Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   58 / 276
(#) mpisti válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Kedves Robert0322!
Ha Co gépet akarsz építeni,akkor ne az elektródás gép adatainak figyelembevételével készíts trafót, hanem a Co gépek adattábláiról leolvasható adatok alapján. Ha visszaolvasol, Teodornak már leírtam,hogy a Co gépek minimális és maximális teljesítménye alapvetően a hegesztéshez szükséges feszültségből és az előtolás sebességéből áll. Ha a trafód feszültségét egy határ fölé emeled, akkor a trafód nem hogy jobb nem lesz, de határozottan rosszabb ívtulajdonságokkal fog rendelkezni, tehát nemhogy rátekerni nem kell, inkább csökkenteni kellene a menetszámot. A menetszám csökkentésével csökken a feszültség, de a trafó zárlati árama növekedni fog a feszültség csökkenés arányában. Az általad említett 50cm2-es vas több mint elég egy házi Co hegesztőnek, csak a szekunder feszültséget az elvárt használhatósághoz kell méretezni. A leggyakrabban alkalmazott módszer a fokozatkapcsoló a primer oldalon. Az üresjárási feszültség a szekunderen a legkisebb fokozatban kb. 18V, de a legerősebb fokozatban sem kell több,mint 35-36V, így a leggyengébb fokozatban tudsz vékony anyagokat 0,6-0.8mm-es huzallal hegeszteni, a legerősebb fokozatban pedig akár 1,2mm-es huzallal 6-8mm-es anyagok hegesztésére is képes lehet a gép.
(#) teodor válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia, a 3mm boven megfelel 0.6, 0.8, 1.2 mm-es, huzalhoz. Hegeszteni szepen lehetett vele vastag anyagot, 1mm alatt felig elrohadt lemeznel mar problemak voltak. Gondolj bele 65v szekunder feszultsegnel a trafo lemezt ami eleg vekony nem frocskoli szet hanem fejrakja csak ra a huzalt, ott nincs energia. Fenykep jo lenne a traforol is, az utolso tanacsom pedig az,hogy a helyedbe kiprobalnam bevonatos palcaval egyeniranyitok nelkul.
(#) teodor válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Az lehet, hogy nem tekercseltem annyit mint te, de amit csinaltam az mukodott-mukodik.
Autoszerelo a szakmam, egypar foltott mar felraktam autora, karbantartokent dolgozok, hobbibol sutoipari kemenceket javitok, neha 1-2 automata kaput is szerelek.
(#) teodor válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

A gyari trafo adattablajat megneztem, 30A 15,5v, 75A 17.6V, az utobbihoz 60% hegesztesi ido tartozik, max 100A veheto ki belole, uresjarati feszultseget 24.4V-nak irja. Megmertem nagyjabol a toroidot is olyan 40x 80mm a mag kereszt metszete.
(#) robert0322 válasza teodor hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

hála az égnek most már az az enyém is ,és szét sem kellet szednem ,csak tekernem kellet egy fojtót hozzá.

azért tisztelettel a segíteni akarásodért üdv. Róbert.
(#) mpisti válasza teodor hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Elnézést hogy beleszólok, de a 3mm-es huzal keresztmetszete durván 7mm2. Ha 10A/mm2-es terhelést tételezek fel-ami igen csak határeset,még ventilátoros hűtés mellett is- akkor 70A az az áram,amivel a trafó terhelhető. Ez kb. 0,6mm-es Co huzalhoz elég, a 0,8mm-es huzalnál határeset, de nagyon. Az 1,2mm-es huzal kezdőárama valahol 150A környékén van. Tehát ha már méretezésről esett szó itt néhány hozzászólással korábban, akkor ilyen apróságokat is mint a huzal terhelhetősége - illik figyelembe venni.

Igen igy van altalaban, ketutas egyeniranyitas 50% terheles 50% hules, toroidnal mindenszekunder menet szabadon van(kulso), ha joltudom a terhelhetosegnel ezeket is figyelembe veszik. A gyari trafo mint emlitettem aluval van tekercselve sacra 4-5mm ez is jo csak melegszik hamar, tenyleg csak pontozasra jo, Mivel meg nem hegesztettem ezert szeretnek olyan trafot amivel folyamatosan tudok hegeszteni 1mm lemezeket is, a folyamatosan az 50-100mm jelent. Amelyik trafo ezt nem tudja az nalam nem igazan hasznalhato.
Mert kersz elnezest, ez egy forum egymas okitasara magunk okulasara vagyunk itt.
(#) ledacs válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Lehet,de trakis-hetra felirat van az oldalán gyárilag.

DSC00244.jpg

(#) g.laci kölyök válasza ledacs hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia megnézem mit tehetek érdekedben holnap megpróbálok a gyártótól kérni neked kezelésit vagy gépkönyvet .
(#) mpisti válasza ledacs hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Igen, látom. Az érdekesség az,hogy a Trakis-Hetra Nagykőrösön van, a Weld-Impex pedig Karcagon. Lehet hogy kooperációban készült?
(#) mpisti válasza teodor hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Igen,tudom hogy a kétutas egyenirányítás esetén a szekunder jobban terhelhető mivel csak az egyenirányító bekötésének megfelelő félhullámonként folyik csak áram az adott tekercsfélben. De a 10A/mm2-t ebben az esetben sem szokás túllépni. Arról nem beszélve, hogy az alatta levő primerben fejlődő hő is melegít a szekunderen, és viszont.

Szia, jovo het elejen lesz idom kiserletezni vele. Nem montam, irtam azt, hogy az 1.2mm huzallal 100% volt a hegesztesi ido. Meg nem is az a cel, hogy iparszeruen hasznaljam, de jo ha van, hasznalhato nemi hatranyokkal. A mereterol annyit, hogy nem sokkal nagyobb egy inverteres trafotol, termeszetesen kisdob huzal jar hozza.(5Kgr)
(#) robert0322 hozzászólása Nov 6, 2011 /

szeretném megkérdezni:hogy a fojtótekercs melyik kivezetése van rákötve a pisztolyra ?
(#) Papp Ferike válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Hali!

Sokszor előfordul,hogy az egyes gyártók saját termékpalettája kicsike,ezért más cégektől kérnek be ajánlatokat nagyobb,vagy éppen kisebb gépekre. Amennyiben egy olyan gépet rendelnek tőlük amit ugyan a katalógusukban saját gépként tüntetnek fel,de más által van gyártva akkor a másik cég ugyanolyan színben mint a rendelő gyártó színe ,legyártja a gépet. Sok ilyen dolog létezik már,s egyáltalán nem furcsa a mai világban.
Egyébként , írsz a trakis-nak és küldenek.
(#) mpisti válasza Papp Ferike hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Köszönöm a választ. Mindkét céget, és a termékpalettájukat is ismerem, de nem gondoltam volna hogy közös gépet dobnak piacra. Eszerint megint lemaradtam valamiről.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

A budapesti trakis-hetra rendelt tőlük anno tig gépeket (mert ők nem gyártanak ilyet) azért van rajta a trakis logója
(#) Műszerész válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Szia!
Teljesen mindegy mert csak 1 tekercs az egész, midegy , hogy kötöd be. a polaritás nem mindegy Védőgázasnál a + megy a munkakábelre, porbelesnél - . De a folytót akár teheted a test körbe is, ahova könnyebb kábelezni.
(#) robert0322 válasza Műszerész hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

elnézést rosszul tettem fel a kérdést azt tudom hogy a co2 védőgázosnál a + kell rögzíteni ,ugyanis tekercseltem egy zárt E I vasmagos fojtót s erre tekertem
fel két sorban 30 menetet .az lenne a kérdésem hogy:a fojtótekercs kiindulási pontját vagy pedig a legfelső sor kimenetét rögzítsem az egyenirányító pozitívára ? kösz szépen előre is.VÁROM VÁLASZOTOK.
(#) mpisti válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Az E-I magos fojtónál feltétlenül hagyjál 2-3mm légrést, azaz ezt nem szabad átlapolva lemezelni. A 2x30 menetet párhuzamosítani akarod? mert 60 menet semmiesetre sem kell a fojtóra, csak 30-35 menet maximum. Egyébként mindegy,hogy a kezdő vagy a végző szál megy a pozitívra, ez nem folyásolja be a fojtó működését, ahogy már Műszerész is leírta.
(#) robert0322 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

eszembe sincs 35 fölé menni ,csak két sorban 15-15 menetet tehát soronként 15max 17 menetet igy alkot majd 2 sort E I lemezre nagyon jó és vastag vászonszigetelésnél már meg is van a légrés . M I G -eknél pl ez bevált séma csak ők nem hagynak fél mm -nél nagyobb légrést . köszi a segitséged
(#) Műszerész válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

A légréssel játszani kell, hogy beállítsd a "nyugodt heggsztést" sok múlik rajta.
(#) robert0322 válasza Műszerész hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

a gépet elkészítettem magam tekercseltem 230 menettől15 ös ével csapoltam k .b.310 ig .a primert a szekunder58menet E I vasmagra vasmag középső hasznos részének mérete 51x90mm egyenirányítva van az előtolást külön trafórol adom neki szabályzóval puffer és folytó nélkül eddig igy hegeszt.1 es fokozato tehát 310 menetszámon van a primer.
(#) mpisti válasza robert0322 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Ezt is trafólemezre hegesztetted?
(#) trabi007 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Heló! Tanácsot szeretnék kérni tőlled hogy azt a trafót amiről a képeket felraktam hogyan olydjam meg a szabályozását , gy triakos kapcsolással vagy át kellene tekercselni a trafót megcsapolásokkal a vas adatai 50négyzetcentis mag 2 mmes rézhuzal a primer és a primer üresjárati árami pár tized amper a válaszokat előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza trabi007 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Ezt a szabályzót én nem építettem meg, így nincs gyakorlati tapasztalatom vele kapcsolatosan. Ha olvastad a fórumot folyamatosan, akkor tapasztalhattad,hogy én inkább a szekunder oldali szabályozást részesítem előnyben, mivel a hegesztési paraméterek jobban kézben tarthatók,mint a primer oldali szabályzóknál.
(#) ledacs hozzászólása Nov 7, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Felhívta, a karcagi weld-Impexet és máris küldték a rajzot.
Most nézem meg
Üdv! Joci
(#) trabi007 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Én is azon gondolkoztam hogy tirisztorrokkal oldanám meg de se tirisztor se áramköri rajz nincs hozzá esetleg ha tudnál egy 2 tirisztoros vezérlés rajzot küldeni akkor az már fél siker lenne .
(#) mpisti válasza trabi007 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

A jobb felső oldalon levő fényképezőgép ikonra kattintva rengeteg rajz fog előjönni. Ha ezt megteszed másik hegesztőgépes fórumhelyen is itt a hobbielektronikán, rengeteg rajzot fogsz kapni. De ha ennek ellenére sem találsz kedvedre valót, akkor megpróbálok keresni egyet neked,de nem most. Most csak azért nem tudok keresni mert bőven elég elfoglaltságom van.
(#) robert0322 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

most kértem 2.5mm-es zárt szélvényt és ilyen lett egyesen és hatoson,a kreációm.
(#) szell69 válasza ledacs hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Szia,
Nagyot segítenél ha elküldenéd nekem a gép rajzát. Megkérnélek,hogy csinálj a gép belsejéről pár képet is.
Köszi
Következő: »»   58 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem