Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Következő lenne a kérdésem. VF6 végfokhoz, jó lenne az alábbi kábelezési terv? Előre is köszi.
Hát, semmi nincs írva. Magyar nyelvű leírást pedig nem találok hozzá.A kérdés pedig az, hogy szólhatnak egyszerre?
Hello. Pár napja csütörtököt mondott a régi típusú, talán még Yugoslavia idején készült RIZ erősítőm. Fogalmam nincs mi történt, egyszer csak nem adott ki hangot. Nézegettem, és észrevettem, hogy a power led sem világít. Átnéztem a biztosítékokat, de mindegyik ép. Mi lehet a probléma?
Hali.
A zár nyitja pedig a jelútban keresendő. Az az: a 10 -es illetve 13-láb kivezetéseit végigkel nézni egészen a hsz kimenetekig. Ott valami vagy meg szakadt, vagy pedig egy felderítetlen védelem közbeszól. (esetleg egy soros ellenállás borzasztóan elnyúlt- amit okozhatott pl a kimeneti dc is, az ic meghibásodásakor vagy bármi egyéb hiba.) Egy nagy átka van most ennek az egésznek, nekem sajna még mindig nem jó a felh+jelszóm az elektrotanyához..tehát nem tudom leszedni a készülék kapcsi rajzát, ezért nem tudok tudok konkrétumokkal tovább segíteni így látatlanba.. A szűrés nem tartalmaz tranzisztort. Általában magas freki belengése ellen , illetve azért használják még, hogy stabilabb legyen a végfok kapacitíve terhelésekre is.
hangszer erösítöt akarok majd csinálni ahoz kellene, nem a hangminöség, jellegzetesség a lényege.
Üdv!
Megépítettem ezt. Szimmetrikus pc tápról hajtva egyáltalán nem szól, ha asszimetrikusan hajtom akkor meg nagyon recseg. 10-12V-nál nem terheltem jobban, mert nem akartam tönkretenni a hangfalat. A kérdés az, hogy a tápban keressem a hibát, vagy hol? A táp földje megegyezik az összes rajzon jelzett földeléssel?
Szimetrikus tápról kell szólnia. PC táp nem jó, mert ott a negatív tápfeszt nem lehet terhelni csak kis mértékben.
Keríts egy rendes tápot +-16V tápfesszel és próbáld meg azzal. Szia
Azt elfelejtettem írni, hogy át van alakítva eszerint.
Helló!
Én kezdő vagyok ebben a témában de elektrotechnikát tanulok, még nem raktam össze semmit de szeretnék egy stereo erősítőt csinálni két 40w-s; 6 Ohmos hangfalhoz. Találtam az oldalon kapcsolási rajzokat de nem jöttem rá hogy hogyan lehet beállítani a kimeneti ellenállását az erősítőnek, mert csak 4 és 8 Ohmosokat találtam.Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek.
Sziasztok!
Mai nap az egyik haverom hallgatta a zenét az erősítőjén, ment minden tökéletesen és egyszer csak egy kis pukkanással(a hangszóróból) elhallgatott. Ha bekapcsolom akkor az a kis kattanás is elmarad ami eddig volt minden indításkor. Szerintetek mi lehet a baja? Válaszotokat előre is köszönöm! Galzotya
Szia!
Egy 4 Ohm -os erősítőre nyugodtan ráköthetsz egy 6 Ohm-os hangfalat, csak a teljesítménye lesz kisebb. Ha van egy erősítő amire az van írva, hogy 50W/8 Ohm, az azt jelenti, hogy 8 Ohm impedencia mellett 50W teljesítmény leadására képes. (persze van több teljesítményadat: zenei, névleges) Minél nagyobb az impedencia (ellenállás), annál kisebb a teljesítmény, mivel P=U*I. És ebből az I: U/R. Üdv! Balázs
Először is köszönöm a választ másrészt én azt hallottam hogyha nem azonos a hangszóró és az erősítő ellenállása akkor tönkremehet az erősítő vagy a hangszóró
Szia! Az első lépés a tápfeszültség ellenőrzése legyen.
Szia!
Ha az előírtnál nagyobb impedenciájú hangfalat kapcsolsz az erősítőre nem lesz semmi baja. Ha kisebbet, akkor viszont lehet: ha túl felcsavarod a hangerőt. A kisebb impedencia miatt nagyobb lesz az áramerősség, és a végerősítő tranzisztor vagy IC kifüstöl. A hangfal akkor megy tönkre, ha nagyobb az erősítő teljesítménye, mint a hangfalé. Én úgy tudom, hogy az erősítő teljesítménye 2/3 része kell hogy legyen a hangfalénak. Üdv! Balázs
Rendben, köszönöm igen ez teljesen logikus akkor már nincsenek kétségeim.
Aj még azért lennének kérdéseim XD , most szólt haverom hogy van autóerősítője meg hangszórói csak össze kéne rakni, na de most ő felvetette hogy kéne még 2 db hangszórót belerakni ,szóval ha mondjuk adott egy erősítő aminek sztereó kimenete van akkor olyat tehetek mondjuk hogy a két hangszóró mellé még 2 hangszórót kapcsolok?Vagy ahhoz már építenem kéne egy másik erősítőt aminek 4db kimenete van?
Szia!
Lehet több hangszórót rákötni. Sorosan, vagy párhuzamosan. Ha 2 8 Ohm-os hangszóróról van szó, akkor párhuzamosan kösd, így az impedenciájuk 4 Ohm lesz. Ha 2 4 Ohm-os akkor sorosan, így 8 Ohm lesz. Üdv! Balázs
Sziasztok! A kérdésem nem egyszerű, talán még soha senki nem is próbálta ki, de nekem most fontos lenne tudni Tehát van egy erősítő ami 1 ohm-ig terhelhető. Teljesítménye 4 ohm/300W, 2 ohm/540W, 1 ohm/790W. Namost a maximális kimeneti teljesítményét úgy szeretném beállítani, hogy ne lehessen túlhajtani. Erre találtam beállítási videókat neten, hogy oszcilloszkóppal hogyan kell 1kHz-es 0dB-es jellel beállítani a kimenetet a klippelési határa. Ez világos. Ami nem: a beállításnál terhelés nélkül van a kimenet, tehát azt nem értem, hogy ilyenkor melyik terhelő impedanciára lesz jó a beállítás? Mert ugye más feszültség értéket kapok 4 ohm-ra, mint mondjuk 2-re, vagy 1-re, ha a névleges teljesítményt nézzük. Nem tudom mennyire érthető amit kérdezni szeretnék. Tehát a 4 ohm/300W az feszültség szinten 34,64V-ot jelent a kimeneten. Ha erre állítódik be a klippelési határ akkor ez 1 ohm terhelésen már 1200W lenne, amit nem is tud az erősítő, tehát mi fog történni? Vagy egyszerűen ha 1 ohm van a kimenetén mint teher, akkor nem is tud kiadni magából 34,64V-ot?
Tehát ha 8 Ohmos az erősítő ennek megfelelően kössem a hangszórókat, hogy az eredőjük 8 ohm egyen ügye?
Hogy az erősítőd meddig vezérelhető ki, az elsősorban tápfeszültség kérdése (meg sok minden másé, de azoktól most tekintsünk el). Ha a végfok 4 ohmon 300W-ot ad le, akkor 2 ohmon ennek a dupláját, 1 ohmon pedig a négyszeresét tudná elvileg. Gyakorlatilag azért nem tudja, mert a növekvő áram csökkenti a tápegység kapocsfeszültségét (minél jobban terheled a tápot, a feszültsége annál kisebb lesz, kivéve ha szabályozott de végfokhoz olyat ritkán használnak), másrészt a végfokban is nagyobb veszteségek lesznek. Ha normális védelem van benne akkor teljesen mindegy hogy meddig vezérled ki, ha meg nincs akkor csak a véletlen műve hogy mikor megy tönkre. Onnantól csak imádkozni kell, hogy ne egy buli közepén történjen meg.
Azt nem írtam, hogy ez autóba való erősítő
A kimeneti feszültség az ugyan az marad, csak az áramerősség nő, ahogy csökken a terhelés ?-ja. Annyi változhat, hogy 1ohmon hamarabb megy torzításba mert a tápfesz jobban fog csökkenni mint 4ohmon.
Szia! Terhelő impedanciánkét külön beállításra lesz szükséged. Különben az 1 ohm -hoz tartozó 28V jelnél való határolás nyújt garanciát a túlvezérlés ellen.
És mondjuk ha megvan adva egy tápfeszültség az i c-nek mondjuk 14,8V mennyivel szabad eltérni? Pl a 15 vagy 14 V attól még jó neki nem ?És ha mondjuk 50 W-os az erősítő és 4 Ohmos arra ráköthetek egy 40W-os 6 Ohmos hangfalat?Mert ügye mondtad hogyha nagyobb ellenállású a hangfal akkor csökkenni fog rajta a teljesítmény tehát megtehetem azt ,hogy növelem az erősítő teljesítményét h nagyobb hang jöjjön ki a dobozból?
Sziasztok!
Nagy szerencsémre ma sikeresen vizsgázott a védelmem. Addig mojoltam az erősítőben míg zene közben sikeresen összehoztam a -38VDC-t a GND-vel. A relék azonnal oldottak. Persze kis pánik azért volt mert a hiba LED csak világított rendületlenül. Aztán észrevettem, hogy a negatív ág üveg biztosítékja elment vadászni. Nem tudom mi történt volna védelem nélkül. A hangszórók -38VDC kaptak volna Ami megvédett:Bővebben: Link
Szia! A TDA7294 is tönkre mehetett volna. Volt rá a közelmúltban példa egy véletlenül rövidrezárt tápkondi kapcsán.
Szia! Köszi én is így gondolom valahogy, csak akkor nem értem mi értelme van a terhelés nélküli beállításnak, mert mindenhol ezt látom pedig. Az lesz, hogy a használni kívánt hangszórót fogom rákötni és azzal beállítani, ez adja a legpontosabb eredményt. Csak valami olyan frekvenciát kell választanoma beállításhoz, aminél nincs impedancia emelkedése a hangszórónak.
Nemcsak nehéz a frekvencia meghatározása, bár nem lehetetlen, hanem egy ilyen mérés tönkre teheti a hangszórót. Műterheléssel kéne a torzítási határt vizsgálni.
Milyen eszköz fog jelezni, vagy beavatkozni a torzítási szint elérésekor? |
Bejelentkezés
Hirdetés |