Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Kedves Robert0322!
Ha Co gépet akarsz építeni,akkor ne az elektródás gép adatainak figyelembevételével készíts trafót, hanem a Co gépek adattábláiról leolvasható adatok alapján. Ha visszaolvasol, Teodornak már leírtam,hogy a Co gépek minimális és maximális teljesítménye alapvetően a hegesztéshez szükséges feszültségből és az előtolás sebességéből áll. Ha a trafód feszültségét egy határ fölé emeled, akkor a trafód nem hogy jobb nem lesz, de határozottan rosszabb ívtulajdonságokkal fog rendelkezni, tehát nemhogy rátekerni nem kell, inkább csökkenteni kellene a menetszámot. A menetszám csökkentésével csökken a feszültség, de a trafó zárlati árama növekedni fog a feszültség csökkenés arányában. Az általad említett 50cm2-es vas több mint elég egy házi Co hegesztőnek, csak a szekunder feszültséget az elvárt használhatósághoz kell méretezni. A leggyakrabban alkalmazott módszer a fokozatkapcsoló a primer oldalon. Az üresjárási feszültség a szekunderen a legkisebb fokozatban kb. 18V, de a legerősebb fokozatban sem kell több,mint 35-36V, így a leggyengébb fokozatban tudsz vékony anyagokat 0,6-0.8mm-es huzallal hegeszteni, a legerősebb fokozatban pedig akár 1,2mm-es huzallal 6-8mm-es anyagok hegesztésére is képes lehet a gép.
Szia, a 3mm boven megfelel 0.6, 0.8, 1.2 mm-es, huzalhoz. Hegeszteni szepen lehetett vele vastag anyagot, 1mm alatt felig elrohadt lemeznel mar problemak voltak. Gondolj bele 65v szekunder feszultsegnel a trafo lemezt ami eleg vekony nem frocskoli szet hanem fejrakja csak ra a huzalt, ott nincs energia. Fenykep jo lenne a traforol is, az utolso tanacsom pedig az,hogy a helyedbe kiprobalnam bevonatos palcaval egyeniranyitok nelkul.
Az lehet, hogy nem tekercseltem annyit mint te, de amit csinaltam az mukodott-mukodik.
Autoszerelo a szakmam, egypar foltott mar felraktam autora, karbantartokent dolgozok, hobbibol sutoipari kemenceket javitok, neha 1-2 automata kaput is szerelek.
A gyari trafo adattablajat megneztem, 30A 15,5v, 75A 17.6V, az utobbihoz 60% hegesztesi ido tartozik, max 100A veheto ki belole, uresjarati feszultseget 24.4V-nak irja. Megmertem nagyjabol a toroidot is olyan 40x 80mm a mag kereszt metszete.
hála az égnek most már az az enyém is ,és szét sem kellet szednem ,csak tekernem kellet egy fojtót hozzá.
azért tisztelettel a segíteni akarásodért üdv. Róbert.
Elnézést hogy beleszólok, de a 3mm-es huzal keresztmetszete durván 7mm2. Ha 10A/mm2-es terhelést tételezek fel-ami igen csak határeset,még ventilátoros hűtés mellett is- akkor 70A az az áram,amivel a trafó terhelhető. Ez kb. 0,6mm-es Co huzalhoz elég, a 0,8mm-es huzalnál határeset, de nagyon. Az 1,2mm-es huzal kezdőárama valahol 150A környékén van. Tehát ha már méretezésről esett szó itt néhány hozzászólással korábban, akkor ilyen apróságokat is mint a huzal terhelhetősége - illik figyelembe venni.
Igen igy van altalaban, ketutas egyeniranyitas 50% terheles 50% hules, toroidnal mindenszekunder menet szabadon van(kulso), ha joltudom a terhelhetosegnel ezeket is figyelembe veszik. A gyari trafo mint emlitettem aluval van tekercselve sacra 4-5mm ez is jo csak melegszik hamar, tenyleg csak pontozasra jo, Mivel meg nem hegesztettem ezert szeretnek olyan trafot amivel folyamatosan tudok hegeszteni 1mm lemezeket is, a folyamatosan az 50-100mm jelent. Amelyik trafo ezt nem tudja az nalam nem igazan hasznalhato.
Mert kersz elnezest, ez egy forum egymas okitasara magunk okulasara vagyunk itt.
Lehet,de trakis-hetra felirat van az oldalán gyárilag.
Szia megnézem mit tehetek érdekedben holnap megpróbálok a gyártótól kérni neked kezelésit vagy gépkönyvet .
Igen, látom.
![]() ![]()
Igen,tudom hogy a kétutas egyenirányítás esetén a szekunder jobban terhelhető mivel csak az egyenirányító bekötésének megfelelő félhullámonként folyik csak áram az adott tekercsfélben. De a 10A/mm2-t ebben az esetben sem szokás túllépni. Arról nem beszélve, hogy az alatta levő primerben fejlődő hő is melegít a szekunderen, és viszont.
Szia, jovo het elejen lesz idom kiserletezni vele. Nem montam, irtam azt, hogy az 1.2mm huzallal 100% volt a hegesztesi ido. Meg nem is az a cel, hogy iparszeruen hasznaljam, de jo ha van, hasznalhato nemi hatranyokkal. A mereterol annyit, hogy nem sokkal nagyobb egy inverteres trafotol, termeszetesen kisdob huzal jar hozza.(5Kgr)
szeretném megkérdezni:hogy a fojtótekercs melyik kivezetése van rákötve a pisztolyra ?
Hali!
Sokszor előfordul,hogy az egyes gyártók saját termékpalettája kicsike,ezért más cégektől kérnek be ajánlatokat nagyobb,vagy éppen kisebb gépekre. Amennyiben egy olyan gépet rendelnek tőlük amit ugyan a katalógusukban saját gépként tüntetnek fel,de más által van gyártva akkor a másik cég ugyanolyan színben mint a rendelő gyártó színe ,legyártja a gépet. Sok ilyen dolog létezik már,s egyáltalán nem furcsa a mai világban. Egyébként , írsz a trakis-nak és küldenek.
Köszönöm a választ. Mindkét céget, és a termékpalettájukat is ismerem, de nem gondoltam volna hogy közös gépet dobnak piacra. Eszerint megint lemaradtam valamiről.
![]()
A budapesti trakis-hetra rendelt tőlük anno tig gépeket (mert ők nem gyártanak ilyet) azért van rajta a trakis logója
Szia!
Teljesen mindegy mert csak 1 tekercs az egész, midegy , hogy kötöd be. a polaritás nem mindegy Védőgázasnál a + megy a munkakábelre, porbelesnél - . De a folytót akár teheted a test körbe is, ahova könnyebb kábelezni.
elnézést rosszul tettem fel a kérdést azt tudom hogy a co2 védőgázosnál a + kell rögzíteni ,ugyanis tekercseltem egy zárt E I vasmagos fojtót s erre tekertem
fel két sorban 30 menetet .az lenne a kérdésem hogy:a fojtótekercs kiindulási pontját vagy pedig a legfelső sor kimenetét rögzítsem az egyenirányító pozitívára ? kösz szépen előre is.VÁROM VÁLASZOTOK.
Az E-I magos fojtónál feltétlenül hagyjál 2-3mm légrést, azaz ezt nem szabad átlapolva lemezelni. A 2x30 menetet párhuzamosítani akarod? mert 60 menet semmiesetre sem kell a fojtóra, csak 30-35 menet maximum. Egyébként mindegy,hogy a kezdő vagy a végző szál megy a pozitívra, ez nem folyásolja be a fojtó működését, ahogy már Műszerész is leírta.
eszembe sincs 35 fölé menni ,csak két sorban 15-15 menetet tehát soronként 15max 17 menetet igy alkot majd 2 sort E I lemezre nagyon jó és vastag vászonszigetelésnél már meg is van a légrés . M I G -eknél pl ez bevált séma csak ők nem hagynak fél mm -nél nagyobb légrést . köszi a segitséged
A légréssel játszani kell, hogy beállítsd a "nyugodt heggsztést" sok múlik rajta.
a gépet elkészítettem magam tekercseltem 230 menettől15 ös ével csapoltam k .b.310 ig .a primert a szekunder58menet E I vasmagra vasmag középső hasznos részének mérete 51x90mm egyenirányítva van az előtolást külön trafórol adom neki szabályzóval puffer és folytó nélkül eddig igy hegeszt.1 es fokozato tehát 310 menetszámon van a primer.
Ezt is trafólemezre hegesztetted?
![]()
Heló! Tanácsot szeretnék kérni tőlled hogy azt a trafót amiről a képeket felraktam hogyan olydjam meg a szabályozását , gy triakos kapcsolással vagy át kellene tekercselni a trafót megcsapolásokkal a vas adatai 50négyzetcentis mag 2 mmes rézhuzal a primer és a primer üresjárati árami pár tized amper a válaszokat előre is köszönöm.
Ezt a szabályzót én nem építettem meg, így nincs gyakorlati tapasztalatom vele kapcsolatosan. Ha olvastad a fórumot folyamatosan, akkor tapasztalhattad,hogy én inkább a szekunder oldali szabályozást részesítem előnyben, mivel a hegesztési paraméterek jobban kézben tarthatók,mint a primer oldali szabályzóknál.
Köszönöm mindenkinek a segítségét
![]() Felhívta, a karcagi weld-Impexet és máris küldték a rajzot. Most nézem meg ![]() Üdv! Joci
Én is azon gondolkoztam hogy tirisztorrokkal oldanám meg de se tirisztor se áramköri rajz nincs hozzá esetleg ha tudnál egy 2 tirisztoros vezérlés rajzot küldeni akkor az már fél siker lenne .
A jobb felső oldalon levő fényképezőgép ikonra kattintva rengeteg rajz fog előjönni. Ha ezt megteszed másik hegesztőgépes fórumhelyen is itt a hobbielektronikán, rengeteg rajzot fogsz kapni. De ha ennek ellenére sem találsz kedvedre valót, akkor megpróbálok keresni egyet neked,de nem most. Most csak azért nem tudok keresni mert bőven elég elfoglaltságom van.
most kértem 2.5mm-es zárt szélvényt és ilyen lett egyesen és hatoson,a kreációm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |