Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A sorvégfokból eljut a visszafutás jele a procihoz illtva a jungle IC-hez?Ha jól látom el van csúszva a kép oldalra,az erre utal.Nézd át a sorvégfokból visszavezetett jeleket.
Rajzot szereztél hozzá már? István
Egy,LG RZ 21 FB35LX TV nem adja magát.A hiba,amivel elhoztam a következő:"Ugrál".
Kimentem,bekapcsolom,nem indul,a stby-LED világít.Egy idő után (pár perc),hallom a demangetizálást,elindult a gép.A képen vízszintes ujjnyi vastag sávok rohangáltak föl,le,az OSD stabilan áll,de nem enged föl a CH hangolás menüpontig.Elhoztam,alapvető dolgok átnézve,kondik,kh-k.Itt nekem hidegebb van a műhelyben,nehezen indul,és ha el is indul akkor semmi képet nem produkál,a G2-t föltekerve pedig csak szürkeség van visszafutási csíkokkal.A jungle IC-nek visszavezetett jelek megvannak,melegítésre látszólag nem reagál,a tápok simák,az indulás nagyon provizórikus.A memo IC tartalmát kiolvastattam,beírtam egy új 24C16-ba,továbbá a netről vadásztam egy Dump-ot hozzá,de azzal sem indul el.Teljesen tanácstalan vagyok,merre tovább.MC049B sasszi van benne. Aki tud valami tippet erre a hibára,kérem segítsen. Köszönettel! István
A hálózati puffer biztos jó?
A sávok nem miatta vannak?
Sűrűbbek voltak a sávok,olyan volt,mintha a túl erős antennajel miatt túlvezérlődött volna a tuner.De az antennát kissé kihúzva a hiba megmaradt,csak a kép lett hangyás.
Arra hasonlított,mint a régi Orion Jácint,Nárcisz TV-kben a táp 47 mikroja vacakolt,és nem ment a táp rendesen.
Rajzom van, mivel amatőr vagyok konkrétabban irjál. Mi az a jungle ic, és a visszafutási jelek utját is konkrétabban - honnan hová és közben milyen alkatrészeket nézzek.
Kiegésziteném még azzal, hogy a tda 8361-es ic 150-es , 13-as lábára bejön az fbas jel, és a 37-es lábon négyszögjel helyett fürészfog jel van. Félek,hogy ez a proci lesz rossz.
Nos!A Jungle IC a TDA 8361,a processzor pedig az SDA 52..valami.Mindkét IC igényli a sor és képeltérítő fokozatokról a visszavezetett jeleket.Ha a TDA 37-es lábán fűrészjel van,akkor hogy megy a TV?Biztos hogy nem csak a szkópod szórakozik? Amiket vizsgálj meg:TDA 8361 38as lába sorvisszafutási jel(15ös jelalak a rajzban), az SDA IC 45-ös lába sorszinkron jel(H sync),46-os láb függőleges szinkronjel(Vsync). Ha zek közül valami hibádzik,nézz szét a sorkimenő körül,hogy nem szakadt-e meg valamelyik passzív alkatrész,ami a visszacsatolásokért felelős.
István
Én azt mondom, hogy a kondikat nézd át ESR-re. Valamelyik szívat!
Holnap nekiesek,újult erővel,tiszta fejjel.Kösz a tippeket!
Üdv. nem a /gyújtótekercs kattog/, tv-ben nincs is ilyen, hanem a táptrafó.
Méghozzá azért mert zárlat van a szekunder oldalon. Első körben a sorvégtranzisztort kellene kimérni, majd a sorkimenő és környéke kiszolgálórészei következnek.
Nem hiszem hogy a TDA 8361 Tv.proci Ic.okozza a hibát.
Én inkább a képcsőtől visszafelé indulnék el, a videovégfok Ic. mérésével annak RGB. fesz.g meghajtó oldali részével kezdeném. Oszcilloszkóp nem kell ehhez a hibához, multiméter elegendő lesz. Szakadt ellenállást kiszáradt 1-10mikros elkot keress. Idézet: „Egyébként elő tudom hozni a képet: mégpedig ugy, hogy a scart csatlakozó 19-es lábáról /kb 1,8 volt van rajta FBAS jel/ - az alaplapi RGB csatlakozóra viszem , attól függ melyikre és olyan szinbe jön be. Ha mindháromra ráteszem akkor fekete fehér a kép, csak el van csuszva jobbra a fent emlitett fehér csikkal határolva. Osd nem jön. A vezérlő proci sda 5252 szerintem jó, mert az osd jelet kiadja és csatornát is tudok váltani és hangerőt is. Van egy 5 mHz-es oszcilloszkópom is, ha valaki irányt mutatna hogyan tovább?” Szerintem az a rész megy rendesen. István
Hali.
Hoztak egy ORION-os LCD televíziót aminek a héttérvilágítása csak a feléig működik. Szétszedtem és nem látok füstre és alkatrész égésre nyomot. A fénycsövek csak félig világítanak ebből utalok arra hogy az inverterrel lesz a gond. AZ egész invertert egy TL494-es IC hajt meg. Kapcsolási rajzot vagy service manualt nem találtam a neten de esetleg ha valakinek megvolna szívesen fogadnám. A pontos típusa: ORION LCD T 15 S. A kérdésem pedig az hogy az ilyen invertereknek hogyan lehet megállapítani hogy hol a hibájuk és esetleg valamilyen pontokat hogy hol mérjek vagy mire figyeljek. A válaszotokat előre is köszönöm.
Nagy valószínűséggel csőhiba lesz ott!
Egyébként az inverter kimenő villanyát kell szkópolni a megfelelő módon és megállapítható a hiba jellege. Cső vagy inverter.
Az sda proci lábához nincs bekötve nálam a /V sync és H sync/. Az SSC syinc megy a 45-ös lábra, ami meg is van.
TDA proci 38-as láb 15-ös jelalak megvan, viszont kicsillem az amplitudóját. Nagyon kicsillem az amplitudót a 26-os jelalaknál, mond ez valamit neked?
Sajnos oszcilloszkópom nincsen. A csőnek szerintem jónak kell lennie mert az elején az egész felvillan és utána megy a felére. Vagy ez nem mérvadó?
Megfelelő műszerek nélkül csak tapogatózni lehet, mint b.zi a sötétben.
Én itt kutakodnék,a kisméretű 15-ös jel probléma okozó után.Nézd meg a mellékletet.
Sziasztok!
Segítséget kérnék,egy sony kp-41s4b/re-2 crt projektoros tv javításához. A tv-n minden ok,kivéve a kék színt. A kép tetején,a kék színben van egy nagy hullám,és jobb/bal oldalon is el van csúszva kb.1,5cm-t. Konvergencia állítást próbáltam,de semmi. Szervíz menüben lehet ezen állítani? Ha igen hogy lehet belépni? Olyan a kék szín,mintha nem téglalap,hanem trapéz alaku lenne,kivéve a tetejét ahol hullámos.
Igen, lehet állítani, de előtte a konvergencia IC-t cserélni kell, mert meghalta magát!
Üdvözletem!
Hozzám került egy LG ck-20F84X nevezetű crt tv. A hiba, a következő: Hidegen tökéltesen megy, majd mikor bemelegszik, a kép kifehéredik és fekete csíkok jelennek meg véletlenszerűen mintha a nagyfesz trafó, vagy a meghajtó áramkörben lenne valami baj. Ha tud nekem valaki egy kapcsolási rajzot biztosítani, azt nagyon megköszönném!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék érni. Van két samsung cw21-mo23n síkképernyős CRT tévénk. Az egyiknél a hátsó SCART aljzat nem akaródzik működni. Az előlapi AV csatlakozója viszont teljesen tökéletesen működik. A másik TV-nél bekapcsolás után pulzál (eltűnik, előjön) a kép, majd egy idő után stabilizálódik, és onnantól jó. Ez gyakorlatilag éjjel-nappal be volt mindig kapcsolva... az előző normális használatban van, semmi ilyen gond nincs vele. A két tévé egyszerre lett vásárolva. Anno megvolt a szerviz menü belépési kódja, ki is kapcsoltam a csatornák közti váltáskori a roppant idegesítő elsötétítést, de elfelejtettem azóta a kódot. Valaki nem tudja véletlenül? A segítséget előre is köszönöm!
Üdvözlet mindenkinek! Ha valaki tudna segíteni! Alien TV., Vestel-11ak19p5 sasszi. A bekapcsolás után a sorvég feszültsége felszalad, és a sorvég áthúzása után leáll a készülék. Mivel TV-kkel nem sokat fogalalkoztam ötleteket, tanácsokat kérnék! A készülék nem teljesen egyezik meg a rajzzal, van aminek csak a helye van a panelon. A segítségeteket előre is köszönöm! Tomi
Valóban rossz volt a sorvégtranzisztor. Vettem bele újat ki cseréltem és mivel a környékén semmit nem találtam ami rossz lett volna, beindítottam a TV-t. Be is indult, a képcső is begyújtott, és még kép is volt. Aztán villant egyet a képernyő és megállt. Most annyit csinál, hogy ha bekapcsolom a főkapcsolót a készenléti LED elalszik és úgy is marad. Kimértem újból a sorvégtranzisztort, de nem találom rossznak. Ötlet...?
A sorvégtranzisztor bázisában van egy elektrolit kondi,azt cseréld ki.Ha az kapacitásszegény,nem megfelelő négyszögjelet kap a sorvégtranzisztor,és erősen melegszik,majd kinyiffan.
István
Üdvözlök Mindenkit!
Olyan segítség kellene ,hogy egy biztonsági kamerát kapcsoltam a TV készülékre,azt szeretném megoldani hogy a kamera csak akkor működjön ha a Tv be van kapcsolva. műsor közben bármikor átválthatok AV-re. Arra gondoltam hogy a TV scar csatl.ról lejövő AV jellel működtetnék egy egyszerű tranzisztoros rellés kapcsolót.Erről szeretnék rajz ötleteket. A TV-ét nem akarom megbontani hogy onnan vegyem le a fesz. Bármilyen ötletet szívesen veszek. Köszönöm
Itt csak egy a probléma, hogy a scart fogadja a kapcsoló jelet és nem adja. Tehát nem tudod vele kapcsoltatni a kamerát. Ha a procból ki tudod halászni az AV kapcsolójelet, akkor van esélyed, de ahoz bele kell mászni a készülékbe.
Elko kicserélve, ismét kicseréltem a sorvégtranzisztort, de sajna nem indul. Főkapcsoló bekapcsol, aztán a készenléti Led elalszik és csönd... Mi tudok még tenni?
Üdv!
Philips 20CT6360 készüléken nincs kép. Csatornakijelzés van, hangolható de csak hang van. Kikapcsoláskor egy vízszintes csík villan fel.Más nem látható. Valakinek van ötlete,h melyik részeket vizsgáljam? köszönöm stoky
A sorvégtranzisztort vedd ki,és egy 60 W-os izzót forrassz be a kollektor és emitter közé/a panelon,nem a tranzisztoron/. Kapcsold be,és mérj feszültséget 110 Volt körül kell mérned.Az izzónak világítania kell.Ezt próbáld meg.
István
Sziasztok.
Hosszu javítás után életet lehelltem egy Sonyba (KV-32CS70K, AE-6B sasszi). Már minden ok rajta, kivéve, hogy visszafutási csíkos a képernyo felso része. A vertikál-kitérítésnél cserélve lettek a kondik (táp valamint az idozíto) de a hiba még mindig megvan. Tudnátok segíteni, mit nézzek még meg? Mi az, ami okozója lehet még a csíkoknak. Koszonom elore. |
Bejelentkezés
Hirdetés |