Fórum témák
» Több friss téma |
Ajánlanám akkor a régebbi Protelt, ha valahonnan be tudod szerezni, maximum a Protel DXP 2004-es szintig elmenve. Utána jöttek ezek a hatalmas batár kiterjesztések és felhízlalások (és persze a névváltoztatás, komolyabban hangzóra).
Köszi. Igen, minden programban lehet létrehozni alkatrészeket de sajnos kényelmes vagyok és nem akarok mindig rájönni arra amikor belekezdek valamibe, hogy "na ez sincs meg". Szeretem ha van egy könyvtár amiben van egy zsák alkatrész és nem kell tökölődni azok megalkotásával.
Köszönöm. Akkor megfogadom tanácsod. A protel DXP2004-et ma szereztem be de még nem telepítettem. Nem tudom még mi a különbség ez és a 99se között. Lehet ezt a régebbi verziót is be tudom szerezni. Aligha hiszem én is, hogy a továbbiakban le fogom cserélni ezeket az egyszerű pár Mb-os bevált programokat ezekre a nehezen kezelhető, helyet foglaló szörnyekre.
Amikor felhoztam a témát az Eagle-el -mivel elméletben szabadon lehetett választani a programot- a következő választ kaptam: "nem hobbistákra van szüksége a világnak hanem mérnökökre". Erre egyet nyeltem és most itt vagyok, hogy keresek egy programot ami elfogadott is és még hamar meg is tudom tanulni.
Nem csak az számít jó mérnöknek, aki minimum 60 milliárd dolláros programmal képes dolgozni, üzenem ezt annak, aki az előbbit válaszolta neked.
A mérnöknek ismernie kell a 'hatékonyság' szót is. Na, de ma már nem OFF-olok többet, a modik örömére.
Én sokáig az EAGLE-t használtam, nemrég tértem át Altiumra. Azt kell mondjam, hogy az eagleben annyira szánalmas, hogy nincsen egy olyan triviális funkció, hogy megfogom a vezetéket, elhúzom és a mellette levőt is tolja evvel együtt. Bármelyik csöppet nagyobb nyáknál annyi idő elmegy azzal, hogyha az ember kicsit igazítani akarja a vezetékeket, hogy az nem igaz.
Lehet, hogy valakinek tényleg nincsen szüksége pl arra, hogy solidworksben készített dobozt beillesszen altiumba és egyből tudja kezelni a csatlakozó kivezetéseket stb. stb. De a vonaltologatós funkció szerintem rettentő alap.
Igen, ebben egyetértek. Fog szerintem ez még változni a jövőben. Majd, amikor a fejlesztők is kipróbálnak 1-2 ilyen hasznos és kellemes funkciót komplexebb programokból merítve ötletet. Legalábbis reméljük, a felhasználók és a leendő használók érdekében.
Szia!
Én is Altium-ot használok, szerintem nagyon jól használható. Én anno úgy csöppentem bele, hogy egy cégnél ahol gyakornokoskodtam Altiumot kellett használni, így nekiálltam tanulgatni. Rengeteg funkció van, elismerem elsőre elrettentő lehet. Ennek ellenére javaslom a vele való ismerkedést, mert megéri. Ez az egyik legjobb és legelterjedtebb NYÁK tervező a piacon (Mentor DxDesigner és a Cadence után). Jó hasznát vettem az ismerkedésnél az Altium honlapján elérhető training manualoknak: Bővebben: Link Egy hét alatt végig lehet rajta menni simán. Sok sikert a továbbiakban!
Szia!
Először is köszi a linket. Majd még lehet egyszer nekifutok. Mint írtam nekem a problémám csak az vele, hogy egyből egy magasabb szinten dolgozik a program és alap dolgok kimaradtak belőle amik pl az én esetemben számítanak. A Mentor programja meg szerintem szánalmas. Én 1 hónapot most használtam de meg se mertem említeni. Nem tudom miért terjedt el és ismerik el. Szerintem nagyon egy vacak progi. Megtanultam használni mert nekem is muszáj volt részben de örülök, hogy megszabadultam tőle.
A Mentor esetében ugye nem a PADS-re gondoltál, mert az szerintem sem a legjobb. A Mentor azért lett ilyen nagy sikerű, mert professzionális PCB tervezést lehet vele véghezvinni, jelintegritás PRE és POST szimuláció, időzítésanalízis,tápintegritás,mechanikai tervezés és ellenőrzés, komoly megkötésszerkesztő, többfelhasználós (Team work-re gondolok) NYÁK tervezés és egyebek. Egyébként nehezebben kezelhető, mint az Altium. De azért nem használhatatlan. Tényleg csak akkor éri meg jobban megtanulni, ha már 4 rétegnél több kell és a sebesség is több száz MHz. Szóval nem a hobbi kategória
Na igen a PADS-re gondoltam :hide: Ki is ábrándultam eléggé belőle. De most, hogy így mondod megnézem amit ajánlottál, a DxDesigner-t. Köszönök mindent. Jó éjszakát.
Igen, a PADS az a kevésbé professzionális felhasználásra készült, nekem sem nyerte el a tetszésemet. Nem elég, hogy szinte minden alkatrészt magunknak kell megtervezni szimbólum és footprint szintjén is, még hajlamos volt a kifagyásra is. Egyszer csináltam benne egy design-t, azóta se. A végén már reflexszé vált a Ctrl+S nyomogatása minden egyes változtatás után. Nem volt felemelő érzés :no:
Sziasztok!
Én is Altium-ot használok és eleinte engem is zavart, hogy nincs ilyen meg olyan alkatrész, de ezeket egyszer kell megrajzolni és utána jól elmenteni. Én pl mindenhez sajátot rajzolok (adatlap meg tolómérő). Ennek ellenére tényleg nagyon jó kis program rengeteg hasznos funkcióval.
Az alkatrésztervezője mennyire pontos? Úgy értem, hogy mindenki el van a szimulációs tulajdonságaival amiből arra következtetek, hogy akkor ha én adatlapból minden adatot beviszek tervezéskor akkor ő azzal képes dolgozni is?
Most a footprint tervezőjére gondolsz vagy a szimulátor részére? A footprint tervezője az ipc szabvány szerint generál komponenst. A szimulációs része az kicsit bonyolultabb ott nem tudod csak úgy beírni a paramétereket. A szimulátornál szimulációs modell fájlokat kell az alkatrészekhez adni és abból veszi a paramétereket ami alapján dolgozik.
Általában én is saját libraryket készítek, illetve mindig ellenőrzöm ha gyári footprintet használok.
Na majd ha kedvem lesz kicsit jobban beleásom magam. Holnap nekifutok a protel és orcad-nak valamint ha megkapom akkor megnézem ezt a DxDesignert is. Nem szeretek komponenseket tervezni csak ha muszáj valamilyen spéci alkatrész miatt de amíg mezei, mindennap használt alkatrészekről van szó addig elvárnám, hogy erre a fejlesztők gondoljanak és könyvtárat alkossanak.
Ez olyan mintha egy építkezési vállalatnál minden külföldi csodaszer lenne csak tégla nem.
Bevált. Sőt a legjobban az tetszett, hogy a hex file-okat is PIC-be tudta szimulálni és sok PIC-et is megtaláltam a könyvtárában. De ha jól emlékszem te ajánlottad volt régebben az egyik PIC topikban Csak mint írtam legelöl az okosak szerint ezek hobbi programok és nem fogadják el ott ahova most készíteni szeretnék egy projektet. Eldobom az agyam az ilyenektől de én kell alkalmazkodjak úgy látszik ha valamit akarok.
"De a vonaltologatós funkció szerintem rettentő alap."
Igazad van! Én csak ezt hiányolom a többi programból. Az Altium viszont nekem sok.
Figyelem!
Protel99-et ne telepítsen senki windows 7 64bit-es verzióra mert azonnal megomlik az egész rendszer javíthatatlanul. Kétszer tettem újra a windows-ot miatta. A poén az, hogy a program futott és kipróbáltam, ráadásul a legszimpatikusabb is volt számomra.
Sziasztok!
Nincs véletlenül valakinek egy egészen jól felszerelt, saját általa készített footprint adatbázisa? Meghálálnám! Altium Designer-hez kellene. Megrajzoltam a schematikus rajzokat, de footprinteket nem nagyon tudok rajzolni, félek hogy elrontom! Köszi előre is! Üdv.
Az altium honlapján rengeteg alkatrészgyártó könyvtára fenn van. Nézz szét itt.
Egyébként én használom és sokszor létre kell hozni, mert pont olyan alkatrész nincs.
Sziasztok, van a kész pcb és berajzolom a méretvonalakat , elmentem. Amikor kilépek a programból és újra megnyitom a rajzot a méretvonal lekerül teljesen az ablak aljára. Altium Designer 9.0-át használok nem tudom mi lehet a probléma. Talán külön erre a célra van Layer?
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni? Be lehet-e valahol állítani, hogy az Altium Designer 9 Summerben a PCB kézi huzalozásánál automatikusan olyan szélességgel rajzoljon, amilyen a PAD átmérője ahonnan indulok. Előre is köszönöm
Helló!
Tudtommal azt nem lehet. Kézzel kell megadni neki, hogy milyen vastag huzalt akarsz húzni. Üdv Petjaa
Köszi a gyors reagálást de csak most kerültem gépközelbe!
Valami gyorsbillentyűről vagy egyszerűbb megoldásról nem tudsz? Kétféle szélesség között kellene váltogatnom, de most mindig a "PCB Rules and Constraints Editor"-t hívom be, és itt állítom be a szélességet. Sajnos ez elég időigényes, és fárasztó is. Üdv: gepesz13
A TAB billentyűvel lehet előhozni, hogy betudd állítani a huzal vastagságát. Az egyik pad-en rákattintasz, hogy huzalozol majd TAB.
Sziasztok! Van-e arra lehetőség, hogy miután lefutott az autorouter, azokat a szálakat amiket a másik rétegen nem keresztez semmi, átrakja a másik rétegre? (pl felülről alulra?). Ha utólag nem lehet, előtte segít-e ezen a "routing priority"?
Ez egy magyar területi beállításokból eredő hiba volt az Altiumban. A legújabb (10.818) verzióban javították az említett hibát.
A TAB-os megoldás tényleg jó, de talán annál gyorsabb a Shift+W kombináció. A billentyűket huzalozás közben lenyomva előhívható egy ún. kedvenc huzalozási vastagságok ablak, ahol gyorsan kiválaszthatók az előre definiált vastagságok. A program csak a huzalozási szabályok által meghatározott intervallumon belül engedi a vastagságok kiválasztását.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |