Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Altium Designer

Témaindító: Pavel, idő: Feb 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 47
(#) Szzsolt hozzászólása Jan 25, 2011 /

És az autorouter-t tudja valaki haszálni rendesen?
(#) CadLew hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok

Most értem épp e topik végére és nem nagyon találtam infot az Altium CAMtastic részegységéről.
Nekem ugyanis negativ nyák rajzra lenne szükségem mert sikerült beszerezni UV foliát és annak negativ rajzolat kell.
Én Altium 6.8st használok.
Amit sikerült eddig elérnem, hogy exportálom a gerber file-okat és megnyilik a CAMtastic, ebben meg van rá lehetőség negativ nyákot készíteni. De itt két problémába ütköztem:
1. Nem sikerült megtalálnom a módját annak, hogy a negativ készítésekor csak a nyák körüli részt invertálja ne peddig az egész A4-es lapot, szóval megadott határokon belül készítse a negatívot.
2. És nem sikerült rábírnom, hogy a furatokat mehagyja.
Ebben a két dologban kérnék egy kis segítséget.

Előre is köszönöm
(#) lóri hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet beállítani azt, hogy 40*40 cm nyákból is csináljon gerbert (vagyis a plotfilm méretet)? Azt mondja a program, hogy túl kicsi a plotfilm a pcb-hez. De láttam, hogy tudnak gyártani 50*70 -es nyákot is.
Köszi : Lóri
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Márc 30, 2011 /

Sziasztok!

Olyan problémába futottam az Altiumnál gerber generálásánál, amire egyszerűen nem tudok rájönni hogy miért csinálja.

Adott egy kétoldalas nyák, földfelület kitöltéssel, 0.5mm-es clearancel, a nyáktervezőben semmi probléma a felülettel, de a gerbert amit generálok belőle, véletlenszerű kis zárlatokat csinál, és nem tudok rájönni hogy miért.

Valaki találkozott már ilyennel?
(#) El_Pinyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Ugye ez az altium beépített gerber nézegetője? Időnként elég furcsa dolgokat tud produkálni, de a generált gerberek nálam jók szoktak lenni. Nézd meg GC-Prevue segítségével, ingyenesen letölthető gerber nézegető program. Én azzal szoktam ellenőrizni.
(#) MaSTeRFoXX válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Azt a tippet kaptam, hogy amikor rámék a fabrication output->Gerber files-ra és a végén amikor előjön a Camtastic, akkor a project valamelyik mappájában megtalálhatók a fájlok, és nem kell az Export->Gerber-t lefuttatni.

Mert amiket kimásolok azt nézegetve gcprevue-val tökéletesek, normális exportálás után meg hibásak, pedig be van pipálva hogy Convert Polygons to vector fills

Bízok benne hogy a kimásolt fájlokat meg tudják nyitni...
(#) El_Pinyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Ja értem már a problémát. Ez nálam is előjött, én is úgy oldottam meg ahogyan említed, Gerber exportálás nélkül. Nem volt semmi gond, elfogadták.
(#) ludus hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Sziasztok!
Lehet hogy le volt már írva valahol de nem találom...
Létezik az schdoc kiterjesztésű fileokhoz valami free megjelenítő/nyomtató progi? Szerkeszteni nem akarok csak nyomtatni belőle.
Köszönöm!
(#) cooler15 válasza ludus hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

innen letöltheted:
Altium Designer fájl nézegető
(#) ludus válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Köszönöm!
(#) röntgen válasza faferi hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Szia, Mostanában olvasgatom itt a HE-n az altiummal kapcsolatos fórumot. Néhány éve már én is használom ezt a programot, de csak SCH és PCB dolgokra. Viszont az FPGA-s lehetőségeket még nem vágom. Ebben kellene a segítséged, pontosabban azt kérdezném, hogy milyen eszközt használsz az Altiuban a xilinx megszólításához? Egyáltalán, ha nincs Nano-board, mit enged meg a program e téren? A sejtésem, hogy intelligens JTAG eszközt vár mindenképp, pedig piszkosul örülnék egy egyszerű printer-portos csodának is. Ez lényegesen egyszerűbb első körben bevetni. Köszi előre is a helpet.
Üdv.
(#) Vape hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok! Altium designer-t használok és nem tudom a schematic rajzomat nyákba átvinni... Valaki le tudná írni hogy mik a lépések azután hogy elkészültem a schematic rajzzal és készítettem egy új pcb-t?

köszönöm
(#) kukac_24 válasza Vape hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Hali, a mellékletben találsz infót.
(#) Vape válasza kukac_24 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Köszi, szépen!
(#) pic_nagyistvan hozzászólása Okt 14, 2011 /

Kedves Kollégák!

Segítségeteket szeretném kérni az Altium Designer 09-el kapcsolatban. A problémám nagyon összetett. Most szeretnék megismerni egy nagyon jó és bő library-val rendelkező áramkörtervező programot. Sajnos szakdolgozatomhoz kellene legalább egyet alaposabban megtanulnom, ezért nincs sok időm az összes rajzoló programot végigbogarászni. Sok mindenki az Altiumot ajánlotta itt a neten, de azonnal meg is akadtam egy témában.
Tudna-e nekem valaki segíteni abban, hogy el tudjak jutni egy áramkör megtervezésén át a nyákgyártásig?

Most az a legnagyobb gondom, hogy elkészítettem a schematikus rajzot (ez egy egyszerű kis áramkör), de nem tudom áthúzni a PCB-be. Segítene nekem valaki? El tudná részletesen magyarázni hogyan is kell?

Köszönöm előre is!

Üdv.: István
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Okt 16, 2011 /

Altium autoruter szabályaival kapcsolatban lenne kérdésem. Az o.k. hogy meg lehet duplázni egy stratégiát és el lehet menteni más néven, de mit kell csinálni hogy az megjegyezze az előző projektben lévő beállítást egy új projektben is és ne kelljen előlről kezdeni?
(#) El_Pinyo válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Szia!
Előrebocsájtom, hogy nem a 09 verziót használom, hanem az Altium Designer 6-os verziót, de nem hiszem, hogy nagyon eltérő lenne. Ha készen van a kacsolási rajz és minden schematic szimbólumhoz megfelelő footprint tartozik, akkor a Projects ablakban (ha nem látszik akkor: View/Workspace panels/System/Projects módon elő lehet hozni) hozzá kell adni a projekthez egy új PCB-t (Jobb klikk a project nevére, majd Add new to Project/PCB). Ha létre lett hozva, akkor a PCB dokumentum oldalon a Design/Import changes from projektnév segítségével lehet importálni a változásokat a schematic felől.
Arra oda kell figyelni, hogy az Altium menürendszere "környezetfüggő", tehát nem mindegy, hogy milyen dokumentum van az aktív nézetben (nem mindegy, hogy schematic, vagy PCB, vagy Schematic Library...).
Remélem sikerül ez alapján összehozni. Annyit még hozzátennék, hogy az altium honlapján van egy nagyon jó .pdf sorozat a használatról, azt hiszem a training szekcióban található.
(#) CosmicAntagonist válasza Szzsolt hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Szia!
Nekem úgy jött be hogy:
A Strategy editorban a Globally optimized main legyen legfelül, alatta Completion, Straighten, Recorner, de ez az utolsó szerintem nem fontos. a többivel is játszadoztam, nekem nem volt jó egyik sem.

A szabályoknál:
Legfelül az electrical rules-nél a rövidzár és az Unrouted legyen kikapcsolva (nekem ennek ellenére is csinál rövidzárat ha túl vastag a vonal pl....). Utána be kell állítani a Clearance-t és a width-et a úgy ahogy akarod, nekem az alapérték 10 mill túl kicsi. Lehet az elnevezett NET-ek szerint különbözőre is. Ha akarod az egyik layert fullosan GND-re, a Polygon Connecet-et kell Direct connect-re állítani, a kitöltés és a vonbalak távolsága pedig Clearance. Én ezekkel játszadozom.

Ami még segít:
A kelleténél jóval nagyobb board, majd utólag levágod méretre. Ha semmiképp sem jön össze, engedélyezni kell több átkötést, ez is Strategy editorban van felül egy "csúszka".
(#) CosmicAntagonist válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Szia!

A változatosság kedvéért a 10-es verzióban )
- a schematic-en legyenek designatorok és helyes footprintek. Tools/Annotate schematic (quietly....)
- azt hiszem a 9-ben még nem volt automata compiler, ezért: Project/Compile document. Ennek nem szabad hibát jeleznie. Ha hibát jelez, a Project Options ban a Connection Matrix fülön kell állítgatni. Ez a korábbi verziókban elég bartáságtalan volt alapban, de beállítható.
- utána legyen egy üres PCB dokumentumod a projektben, de a kapcsolási rajzon állva: Design/Update PCB dokument.
- Akkor megkapod a PCB-n az alkatrészeket, elhelyezed, és kézzel vagy autorouterrel összekötöd.
(#) kukac_24 válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hali, pár hozzászólással lejjebb becsatoltam az angol nyelvű leírást, abban benne van.
(#) nagy_david1 hozzászólása Nov 11, 2011 /

Üdv!

Altium Designer 10-el már egy jó ideje kínlódok és többször fel is adtam mivel alapvető, mezei alkarészeket nem kapok meg benne. Kipróbáltam már minden "library"-t de pl egy BC107-es vagy sok más közismert alkatrész nekem sehol nem érhető el. Persze az égvilágán minden bonyolult 1000 lábú már előkerült. Ez normális? Másnak is vannak ilyen gondjai? Nagyon zavar a dolog, hogy egy ilyen programban nem találok meg "fapados" alkatrészeket. Előre is köszönöm.
(#) röntgen válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Hali,
Ha kapcsrajz a célod és abból pcb, akkor ne a típust keresd. Elégedj meg rajzjelben egy egyszerű "NPN" alkatrésszel, majd a tulajdonságainál átnevezed és persze a footprintjét összeegyezteted A BC107 bekötésével. Én legalábbis így oldom meg az ilyen problémát. De nyilván, ha a szimulátorát is használni akarod, akkor más a helyzet.
(#) nagy_david1 válasza röntgen hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Szia!

Köszi. Erre én is gondoltam csak szerintem ez kicsit olyan nyakatekert megoldás főleg egy ilyen kaliberű programtól.
(#) Norberto válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Idézet:
„ez kicsit olyan nyakatekert megoldás főleg egy ilyen kaliberű programtól”

Ezt a programot ipari környezetben alkalmazzák, pontosabban nagyon komoly célokra. Ezért is pont olyan baromi összetett, hogy alig van a világon, aki minden részét ismerhetné. Mindent a legapróbb részletekig megadhatsz benne paraméterként és állítgathatsz milliárdnyi dolgot. Az ipari körülmények miatt pedig a BC107 és hasonlókat már száműzték a szoftverből. Gyakorlatilag az iparban - tehát ott magasan "fent" - már szinte senki nem használ hagyományos alkatrészeket, aki teheti, kizárólag az SMD-kkel "áll szóba" és arra tervez NYÁK-okat, sokrétegűt. A hagyományos alkatrészek nagyok és körülményes a szerelésük pl. a SOT-23 tokozású tranyókhoz képest, amiből egy komolyabb beültetőgép akár 50 ezret is felrak egy óra alatt a NYÁK-okra...

A figyelmet inkább az SCH jel PIN számozása és a helyes tokozás párosítására érdemes fordítani.
(#) nagy_david1 válasza Norberto hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Erre én is rájöttem, hogy nagyon komplex a program. Köszi a választ. Megspóroltál kis időt számomra ezzel az információval. Hanem keresgéltem volna tovább a neten a könyvtárak után. Sajnos most különböző okokból kell választanom ez és az orcad között. Az orcad kezelőfelülete nem tetszett de akkor marad az mert az legalább még "szóba áll" ezekkel az alkatrészekkel is. Remélem azért még 10-20 év múlva is lesznek ilyen "száműzött" alkatrészek és nem járnak úgy mint pl a csövek.

Az Altium honlapján keresgéltél már a könyvtárak között. Rengeteg cucc meg van. Egyébként én bátorítanálak arra, hogy ne add fel könnyen az ismerkedést vele, évek óta ezt használom (anno Protel) s nem váltanék más programra. Nagyon megkedveltem.
(#) Norberto válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Az Altium legújabb verziója olyan bonyolult és annyira nagyra hízott, hogy még én sem leszek/vagyok hajlandó megtanulni, ill. feltelepíteni, hiába ismerem nagyrészt az elődjeit. Lenne vagy 10-15 GB a foglalt terület és nem nyújt sokkal többet egy átlag felhasználó számára, mint amennyivel nagyobb méretű az EAGLE-nél. Hiába Altium topikban vagyunk, én ettől függetlenül az EAGLE-t ajánlom a hobbistáknak. Otthoni NYÁK-ozásra, hobbira, és talán még attól is picit további szinteken tökéletes, kiváló és teljesen használható. És baromi nagy a támogatottsága.

Kb. 5-6 éve én is kissé "elfogult" voltam a Protellal szemben, de mára már kinőttem.
(#) bbatka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Saját séma és PCB library-t tudsz létrehozni. Becsatoltam az általam létrehozottat. Tovább tudod szerkeszteni.
(#) nagy_david1 válasza Norberto hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Épp ez a gond. Eddig EAGLE-t és SprintLayout-ot használtam évek óta de most egy projektre akarok benevezni amin ezeket nem fogadják el. Nagyon idegesít a dolog, hogy ahelyett, hogy egy bevált programot használnék amit jól ismerek ahelyett még a tervezés nehézségére egy lapáttal rátesz az is, hogy egy új programnak használatát meg kell tanuljam. Apropó, hogy mondjátok a protel is elfogadott program. Egyelőre egyikkel se vagyok nagy barát. Még a national instrument programját és proteust tanulmányoztam át régen kicsit jobban. Az orcad-ot csak épp kipróbáltam de azt is túl komplikáltnak láttam (ezalatt a kezelőfelületet értem). A lényeg az, hogy most egyet kell válasszak aminek használata egyszerűen és gyorsan megtanulható.
Következő: »»   20 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem