Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 75
(#) imre8407 válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Köszönöm. Csodálkoztam én is rajta hogy ennyit esik de már tökéletes. Egy ilyet hajtok vele 110 literes ládában, suberősítő lett.
Tudnál ajánlani egy jó subszűrő kapcsolást?
(#) reloop válasza imre8407 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Ez a Vidi hangszóró nekem is nagyon bejött!
Nincs bevált szűrő kapcsolásom, írj a szub szűrős témák valamelyikébe.
(#) imre8407 válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Ez a hangszóró valami brutál amit szól. Még a szekrény is beleremeg . Köszönöm segítséged.
(#) Kovidivi válasza imre8407 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Nekem kb. 80literben van, és 30Hz-nél bekoppan kb. 25w-tól a csévetest. Én úgy tudtam, hogy még ennél is kevesebb, 50-60liter kellene a hangszórónak, most meg meglepődve olvasom, hogy 110literes ládában van. Reflexcsővel hangolva van?
(#) imre8407 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
A winisd programot használtam tervezéshez az alapból 102 litert ír zárt dobozra és kb. 150-160 litert reflex ládához. Én ládám 115 liter ebből ugye lejön az erősítő+ táp. Reflexcsőnek 2*5cm-es átmérőjű 5 cm hosszú csövet használtam így kb 30-35hz-re lett hangolva, így nagyon durva mélyeket lehet vele előcsalogatni, maximumon még nem mertem járatni mert rettentő hangos. Pár kép róla. Bővebben: LinkBővebben: Link Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza imre8407 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Köszönöm a választ. Úgy látom érdemes lenne egy nagyobb és egy kisebb dobozban is meghallgatni a hangszórót, és kiderülne, hogy melyikben érzi magát jobban.
(#) szucsip válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Ne legyél a hangszóróért, a hangszóró legyen érted.
Az egy dolog, hogy milyen dobozban érzi jobban magát. Ha nem hajtod rommá, akkor nem baj a nagyobb doboz, cserébe mélyebbről indul. Talán csökken az érzékenység is, de optimalizálási cél lehet éppen az alsó határfrekvencia is.
Amúgy jól néz ki a dobozod. A reflexcső hátul van?
(#) Kovidivi válasza szucsip hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Annyit azért szeretnék elérni, hogy ne kelljen 35Hz-re egy 12dB/okt. szűrőt rakni az erősítő elé. Mert jelenleg ez a helyzet... Szűrővel lehet hajtani, de hiányzik az alsó tartomány. Nélküle bekoppan a cséve kis hangerőn. Esetleg kifogtam egy rossz lengőrendszerű darabot...
(#) szucsip válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Bekoppan a cséve..? Gondolom az alsó frekvenciás hangoknák kopog. Lehet, hogy rosszul van hangolva a dobozod! Próbáld változtatni a hangolási frekvenciát, attól hátha jobb lesz. Esetleg tényleg elképzelhető, hogy túl nagy a doboz. Ez esetben könnyen segíthetsz rajta: tegyél egy pár tömör testet a hangdobozba (pl kéménytéglát, vagy amit találsz).
(#) deadlyroberta hozzászólása Nov 26, 2011 /
 
Sziasztok, azt meg lehet-e csinálni hogy tranzisztorral kiegészítem, hídba kötöm, párhuzamosan kötöm? Így mennyit lehet kB kiszedni belőle?
(#) Kovidivi válasza szucsip hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
(#) szucsip válasza deadlyroberta hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Üdv!

Ha ügyes vagy, akkor elég sokat... Viszont ha már megtuningolod tranzisztorral, akkor fölösleges párhuzamosítani. A híd OK. Viszont ha kW-os teljesítmény a cél, akkor nagyon rossz felé tapogatózol ezzel az IC-vel.

Van egy nagyon jó ötletem, nyilván nem én vagyok az első, aki kitalálta. Tranzisztoros tunning, tápáram vezéreltté téve az erősítőt. A hagyományos 1 IC + 2 ellenállás + 2 tranyó ötlet befuccsolt, mikor egy LM3886-ot akartam megizmosítani.
Rájöttem, hogy a tranzisztorok B-E feszültsége szereti meghazudtolni az elektronika tanár (Ube===0,7V) állítását. (Na ja... Egy B-E feszültség 3-4V -ot is simán elérhet normál üzemi körülmények között. Keserű volt a felismerés, de egy életre megtanultam)

Megoldás: Még két tranzisztor.

A kapcsolást végül nem sikerült kipróbálnom, de ha érdekel az ötlet, teszek fel valahogy képet.
(#) reloop válasza szucsip hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Szia! Érdekel az ötlet. Ha csak leírod is megköszönném.
(#) szucsip válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Teszek fel egy hiányos kapcsolási rajzot, csak a "lényeg" lesz benne.
A műveleti erősítő lenne maga a TDA7293, a jobb szélen a két tranzisztor (amiknek az emittere össze van kötve) a teljesítménytranzisztor, jó sok wattos.

Az ellenállások sorba kötve a végfok IC tápkörével. Ami lényegi változást hozhat: az ellenállások értékét szerintem 0,33ohm köré lehet választani, így kb 2A fölötti áramokat már nem az IC, hanem a tranzisztorok fogják "vállalni". 1-1 kisebb tranzisztor (BD139 BD140 teljesen tökéletes lehet ide) azért kell, mert ha "hagyományos" módon kötnénk be a végtranyókat, akkor bizony az Ube feszültséget több voltig kéne elvinni. Ehhez persze növelni kéne az IC tápkörében az ellenállásokat, ettől persze nőne a veszteség, és a max kivezérelhetőség csökkenne (hát ha 3-4V esik az ellenállásokon, és a TDA sem rail-to-rail, akkor ki lehet számolni...)

Tehát a BD139 adatlapjáról leolvasható, hogy még ha 1A kollektoráramot is akarunk átfolyatni rajta, még akkor is 1V alatt van az Ube feszültsége. Ez azért jó, mert így kapunk egy vezérelt áramgenerátort, ami a kis Uce sat miatt alaposan ki tudja nyitni a nagy végtranzisztorokat. Nade...
1A nem is kell, mert a végtranzisztoroknak illene 15-20× -os áramerősítéssel dolgozni.

Gondolkodtam rajta, hogy be lehetne-e tenni több végtranzisztort párhuzamosan, komoly fűtögetés nélkül. És szerintem igen. Eleve érdemes lenne a BD -k kollektora és a végtranzisztorok bázisa közé ellenállást tenni. Így ki lehetne kísérletezni egy nagyon "laza" túláramvédelmet.
Ha abból indulunk ki, hogy a végtranzisztorok duplázva vannak, akkor nyilván egyformák, és a BD tranzisztor meg tudna hajtani 2 nagy végtranyót. Nem kellenének a végtranzisztorokhoz a szokásos 5-10W emitterellenállások, hanem még egy ellenállást betenni a BD-k kollektora és a másik (amivel duplázzuk) végtranzisztor bázisa közé.
Talán érdemes lenne a BD tranzisztorokat szintén ellenállással védeni a túl nagy bázisáramtól, de még véletlenül sem az emitter körben.

Láttam ilyesmi tápáramvezérelt kapcsolásban -TDA2030-cal volt, valahol a fórumon fent van - , hogy a két végranzisztor bázisa között volt egy 100nF kondenzátor. Szerintem az csak lassítja az egészt, bár lehet hogy fontos dolga van. Én nem rajzoltam bele.

Hát ez lenne a nagy terv

NONAME.JPG
    
(#) reloop válasza szucsip hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Köszönöm szépen! Egyszerű és nagyszerű. Egy nagyságrenddel csökken az IC tápingadozása.
Most aztán törhetem a fejem, hogy teljesítmény- vagy végfokmeghajtó IC-t vegyek. LM4702.
(#) szucsip válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Üdv!

A kapcsolás amit mutattam, még csak egy ötlet, nincs kipróbálva, nincs leszimulálva sem. Ennek ellenére én biztosra veszem, hogy működnie kell
A meghajtó IC-vel 2 csatornát nyersz, meg nagy teljesítményig tudod vinni darlingtonokkal.
Viszont a meghajtó IC elég drága, és darlington tranzisztorok kellenek hozzá.

Ha teljesítmény IC-t veszel, akkor nyersz pluszban n*10W-ot ugyan olyan tranzisztorok használata esetén, vagy beleteheted a kínai, nem darlingtonos tranzisztorokat is (sőt, inkább azt tedd bele).

Végtére is: egyik kapcsolás sem zárlatvédett.
(#) szucsip hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Nekem a HE topikkereső azt írja, hogy utolsó HSZ-t Morfeusz3 írta szerdán. Ezen kívül a figyelő is jelzett. Most ide kattintottam, és a saját hozzászólásomat látom legutóbbinak, ami nov.28-án íródott. Hogy is van ez?
(#) compaqamplifier hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Szevasztok, kaptam egy tda 7294-et kettő csővel, időm se ingerem nincs vele most szórakozni, Urbán sikeresen összemosódott rajzot adott...
"Kitaláltam" hogy nem-e lehetne gainclonosra megcsinálni? Persze tudom hogy ez nem 94 hanem 93 téma de tudtommal nem sok különbség van, és 93al akarok építkezni.
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szia! Semmi akadálya. Tehát nyák nélkül szeretnél építeni?
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Igen úgy van, maratni nem szeretnék meg bent se szeretném reklámozni hogy megint építek mert bolondnak néznek már lassan
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ez a rajz elég jól szemlélteti a clone elrendezést. U2-t és a 11 láb átkötését le kell róla radírozni
Szerk.: 9 és 10 lábak a +Ut-re köthetők, a hozzájuk kapcsolódó elemek nem kellenek!
Inkább megpaintolom.
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
De ez hídba van kötve. az amúgy mérnem jó ha visszacsatolom mint a gaincloneba és adok neki tápot és kalap kabát? (Meg a stend by és egyéb lábakat lekötöm ahogy kell a rajz szerint?) De ahogy nézem nem sok különbség van a két rajz között, igazából a kettő között azért döntöttem emelet mert ez nem ágaskodó tulajdonságú, gc-t azt használják tudtommal bi ampos stúdiómonitorokban és ahogy hallatom is össze-gabajodik a hangja ez meg őszinte adatokkal tudja amit kell!
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Letisztáztam.

GainClone.JPG
    
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Kösz szépen. Nem tudom te hogy vagy vele de én úgy érzem mintha amelyik jó nőt meglátod azt próbálod ki persze itt erősítőre gondolok.
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Jó a hasonlat
Még egy tanács, az R7, C10 zobel mehet a kimenet aljzatára is, nem kell az IC-ről lógnia.
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Táp bemeneten lévő kondikat is gondolom tehetem a toroid mellé, és akkor tényleg "gainclone" filingje lesz.
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Az IC táplábakhoz a 2200µF helyett azért 22µF-t tegyél fel helyi szűrésnek. Megkívánja. A 4-es láb legyen a hideg pont.
(#) David 3g hozzászólása Feb 7, 2012 /
 
Sziasztok , ezt nem hiszem el! rendeltem egy ilyen ic-t a hq-tól előbb összeraktam izzókkal élesztettem és füstölt de előtte már jártam így és most is :S nem tudom mi lehet az ic a selejt vagy nem tudom minden új volt a panelen és a panelt is átfuttattam cinnel hogy biztos jó legyen. :'-( Szerintetek ? jah és bekapcsolva se volt az ic , a tápfeszem +-33V
(#) szucsip válasza David 3g hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Mivel futtattad át a panelt...?

Én biztos vagyok benne, hogy nem az IC-k voltak rosszak, hanem te hibáztál. Gondold újra. Banánhéjon is el lehet csúszni. (például tükrözöd vagy nem tükrözöd a nyáktervet ha vasalod)
(#) David 3g válasza szucsip hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Az a vicc hogy nem én csináltam ezeket a paneleket és másnak már működött, tavaly 2 ic még nekem is működött csak ( igazi ) baki miatt elszálltak ,de most meg nem akarnak menni :-S Ón-al futtattam át. Nem lett a legszebb ,de nem ér össze sehol , átméricskéltem mindenhol.
Következő: »»   27 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem