Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nos megint megmértem úgy ahogy sansrival írta. De nem mutat semmit a multi. Csináltam még két képet a panelről. Áram alá helyeztem és ott mértem ahol van a két fehér szál amit be is jelöltem fehér csíkkal (oda megy a trafó két fehér szállja). "ahol 230V ot jelöltem a panelon a piros szál az barna csak véletlenül pirossal jelöltem oda megy be a 230 V)
Naszóval, az ellenállásos mérésed jó és a trafó is jó a mérés szerint. A kedvedért előszedtem az ilyen kenyérgép trafóimat meg azt a fajta multimétert ami neked is van. Ha rárakod a 230V-ot a trafó piros-fekete vezetékeire, akkor a trafó fehér-fehér vezetékein a multival AC200V-os állásban kb. 12V-ot kell mérned. A trafók 55mA terhelhetőségűek. Ez elég a kenyérgép vezérlőelektronikája, kijelző, relé, stb. működtetéséhez, a forgatómotorja 230V-os. Még arra tudok gondolni, ami nagyon gyakran előfordul, hogy a forrasztás tetején lévő oxidáció szigetelő hatása miatt nem mérsz semmit. Próbáld megkapargatni a felületét feszültségmentes állapotban.
Feltételezem csak nem ismeretlen számodra, hiszem a relét és a led ellenálását is az alapján "méretezted"
Amúgy a trafót nem én építettem azt vettem
A LED nyitófeszültsége elvileg azt most nemtudom , mert azt egy ismerősöm számolta ki ,de szerintem nem az a hiba , szerintem mindkettő kidurrant. Ha segít a relé 12V -os 2A-os
1. Trafót nem látok a képen.
2. Még mindig nem tudjuk milyen a tápfesz. 3. Most már az is érdekelne, hogy egyenirányított feszültségről beszélünk, vagy a trafó van a "betáp" helyén. Ha igen akkor attól is elszálhat a LED, mivel záróirányban nem túl nagy feszültséget viselnek el. A feszültségstabokról nem is beszélve, akkor azokat is cserélheted.
Sziasztok!
5V-ról hogyan tudnék 3db sorosan kapcsolt LED-et meghajtani? Konkrétan milyen alkatrészek kellenének hozzá? (Sima egyszerű zöld ledek) Ha párhuzamosan kapcsolom őket, akkor könnyebb a helyzet, mert van elég feszültség, viszont 3x annyi áramot vesz fel. Jól gondolom? Köszi a segítséget!
Köszöntem.Akkor egy másik kérdés.Nem elég az hogy bedugom a kenyérsütő dugóját a 230V ba? Másképp csak úgy tudnám rákötni hogyha leforrasztom és bedugom a 230V ba. Jól lekapargattam ahol mérni kell,de ha jól csináltam és elég csak így bedugni akkor nem mértem semmit. Csináltam egy olyat is hogy mértem a panelon a piros fekete vezetéknél is (elméletileg ott 230V ot kéne mutatni igaz? )Na ott sincs semmi,akkor ezek szerint nem ér el odáig a 230 V-t? Köszönöm a segítségeket,de én csak így tudok ölebre haladni ha közbe írjátok mit hol mérjek és hogyan.
Akkor a LED-ek rendben vannak, az ellenállásokkal együtt, a relé tekercsével párhuzamosan rakj be egy diódát záróirányban, mert amikor kikapcsolod, a relé tekercsében elég nagy feszültség indukálódik, lehet az tette tönkre a pirosat. És a 7805 se szereti. Az adatlapnak megfelelően azért tegyél be kondikat is.
A kulcsszó "Step-up converter", de inkább maradj a párhuzamosnál. Egyszerűbb.
Na igen, ez az apróság kimaradt, hogy a 230V elér-e a trafóig. Akkor először ezt kéne végigkövetni, hogy meddig megy el. A 230V-os ágat AC750-ben mérd, mert különben a multi semmit se fog jelezni mert kimegy a határértékből.
Éppen akartam kérdezni, hogy a trafó bemenetén meg van-e a 230V-t. De ezek szerint nem a trafó a bibi.
Tudnál egy pontosabb képet csinálni a panel alkatrész felőli oldaláról (nem oldalról), felülről pontosan?
Ha megnézed a képet akkor láthatod hogy, két olyan pont is van ahol megszakadhat a 230V-os kör. A két fekete négyzettel jelölt csatlakozó. Sorban mérjél feszültséget az első pontól a negyedikig, és ahol megszakad a kör ott kell vizsgálódni hogy miért. Ezek lehetnek esetleges beépített biztonsági berendezések/kapcsolók is.
Pontosan. Közben megtaláltam a hibát,legalábbis úgy néz ki. a te belinkelt képednél a négyzet ahol van az 1-2 lábnál nem megy át az áram.Először csak azt vettem észre hogy egy fehér drót (talán mintha valami áthidaló drót lenne ami a sütő oldalára van felfogva és rá van húzva egy vastagabb fehér szigetelő, na ez alatt van ez a kis dióda vagy micsoda? Ebből kettő van.Ezt hogy kell pontosan lemérni? "ez van ráírva" Sanyuan RY 182 Tf 184°C 250V 10 A. Én csináltam egy olyan mérést hogy a multin az ellenállás (200) mérésre raktam és olyan 40 töl kezdett visszafele futkorászni kb 14 ig. A másik amit gyanítok hogy rossz az meg se nyikkant. Ilyen kütyüt lehet kapni? Raktam be még egy képet ahogy kérted remélem jó lett.
Na ez egy 184 C fokos hőbiztosíték. Ha a két lábára mérsz ellenállás mérő 200 méréshatárával és szakadást mérsz akkor ez a hunyó. Ezt kell cserélni. Innentől a panel már nem is aktuális. Arra figyelj, ha veszel ilyet akkor az áramerőssége is megfelelő legyen, illetve ha esetleg forrasztod akkor ne melegítsd túl mert akkor megint cserélheted. Ez védi meg a készüléket a túl melegedéstől.
Igen akkor ez a hunyó mert semmit nem mutat. Okés nem fogom melegíteni mert olyan papucs szerűsége van ahova bedugni lehet a lábakat. Majd hétfőn megveszem mert ilyenkor minden zárva. Majd hétfőn írom a fejleményeket. Gondolom addig nincs is hogy másképp ahogy kipróbáljam. Mindenkinek köszönöm a segítséget és a hozzászólását. Üdv.
Egyébként nem drága holmi! Pár fok különbség nem probléma. De van! Viszont nem elegáns és biztonságos megoldás. Egyszerűen áthidalod. Próbára jó, de állandóra nem használható, mert nem lesz hővédelmed.
Okés köszöntem hát valóban nem drága.
Sziasztok
Lenne egy kis gondom. A csatolt képen lévő kapcsolást nem teljesen értem, ha valaki tudna segíteni megköszönném. Ez egy 4081es logikai áramkör, benne 4db ÉS kapu. Egy stroboszkóp kapcsolásból van kivágva, a lényege az elmondottak szerint hogy a bemeneten érkező négyszögjelet turbó módban duplázza (vagy gyorsítja), de bárhogy nézegetem nem sikerül rájönnöm hogy hogyan. Megépítettem egy netes szimulátorban is, de ott is az lett az eredménye hogy lényegében a turbó állás kimenete, megegyezik a normállal.
Milyen az eredeti kapcsolás?
Nem vagyok profi, de ez nekem 'sem' tetszik.
Azt nem akartam belinkelni, mert ehez nem fontos, de itt van az is.
Áthidaltam, kipróbáltam egy pillanatra (bekapcsoltam) tökéletes.Úgyhogy majd hétfőn kicserélem azt a hőbiztosítékot.És még egyszer köszöntem mindenkinek.
Sziasztok!
Van itthon egy villanymotorom amin semmi feliratot nem látok. Honnan tudhatnám meg, hogy hány voltról üzemeltethetném.
Szia!
Készítettem pár képet róla. Van rajta (talán az ellenálláson) egy felirat, hogy 400 V, de ezt nagyon furcsállom, mert elég kicsi szerkezet, igaz a tekercselése jó vastag rézdrótból készült. Én 12 Voltos autóakkumulátorról szeretném használni, már egy pillanatra rá is kötöttem és eléggé meghajtotta, de mem merném huzamosabban arról használni, mert nem tudom, hogy ahhoz való-e. http://kepfeltoltes.hu/view/111113/motor_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg - http://kepfeltoltes.hu/view/111113/motor_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg - http://kepfeltoltes.hu/view/111113/motor_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Sziasztok!
Létezik, hogy az ólomakku (zselés) belső ellenállása nagyobb mint az NiMH akkupakké? Valahogy azt tapasztalm, hogy ha ólomakkut töltök áramgenerátorról(napelem) akkor kisebb a töltőáram mint ha NiMH akkupakkot töltenék. Nem tudom én mérem-e rosszul vagy a belső ellenállás miatt lehet-e. (Az is igaz, hogy jelenleg pár volttal kisebb az NiMH pakk feszültsége ezért is mehet rá több áram, de azért nekem gyanús, hogy nem csak ez az oka.) Ha az NiMH akkupak nagyobb hatásfokkal tölthető annak csak örülnék.
Ez egy 7.2V vagy 10.8V-os akkus csavarozó motorjának tűnik. A mérete egy 3.6V-osnál nagyobb, egy 14.4V-osnál kisebbnek néz ki a Kindertojás alapján. A rajta lévő hidegítőkondi viszont utalhat 4.5V körüli modellmotorra is. Amúgy engem is érdekelne, hogyan lehet egy motort kizárólag mérések alapján beazonosítani.
Megkérlek a fórum nevében, hogy az oldalra tölts fel képeket ne külső helyre, mert 1-2 év után eltűnnek és a hozzászólás vagy kérdés használhatatlan lesz a képek nélkül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |