektronikával foglalkozni és most jutottam el addig a pontig, ahol forrasztani kéne. már vettünk egy 5.000 ft-os forrasztó szettet, az eladó szerint nagyon megbízható. A gyakorlattal viszont gondok vannak, még sosem volt kezembe ilyen eszköz. Mive kéne kezdeni a gyakorlást?, kezdő tippek .. ebben kérem a segítségeteket
Üdv, Zsolt
(#) Norberto válasza zsozso01 hozzászólására (») Júl 16, 2007 /

Szerezni bontott NYÁK-lapokat...

Óvatosan forrasztgatni rajta, kiszedni alkatrészeket, esetleg visszarakni újakat (pl. olcsó ellenállásokból)...

Aztán lehet vezetékeket blankolni százszámra, és azok végeit szépen forrasztgatni...előbb-utóbb sikerül!

Sőt, a technológiai helyes sorrendet is átböngészheted, hogy kezdj neki, hogyan sajátítsd el helyesen:

ITT van egy leírás!
(#) zsozso01 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 16, 2007 /

Nagyon köszönöm Norberto!
Még 1 kérdés: funkcióját tekintve mi a különbség a "pisztoly" és a "csavarhúzó" alakú pákák között?
(#) Frankye válasza zsozso01 hozzászólására (») Júl 16, 2007 /

A pisztoly páka nagy hővel, gyorsan forraszt, ezért is hívják "pillanatforrasztó"-nak. A véső alakú precízebb munkához való, de az igazán finom, elektronikai dolgokhoz a ceruza-hegy forma alkalmas!
(#) schyber hozzászólása Aug 3, 2007 /

hali megszeretném kérdezni hogy szal van egy 100w os pontforrasztóm és a pákafejet mindig odaégetem szal már a pákafej ég szétt és mindig cserélni kell:'( miért van ez????
(#) Stadi válasza schyber hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Valószínűleg nincs a hegyen védőbevonat, vagy van, de sérült, és emiatt ég el hamar. Esetleg a kelleténél melegebbre fűti a páka a hegyet. Milyen páka ez? Ha pillanatpáka, akkor a rézhuzal hosszával lehet némileg szabályozni, hogy mennyire fűtsön. Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom, mikor még azt használtam. Aztán áttértem elektromos pákára, és azóta utálom a pillanatpákát.
(#) schyber hozzászólása Aug 4, 2007 /

pontforrasztó 100w os
(#) Stadi hozzászólása Aug 13, 2007 /

Kinek milyen módszere van a litze huzalok (zománcszigetelésű drótsodrony) forrasztására? Én jelenleg a következő sémát alkalmazom: huzal összesodor, öngyújtóval szigetelés leéget, reszelés (tűreszelővel) a felületek tisztítására, majd forrasztás. Ez persze nem tökéletes, mivel a szigetelés maradványait a sodrony belsejévől a reszelő nyilván nem távolítja el. Nincs valami egyszerűbb, gyorsabb, jobb módszer ennél?

Most találtam itt egy érdekes ötletet, de a gond az, hogy nekem 10-es volumenben kellene ilyesmiket forrasztgatnom, és ez a megoldás sem tűnik nagyon haladósnak, meg eléggé körülményes is. (Bár, ha 10 véget egyszerre nyomok bele... )
(#) Norberto válasza Stadi hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Hallottam már erről a módszerről!

Van, aki azt mondta, hogy bevált, van, akinek nem tetszett annyira...

Apám mindenesetre kromofágba mártotta fél percre a drót végét...sok ezer tekercset készített így egyesével

Felfűzte őket egy vékony pálcára, és utána beletette őket úgy egy üveg-tányérkába, hogy pont a tekercs lábát érje csak a "maratóanyag".

Nem tudom, hogy manapság lehet-e kapni ilyen típusú kromofágot...
(#) unicorn hozzászólása Aug 24, 2007 /

Egy igazán kezdő kérséem lenne:
Vettem egy 10.000µF-os kondenzátort. Ezen a képen látható, hogy hogyan néznek ki a lábai.
A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan kell forrasztani a nyákra? Szimplán csak csinálok neki egy akkora lyukat, amekkora kell és beleforrasztom? Utána vágjam le a kilógó részt? Vagy rá kell hatogatni a másik oldalon a nyákra?

Köszi
Tibor
(#) Norberto válasza unicorn hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Milyen jó lenne, ha működne a link...
(#) Stadi válasza unicorn hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Ennek a lábait nem kell hajtogatni. Egyszerűen beülteted a NYÁKba. Ha kicsi neki a lyuk, akkor vagy megnagyobbítod, vagy egy vékonyabb drótot forrasztasz a NYÁKba, és ahhoz forrasztod a kondi lábait. Utóbbi azért nem túl szerencsés, mert a kondi nem fog fixen ülni a helyén, hanem kicsit "libegni" fog, ha mozgatod a NYÁKot.

Norberto: én arra tippelek, hogy az u F-et (egybe) a fórum motorja javította mikrofaradra. Amúgy köszi a litzés tippedet, hamarosan járok a kedvenc háztartási boltomban, és utánakérdezek a kromofágnak.
Edit: tényleg a fórummotor javított, írok is mindjárt a fejlesztéses topikba.
(#) Norberto válasza Stadi hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Apám még "régebbi" típusú kromofágot használt, az nem tudom, ugyan milyen, de egyszer nemrég próbálta ő is a most kapható, világos (almalé) színű kromo-val, és az már egyáltalán nem használt a tekercseknek :no:

Amit apám használt a zománcozás lemaratására, annak olyan jó sötét vörösesbarnás színe volt.
(#) Stadi válasza Norberto hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

OK, majd olyat próbálok venni, hátha van.
(#) unicorn válasza Stadi hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Köszönöm, akkor így csinálom.

Egyébként valóban a fórum motorja javította a linket...
(#) gpsz85 hozzászólása Nov 11, 2007 /

Üdvözletem!
A fahrenheit 28001 28002 és a jlt-02-es forrasztóállomás pákája miben különbözik?
28001es trafóhoz bármelyik illeszthető?
voltaképpen egy fűtőbetét kellene egy 28001-es pákájába.
Honnan lehetne ilyet szerezni?
(#) Frankye válasza gpsz85 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Azt hiszem, hogy az Incomp-nál kapható.
(#) gpsz85 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

jlt-02-eshez van nekik, csak nem tudom, hogy hajlandó-e együttműködni a 28001esnek a trafójával.
(#) zenetom hozzászólása Nov 14, 2007 /

Hali!
Ez a rész nem teljesen ide tatrozik, de azért leírom, mert hasznos lehet: ha valamilyen alkatrészt rögzíteni akarunk pl a NYÁK-ra, akor érdemes ragasztópisztollyal ráragasztani az alaktrészt a NYÁK-ra (én a sp*rban vettem 300Ft-ért egy éve, azóta kiválóan műxik ) ragasztópisztolyt pl az Obiban lehet venni, és szinte minden elektrós boltban lehet hozzá kapni ragasztórudat, ha elfogyott.
Ja és lenne egy kérdés: elég 20W-os forrasztópáka forrasztásokhoz (pl LED-ek, ellenállások, tranzisztorok forrasztására) ? köszi
(#) aakyboy hozzászólása Dec 29, 2007 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni a JLT-02 -es forrasztó-állomást, de nem tudom, hogy milyen trafót használjak hozzá.
Találtam egy-két helyet ahol árulnak 24 V-osakat, de annyi féle van, hogy foglamam sincs, hogy melyiket vegyem.

Itt talázal sok félét: http://www.dspsystem.hu/index.php?m=400&K=477&ak=492&akmn=Transzformátor%2024V

Előre is köszönök minden tanácsot.
(#) ivicz hozzászólása Jan 2, 2008 /

Szasztok,

az a kérdés, hogy az akksik (az ilyen kis, pl. AA méretű akksira, nem pedig autóakksira gondolok) végére a forrfület hogyan szokták rögzíteni? Hegesztéssel? Házilag meg lehet valahogy oldani? Mondjuk hegesztőm van és hegeszteni is tudok, csak kicsit nagyobb dolgokat Egy akkupakkot szeretnék csinálni, de a sima akksik sokkal olcsóbbak, mint az eleve forrfülesek.
(#) digimann válasza aakyboy hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Szeva!

Szerintem 24V és legalább 50VA kell neki. Ha nagyobb teljesítményűt veszel, maximum nem lesz kihasználva.
(#) digimann válasza ivicz hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Hello!

Azt próbáltad már, hogy egy kicsit, finoman megcsiszolod a végét?
Következő: »»   9 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem