Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Sorba kötném a 4 ohmos mélyközepet meg a 8 ohmos dómot. Csak azzal vagyok gondba, hogy ha simán sorba kötöm és nem teszek a dómhoz kondit, akkor leég a tekercs. Vagy ezt hogyan kerüljem el?
A sorba kötött mélyközepek 8 ohm -ot képeznek, melyekhez az érzékenység miatt várhatóan elég lesz egy dómsugárzó. Már csak hangváltóra lesz szükséged, de ez már nem a TDA7294-ről szól: Bővebben: Link
Hello! Úgy gondoltam, hogy egy ládába lenne egy mélyközép meg egy dóm, ezt a kettőt akarom sorba kötni. Azt nem tudom, hogy a dóm ezt hogyan viseli? Ha sorba kötöm és beteszem a kondit is, akkor az a mélyközép hangját is befolyásolja? Ez így jó lenne? Vagy hova tegyem, kell e egyáltalán az a kondi bele?
Ha eleve két hangszóród van, akkor ne kösd őket se sorba se párhuzamosan és ugyan ezt "ne" tedd az erősítőkkel se. Inkább legyen a híd helyett két külön erősítő, a két külön hangszórónak. Ekkor mehet a 4ohm és a 8ohm is, csak a tápfeszt kell kicsit hozzáigazítani.
Ezt a rajzot azonnal felejtsd el!
Értem, gondoltam, hogy ez így nem oké. Az a gondom, hogy holnap buliba kéne. Azt hiszem azt csinálom, hajtom 4 ohmon, úgysem fog kelleni a max teljesítmény, aztán majd szerzek 8 ohmos mélyközepet valahonnan. Amikor még csak próbálgattam az erősítőt, akkor is 4 ohmon hajtottam, és nem volt vele gond, azon kívül, hogy a borda melegedett, de a ventilátorral kézmelegnél kicsit volt melegebb.
A dómot és a mélyközepet nem lehet/szabad a rajzod szerint összekötni. A dómsugárzót a megengedettnél alacsonyabb frekvenciájú jelek tönkre teszik. Azért írtam linket a hangváltós topichoz, mert annak alkalmazását nem tudod megkerülni.
Úgy értettem a mélyközépből két hangszóród van, ennek ajánlottam volna a sorba kötését. A mellékelt rajz félmegoldás, de működő képes.
Első körben így gondoltam én is, meg így is fogom járatni, aztán ha nem lesz vele gond, akkor így marad. A kondi értékét kiszámoltam, gyárilag adtak a dómhoz, én kicsit nagyobbat számoltam, de rajt hagyom a gyárit. 2 hangszóróm van, de az erősítő sztereó, lehet azt kéne, hogy sorba kötöm a két mélyközepet és hozzá 1 dómot, ahogy írtad is, aztán legfeljebb lekötöm az egyik végfokot, terhelés nélkül ne menjen.
Az IC rendelkezik kellő védelemmel a melegedés és a túláram ellen, mégsem célszerű tartósan ezek határértékén járatni.
A vége ez lesz, csak nem kettő, hanem egy 8 ohmos hangszóróval + a dóm. Köszönöm a segítséget!
Szívesen! Mielőtt építed, látogass el ide.
Igen, már utána olvastam
Sziasztok!
Bal és jobb oldal 1-1 7294IC. A MUE (10) lábak összekötve. Ellenállás+kondi megy földre. Hogyan tudom LED segítségével visszajelezni, hogy MUTE az IC 'állapota'?
Szia! Ha precízet akarsz, építs komparátort 3,5V-ra. Talán elegendő a mute-ről egy tranzisztort vagy fetet nyitásba vezérelni, ezzel kisöntölni a ledet, vagy kapcsolni egy led meghajtót.
Az igazság az, hogy márt megterveztem és mintha pont te linkeltél volna erről valamit. Már nem emlékszem és elbizonytalanodtam.
Nem én voltam, de írt róla valaki az biztos.
Végre talán holnap tényleg elkészül a nyák és akkor kiderül, hogy működik-e.
Nézegettem különböző oldalakat megoszlanak a vélemények arról hogy az IC-t lehet párhuzamosan kötni?
Hogyan működik a MUTE?
Amit készítettél rajzot az alapján a MUTE láb 6,65V feszültséget kap, ha nyitva a kapcsoló. Ha zárom akkor földre viszi. Viszont mindenhol azt látom, hogy némításkor +tápra kapcsolják a MUTE lábat. Valamit rosszul értelmezek?
Szia! Csatoltam az adatlap erre vonatkozó részeit.
Pont ezért nem értem. A grafikon szerint kb. 3,5V -nál elnémul az IC.
Ezekszerint a te rajzodnál nyitott kapcsoló állás esetén van némítás? De ott a STBY meg állandóan tápon van.
A Mute off jelentése: némítás kikapcsol. Attenuation: csillapítás.
A 3.5V (a gyakorlatban a szórás miatt inkább 3,6V) felett megszűnik a némítás, szól az erősítő. Ez a feszültség elérheti, de meg nem haladhatja a pozitív tápfeszültséget. Alsó korlátja az 1-es láb (STAND-BY GND) potenciálja.
Köszönöm!
Közben gyanús lett, hogy mintha fordítva gondolkodnék.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: milyen szigetelés megfelelő, ha több ic lesz egy bordán? Egyszerűen csak hűtőpaszta, vagy mivel szokás ezeket elkülöníteni a bordától? Előre is köszönöm! Zoltán
Szia! Amennyiben az IC maximális teljesítményét ki szeretnéd használni alkalmazz hűtőtönköt. Ennek utána nézhetsz itt a témában. Mivel a hűtőtönkhöz fémesen kapcsolódnak az IC-k, csak a közös biztosítékkal védettek lehetnek közös hűtőtönkön.
50W alatt elegendő szigetelőt (csillám, szilikon) tenni a borda és az IC közé. A hővezető pasztát itt is ajánlott alkalmazni.
Hello! Tegnap este "teszteltem" az erősítőmet egy buliba. 2x TDA7294 híd, 4 ohm-mal terheltem (8 ohm-osat rendeltem, de 4 ohm-osat küldtek...). Azon kívül, hogy cefetül melegedett, semmi probléma nem volt vele. Ha lesz pénzem azért beruházok 8 ohmos hangfalra. Én meg vagyok vele elégedve, még egy kis látványelem kerül bele, aztán kész. Nagyon jó cucc lett, köszönet mindenkinek a fórumban, sokat segítettetek
Sziasztok! Valamikor nagyon régen láttam egy olyan TDA tervet, amiből ha több darabot "összedugunk" lehet hídba és párhuzamosan kötni. Így egy panelen csak egy áramkör van, de bővíthető stereo-ra, hídba, párhuzamosan és híd+párhuzamosan ugyan az a panel. Sajna már nem találom az eredeti ötletet. Próbálom összerakni, de jumperek és egyéb trükkök nélkül nem igazán sikerül, pedig úgy szeretném. Ha valakinek volna ideje ránézni a tervre megköszönném, azt hiszem belekeveredtem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |