Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1498 / 3993
(#) pucuka válasza Lamboo hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Egyenirányító dióda nem kell, mert az USB ben eleve egyenfeszültség van, de az áramot korlátozni kell valamivel, mert a lemerült akkumlátor gyakorlatilag rövidzár.
(#) Lamboo válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Köszi Lehet hogy ez most nagyon kezdő kérdés, de a teljesen feltöltődött aksi nem tud gondot okozni a számítógépben ha rajta hagyom?
(#) bbalazs_ válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Erdekes, de mindig tanul az ember.
(#) pucuka válasza Lamboo hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A számítógépben nem nagyon, de az akkumlátorod tönkre fog menni. Ha elérte a töltési végfeszültségét, akkor le kell kapcsolni, mert az három cellánál nem sokkal de még még mindíg kevesebb, mint 5 V
(#) cooper85 hozzászólása Nov 17, 2011 /

Amatőr kérdésem lenne. Van mondjuk a tda2030-as ic, a supply voltage +-18 (36), ez így érthető számomra. Viszont pl az ne5532-nél csak +-22 van, akkor ez 44V-ot bír simán negatív ág nélkül?

Meg mit jelent a differential input voltage?
(#) subway hozzászólása Nov 17, 2011 /

Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. építettem egy pic-et de van benne egy induktivitás ami nem hagy nyugodni, ugyanis nem működik a készülék. Az lenne a kérdésem, hogy egy huzal induktivitás, ami úgy néz ki mint egy ellenállás, dióda vizsgálattal létezik, hogy rövidzárt mutasson a műszer?
(#) kadarist válasza subway hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szia!
Igen létezik, mert egy ilyen tekercsnek nagyon kicsi az ellenállása.
(#) zaza99 hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok!
Ezekhez a csatlakozókhoz http://www.hestore.hu/cat_428.html szeretnék kébelt venni, de nem találok. tud valaki esetleg valhol vagy a nevét meg tudná adni a kereséshez?

Köszönöm.
(#) miki79 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Na még egyszer részletesen:
Egyenirányítom a 220 voltot,aztán egy kismotorra elhelyezett észak-déli irányú állandómágnest megforgatok 3 darab tekercs között amiknek a tengelyei egymással 120 fokos szöget zárnak be.Ez fogja Nekem a három fázisú jelet gerjeszteni és még a kismotor fordulatszámát is tudom változtatni.
Azután,hogy ez megvan a korábban egyenirányított 220 voltot 3 fázisú árammá alakítom csak az kérdésem,hogy milyen eszközzel tudom az egyen 220voltot modulálni 3 fázissá.Ami bír is pár kw-ot.
Valamilyen félvezetőeszközre gondoltam(MOS-FET?)
(#) pucuka válasza miki79 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Az elképzelés jó, a bibi ott van, hogy annak a "kismotornak" valamivel többet kellene leadni annál a pár kW -nál, amit szeretnél a három fázisból hasznosítani.
Az egyenirányítást azonban ki is lehetne hagyni, amivel csökkentheted a veszteségeket, és egyből egy egyfázisú asszinkron motorral hajthatnád meg a szinkron generátorodat.
(#) vencel hozzászólása Nov 17, 2011 /

Üdvözlet mindenkinek!
Van nekem egy csöves előfokom, amihez minden alkatrész meg van már és hozzá is kezdtem, de a kellő ismeret és idő hiányában nem tudom, mikorra tudnám befejezni, ezért az ötlött fel bennem, [OFF]hogy rábíznám ezt egy szakemberre. Olyan embert keresek tehát, aki kapcsolási és beültetési rajz alapján be tudná fejezni az előfokomat, illetve be tudná mérni, főleg a phono (RIAA korrektor) részét.
*
Köszönöm!
László
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 17, 2011 /

üdv az alábbi kapcsolásba jó e a fény képen látható "közepes sárga inverter trafó " egy pc távol lett bontva. ÉS, hogyan kell bekötni mert több kivezetést is találtam a segítséget kösz
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Bővebben: Link ö elmaradt
(#) miki79 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Még mindig nem!
A kis motor csinál egy háromfázisú jelet néhány watt az egész és ezt felerősíteni az egyenirányított 220 volttal.
Csak az nem tudom hogy mivel tudnám felerősíteni.
Valamilyen végfok kellene mint az erősítőkben csak jóval nagyobb léptékben.Rendes 3fázisú váltakozó áram kellene.
(#) pucuka válasza miki79 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Amit ajánlottam, az "rendes" háromfázisú hálózatot állít elő.
De ha így szeretnéd, akkor sem kell motorral bíbelődni, ha már elektronika van benne, egy egyszerű háromfázisú oszcillátor meghajt egy végfokot, ami már biztosítja a megfelelő teljesítményű háromfázisú hálózatot. Erre a célra invertereket használnak amiket frekvencia váltóknak hívnak. Nézz körül ilyen irányban, fogsz találni neked megfelelőt. Otthon barkácsolni nem egyszerű feladat, de kellő szaktudással nem lehetetlen.
De ez a téma már meghaladja a kezdő szintet, ha érdekelnek a részletek a fórumon több topik is foglalkozik ezzel.
(#) riplid hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok
Az lenne a problémám, hogy építettem egy LED-es "hangulat világítást" és a 7805-ös eléggé melegszik!
Egy 230/18VAC -os trafóról, egy 1.5 A-es Graetz híddal egyenirányítva, 1000µF-os elkoval stabilizálva kapja a tápot. 6db "színváltós" LED van egy 18ohmos ellenállás után párhuzamba kötve!!!
Lényeg a lényeg: Miért melegszik túl?!?!
Előre is köszönöm a válaszokat....
(#) pucuka válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Elvileg valamilyen ilyesmire van szükséged, de az a trafó amit kitermeltél 1:1 -ben nem jó, a szekunder menetszámokat biztos át kell tekerni nagyobb menetszámra, valamint légrés is kell bele, ha csak egy tranzisztorral hajtod. De a vasmag, és a csévetest biztosan jó lesz.
(#) riplid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Igen.... Tettem rá hűtőbordát.... Az is elég forró lesz kb. 15 perc után. Az előtét ellenállást pedig ki is számoltam, meg a segédprogram is azt írta, hogy 18Ohm-nak kell lennie.... 18ohmos is és nagyobb teljesítményű (nem az a kis barna, hanem kicsit nagyobb és kék ) is.
Elvileg 20mA kell egy lednek. 6x20=120 Ennyit nem bír el a 7805-ös TO220-as tokban?!?!

Hátttőőőőő..... 18 V ~, ez nem tudom, talán 20 V DC?!?!

Köszönöm a segítséget, megmérem mennyire melegszik fel pontosan... (Még 1 kérdés.... az ic hátán, vagy a bordán mérjem a hőt? Köszi)
(#) Akashi válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szia.

Én is ezt a kapcsolást építeném, meg, de a trafón én is elhasaltam.
Egy 6/230-as kicsi nyáktrafóval szerinted működhet?
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A nyáktrafóval nem nagyon működőképes, az 50 Hz -re van méretezve, a 40 kHz körüli kapcsolófrekvencia sok neki. Ráadásul abban sincs légrés. Oda már ferrit vasmag kell. Inkább egy ilyen PC tápos trafót kellene áttekerni.
(#) Lamboo hozzászólása Nov 17, 2011 /

Az usb-s akkutöltővel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. Ha egy 3V-os akkut akarok tölteni (alaplapon lévő gomb aksi) usb-ről, akkor mekkora ellenállást tegyek áramkorlátozásnak?
(#) sanykaraj válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

ÉS mi alapján lehetne áttekerni van e valamilyen képlet? vagy valami
(#) Akashi válasza Akashi hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Valaki? Tanács?
(#) Akashi hozzászólása Nov 18, 2011 /

Bocs, hogy megint..
Rendelni szeretnék nyáktrafót, de nincs adatlap.
2x9V 4,5VA 230V. Erről lenne szó...
A szekunderek darabonkénti, vagy összes teljesítményét jelenti a 4,5VA?
Arra lennék kíváncsi mekkora árammal terhelhető a szekunder oldalanként.
(#) zolika60 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

A trafó összteljesítményét jelenti.
(#) Stefan válasza Akashi hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Úgy tudom vannak ilyen "Sample/Hold" műveleti erősítők, ezekkel, flip-flopokkal, és egy analóg kivonó áramkörrel megoldható szerintem.
(#) bjt hozzászólása Nov 18, 2011 /

Hello,

Tud valaki ajánlani egy olyan programot ami egy jpg kiterjesztéső képet átakonvertál txt fájlba?

előre is kösznöm a válaszokat!
(#) Putyika válasza bjt hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Következő: »»   1498 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem