Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   675 / 1387
(#) pcroland válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de ennél szerintem egyszerűbb pákával beforrasztani
(#) Frankye válasza pcroland hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Azért egy hosszú csatlakozósor kiforrasztása így lényegesen egyszerűbb, nem is szólva a nagy hőtehetetlenségű alkatrészekről (pl. trafó).
(#) pcroland válasza Frankye hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Ez igaz, de egy ilyen szökőkutat azért elég nehéz építeni.
(#) Frankye válasza pcroland hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Persze, ezt én is csak "képletesen" értettem. (Mármint azt, hogy nekem is kell egy ilyen.)
(#) pcroland válasza Frankye hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Tudom. Senki nem fog bevásárolni hozzá anyagokat, hogy szökőkutat építsen
(#) tikitiki hozzászólása Nov 20, 2011 /

Ez még mindig nem a mi kategóriánk szerintem , ha nekem meg lenne minden adalék , én mégis a konzerves doboznál maradnék , nincs akkora költsége szinte semmi , mint ezeknek a gépi dolgoknak .
(#) Frankye válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Jó, de abban nincs szökőkút!
(#) tikitiki válasza Frankye hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Ja tényleg most hogy mondod a szökőkút ja
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Fogaskerék-szivattyúval, de a korszerűbbek mozgó alkatrész nélküli elektromágnes szivattyúval.
(#) tikitiki válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Ezek a gépi dolgok annak jó, aki nagy tételben gyárt valamit , és huzamosabb időn keresztül , állandó megrendelés stb . De mint itt néhányan akik max 10 - 20 nyákot készítünk nekünk nem hiszem hogy megérné , inkább az egyszerűbb konzerves dobozos megoldás .És a maradék ón ami nem fogyna el ???Benne marad a gépbe vagy újra felhasználható ki tudja , mert ha nem , akkor nagyon pazarló technika .A konzervesbe annyit kever az ember ami éppen elég kevesebb az elpazarolt anyag stb stb stb.
(#) pcroland válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szerintem még a konzervesnél is egyszerűbb a pákás-ónszívós technika
(#) p_istvan válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Az ón benne marad és nem vész kárba, újramelegítés után működőképes. A hobbi nem feltétlen a költséghatékonyságról szól. Van a aki CNC-t épít, egy egyszerűbb hullámforrasztó berendezés valószínűleg egyszerűbb egy CNC-nél.
Én egyik módszert sem minősíteném, megfelelő felkészültséggel sokféle módon el lehet érni a kívánt célt!

Ezt a "konzervdobozos" megoldást azért egy korrekt tesztig fenntartásokkal kezelném:
- A speciális ötvözet menyire hozzáférhető és az ára sem ismert számomra.
- Nagyobb méretű nyákokkal is lehet gond (vagy fazékra kell áttérni).
- A 100 fok vagy az alatti olvadáspont gondot is jelenthet egy jobban melegedő alkatrésznél.
- A videón csupasz kézzel fogja meg az elvileg 100 fokos kiemelt nyákot a demonstráló... ez engem egy kicsit elbizonytalanít.

De, ahogy az angolok mondják, a puding próbája az evés!
(#) janikukac válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

[OFF]A kezes ügyet tekintve, ezek ruszkik, én elhiszem , hogy megfogja a 100 fokos panelt.
Nálunk anya is elég termocentrikus , ugyanis bírja a hőt a keze ..
(#) tikitiki válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Egyértelmű , hogy nagyobb nyákokat nehezebb konzerves technikával ónozni , de mekkora lehet az a nyák amit az ember otthon készít átlagban na jó legyen 20 x 20 as de lehet sokat is irok , kisebb tepsiben elfér ez még nem olyan kivitelezhetetlen otthon .Általában legalább is én mindig arra törekszem , hogy az ésszerűség , és a legkisebb költség határág gondolkodjak, mert a több már nem biztos , hogy megér annyit, magyarul többe kerül a leves mint a hús. A meleg az meg olyan , hogy ha a nyákot kiveszi , és a szélét fogja az nem olyan meleg mintha mondjuk telefóliás részt érintene meg.És abban sem vagyok biztos , hogy a két anyag ónozás után nem e lesz keményebb , vagy nem e fog kissé megváltozni az olvadás pontja ezt nem tudom.
Azt látjuk , hogy a viz forr , de szerintem több mint 100 fok lehet , és ha van olyan elektronikai alkatrész ami kb 120-130 fokos hát nem tudom szerintem az nem nyákon szokott lenni.
(#) pcroland válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Én a grillezett lötstoppos nyákot is szabad kézzel veszem ki Ha a sarkait fogom, szinte nem is érzem, hogy 160 fokos. Viszont az tényleg gondot okozhat, hogy vízgőz pákával lehet forrasztani
(#) tikitiki válasza pcroland hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Viz gőz páka ezt nem értem
(#) p_istvan válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

A víz 100 fokon forr (normál légköri nyomáson) és a hőmérséklete nem is lehet melegebb, akárhogy is melegítjük! (még ha Te szerinted több is lehet)
A felhasznált Rose-fém olvadáspontja 95-100 fok között van! A szilícium félvezetők üzemi (kristály) hőmérséklete elérheti a 150 - 175 fokot is, ekkor a kivezetések igenis lehetnek 100 fok körül. Az ellenállásokról már ne is beszéljük. Az nem igazán szerencsés ha egy alkatrész kiforrasztja magát működés közben, mert például bent-hagyjuk egy kocsi szélvédője alatt a nyári kánikulában ahol már a környezeti hőmérséklet is 50-60 fok lehet...

De a tett halála az okoskodás, (ezt sem én találtam ki) ezért hajrá, vágj bele és meglátjuk mi lesz!
(#) p_istvan válasza pcroland hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Még egyszer megnéztem, nagyon bírja a kolléga a meleget: nem a két sarkánál fogja meg, hanem konkrétan összefogja a két ujjával és ez ráadásul nem száraz, hanem (forró)vizes! Arról ne is beszéljünk hogy a forró vízgőz felett matat, ami elég kellemetlen lehet!

De ahogy írtad, egy ónharisnyával egy két mozdulat egy ilyen kis nyákot leónozni, ha már költséghatékonyak akarunk lenni!
(#) tikitiki válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Nem is azt mondtam én , hogy ez a tuti megoldás , de ha lenne rá lehetőségem biztos kipróbálnám.A félvezetők amikről irsz , ha a beforrasztott lábaknál 100 fok hát nem tudom , de ezek szerintem hütö bordán kell hogy legyenek , vagy más hütéssel megoldottak , és ilyenkor nem nagyon fog a lábaknál sem lenni 100 fok. És a nyári 50 - 60 fok ebben nem hiszem , hogy kárt tenne , de tényleg csak úgy tudnánk meg ha kipróbálnánk.Ja a másik ezen ónozás után gondolom a forrasztáskor nem azzal az adalékkal forraszt amivel ónoz, hanem rendes forrasz anyaggal legyen az ólmos ,ólom mentes , és az már másabb olvadáspontú azért nem de ?
(#) gulasoft válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Attól hogy ónos még forrasztani kell, csak irtó jól fut rajta az ón. A forrasztásnál meg 230 fokon olvadó ónt használsz, ráadásul alacsonyabb hőfokon s elég forrasztani, kevésbé sínyli meg az alkatrész.
(#) tikitiki hozzászólása Nov 21, 2011 /

Ez igy van , és akkor már biztos , hogy melegedésre sem fogja elengedni az alkatrészeket mivel más a forrasz anyag.
(#) pcroland válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

A vízgőzpákát képletesen értettem Úgy értettem, hogy 100 fok. Az meg nem túl jó, ha pár alkatrész kiforrasztja magát, ahogy azt többen mondták...
(#) tikitiki válasza pcroland hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Valószínű , ha nem lenne más forrasz anyaggal forrasztva , de ez csak egy felületi bevonat gondolom , és erre még az alkatrészeket forrasztani kell .
(#) kameleon2 válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Sziasztok!
Én folyton aggódtam az alkatrészek hőtűrése miatt, de aztán megvilágosodtam egy két oktatófilm láttán. Egyrészt az ROHS miatt eleve magasabb már az alkatrészek hőtűrése. Processzorokat például 270 fokon tesztelik - folyamatos üzemben! Van valakinek kérdése? FT232RL chipet kellett forrasztanom SSOP28 tok igen sűrű lábak. Régen azt hittem felforraltam, mert kicsit sokat t..-ltem a beforrasztással - simán kibírta és működik. Ha lehet a panelnél ne alkalmazzatok alacsony olvadáspontú bevonatolást - nem éri meg. Az alkatrész sok esetben képest lehet (nem feltétlenül üzemszerűen) kiforrasztani magát úgy, hogy működőképes. Ne a panel legyen a gyenge láncsszem!
(#) p_istvan válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Szervusz!
Én is ezt próbáltam -nem túl sikeresen- elmondani...
Az igaz hogy a forrsztás során ötvöződik a kétféle foraszanyag és egy köztes, de mindenképp alacsonyabb olvadáspont jön létre. Főleg az SMD alkatrészeknél kiszámíthatatlan hogy mennyi magasabb olvadáspontú forrasztóón kerül a lábak alá, ha túl jól fekszik a pad-on a láb akkor lehet hogy tisztán csak az alacsony olvadáspontú ónötvözet biztosítja az láb érintkezését, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat.
(#) pcroland válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Szerintem sincs értelme. Amíg valaki nem szerez ilyen ónt, Rose fémet, addig hagyjuk a vitatkozást
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Ha valaminek a lába 100 fokos, akkor rakjad aranyozott csatlakozóra. Az az ssop28 nem is olyan sűrű.
(#) gulasoft válasza pcroland hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Mondtam, hogy Engem is érdekel, folyamatban az árajánlat kérés a 90 fokos olvadáspontú forrasztóanyagra
(#) gulasoft válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Nekem ha valami égeti a kezem, akkor arra hűtőborda kell, vagy valami gáz van a működésében. SMD-ben nem tudom van e olyan alkatrész aminek a lába elérheti a 100 fokot anélkül, hogy a belseje tönkremenne.
Egyébként meg nem csak z smd-k forrasztásához jó. Jó a lábasjószágokhoz is, és ott nagyságrendekkel több rendes ón kerül a lábra, mint a 90 fokosból, tehát lehet hogy nem 220-on olvad ki, hanem már 200-nál, az meg gyakorlatilag az alkatrészben vörös izzást jelent.
Smd-nél meg szerintem keveredik, és akkor jó a forrasztás, ha kicsit felfut a lábra, ott is minimum 50%-os az ón részarány.
(#) tikitiki válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Ha netalán dűlőre jutsz ebben a Róse dologban annál a cégnél akivel kapcsolatban vagy , akkor engem is érdekelne a dolog egy próbát megér
Következő: »»   675 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem