Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   945 / 2500
(#) Geri86 hozzászólása Nov 16, 2011 /
 
Következő lenne a kérdésem. VF6 végfokhoz, jó lenne az alábbi kábelezési terv? Előre is köszi.

kabelezes.GIF
    
(#) gabrio11 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Hát, semmi nincs írva. Magyar nyelvű leírást pedig nem találok hozzá.A kérdés pedig az, hogy szólhatnak egyszerre?

DSC00011.jpg
    
(#) Pett3r hozzászólása Nov 16, 2011 /
 
Hello. Pár napja csütörtököt mondott a régi típusú, talán még Yugoslavia idején készült RIZ erősítőm. Fogalmam nincs mi történt, egyszer csak nem adott ki hangot. Nézegettem, és észrevettem, hogy a power led sem világít. Átnéztem a biztosítékokat, de mindegyik ép. Mi lehet a probléma?
(#) emersys válasza csady hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Hali.
A zár nyitja pedig a jelútban keresendő.
Az az: a 10 -es illetve 13-láb kivezetéseit végigkel nézni egészen a hsz kimenetekig.
Ott valami vagy meg szakadt, vagy pedig egy felderítetlen védelem közbeszól. (esetleg egy soros ellenállás borzasztóan elnyúlt- amit okozhatott pl a kimeneti dc is, az ic meghibásodásakor vagy bármi egyéb hiba.)
Egy nagy átka van most ennek az egésznek, nekem sajna még mindig nem jó a felh+jelszóm az elektrotanyához..tehát nem tudom leszedni a készülék kapcsi rajzát, ezért nem tudok tudok konkrétumokkal tovább segíteni így látatlanba..
A szűrés nem tartalmaz tranzisztort.
Általában magas freki belengése ellen , illetve azért használják még, hogy stabilabb legyen a végfok kapacitíve terhelésekre is.
(#) deadlyroberta válasza skylooker hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
hangszer erösítöt akarok majd csinálni ahoz kellene, nem a hangminöség, jellegzetesség a lényege.
(#) cooper85 hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Üdv!
Megépítettem ezt. Szimmetrikus pc tápról hajtva egyáltalán nem szól, ha asszimetrikusan hajtom akkor meg nagyon recseg. 10-12V-nál nem terheltem jobban, mert nem akartam tönkretenni a hangfalat.
A kérdés az, hogy a tápban keressem a hibát, vagy hol? A táp földje megegyezik az összes rajzon jelzett földeléssel?
(#) WaRL0 válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szimetrikus tápról kell szólnia. PC táp nem jó, mert ott a negatív tápfeszt nem lehet terhelni csak kis mértékben.
Keríts egy rendes tápot +-16V tápfesszel és próbáld meg azzal.
Szia
(#) cooper85 válasza WaRL0 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Azt elfelejtettem írni, hogy át van alakítva eszerint.
(#) Pole hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Helló!
Én kezdő vagyok ebben a témában de elektrotechnikát tanulok, még nem raktam össze semmit de szeretnék egy stereo erősítőt csinálni két 40w-s; 6 Ohmos hangfalhoz. Találtam az oldalon kapcsolási rajzokat de nem jöttem rá hogy hogyan lehet beállítani a kimeneti ellenállását az erősítőnek, mert csak 4 és 8 Ohmosokat találtam.Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek.
(#) galzotya hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Mai nap az egyik haverom hallgatta a zenét az erősítőjén, ment minden tökéletesen és egyszer csak egy kis pukkanással(a hangszóróból) elhallgatott.
Ha bekapcsolom akkor az a kis kattanás is elmarad ami eddig volt minden indításkor.
Szerintetek mi lehet a baja?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Galzotya
(#) Balaa16 válasza Pole hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
Egy 4 Ohm -os erősítőre nyugodtan ráköthetsz egy 6 Ohm-os hangfalat, csak a teljesítménye lesz kisebb. Ha van egy erősítő amire az van írva, hogy 50W/8 Ohm, az azt jelenti, hogy 8 Ohm impedencia mellett 50W teljesítmény leadására képes. (persze van több teljesítményadat: zenei, névleges) Minél nagyobb az impedencia (ellenállás), annál kisebb a teljesítmény, mivel P=U*I. És ebből az I: U/R.
Üdv! Balázs
(#) Pole válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Először is köszönöm a választ másrészt én azt hallottam hogyha nem azonos a hangszóró és az erősítő ellenállása akkor tönkremehet az erősítő vagy a hangszóró
(#) reloop válasza galzotya hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia! Az első lépés a tápfeszültség ellenőrzése legyen.
(#) Balaa16 válasza Pole hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
Ha az előírtnál nagyobb impedenciájú hangfalat kapcsolsz az erősítőre nem lesz semmi baja. Ha kisebbet, akkor viszont lehet: ha túl felcsavarod a hangerőt. A kisebb impedencia miatt nagyobb lesz az áramerősség, és a végerősítő tranzisztor vagy IC kifüstöl. A hangfal akkor megy tönkre, ha nagyobb az erősítő teljesítménye, mint a hangfalé. Én úgy tudom, hogy az erősítő teljesítménye 2/3 része kell hogy legyen a hangfalénak.
Üdv! Balázs
(#) Pole válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Rendben, köszönöm igen ez teljesen logikus akkor már nincsenek kétségeim.
(#) Balaa16 válasza Pole hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Nincsmit, szia!
(#) Pole válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Aj még azért lennének kérdéseim XD , most szólt haverom hogy van autóerősítője meg hangszórói csak össze kéne rakni, na de most ő felvetette hogy kéne még 2 db hangszórót belerakni ,szóval ha mondjuk adott egy erősítő aminek sztereó kimenete van akkor olyat tehetek mondjuk hogy a két hangszóró mellé még 2 hangszórót kapcsolok?Vagy ahhoz már építenem kéne egy másik erősítőt aminek 4db kimenete van?
(#) Balaa16 válasza Pole hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
Lehet több hangszórót rákötni. Sorosan, vagy párhuzamosan. Ha 2 8 Ohm-os hangszóróról van szó, akkor párhuzamosan kösd, így az impedenciájuk 4 Ohm lesz. Ha 2 4 Ohm-os akkor sorosan, így 8 Ohm lesz.
Üdv! Balázs
(#) Falconer hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok! A kérdésem nem egyszerű, talán még soha senki nem is próbálta ki, de nekem most fontos lenne tudni Tehát van egy erősítő ami 1 ohm-ig terhelhető. Teljesítménye 4 ohm/300W, 2 ohm/540W, 1 ohm/790W. Namost a maximális kimeneti teljesítményét úgy szeretném beállítani, hogy ne lehessen túlhajtani. Erre találtam beállítási videókat neten, hogy oszcilloszkóppal hogyan kell 1kHz-es 0dB-es jellel beállítani a kimenetet a klippelési határa. Ez világos. Ami nem: a beállításnál terhelés nélkül van a kimenet, tehát azt nem értem, hogy ilyenkor melyik terhelő impedanciára lesz jó a beállítás? Mert ugye más feszültség értéket kapok 4 ohm-ra, mint mondjuk 2-re, vagy 1-re, ha a névleges teljesítményt nézzük. Nem tudom mennyire érthető amit kérdezni szeretnék. Tehát a 4 ohm/300W az feszültség szinten 34,64V-ot jelent a kimeneten. Ha erre állítódik be a klippelési határ akkor ez 1 ohm terhelésen már 1200W lenne, amit nem is tud az erősítő, tehát mi fog történni? Vagy egyszerűen ha 1 ohm van a kimenetén mint teher, akkor nem is tud kiadni magából 34,64V-ot?
(#) Pole válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Tehát ha 8 Ohmos az erősítő ennek megfelelően kössem a hangszórókat, hogy az eredőjük 8 ohm egyen ügye?
(#) Ge Lee válasza Falconer hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Hogy az erősítőd meddig vezérelhető ki, az elsősorban tápfeszültség kérdése (meg sok minden másé, de azoktól most tekintsünk el). Ha a végfok 4 ohmon 300W-ot ad le, akkor 2 ohmon ennek a dupláját, 1 ohmon pedig a négyszeresét tudná elvileg. Gyakorlatilag azért nem tudja, mert a növekvő áram csökkenti a tápegység kapocsfeszültségét (minél jobban terheled a tápot, a feszültsége annál kisebb lesz, kivéve ha szabályozott de végfokhoz olyat ritkán használnak), másrészt a végfokban is nagyobb veszteségek lesznek. Ha normális védelem van benne akkor teljesen mindegy hogy meddig vezérled ki, ha meg nincs akkor csak a véletlen műve hogy mikor megy tönkre. Onnantól csak imádkozni kell, hogy ne egy buli közepén történjen meg.
(#) Falconer válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Azt nem írtam, hogy ez autóba való erősítő
(#) sound.man válasza Falconer hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
A kimeneti feszültség az ugyan az marad, csak az áramerősség nő, ahogy csökken a terhelés ?-ja. Annyi változhat, hogy 1ohmon hamarabb megy torzításba mert a tápfesz jobban fog csökkenni mint 4ohmon.
(#) reloop válasza Falconer hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia! Terhelő impedanciánkét külön beállításra lesz szükséged. Különben az 1 ohm -hoz tartozó 28V jelnél való határolás nyújt garanciát a túlvezérlés ellen.
(#) Balaa16 válasza Pole hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
Igen, pontosan így van.
(#) Pole válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
És mondjuk ha megvan adva egy tápfeszültség az i c-nek mondjuk 14,8V mennyivel szabad eltérni? Pl a 15 vagy 14 V attól még jó neki nem ?És ha mondjuk 50 W-os az erősítő és 4 Ohmos arra ráköthetek egy 40W-os 6 Ohmos hangfalat?Mert ügye mondtad hogyha nagyobb ellenállású a hangfal akkor csökkenni fog rajta a teljesítmény tehát megtehetem azt ,hogy növelem az erősítő teljesítményét h nagyobb hang jöjjön ki a dobozból?
(#) blackdog hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Nagy szerencsémre ma sikeresen vizsgázott a védelmem.
Addig mojoltam az erősítőben míg zene közben sikeresen összehoztam a -38VDC-t a GND-vel.
A relék azonnal oldottak. Persze kis pánik azért volt mert a hiba LED csak világított rendületlenül. Aztán észrevettem, hogy a negatív ág üveg biztosítékja elment vadászni.
Nem tudom mi történt volna védelem nélkül. A hangszórók -38VDC kaptak volna
Ami megvédett:Bővebben: Link
(#) reloop válasza blackdog hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia! A TDA7294 is tönkre mehetett volna. Volt rá a közelmúltban példa egy véletlenül rövidrezárt tápkondi kapcsán.
(#) Falconer válasza reloop hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia! Köszi én is így gondolom valahogy, csak akkor nem értem mi értelme van a terhelés nélküli beállításnak, mert mindenhol ezt látom pedig. Az lesz, hogy a használni kívánt hangszórót fogom rákötni és azzal beállítani, ez adja a legpontosabb eredményt. Csak valami olyan frekvenciát kell választanoma beállításhoz, aminél nincs impedancia emelkedése a hangszórónak.
(#) reloop válasza Falconer hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Nemcsak nehéz a frekvencia meghatározása, bár nem lehetetlen, hanem egy ilyen mérés tönkre teheti a hangszórót. Műterheléssel kéne a torzítási határt vizsgálni.
Milyen eszköz fog jelezni, vagy beavatkozni a torzítási szint elérésekor?
Következő: »»   945 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem