Fórum témák
» Több friss téma |
Nem túl nagy igényekhez a Massawa által linkeltek jók lesznek, eredetileg is ilyen célra készültek.
Ha komolyabbat akarsz, ahhoz lehetne optokapus megoldást, úgy hogy a lemeztányér szélén körbe beosztást festeni, és az optokapu kimeneti jelének a frekvenciáját egy kvarcfrekvenciával össze hasonlítani, és a különbségi jelből képzett jellel szabályozni a motor áramát.
Ilyet felejts el egy gramofonban. ez egy PWM vezérlés, ami rengeteg zavart produkál a motor kollektorán, amit s pickup simán felszed (hallhato lesz).
Ide sima egyenáramu visszacsatolt áramkor kell (és még ez is zavarhat, mint azt valóban tette az ilyen szerkezetekben - magnokban meg lemezjátszokban). Ezért a jobbakban kollektor mentes motor volt!
... a szij nyulasarol nem is beszelve . Ezert volt anno az elso teendom kikapni a szijas hajtast az NDK automata lemezjatszobol es venni bele egy Hitachi direkhajtast
Egyébként sokkal nehezebb egy jó direkt hajtást megcsinálni, mint egy szíjhajtást. Ugyanis, a szíj hosszától nem függ a fordulatszám, a tányér tömege pedig ha elég nagy, nyávogni sem nagyon tud.
A szijjas hajtással soha nem volt gondom, pedig volt egy lemezjátszom 6 kg tányérral is! Persze jo motor, jo szij - meg aktiv visszacsatolás volt mindegyikben (azaz a tányéron levö sztrboszkop adta a vezérlést.
Direktdrives soha nem volt, azt eleve nem tartottam jonak egy HIFI rendszerben.
Pedig az volt az igazi. Annal semmilyen zajt nem lehett hallani. Olyan kiszaju korrektort (vagyis komplett rendszert) sikerult osszeallitanom, hogy lehett hallani amikor a mesterszalagot felkevertek , akkoriban meg gyujtottem az AAA-s LP-ket. Persze a fej se az eredeti volt, hanem egy Ortofon FF-15 (ha jol emlekszem). Hu de regen is volt...
Szinte mindig fejhallgatoval fuleltem (persze nem Vidi ), azaz ott minden apro zajt, zorejt konnyeden lehetett eszlelni.
Ha minden igaz, igy nezett ki eredetileg: Bővebben: Link
A baráti körben volt sok direkt hajtás (drága és méregdrága kategoria - akkor egyesek abban versenyeztek) én meg mindegyikböl kihallottam a hajtást (összehasonlitva a gumihajtással meg a lassufordulatu DC motorral) illetve a studiobeli profi lemezjátszoval.
Szerettem az Ortofont hangját, de voltak lemezek amik AT-val vagy Shureral jobban szoltak - igy nekem cserélhetö fejek voltak a 3 pickuppal. Aztán meguntam - ma már nincs lemezjátszom sincs.
Az a baj hogy igazából nem emlékszem melyikben volt,de akkoriban volt egy egyszerű néhány alkatrészt igénylő talán 4 lábú fordulatszám szabályzó IC. A fordulatszám szabályzós motorokba ezt építették bele. ennek szerintem néhány külső alkatrészének módosításával elérhetnéd a célod.(esetleg egy szabályozható motort ami megfelelő méretű beleraksz?)
Sziasztok!Vásároltam egy technics SL 1500 gyalut és a stroboszkóp lámpája hiányzik
a két sebesség szabályzó poti müködik.milyen izzót lehetne bele rakni??
Ez és 270k .. 510k ellenállás, ami elviseli a 250 .. 300V -ot.
Ez is tökéletes, szerintem az ellenállás már a lemezjátszóban benne van, az eredeti lámpával sorosan.
Sebességszabályzós omnitronic dd2220-as lemezjátszót kapsz 20 ezerért használtan, és ötször különb, mint ez a pioneer. kár vele foglalkozni. Mármint a korábban kitárgyalt pioneer lemezjátszó.
Nem akarok lemezjátszót venni mert ez a pioneer egy torony része.
Üdv mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni, vagy tanácsot . Van egy Technics SL-220 lemezjátszóm és úgy vettem észre,hogy nem tartja a beállított fordulatot ha ráengedem a tűt vagy a tisztítókart. A finombeállítóra reagál de mintha a generátoros szabályzó halott lenne, nem korrigálja a lemezlassulást. Ami most benne van úgy nézem IC-s de semmi adatot nem találtam róla esetleg mivel tudnám helyettesíteni. Köszönettel András
Szervusztok,
lemezjátszóhoz szeretnék csinálni egy pwm alapú motorszabályzót, a következőkben kérdeznélek benneteket: 1) Adva van egy motor max V feszültségen N fordulatszám, X Khz pwm frekvencián Y%-os kitöltésnél a fordulatszám is egyenlő (N*Y)/100 ? 2) mivel egy irányba kell forognia, kell-e alkalmazni H-hidat, 3) szeretném a pwm frekit nagyjából 50Khz-re fellőni, mert olvastam hogy a profi játszóknál nagyjából (nem síma fesz. szabályzónál) 30Khz fölé helyezik a pwm frekvenciát. 4) illetve a későbbiekben szeretném azt megoldani, hogy folyamatosan érje el a megfelelő kitöltés a pwm, azaz ne egyből az adott fordulaton induljon el a tányér, hanem fokozatosan gyorsuljon fel. válaszotok előre is köszönöm ... (lehet hogy jobban illik más topicba, de akkor kérem a moderátort, hogy tegye át ..)
Kedves Fórumtársak!
Ismeri valaki a tárgybeli eszközt? Egy BLDC (szerű?) direct hajtású motorja van (4 tekercs). Nem forog. A tulajdonosa szétszerelte és azt vettem észre, hogy a tengelyen lévő permanens mágnes (outrunner szerkezetű, mint a DVD meghajtókban, stb, csak hatalmas méretű) teljesen rajta fekszik a NYÁK-on. Nem tudom, hogy ez normális-e? Mechanikailag kéne legyen megoldva (mint általában az ilyen motorokban) a távtartás? A NYÁK-on a mágnes kerületének megfelelően a rézből ki van alakítva egy induktivitás. Ezt szenzorként használja a vezérlő, vagy a távtartásban lenne szerepe? Ebben az állapotban nyilvánvalóan nem tud forogni, mert a mágnes nagy erővel a NYÁK-hoz szorítja. Remélem valamelyikőtök ismeri a megoldást. ÜdvRobi A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
Szia!
Nos, ahhoz kicsit komplikált a mechanika, hogy használható képet készítsek róla, de majd megpróbálok valamit. A lényeg a kérdésben, hogy az elképzelhetetlen, hogy induktívan "tartja" távol a mágnest? Elég merész elképzelés, csak biztos szeretnék lenni benne. Üdv Robi
Tegyél a tengelyre egy távtartót. Hasonlóan mint az alátét.
Köszönöm a válaszokat. Közben a tulajdonosa (jártasabb mechanikában) addig nézegette, hogy vélhetően megvan a megoldás.
Köszönöm még egyszer mindenkinek. Üdv Robi A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
A probléma egyszerű volt, csak észrevenni problémás. Nehéz szóban leírni, de megpróbálom:
Szóval BLDC motor van benne, hatalmas mágnessel, ami alulról "húzza magát" a NYÁK túloldalán lévő fém lemezhez. Ezen a fenti lemezen van egy rögzítő kalitka, ami a BLDC tengelyét szorítja lefelé a mágneses hatással ellentétesen kb 1,5mm mélyen, ezzel rögzítve a távolságot. Ez a kalitka sajnos valamilyen rigid merev műanyagból készült és a fémhez 8db anyagából képzett tüskével volt rögzítve. Ezek a tüskék fáradtak el (nyilván nem egyszerre) és a kalitka szorítása ezzel megszűnt, a mágnes a NYÁK-ig tudta "felhúzni" magát akadálytalanul. Azért volt nehéz észrevenni, mert a kalitka a környező szerelvények miatt a helyén maradt, nem volt szembetűnő a sérülése. Üdv Robi
Üdv!
Van egy Roadstar lemezjátszónk, ennek a javításához szeretnék segítséget kérni. A motor nem hajlandó elindulni, helyette inkább zúg pár másodpercig, majd semmi. Egyszer (2 év állás után) elindult, de valószínűleg akkor se jól ugyanis egyből ledobta magáról a szíjat. Azután átállítottan a sebességet és jött újra a zúgás. A motor típusa 6T2RWKO az IC AN6652. Mi lehet a probléma? Csatolok képeket. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
Sziasztok!
Adott egy Pioneer Pl-100-as lemezjátszóm, aminek fordulatszám gondjai vannak. Nevezetesen mikor megvettem, váltott sebességet, de még 45-ös állásban sem érte el a 33-mat sem. Ha a kapcsolót félig nyomtam le, akkor gyorsabban pörgött. Ezen felbuzdulva csökkentettem a képen látható R2-VR2 és R3-VR3 tagokat, így a 33 jó lett, viszont a 45-ös sebességet már nem éri el, a Pitch szabályzó max állásában sem, hiába csökkentem tovább az R3-körét. A másik dolog, hogy a beállított sebességet tartja ugyan hosszú ideig (értsd nem mászkál a stroboszkóp), viszont pl Lencót feltéve már érezhetően nem szabályoz utána, drasztikusan leesik a fordulat. Jópár lemezen hallani vélek némi ingadozást. Találkozott már valaki ezzel a problémával? A gond az, hogy a szabályozó elektronika a motor belsejében van, azt meg elég problémás szétszedni. Ja, és a rajzon jelzett áram értéke rendben van! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Sziasztok!
Kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy duál CS5000 lemezjátszóm. 33 fordulaton cirka 5%al lassabban forog mint kellene. A fordulatszám egyébként atom stabil csak ahogy fordulatot váltok az arány is nő. 45 ön már 6,7%, 78on kb 10. Van erre valamilyen megoldás? Köszönöm Richárd
Kérdezném, hogy sokáig használtad és hirtelen lett ilyen, vagy most vetted?
Ez utóbbi esetben lehet hogy nem európai kivitelt vettél. Ha jóllátom, van hozzá service manual a neten...
Szia!
Mindig ilyen volt. Arra gondolok, hogy 60hrz motorja van.
Baj van, ennek nem olyan motorja van (már ugye ha erről a készülékről beszélünk).
Esetleg érdemes lenne megmérni a processzor órajelét... A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |