Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Ha nem melegíted sokat a hőlégfúvóval, akkor nem fognak megpusztulni...a statikus elektromosság viszont a velük való érintkezés útján ölheti meg őket, így a hőlégfúvó biztosan nem okoz bennük kárt, esetleg te okozhatsz, ha műszálas cuccban vagy, és sokat fogdosod az IC lábait...
Tisztára rejtély volt számomra hogy Wolf féle kémiai ónozóval kezelt nyákot miért nem tudom forrasztani. Nos ma újra próbálkoztam és sikerült. Csak annyit tettem hogy a páka hőmérsékletét 240Cˇ-ról megemeltem 270Cˇ-ra. Remélem másnak is sikerülni fog aki ezzel küzdött.
nincs valakinek elfekvőben egy 230VAC/18V AC 50W os trafója? mert megrendeltem a JLT-03 as pákát meg akarom csinálni hozzá az állomást csak nincsen trafóm
Apróhirdetéseket nézted? Esetleg a "Keres" részben is felteheted!
Sziasztok
nemrégiben kezdtem el az elektronikával foglalkozni és most jutottam el addig a pontig, ahol forrasztani kéne. már vettünk egy 5.000 ft-os forrasztó szettet, az eladó szerint nagyon megbízható. A gyakorlattal viszont gondok vannak, még sosem volt kezembe ilyen eszköz. Mive kéne kezdeni a gyakorlást?, kezdő tippek .. ebben kérem a segítségeteket Üdv, Zsolt
Szerezni bontott NYÁK-lapokat...
Óvatosan forrasztgatni rajta, kiszedni alkatrészeket, esetleg visszarakni újakat (pl. olcsó ellenállásokból)... Aztán lehet vezetékeket blankolni százszámra, és azok végeit szépen forrasztgatni...előbb-utóbb sikerül! Sőt, a technológiai helyes sorrendet is átböngészheted, hogy kezdj neki, hogyan sajátítsd el helyesen: ITT van egy leírás!
Nagyon köszönöm Norberto!
Még 1 kérdés: funkcióját tekintve mi a különbség a "pisztoly" és a "csavarhúzó" alakú pákák között?
A pisztoly páka nagy hővel, gyorsan forraszt, ezért is hívják "pillanatforrasztó"-nak. A véső alakú precízebb munkához való, de az igazán finom, elektronikai dolgokhoz a ceruza-hegy forma alkalmas!
hali megszeretném kérdezni hogy szal van egy 100w os pontforrasztóm és a pákafejet mindig odaégetem szal már a pákafej ég szétt és mindig cserélni kell:'( miért van ez????
Valószínűleg nincs a hegyen védőbevonat, vagy van, de sérült, és emiatt ég el hamar. Esetleg a kelleténél melegebbre fűti a páka a hegyet. Milyen páka ez? Ha pillanatpáka, akkor a rézhuzal hosszával lehet némileg szabályozni, hogy mennyire fűtsön. Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom, mikor még azt használtam. Aztán áttértem elektromos pákára, és azóta utálom a pillanatpákát.
Kinek milyen módszere van a litze huzalok (zománcszigetelésű drótsodrony) forrasztására? Én jelenleg a következő sémát alkalmazom: huzal összesodor, öngyújtóval szigetelés leéget, reszelés (tűreszelővel) a felületek tisztítására, majd forrasztás. Ez persze nem tökéletes, mivel a szigetelés maradványait a sodrony belsejévől a reszelő nyilván nem távolítja el. Nincs valami egyszerűbb, gyorsabb, jobb módszer ennél?
Most találtam itt egy érdekes ötletet, de a gond az, hogy nekem 10-es volumenben kellene ilyesmiket forrasztgatnom, és ez a megoldás sem tűnik nagyon haladósnak, meg eléggé körülményes is. (Bár, ha 10 véget egyszerre nyomok bele... )
Hallottam már erről a módszerről!
Van, aki azt mondta, hogy bevált, van, akinek nem tetszett annyira... Apám mindenesetre kromofágba mártotta fél percre a drót végét...sok ezer tekercset készített így egyesével Felfűzte őket egy vékony pálcára, és utána beletette őket úgy egy üveg-tányérkába, hogy pont a tekercs lábát érje csak a "maratóanyag". Nem tudom, hogy manapság lehet-e kapni ilyen típusú kromofágot...
Egy igazán kezdő kérséem lenne:
Vettem egy 10.000µF-os kondenzátort. Ezen a képen látható, hogy hogyan néznek ki a lábai. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan kell forrasztani a nyákra? Szimplán csak csinálok neki egy akkora lyukat, amekkora kell és beleforrasztom? Utána vágjam le a kilógó részt? Vagy rá kell hatogatni a másik oldalon a nyákra? Köszi Tibor
Milyen jó lenne, ha működne a link...
Ennek a lábait nem kell hajtogatni. Egyszerűen beülteted a NYÁKba. Ha kicsi neki a lyuk, akkor vagy megnagyobbítod, vagy egy vékonyabb drótot forrasztasz a NYÁKba, és ahhoz forrasztod a kondi lábait. Utóbbi azért nem túl szerencsés, mert a kondi nem fog fixen ülni a helyén, hanem kicsit "libegni" fog, ha mozgatod a NYÁKot.
Norberto: én arra tippelek, hogy az u F-et (egybe) a fórum motorja javította mikrofaradra. Amúgy köszi a litzés tippedet, hamarosan járok a kedvenc háztartási boltomban, és utánakérdezek a kromofágnak. Edit: tényleg a fórummotor javított, írok is mindjárt a fejlesztéses topikba.
Apám még "régebbi" típusú kromofágot használt, az nem tudom, ugyan milyen, de egyszer nemrég próbálta ő is a most kapható, világos (almalé) színű kromo-val, és az már egyáltalán nem használt a tekercseknek :no:
Amit apám használt a zománcozás lemaratására, annak olyan jó sötét vörösesbarnás színe volt.
OK, majd olyat próbálok venni, hátha van.
Köszönöm, akkor így csinálom.
Egyébként valóban a fórum motorja javította a linket...
Üdvözletem!
A fahrenheit 28001 28002 és a jlt-02-es forrasztóállomás pákája miben különbözik? 28001es trafóhoz bármelyik illeszthető? voltaképpen egy fűtőbetét kellene egy 28001-es pákájába. Honnan lehetne ilyet szerezni?
Azt hiszem, hogy az Incomp-nál kapható.
jlt-02-eshez van nekik, csak nem tudom, hogy hajlandó-e együttműködni a 28001esnek a trafójával.
Hali!
Ez a rész nem teljesen ide tatrozik, de azért leírom, mert hasznos lehet: ha valamilyen alkatrészt rögzíteni akarunk pl a NYÁK-ra, akor érdemes ragasztópisztollyal ráragasztani az alaktrészt a NYÁK-ra (én a sp*rban vettem 300Ft-ért egy éve, azóta kiválóan műxik ) ragasztópisztolyt pl az Obiban lehet venni, és szinte minden elektrós boltban lehet hozzá kapni ragasztórudat, ha elfogyott. Ja és lenne egy kérdés: elég 20W-os forrasztópáka forrasztásokhoz (pl LED-ek, ellenállások, tranzisztorok forrasztására) ? köszi
Sziasztok!
Szeretném megépíteni a JLT-02 -es forrasztó-állomást, de nem tudom, hogy milyen trafót használjak hozzá. Találtam egy-két helyet ahol árulnak 24 V-osakat, de annyi féle van, hogy foglamam sincs, hogy melyiket vegyem. Itt talázal sok félét: http://www.dspsystem.hu/index.php?m=400&K=477&ak=492&akmn=Transzformátor%2024V Előre is köszönök minden tanácsot.
Szasztok,
az a kérdés, hogy az akksik (az ilyen kis, pl. AA méretű akksira, nem pedig autóakksira gondolok) végére a forrfület hogyan szokták rögzíteni? Hegesztéssel? Házilag meg lehet valahogy oldani? Mondjuk hegesztőm van és hegeszteni is tudok, csak kicsit nagyobb dolgokat Egy akkupakkot szeretnék csinálni, de a sima akksik sokkal olcsóbbak, mint az eleve forrfülesek.
Szeva!
Szerintem 24V és legalább 50VA kell neki. Ha nagyobb teljesítményűt veszel, maximum nem lesz kihasználva. |
Bejelentkezés
Hirdetés |