Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 97
(#) Panhard hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!
Én is belekezdek egy ilyen vevő építésébe, mert érdekel ez a téma. Tapasztalatom annyi van az RF cuccok terén, hogy régebben építettem már PLL-es rádióadót, (RDS és Sztereokoder-al) és hozzá 6W-os RF végfokot.
Kérdésem, hogy a topic elején linkelt RT évkönyves kapcsolást érdemes megépíteni, vagy van jobb, kiforottabb kapcsolás? Üdv!
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

A visszacsatolások alapján több bevált rádió konstrukció is van.
Az egyiket Francia rádiónak neveztük el MC3362p vel. A másikat NE 612 és TBA120-al tervezetek a fórumtársak. Aztán ezekből lett pár kiforrott, de bonyolultabb téma.

Egyszeresen kevert BF981, NE612, TBA120, NE612 es rádiót javaslok. Megkeresem a rajzát. A francia rádió is jó, de spécibb szűrő kell bele és az első három hangolt kör miniatűr.
(#) szendi001 hozzászólása Nov 2, 2011 /

(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Előkerestem a TSA5511-es PLL-t és az 1Ghz-es frekimérőt, jó régen használtam őket, de még működnek.
Szerintem először az MC3362-es rádiót építem meg. Holnap kezdem tervezni a nyákját. A szoftvert honnan lehet letölteni?
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

A szoftverek ki vannak vesézve az első pár oldalon. Melyik verziójú mc3362 építed?Bővebben: Link Ezt Két példányban összeraktam, de a sávszűrő része soha nem lett meg. Fent van a nyákja Sprintben, illetve a hangfrekis részét woblerrel kimértem, arról is vannak képek.
(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Jó ez amit linkeltél, ezt építem meg. Működött neked rendesen? A sávszűrő részét miért nem készítetted el? Kétoldalas nyákra kellene készíteni, a felső oldal lehet árnyékolás.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Nem kell árnyékolás. A hangfrekis része elsőre indul. Ki is mértem, kiemel. A vevő része is jól. Az enyém a PLL lel történő barátkozáskor félbemaradt, de megy varicappal is.
Az első sávszűrők tekercseinek hangolásánál akadtam el, de azóta kaptam kölcsön egy Wobblert. Sajnos közben tele lettem melóval és két két párhuzamos iskolával.
Egyetlen hátránya a 455 ös szűrő, amelynek sávszélessége miatt nem jó oda akármi. Ki is váltotta talán GTK egy kf trafóval.
A nyákját visszakeresem neked.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Bővebben: Link

Az IC 8. lábánál egy átkötés függőlegesen kimaradt, de én így vasaltam le.

Bővebben: Link
Ilyen a HF rész átvitele , PC woblerrel mérve.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Nem valtottam ki a 455 KHz szurot, ott van a panel aljan. Elterveztem kicsit, es az also retegre kerult De sebaj. Hasixon azt irjak baj van a holdak palyastabilizalo rendszerevel, ezert esik ki neha a jel. Amire befejezem nem lesz mire hasznalni. Esetleg 145 MHz vevonek.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Kepek a vevorol.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

(#) Ballage válasza gtk hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Szia!
Szépséges kis ketyere! A dobozát honnan szerezted be?
Üdv,
Ballage
(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Biztos, hogy nem jobb kétoldalas nyákra tervezni? Ártani nem árt, attól csak jobb lehet az árnyékolás, vagy?
(#) gtk válasza Ballage hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Az erosito dobozara gondolsz? Az sajat gyartmany A vevo CDROM meghajto dobozban van (klikk az elozo kepekre,..) majd rakok fel kepet arrol is. A video kozepe fele latszik a vevo, doboz teto nelkul.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Ha a kérdésed a Francia típusra korlátozódik akkor annak korrekt tervezése miatt felesleges, sőt a kapacitások miatt rosszabb is lehet. Más esetben megfontolandó.
(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Kész a nyák, egyoldalas lett. A 10.245Mhz-es kvarcot honnan szereztétek be? Egyik netes boltban sem találok. Itthon találtam egy 10.240Mhz-et, azzal hogyan működne?
(#) pucuka válasza Panhard hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Sehogy. A 10,240 MHz kvarc, PLL be való, 10, 100 kHz es csatornaosztáshoz, és ezek többszöröseihez, a 10,245 az egyenlő 10,7 - 0,455 MHz el, értéke attól függ, hogy milyen a KF sávszűrő frekvenciája.
(#) Ferkógyerek válasza Panhard hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

RET itt például kapható.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

>ITT< vettem en.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Kíváncsi vagyok a milyen KF szűrőt használsz és milyen módon csinálod meg az elején lévő 3 tekercset.
HA ezekhez találsz alkatrészt kérlek szólj.
Kvarcot lehet szerezni, inkább a sávszűrő tekercse kritikus, igaz akkor külföldön voltam.
(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Mellékelek egy képet a készülő vevőről. A KF szűrőt Novak fórumtársunktól vettem, de közben itthon is találtam egyet. Az L2,L3,L4 tekercseket bontott tekercstestekre tekerem, 4 és 1/4 menet, 0,2mm2-es huzalból, 2.66-os átmérőjű testre. Elvileg jó lesz. Még 10.245Mhz-es kvarcot kell rendelnem valahonnan. Minden más megvan hozzá. Üdv!
(#) pucuka válasza Panhard hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Egy kis észrevétel. Nagyon szellősen építkeztél, az RF technikában az ilyen stílus gerjedéssel díjazódik. Rövid vezetékek, kis szór kapacitás, kis csatolás.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Pucuka, ez a gyári francia nyáktervre épült... Az enyém teljesen ugyanilyen.

Hajrá Panhard, az enyém is kb. így néz ki, hétvégén ráakasztom a woblerre. A hibát javítottad a 8. lábnál? mármint ha a Sprintes verziómból készült anyák.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Attol még lehet, ha más beleugrik a kútba utánaugrasz? Nekem az a francia kivitel se tetszett, én nem így csinálnám, de a kapcsolás korrekt.

Nem, mi a hiba? A nyák a weblapon lévő jpg-ből készült.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ok, így már értem.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Én átrajzoltam Sprint Layoutba, amit belinkeltem neked pár napja. Abban az IC lábnál nincs összekötve egy pin. Ha a képről csináltad, akkor teljesen jó. Kíváncsi vagyok hogyan hangolod be az elejét. Szignállal csinálod?

Ja igen, néztem a linkelt képet. Miért rajzoltad át? Mi a különbség? Valahogy csak sikerül behangolnom, majd tekergetek mindent, amikor felettem lesz a műhold
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Az kevés lesz 3 körnél azt garantálom... Van szignálom ,ha Gyöngyös közelébe férkőzöl.
Én a kontúr miatt rajzoltam át mert vasalós technikával csináltam a nyákot. Lehet hogy nem kelett volna, de én mindig ezt teszem, így ha esetleg valami alkatrész más akkor át is mekkelem. Ennél nem kellett.

Mod. Nézem van adód(honlapodon) Pll jelre rá lehet állítani, ha valahogy modulálható az oszci.

Lehet majd osszedobok egy 137Mhz-es jelet, ha úgy könnyebb beállítani, de előbb legyen kész a panel és az antenna. Erről a panelról honnan lehetne levenni a frekvenciát a PLL részére?
Következő: »»   60 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem