Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   29 / 81
(#) Zsora válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 18, 2011 / 1
 
Igen, a hagyományos ólmos forraszanyag tökéletesen jó. Segédanyagként jól jön valamiféle folyasztószer a tökéletes felfutáshoz, ill. a felesleges folyasztószer eltávolításához tisztítószer és törlőkendő. Továbbá hasznos lehet még az ónszívó harisnya is a túl sok forraszanyag ill. a forraszhidak leszedésére.
(#) adamhollos hozzászólása Okt 20, 2011 /
 
Ti hol, és milyen forrasztó ónt szoktatok venni SMD forrasztáshoz?
(#) joetaylor válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
A klasszikus "63/37" ötvözet a legjobban és legkönnyebben használható. 300-315 fokos pákával jól forrasztható. Beszerzése egyszerű, szinte bárhol kapható. Én nem nagyon találtam 0,4 mm-nél vékonyabbat de az is megteszi.
(#) adamhollos válasza joetaylor hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
És mi a véleményed a 60/40 0,8-as ról?
(#) joetaylor válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 20, 2011 / 1
 
Nincs sok eltérés a 63/37-hez képest. Itt van egy ón-ólom állapotábra amiből leolvasható az elméleti olvadáspont /az ábra nem az én tulajdonom/.
361F = 183C
300C = 572F

Én 300-315 körül forrasztok ólom tartalmú forrasztó anyaggal (maximum 350 fok amit még megengedek magamnak nagyon extrém esetben). Az én háziszabályom az, hogy a pákahőmérsékletet az olvadáspont 1,7-szeresére állítom be.

Egyébb forrasztó anyag esetén ha megkeresed a termék adatlapját akkor megtalálod az ötvözet olvadáspontját.
(#) Hercooles hozzászólása Okt 21, 2011 /
 
Sziasztok! Remélem belefér a topik kereteibe. Valami jobb féle ónszippantó módszert, eszközt keresek. Van egy 800 Ft körüli rugós szippantóm, de már a kisebb lyukakat nem tudom kiszippantani vele. Tudnátok ajánlani valamit?

Köszi
(#) joetaylor válasza Hercooles hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Elég sokféle szerszám közül választhatsz attól függően, hogy mennyi pénzt szeretnél elkölteni. Én nagyon ajánlom a Weller DS kifforasztó pákákat. A legjobb választás a DS-80. Kell hozzá egy olyan állomás is ami legalább a páka fűtését meg tudja oldani. Akkor már csak a szívóhatást kell létrehoznod valahogyan. Új eszköz vásárlásában nem érdemes gondolkodni, mert nagyon drága és használtan kevesebb mint fél áron be lehet szerezni.

Egy olcsóbb módszer az ónszívó "harisnya" alkalmazása. Ha az alkatrészt már kiforrasztottad akkor a maradék ónt ezzel el tudod távolítani. Sajnos nagyon nehézkes az alkalmazása és nem lehet valami gyorsan dolgozni vele. Ha nem sikerül teljesen eltávolítani az ónt a furatból akkor azt újra fel kell tölteni ónnal és ismételten próbálkozni.
(#) PetAd válasza Hercooles hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Nálam az szokott segíteni, ha még több ón rakok a kis lyukakhoz, tovább melegítem és ha kiszippantom kiszedi a már bent lévő ónt is. Próbáld minél közelebb nyomni a szippantót, hogy inkább az ónt szívja be, mint a levegőt.
Vagy csak felmelegíted az ónt és a túloldalról az alkatrész lábát óvatosan kihúzod, utána meg tűvel, vagy az új alkatrész lábával kilyukasztod újra.
(#) Zsora válasza Hercooles hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Ha már az alkatrész nincs a furatban:
Feltöltöd teljesen a furatot ónnal, majd az egyik oldalról melegíted folyamatosan. Ezután a másik oldalon a furatra illeszted a leszívót, hogy azt teljesen fedje, majd leszippantod az anyagot. (Ehhez elengedhetetlen a kártya stabil befogása állítva, vagy egy harmadik kéz növesztése.)
Ennél jobb a leszívó páka használata, ahol a melegítést és a leszívást is ugyanaz az eszköz végzi, így nem szükséges a befogás és fektetve, beültetett alkatrésznél is használható. Vagy akár makacsabb - nagyobb hőelvonású - furatoknál a túloldalt melegíthetjük másik pákával, vagy hőlégfúvóval.

Én azelőtt PACE SensaTemp leszívópákás forrasztóállomást használtam, ami elég jó volt furatszerelt technológiához. (És olcsóbb is mint a Weller.)
(#) Alkotó hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
(#) Dániel X válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Üdv!
Nekem régi orosz 220 as pákám van az is csinál ilyet. Bár én fogom és lereszelem a rézrudat a kellő formára beónozom és forrasztok tovább. Azt figyeltem meg hogy hamarabb előjött az említett probléma ha bontottam. Véleményem szerint a forrasztóanyag és a folyamatosan hirtelen hőváltozás okozza ezt, elfárad az anyag.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Nekem az a gyanúm, hogy két eshetőség van, ill. azok kombinációja:
a.) A hegy anyaghibás
b.) A forraszanyag valami miatt az átlagnál jobban "eszi" a hegyet
Ha ez új hegy, akkor az első a valószínűbb, ha viszont a forraszanyag új, akkor a második.
Ha mind a kettő "régi", akkor viszont mechanikai sérülésre gyanakszom (megkarcolta valami a hegyet, vagy ütés érte, stb.)
(#) Alkotó válasza Frankye hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Minden régi a maga módján. A hegy kb. 1 hónapja melegszik, de ez intenzív hónapot jelent, nagyjából 150-200 meleg-órával. Az ónt most vettem, de azonos a régivel (legalábbis a csomagolása, kiszerelése, felirata, gyártója ugyanaz), sok éve ezt használom.
A sérülés/karcolás lehetséges, nem látszik az ón alatt, az ütődés viszont valószínűtlen.
De ha minden hegy kibír ennyit, akkor az nem rossz eredmény, mert kb. 2-300Ft körüli hegy-árra emlékszem.
(#) lasoati hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Ha *

* Az apróban !
(#) joetaylor hozzászólása Nov 3, 2011 /
 
Ha erről van szó akkor nem nagyon tudom ajánlani. Persze ha ingyen van akkor használd nyugodtan. Már régebben írtam a legjobb a SAL ammónia a pákahegy ónozására /olcsó is/. Elméletileg felónozza a pákahegyet eltávolítva az oxidréteget (de nem).
(#) SzervízMacska válasza joetaylor hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Ugyan erről beszéltem én is. Gyakorlatilag semmire sem jó, esetleg apró ráégett műanyag pöttyöket távolít el, meg a gyanta maradékot. Legjobb a páka kikapcsolásakor a forrasztáshoz használt ónnal befuttatni a hegy teljes felületét...
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
A képmelléklet lemaradt...
(#) Janaboy hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Előre is elnézést kérek a kérdésemért, biztos 1000x volt már róla szó, de igazán nem tudom, hogy mit keressek!
Hobbi forrasztó vagyok, időközönként szoktam mindenfélét forrasztani (kondik cseréje stb) és jelenleg ilyen forrasztó anyagot használok:
TIN/LEAD: 60/40, Type: Crystal 400 5 core S-Sn60Pb40E, Valami gyantás alapú, 0.7 mm átmérőjű.

Ez jó vagy érdemes valami jobb minőségűt vásárolni? Esetleg valami no clean folyasztó szerűt vagy nem tudom!

Előre is köszi a türelmet!
üdv
Janaboy
(#) joetaylor válasza Janaboy hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Egyszerű a válasz: Ha neked megfelel és tudsz dolgozni vele akkor jó. Ha valami problémád van vele akkor érdemes elkezdeni megkeresni annak az okát. Bár a 60/40-es ónnal nagyon könnyű forrasztani.
(#) DJ Tacki hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy jóideje gyűjtöm az elhasznált ónt, panelek kiforrasztásánál is elteszem a felesleget. Összejött már belőle kb 2 gyufásdoboznyi, többnyire forgácsokban, ahogy az ónszívóbol kijön.
Nagyon szeretném újra felhasználni, mert sok olyan feladat van, ahol nagy mennyiségű ón kell, és gyantával újra tökéletes állapotra hozható, de ebben a forgács állapotban elég körülményes a használata.
Abban kérném a tapasztalabbak segítségét, hogy nincs-e valami ötletetek arra, hogy házilag hogy lehetne pl 1mm-es "szálat húzni" belőle, hasonlóan a gyári forrasztóónhoz. Természetesen nem lesz benne gyanta csatorna, és az se fontos hogy egyenletes legyen az átmérő, csak így mégis jobban lehetne adagolni.
Valahol már olvastam itt a fórumban ilyesmiről, de már fél éve keresem, és nem találom sehogysem, így bátorkodtam feltenni a kérdést Előre is köszönöm a segítséget!
(#) DonThomasino hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
Galvanizált páka hegyet (weller, ersa) mivel lehet tisztítani?
Sajnos műanyag égett rá és a vizes szivacs már kevés.

Alkohol és benzin ilyesmi szóba jöhet?
(#) vicsys válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Létezik finomabb kivitelű fém konyhai dörzsi. Ezzel áttörölni, melegen, de nagyon óvatosan. Utána rögtön nedvesen törölni, gyantázni, ónozni.
(#) DonThomasino válasza vicsys hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Szappanos vizes puha ronggyal próbáltam.
Azzal nem tettem benne kárt igaz?
(#) Frankye válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Nem valószínű. A legjobban a mechanikai hatások ártanak neki. (A savasság-lugosság nem annyira, legalábbis a házilag kivitelezett, nem extrém hatásúak.)
(#) Montim hozzászólása Nov 18, 2011 /
 
Helló,

van nálam egy laptop, aminek a jack csatlakozónak a lába beletört, ezt a lábat sehogyan se sikerül kiforrasztanom. Próbáltam legmagasabb hőfokon pákával és hőlégfúvóval egyaránt, hozzáadott ónnal is. Olyan mintha a hőre nem reagálna. Valami ötlet hogyan lehet ezt megoldani?
(#) joetaylor válasza Montim hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Kép van róla?
(#) Montim válasza joetaylor hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Az összes bekarikázott foglalat nehezen felhevíthető, ellenben a többivel ahonnan sikerült az cin kivenni. Az 1-es sikerült injekciós tű segítségével (ami meggátolja a cinnel való kötődést), a 2-esnél ugyanez a helyzet, de már nem akartam erőltetni, nehogy kiszakadjon. A 3-as foglalatokba van beleszakadva a láb.
(#) ksav hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egy-két kérdésem mint kezdő forrasztó
Vettem egy Fahrenheit forrasztó állomást(60w-os).
Számítógép alaplap egyik ellenállására kellene pöccintenem egy kis vezetéket,szóval elég nehéz(szerintem).
Hogy kellene elméleti sorrendben csinálnom hogy ne égessek szét mindent?
A másik hogy a forrasz anyag felszalad a pákán az miért van?
Válaszokat előre is köszi!
(#) Akashi válasza ksav hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Szia.

Először is a páka hőmérsékletét állítsd be. Ezt én úgy szoktam, hogy alacsony hőfokról kezdem, a hegyhez hozzáteszem az ónt és a hőmérsékletet lassan tekerem felfelé. Amikor elkezd olvadni az ón, na ekkor egy picivel még feljebb állítom. Persze ez függ attól is mekkora felületet kel forrasztani. De ez később már tapasztalatból menni fog.
A vezetékdarabot ónozd be, és én a forrasztási helyet is meg szoktam egy picit "javítani", ha kevés az ón rajta.
Arra vigyázz, hogy csak a szükséges ideig tartsd a pákát a nyákon. Ha jól van beállítva és tiszta a páka (mert felszaladt rajta az ón, az a jó) elég egy pár pillanat és már össze is forrt.
(#) proba válasza Montim hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
75W pillanatpáka (a cseh a legjobb ,... gazdaságossal kár próbálkozni) némi hozzáadott ónnal ,melegítés közben kihúzod a lábat ,utána azzal a lendülettel belenyomod az injekciós tűt ,legyen hely az új alkatrésznek.
Következő: »»   29 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem