Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 120
(#) merlingerin hozzászólása Nov 20, 2011 /

Sziasztok!

Egész nap egy tápegységgel szívok, és sajnos elakadtam, hátha valaki tud tapasztalatból okosat mondani nekem.

A táp egy Viper50A-E alapú táp, semmi extra, csak egy egységet képez egy berendezésben, ezért nem lehet kiváltani mással. A felépítése gyakorlatilag adatlap szerű.

Bővebben: Link

Helyesebben a becsatolt képen látható rajz.
A jelenség, hogy próbál indulni, de nem tud. Ciripel, mint ha a védelem oldana le, de terhelés nincs, csak egy ellenállás. Normál áramot vesz fel, kb fél másodpercenként ciripel egyet. Ekkor megjön a DC a sec. oldalon, majd leáll a táp, csökken, majd indul, és kezdi előröl. Eredeti baja az volt, hogy nem csinált semmi. Viper50A-E kicserélve, optocsatoló is kicserélve. Rossz volt (zárlatos) a rajzon D3 jelölésű SMD dióda, 1n4148 lett helyette, adatlapja szerint az is volt, csak SMD. Összes elektrolit kondit kicseréltem, low ESR 105 fokosra, és ami még hibás volt, az az oscillátorhoz tartozó SMD kondi. 2,4K az ellenállás hozzá, a kondi helyére 10nF került, a másik 2 kondi is szabálytalan értéket mutatott, azt is cseréltem. C11 100nF, C6 is 10nF lett. kb. erre az értékre tippelek a méretéből, illetve abból ami még a panelon van, és ilyen színű, méretű, stb. plusz logikusak is ezek az értékek. Sajnos azonban nem indul. Az optót is cseréltem. Nagyon egyszerű a szabályozása, az opto LED-je a sec. oldalon egy soros zener, meg egy 330Ohm. semmi más. Ezek jók.

A tápból 2 is van, teljesen azonosan viselkednek. Van valakinek tippje, mit tehetek?

Köszönöm!

Image2.jpg

(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Nos visszatettem a gépbe a tápot, feszek majdnem beálltak annyi kivétellel, hogy mindegyik ugrál és a trafó felől kattogó hang jön. ha lehúzom az 5V-os elmenő szálat, akkor az 5V atomstabilan áll. Ha ezután visszadugom, akkor beindul a lejátszó és megy rendesen. Standby-ba való kikapcs után ismét nem indul. 5V levétele, majd visszarakása után megint megy. Elvileg a pufferek jók, de már a műszernek sem hiszek, így inkább ki fogom cserélni őket.
(#) nyemi válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia
Én még a snubber (D1-C3-R1) alkatrészeit ellenőrizném le.
Üdv nyemi
(#) maestro hozzászólása Nov 20, 2011 /

Sziasztok!

Adott egy kis 5V/700mA-es kapcsolóüzemű töltő. A hibakeresést már megoldottam, azt hiszem kiment belőle az IC (is) (3-as és 4-es láb között majdnem rövidzár van (~10ohm). Csak a típusa lenne a gond, ugyanis nem találok a neten sehol ilyet, a típusa pedig: THX202H
Szóval ehhez kellene nekem valami helyettesítő típus.

Előre is köszi!

Mellékelem az adatlapot is hozzá, mivel elég nehezen tudtam letölteni. Kínai nyelvtudás előnyben.

THX202H.pdf

(#) merlingerin válasza nyemi hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!

Az nem így néz ki... van benne 1db 1N4005, meg egy 200V supressor sorban, de jónak tűnik. A supressor P6KE-200A, "nyitó irányba" diódának mérhető, záróban meg szakadás.. Tud olyat, hogy rossz helyen törik le?
(#) proba válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szerintem a d3 diódát cseréld le valami egyéb ,gyors diódára (más tápokból menthető) ,ha ez nem segít akkor elgondolkodnék hogy mit cseréltem mire . (bár ez csak néhány nap távlatából szokott célra vezetni.) Esetleg a szekunder oldalon lévő stab ic is gyanús lehet.
(a kimenet labortápból vissza táplálva a névleges felszültség környékén az opto kimenetén nyit a tranzisztor -műszer ohm mérő - akkor nagyjából az a rész jó.)
(#) merlingerin válasza proba hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!

Adatlap szerint 1N4148, de próbáltam más gyorsat is, sőt, másik ugyan ilyen tápból a sec. oldali egyenirányítót is, az pedig elég gyors kell, hogy legyen.

Azt, hogy mit cseréltem mire, az teljesen egyértelmű, mert minden rossz alkatrész ami SMD nálam alapszabály, hogy amíg nem működik a gép, egyik lábbal oda van pöttyintve a helyére, így nem keveredik el, és tudom, mi hol volt.. De nem sokra megyek vele, mert az osc. lábon kondi, ami volt, az mérhetetlen kicsi kapacitású. kb frekivel számolva tizen-nF jön ki.

Az opto-s szabályozó jó, azt teszteltem ahogy írtad.

Kicsit olyan, mint ha a szabályozás lassú lenne. Mint ha elindul a táp, megjelenik a sec. oldalon, nyit az opto, leszabályoz, és úgy is marad, és 0,5sec múlva indul el megint. De nincs olyan RC tag, ami ilyen nagy időállandót okozhatna. Scope-on nézve is teljesen ilyen a jelenség.
(#) proba válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Adatlap 5.2 pont nem nyújt semmi segítséget ?
(#) merlingerin válasza proba hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Szia!

Igazad van, a jelenség valóban ilyen. Kipróbáltam terheléssel. 500mA, 1A esetében is azonos a jelenség, még ciklus idő is. Terheléssel is azonosan pulzál. Bár amikor most megolvastam, nagyon örültem, hogy igazad lesz, de sajnos nem, ez nem a stand-by funkció. Csak a jelenség olyan..
(#) tudi hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sziasztok!
Kérdéssel fordulnék ide,hátha van valaki aki meg bírná fejteni a rejtélyt hogy mi a baja enne a Yamaha aktív sub tápegységének.
A probléma úgy kezdődött hogy a sorozatos áramszünetek,és hirtelen visszatérő áramnak köszönhetően tönkre ment a tápegység.
Szétlőtte az összes FET-et ami volt benne.
Ki lett cserélve minden ami mérhetően rossz volt,de még ezek után jött a további baj,hogy a végfokokat is sorba lőtte/lövi el az erősítő.
Sikerült szereznem ehhez az erősítőhöz gyári rajzot,mérési értékekkel,és ebből csatolok egy képet ami a táp részre vonatkozik.
Amit sikerült kitalálnom,hogy valószínűleg azért lövi el a végfokokat mert magas a tápfeszültség az erősítőnél FET-eken.
Gyárilag 200V-os FET végfokok vannak benne és mindegyiken 230-240 volt körül van.
Ha csak bekacsolom és nincs jel adva neki,tehát nem ad ki hangot,csak "alapjáraton" jár a sub,akkor nem lesz baja,de ha elkezdem hallgatni,akkor bizonyos hangerő felett elszáll 1-2 FET.
És nagy nehezen elértem a kérdéshez.
A csatolt képen ugye a tápja van,és ezen a tápon van egy potméter amivel be lehetne kalibrálni a táp feszültséget.
A bajom az hogy semmilyen áron nem akar a tápfeszültség lejjebb menni egy bizonyos feszültség alá.
Az erősítő panelen az egyenirányítás után +112 és -112 voltnak kéne lenni közös GND-hez mérten.
De ez 125v alá az istenér nem akar menni.
Érdekes ez a táp,mert nem igazán értem hogy hogyan szabályozza a szekunder oldalt???
A transzformátor ami rajta van,annak van egy köre amin egy triak van,és én arra gondoltam hogy szabályoznia kéne a dióda híd tápfeszültségét,de a méréseim alapján az a triak csak annyit csinál hogy átengedi magán a teljes be-tápot,és kész.
Aztán lehet rosszul gondolom hogy az szabályoz,és csak "lágy" indításra van használva.
Valakinek valami ötlete,hogy ez egyáltalán hogy működik??
(#) cimopata válasza tudi hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hali!

Ez egy szabadonfutó táp. A triak csak lágyindítás.
Nincsenek vad rezgések a szekunderen? Azok fel tudják nyomni a tápfeszt.
(#) tudi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Helló!
Őőőő vad rezgések alatt mit értesz?
Mivel és hogyan kellene mérnem?
Egyenirányítás előtt vagy után a szekunder oldalon?

Ami érdekes lehet még,hogy ezen a rajzon rózsaszínnel meg vannak jelölve pontok hogy multiméterrel DC-ben mérve hány voltokat kéne mérni.
Nos SEHOL nem annyi mint a rajzon feltüntetett... De még csak közelébe sem.
PL: Ha egy pontra oda van irva hogy: 8,8v akkor ráteszem a műszert és elkezd 0,05-től elkezd felmenni 0,80-ra aztán elkezd lemenni -0,80 ra és egyfolytában "pulzál" az egész táp...
Van ezen a rajzon egy másik kis kör is ami külön transzformátorral megy,és az ottani értékek tökéletesen mérhetőek,és pontosak is.. Mondjuk az a standby,ON-OFF áramkör tápja,de azzal nincs baj.
Köszönöm!

Mivel kapcsolóüzem itt multiméterrel nemigazán lehet méregetni.

A Tüskéket szkóppal lehetne megnézni a szekunderen.

Ha kicsit beterheled a tápot akkor is tartja a 230V ot vagy azért visszaesik? Pl egy 40W-os izzóval.
(#) tudi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A táp terhelve van azzal hogy az erősítő rajta van folyamatosan,és ha akarom adok neki egy 100hz-es jelet ami a gyári könyvbe is van.
Ezzel tudom tesztelni,kalibrálni az egészet.
Körülbelül 1-2 voltot esik a feszültség szekunder oldalon,de nekem közel 15 volttal van több mint kéne.
A gyári szervíz adatlapra meg oda van írva hogy 10Mohm bemenetű DC multiméterrel mért adatok ezek amik fel vannak tüntetve..
Én már elég sok mindenen túl vagyok,és nem értem hogy miért nem lehet lejjebb vinni a feszültséget szabályzó potméterrel,ami a primer oldalon van.
Már ott is próbáltam az ellenállások csökkentésével,növelésével,de semmi.Felfelé lehet húzni,az biztos,de ettől lejjebb nem.
Amíg a táp mindkét köre szimetrikusra van beállítva,addig a legkisebb a feszültség szekunder oldalon,de ahogy módosítom csak például az egyik oldalt,akkor egyből felfelé megy a szekunder feszültség.
Méghozzá nem is kevéssel,hanem 30-50 volttal is akár.
És ezt nem értem,hogy miért nem tud lejjebb menni mint ami most a minimum..
Például azt sem értem hogy miért nincs vissza csatolás a szekunder oldalról.
Mi van ha zárlat van?Simán addig megy a táp amíg ropogósra nem sül minden? Yamaha létére elég gáz lenne akkor...

Ja ás még egy. Szkóppal is megmértem a tápot a szekunder oldalon de az egyenirányítás előtt még,és a rajz szerinti beállításokat használva.
50mV/div 10us os állásba mérve a szkóp kiakadt,és csak 100mV-tal tudom megmérni.Jel alakra látszólag jó...

Még 1.

Nálatok mennyi a hálózati feszültség?
(#) proba válasza tudi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szerintem a poti a teljes szimmetria beállításához kell (ami a helyes működés alapfeltétele) .A kimenő feszültséget maximum a rezgés frekvenciájával tudod befolyásolni (gondolom az eltérő tranzisztor paraméterek miatt ez változott meg) Ha változtatsz valamit szimmetrikusan tedd .A táppal minden kísérletet izzólámpás terheléssel próbálj ,mert egyébként gyors végfokhalál lehet belőle.
(#) tudi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

225V körül mérhető,de ha az adott konnektort megterhelem egy 2000w-os fogyasztóval akkor lejjebb megy a feszültség,ami a sub tápján is eredményez 1-2 volt mínuszt,de elenyésző.Ez reális lehet.
Viszont nem pörög utána a táp.
Mivel kapcsoló üzemű táp,révén azt gondolnám,hogy kisebb "betáp"feszültség hatására korrigál a tápegység.
Bár lehet hogy ez nem akkora feszültség esés ami után kéne menni.
(#) tudi válasza proba hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A szimmetria kérdés szerintem is valós lehet,mert amint nem szimmetrikus az ellen állás,akkor azonnal elmegy a feszültség felfelé,mint írtam is.
Ha szimmetrikus akkor a legjobb,és a legközelebb ahhoz ami kellene.
Viszont mértem "búgó" AC feszültséget mind a 2 nagy kondin is,de nincs rajtuk 200v-os mérőállásba.Viszont ha 20v-os mérőállásba teszem akkor 3-4volt körül van AC.
Megmértem másik műszerekkel is,konkrétan 3 különbözővel,de mindegyikkel hasonló eredmények vannak.
A búgó feszültség az okozhat feszültség emelkedést,ha a kondik már nem az igazik...
Viszont hál' istennek olyan kondik vannak benne amik nem szabvány értékűek... 1200uf 250v.
Arra időközben rájöttem hogy nem célszerű állítgatni a tápot úgy hogy a végfok a terhelés.
Csak muszájból próbálkozom így,mivel a rajz szerint nem a táp panelján,hanem az egyenirányító után kell mérnem,a végfok panelján a megadott feszültséget.

Itt a PDF-je az egész erősítőnek,hátha valaki jobban átlátja: Yamaha yst-sw800 sub
(#) tudi hozzászólása Nov 23, 2011 /

Rosszul adtam meg a linket,vagy nem tudom mi lett vele.
Fel tölteném ide a PDF-et de 2 megás a limit,és ez több..

Más:
(amúgy elég répa ez az oldal,a hozzászólás szerkesztés szempontból)
Nem értem miért nem lehet elküldés előtt megnézni mit írtam,és mondjuk jól működik-e egy link?
Most ha jól vettem észre letiltotta az oldal hogy szerkeszteni tudjam a saját hsz-emet... király..
(#) cimopata válasza tudi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Idézet:
„Mivel kapcsoló üzemű táp,révén azt gondolnám,hogy kisebb "betáp"feszültség hatására korrigál a tápegység.
Bár lehet hogy ez nem akkora feszültség esés ami után kéne menni.”

Ennél biztosan nem. Mivel semmilyen visszacsatolás nincsen mindig a bemenőfeszültséggel arányos feszültséget adja le a kimeneten.

A szimmetria megbomlásakor érthető hogy elszáll a kimenet, mert akkor valamelyik tranyó tovább kapcsol be és a trafó soros csatolókondija is elmegy DC-be. Emiatt a trafóra is nagyobb feszültség jut egyik irányba ami eltolja a kimenőfeszt magasabbra.

A kondikkal nincs baj. Természetes, hogy ingadozik. Minél jobban terhelnéd annál jobban ingadozik.

Ha jól értelemezem a tápban semmit sem cseréltél ki, csak az erősítő részében ugye?

Nem.
Minden ki lett cserélve a tápban,ami mérhetően rossz volt.
Mint ahogy kezdtem is a hozzá szólásom/kérdésem,úgy kezdődött hogy a sorozatos áramszünetek miatt elszálltak a tápban a FET-ek....

4db Gyári Yamaha lett bele téve 40 000ft értékben...

Az ellenállások,kondik,diódák,az 1 db triak,és a 2db D400f jelű tranzisztor nem lett cserélve.

Igen de amit beszúrtál kapcsolást feljebb azon csak a táp szerepel. Én azokról beszélek. Abban egy deka FET sincs.

Bocsi,össze kevertem az erősítővel. Már kb 1 hónapja bújom,és zsong az agyam tőle. Igen igazad van,valóban nincs benne FET.

Itt a pdf,most már hátha megy:Yamaha SUB
(#) tudi hozzászólása Nov 24, 2011 /

Kész?
Nincs tovább a táp hiba keresés?
Magamra maradtam?...
(#) cimopata válasza tudi hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

A leírás szerint 30-40kHz közt kell működjön. A PDF ben van néhány jelalak is, pl a primer fesz 280Vpp ezt kellene ellenőrizni.
(#) tudi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Igen van két teszt pont is. Tp1 Tp2 Ezeken mérve van vagy 140v váltóban.
De másik multiméterrel meg megvan a 280v De még egy kérdés. A Vpp az mit is jelent itt?
És szkóppal kéne feszt mérnem ott? A 30-40KHz-et hogyan mérhetem meg?
Köszönöm!
(#) hzoli2 hozzászólása Dec 3, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Nekem is van egy kis kellemetlenségem egy kapcs üzemű táppal.
Ez egy belinea lcd monitorban van és egy panelen van a többi alkatrészekkel. Ez nagy disznóság, hogy egybeépítik, ha külön panelen lenne, akkor még más forrásból tudnák feszt adni neki.
De így nehezebb megtalálni, hogy hova adjak neki feszt, biztos, hogy 12V dc kell neki. A táp része bekapcsoláskor halk kattogó hangot ad, kihúzom a 230V -ból , folyamatosan halkul el a kattogás. A 400V-os kondi ezekszerint jó benne. Néztem a primér oldalon lévő mos-fet-et , az is jó. A sekunder oldalon lévő dupla dióda is jó, ellenállások is jók. Nem tudom mi lehet a gondja , de úgylátszik nagyon rejtőzködik a probléma. Ha esetleg valakinek van tapasztalata ilyen esetre is , nagyon érdekelne.
(#) merlingerin válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Első körben kellene egy fénykép, meg egy vezérlő típus. A kattogás több dologtól lehet. Első körben a primer oldalon található, vezérlő melletti kondit cseréld ki. Valami elektrolit kondi lesz, 2.2µF-47µF között, de nem a hálózati puffer. A kattogás lehet a kisfesz. oldali zárlat eredménye is, próbál indulni, de a rövidzár védelem tilt. A sec. oldalon az összes puffert cseréld ki... 470uF, 1000uF, ilyeneket keress. Kizárólag LOW-ESR típusra!
(#) tudi hozzászólása Dec 4, 2011 /

Az én problémámra senki másnak nincs ötlete?
Vagy a nézeteltérés miatt meg lettem közben utálva?...
Következő: »»   27 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem