Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   672 / 1387
(#) pcroland válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Azért ha nem zsíros a nyák, akkor sokáig eláll. Pl.: amit boltban veszünk, az akár 2-3 hétig is ott van kibontva. Ha csak egy kicsit megérintjük, akkor viszont már másnapra bebarnul és szépen lehet rajta gurigatni a folyékony ónt
(#) gulasoft válasza blackdog hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

1 literbe 250gramm.
(#) jdani válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Na én is valahogy így gondoltam ezt, de akkor miért van az, ahogy leírtad az első eljárásban, hogy annál a módszernél nehezebb lehet forrasztani? Egyébként mi a neve annak az anyagnak? Linket találtam, de csak az van írva hogy kémiai ónozó. Valami más, mondjuk angol neve?
(#) Frankye válasza jdani hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Azt nem tudom, mi az oka, de tény, hogy egyes esetekben a kémiai ónozóval végzett bevonatképzés után olykor nem tapad annyira a forrasztóón a felületre. (Nem saját tapasztalat, én is itt, a fórumtársaktól olvastam erről.)
A kémiai ónozónak ez a neve, nincs "angol megfelelője", viszont így néz ki, itt kapható: kémiai ónozó (Sajnos, mivel veszélyes anyagnak minősül, csak személyesen vehető át, de ez Nálad nem nagyon működik, tudom. De ilyesmit kell keresned.)
(#) gulasoft válasza jdani hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Nálam ennyire nem problémás a dolog, de alkotó panaszkodott, hogy a kémiai ónt nem tudja forrasztani.
Küldtem neki galvánónost azt meg simán tudta, az gyári minőség volt szerinte.
Magasabb hőmérsékleten kell forrasztani és akkor jó. A sajátokra nem rakok, mert amint kész van megy a forrasztásra, ha meg később kell, átcsiszálom fémgyapottal és máris tökéletesen forrasztható. Igazából akkor hasznos ha később lesz forrasztva, illetve forrasztás után véfi a vezetékezést, de arra jó a lötstopp is, vagy bármilyen forrasztás után ráfújható lakk.
(#) mex válasza Frankye hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Negatív tapasztalataim vannak nekem is a TN160 ónozóval kapcsolatban. Nehezebb forrasztani (az egyébként kezdetben kifogástalan tükörfényes felületet), a forrasztás közben hajlamos az "elpárolgásra", és pár hónap múltán a csatolt képeken látható módon elszíneződik, egyenesen randa lesz...Ezt a típust nem használtam még az ára miatt, de talán van valakine...ókkal.
(#) Petjaa hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok!

Nekem az összes Wolfos termékről csak negatív véleményem van. Már próbáltam a fényérzékeny lakkjukat is a védőlakkjukat is egyiket sem lehetett normálisan felhordani. Ugyan így az előhívójukkal is bajom volt meg ezzel az ónozóval is.

Üdv Petjaa
(#) pcroland válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Nekem nagyon rosszul lehet forrasztani. A sima réz is jobb, csiszolás nélkül
(#) gulasoft válasza pcroland hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Hány fokon forrasztasz?
(#) Hp41C válasza mex hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A TN160 levegőn nagyon hamar bomlik. Ehhez a kártyához már lebomlottat használtál fel. Vannak több éves paneljeim, amiken még mindig megvan a bevonat. Csak egy leheletnyit nehezebb a forrasztása.

A bevonat készítése előtt felpolírozni és zsírtalanítani kell a panelt. A bevonat elkészülte után rögtön vizes öblítést kell alkalmazni.

Az ónozót öntsd szét légmentesen záró, sötét edényekbe úgy, hogy mindegyikben szinültig legyen az oldat. Így tárold hűvös helyen, önráró műanyag zacskókban. A zacskó bezárása előtt a felesleges levegőt nyond ki. Ha egy adagot felbontasz, előbb töltsd át a megmaradó részt kisebb edénybe, zárt le. A már felhasznált oldatot ne tárold... Az így tárolt ónozó is kb. 2 - 3 hónap alatt elbomlik. Érdemes összevárni több panelt, egyszerre elkészíteni.
(#) mex válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Idézet:
„(az egyébként kezdetben kifogástalan tükörfényes felületet)”

Szóval a lebomlott anyag ennyire becsapós?
Neked nem párolog a felületről forrasztás közben?

Igazából nem tudom. Viszont eddig azt hittem a pákámról, hogy jó. Mert ha jó a nyák akkor lehet forrasztani. Viszont voltam egy suli iskola látogatáson és ott forraszthattunk 24V-os pákák voltak. Nagyon régiek, de amilyen régiek olyan jó volt. Gyorsan felfűtött és nem feketedett be 5mp-enként. LINK. Tudnál javasolni egy olyan pákát? Hegyes kell, vagy amibe lehet kapni hegyes véget.

Keress rá forrasztó állomásra, azokon lehet hőmérsékletet állítani.
(#) Hp41C válasza mex hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Ahogy a belinkelt képen láthatod, meg tudtam forrasztani az alkatrész oldalt is és a bevonat rajta maradt, azóta is rajta van...
(#) mex válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Igazán nem kukacoskodni akarok, (amint láttad én is megforrasztottam), de nem válaszoltál a feltett kérdésemre: arra lennék kíváncsi, hogy a forrszem közvetlen környezetében nem tapasztaltad az ónozott réteg elillanását?
(#) jdani válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Korrózió ellen használhatnák lakkot is, tökéletesen megfelel, csak egy pár gond van vele Miután kimarok egy nagyobb nyákot, nem 5 perc alatt rakom össze, van hogy napok alatt. Azalatt meg már jócskán elkezd oxidálni, szóval felesleges lakkoznom. A másik dolog meg, ha kimarok egy kis nyákot, egy-kettő összecinezem, de mivel csak kis ,,haszontalan,, nyák, ezért meg sem érdemli a lakkozást
(#) p_istvan válasza mex hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A túl vékony bevonat is lehet az oka a "párolgásnak". Nekem volt még a 80-as évekből használt de jól elzárt kémiai ónozóm (nem Wolf...) még egy éve tűrhetően működött amikor megtaláltam.

A SENO-3211 tényleg jó (de kicsit drága), fényesebb-keményebb felületet ad, de a levegőre az is érzékeny, pár hónapnál tovább nem érdemes tárolni és lehetőleg levegőtől elzárva. Viszont por alakban árulják és úgy korlátlan ideig eláll! Ha keveset használod akkor egyszerre csak egy keveset kell bekeverni az előírt hőfokon.
Forrasztani kicsit magasabb hőfokon kell és/vagy egy kis plusz folyasztó szer sem árthat, mivel nem tartalmaz ónt, ólommentes...
A tökéletes előkészítés sem árt ahogy Hp41C is említette, és nátronlúgot (lefolyótisztító) használok zsírtalanításra és sósavat az oxidmentesítésre, mechanikai felületkezelést (csiszolás) nem alkalmazok
Valahol láttam kisebb kiszerelést is.

Az első kép hét hónapja készült a másik most részben ugyanarról SENO-3211-el kezelve (a többi beépítésre került) mások a fényviszonyok de szemre talán csak egy árnyalatnyit mattult a felület.

Akkor veszek majd egy állomást Nem olcsók...
(#) pcroland válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Pontosan ilyen volt. Jó réginek tűnt, sokat használták, viszont ezerszer jobb volt, mint az én "szép" pákám. Akkor végül is egy olyan elég is lenne nekem vagy vegyek állomást?
(#) mex válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Köszönöm a válaszod!
Ki fogom próbálni, és beszámolok az eredményről.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 17, 2011 /

Nekem egy ayoue int 909 van
Bővebben: Link
Sajnos a kimenő fesz elszállt, folyamatosan 20V jön belőle, nem volt még időm kimérni mi ment tönkre benne.
(#) pcroland válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Rákerestem. Komolyan 20000Ft? :eek2: Vagy csak rossz oldalon találtam meg? 20eFt-ért már állomást is lehet venni.

Nem ez volt a táp a galvánónozásos videón?
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Mennyünk át ide.

De, csak azóta ment tönkre. Most egyerősebb van, csa viccesen néz ki, mert a hűtőborda kilóg a tápból, és nem bíztam a szélre, egy cirka 10cm*10cm-es hűtőborda van kívül.
(#) sastas01 hozzászólása Nov 17, 2011 /

Ez most annak szól aki vasalni próbál. Hogyha gondoljátok tudok adni(postázni) sima műnyomó papírt. Csak többen irták már, hogy nem tudjátok beszerezni. kb. 40 A/4-es lap 200 Ft(130g-os műnyomó,fényes).
Ez itt nem a reklám helye csak segiteni próbálok. Mivel nem kéne teleoffolni a témát, így a választ privátban várok akinek kell.
Modiknak: ha nem idevalónak tartjátok, akkor kéretik törölni. :zavart1:
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Nov 17, 2011 /

Ez a kémiai ónozó egy halott ötlet. Vak vágány. Rettenetesen gagyi a bevonat, amit lehet vele csinálni. Valóban rosszul forrasztható, ráadásul, ha a felület előkészítése nem makulátlanul vegytiszta, akkor pocsék lesz a bevonat. Szóval én senkinek sem javaslom ezt a...rt. Szerintem a legjobb, ha ónnal, pákával, ónszívó szalaggal történik az ónozást. Ugyan olyan felület érhető el, mint a vegyi ónozás esetén.

Üdv!
(#) pcroland válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Időigényes. Meg a sok gyanta kapargatás és ónszívó pazarlás...
(#) Zoli_bácsi válasza pcroland hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Igaz, De cserébe a legjobban forrasztható tűzi ónozott nyákot kapsz. Igaz én sem szoktam minden panelomat leónozni, csak összehasonlításként írtam. Én ha készen vagyok akrilánnal lakkozom. Forrasztás előtt meg acetonban oldott gyantával lekenem, így akár napok után is remekül forrasztható a nyák.
(#) pcroland válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Persze jobb, mint a kémiai ón. A kémiaival csak a gond van. És nem, hogy segítene, csak ront az egészen. Szóval marad a ze módszered vagy a galván ónozás
Következő: »»   672 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem