Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 76
(#) Collector válasza Tarbur hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Elvileg van rá lehetőség lézernél is. Én régen kipróbáltam ezt, 2 zöld teljesítményét próbáltam összehasonlítani, de számszerűsíteni elég nehéz a mérést.
Ha a lézer elé teszel egy pár lencsét, amivel legalább egy jó 30cm-es kört ki tudsz vetíteni a falra, akkor már össze lehet hasonlítani. Photoshopban ez után össze lehet hozni egy mérést, de akkor kell 1 lézer, amit biztosan tudsz, hogy mekkora teljesítményű.
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Idézet:
„Másik kérdésem, hogy az alutömb amit gyártattam a belső furata, ahova a modul kerülne 2 tizeddel kisebb mint a modul. Hogy tudom lefaragni azt a 2 tizedet? Nagyon fntos lenne, hogy központos maradjun, tehát ne pl alulról vagy valamelyik oldaláról vegye le a 2 tizedet, hanem a furat minden oldaláról vegye le az 1 tizedet. Az összes modul kisebb lett ennyivel. Fúrni érdemes? Vagy valahogyan reszelni?”

Semmi esetre sem. Központosan szinte kizárólag csak esztergával lehet ezt megcsinálni, és ott sokkal precízebben meg lehet oldani a lyukat, úgy, hogy 1 századnál se legyen több a rés, az pedig már nem nagyon lötyög.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szerencse, épp az email címem beállításaival szórakoztam, a googlesites-es tárhelyemen megtaláltam ezt a 'mérést'.
Bővebben: Link
Szóval valami ilyesmi lenne, csak nem szabad hagyni, hogy a CCD-t túlvezérelje a túl erős fény, szét kell kicsit teríteni.
(#) Szebence hozzászólása Okt 25, 2011 /

Sziasztok!

A TO5-ös tokozású dióda az mekkora mm-ben?
Kellene valami erősebb züld lézer és azt szeretném csinálni, hogy vennék egy gyengébb zöldet és kicserélném erősebbre az infra diódát. Az a baj, hogy TO5-ös tokozású diódához nincs nagyon (olcsóbb fajta) modul.
(#) horcsab válasza Szebence hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Google, de segítek. TO-5 méreteiTO-5 méretei
(#) Szebence válasza horcsab hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Köszönöm! Én is néztem, de nem kötőjellel írtam és ezért nem igazán jó találatokat adott meg én sem voltam elég alapos.
(#) Szebence hozzászólása Okt 25, 2011 /

Itt van állítólag 2db 500mW-os infra dióda.
Nekem EZa lenne jó a tokozása miatt, viszont nem tudom, hogy valóban megvan-e az 500mW infra. A másik amit néztem, az EZ lenne. Nagyobb rammal isl ehet hajtani, de ennek a tokozása már nem jó a mostani modulomhoz.
(#) horcsab válasza Szebence hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Befogod esztergába és kibővíted, más megoldás nincs ha nagyobbat akarsz beletenni. Én a diódákat nem hajtaám túl mint a megadott, rohamosan csökken az élettartama. Gondolom tisztában vagy vele.
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Én már csináltam jópár TO5-ös modult gravírozókhoz. Az utóbbi dióda meg TO56, amiről eddig nem hallottam, TO18-ban meg eddig sosem láttam 500mW-osat.
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Igen, én is pontezért kérdeztem, hogy lehetséges-e hogy a TO18-as tokozású valóban 500mW-os-e? De kicsit sántít ezek szerint a dolog.
Nekem az lenne a célom, hogy vennék egy olcsóbb fajta zöld modult, majd kicserélni az infra diódát, ezzel megnövelve a zöld teljesítményét. Tudom, hogy a kristályok miatt ezt nem lehet eljátszani nagy teljesítménykülömbségekkel.
Ha pl vennék egy TO5-ös tokozású infrát, akkor ahhoz milyen modult ajánlasz? (Amiben benne vannak a kristályok és a lencsék)

Idézet:
„Tudom, hogy a kristályok miatt ezt nem lehet eljátszani nagy teljesítménykülömbségekkel.
Ha pl vennék egy TO5-ös tokozású infrát, akkor ahhoz milyen modult ajánlasz? (Amiben benne vannak a kristályok és a lencsék)”

Semmilyet nem tudok ajánlani, vagy szétreped a kristály, vagy nem. Ez nem egy járható út.
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Értem. Akkor honnan tudnék vásárolni modulban vagy esetleg "alkatrészenként" kb 60-80mW-nyi optiaki teljesítményű zöld lézert? A cél az lenne, hogy minél olcsóbban kilehessen hozni.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

60-80mW zöldet sehogy sem fogsz minél olcsóbban megvenni.
Minél olcsóbb max egy 20-30mW pointer lesz(50mW-osnak árult ! ),ami jól van összerakva.
De ne keseredj el,mert ennek is szép fénye van.
Befektetés nélkül meg "erős" lézerfényed amúgy sem lesz.
Kombinálni nincs értelme,mert drágább a PBS mint a lézer,a dichroval meg 50%-ot elvesztesz,nem jutottál semmire.

Rakj össze egyet. Kristályokat is lehet külön venni, meg diódát is, lencsékkel viszont bajban leszel.
Tessék, ezzel 200mW-ot is el lehet érni:
Idézet:
„200mW green outputs are generated from 1W LD pumped 2% Nd:YVO4 lasers by using 2x2x5mm KTP and 3x3x1mm Nd:YVO4”

Hozzá való KTP:
Persze ehhez profin össze kell rakni, és beállítani.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Lencséket is tud venni
expander
és a kicsatoló kollimátor lencse:
kollimátor
Persze nem ártana egy fókusztag is a kristályhoz,szerintem olyat is találni ibéjen.
A végén annyi pénze rámegy az apróságokra,hogy az helyett vehetett volna egy 100 dolcsis komplett modult,mindenestől 80-100mW körülit.
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Idézet:
„A végén annyi pénze rámegy az apróságokra,hogy az helyett vehetett volna egy 100 dolcsis komplett modult,mindenestől 80-100mW körülit.”

A hitet veszed meg, semmi mást. Beam expander nem kell feltétlen, max ha szűkíteni akarod a nyalábot. Hát ha van fókusz, akkor vegyél, és meg is van.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Valamiben hinni kell,ha más nem a hazugságban.Ha tudsz jobbat,ajánld fel neki
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Kicsit megkavarodtam a válaszokkal, most vettem csak észre
(#) Collector hozzászólása Nov 1, 2011 /

Jól bírják a zöldet
A wickedlasers meg újabban 1W zöld pointert is piacra dobott, 1000$-ért, 10 év múlva lehet lemegy az ára 100$-ra, és minden félkegyelmű szülő ilyet vesz majd a gyereknek karácsonyra.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Nagyszerű,bár én a videóban még kipróbáltam volna pár élőlény retináján is.
Még vannak tiltások,szigorú rendeletek,francokat,azt vesznek amire pénzük van.
30W YAG otthonra bosszantani a szomszédot?nem probláma.Aztán ha sokat kiabál,feljelentem rágalmazásért.
Amúgy kár ide ilyeneket kitenni,mert sok a fórumon a nem felellőségtudatos "ember",csak ötleteket adsz nekik.
A pénz nem tart mindenkit vissza,hogy ilyen fegyvert vegyen magának és a végén kárt tegyen másokban.
(#) stoky hozzászólása Nov 24, 2011 /

Üdv!
A problémám az lenne,h 15db lézer pointert ( <5mW ) kellene meghajtani egyszerre ha lehet akkuról. Érdekelne a véleményetek,h meg lehetne -e ezt oldani minimális disszipációval, a lehető legegyszerűbb kapcsolással. 3V kellene mondjuk 6V-ból (zárt savas) vagy Ni-Mh cellákból összerakva és stabilizálva 3V-ra.
a probléma az,h edig két AAA elemről ment egy pointer és csak 20 percig pirított.
A lényeg,h
- 3V tápfesz akkuról (6V-ról)
- ne melegedjen az elektronika
- bírja a 15db pointert egyszerre
- minél kisebb és egyszerűbb az elektronika annál jobb
Köszönöm az ötleteket előre is!
stoky>
(#) epyn válasza stoky hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Amennyiben csak fix feszültségre van szükséged,a pointer belső áramgenerátorát használod akkor,kell venned/szerezned egy 3,3V-os step down konvertert.Másra nincs is szükség.
pl.:
http://www.hestore.hu/prod_10026086.html
vagy lehet bármi,kapcsolóüzemű,low-drop tipus.
Mérd ki,egy darab pointer mekkora áramot vesz fel 3-4Vról és ezzel számolj.
(#) stoky válasza epyn hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

3V/2A-es tápon próbáltam. A feszültséget lerántotta 2.6V-ra és 0.65A folyt.
A 3.3V nem lesz neki sok?
Úgy gondoltad,h minden pointerhez egy lm1084?
stoky
(#) epyn válasza stoky hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Nem per darab,hanem max 2,amin 7-7 zöldike lenne.
650mA folyt egy darab pointerbe bele?Akkor az biztos ho nem 5mW-os,20-40 körüli.
Megcsinálhatod azt is(ennél egyszerűbben nem lehet)hogy valamely rossz PC tápból kibontod a nagyáramú TO220 tokozású diódákat(ezek 10-20A körüliek)
és sorba kötsz belőlük 4 darabot,igy a 6V-os akksi feszből lesz neked kb 4V ami már pont jó a pointereknek,amik ált. 3-5V feszültségről vigan vannak.
(#) stoky válasza epyn hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Bocs, az előbb összemértem többet.
Egy pointert lemérve 3.08V mellett 0.34A folyik.
Azért írtam, h 5mW mert az van ráírva <5mW.
/kép mellékelve/
A 3.3V nem lesz neki sok?>

Kép 071.jpg

(#) epyn válasza stoky hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

-Nem lesz sok.5V-ig még biztonsággal lehet tápolni ezeket,fölötte túlmelegszik a beépitett meghajtás.
Ha megméred az új elemeket,azok is nagyjából 1,6V-osak,terhelve is.
-De 0,34A-es árammal is biztosan több a kimenő zöld,mint 5mW.(ideális közeli esetben)
-2 csoportra osztanám őket.Igy 2 db lm1084-es kell majd.
-Vagy annyi diódával ejtesz feszültséget az akksiból amig el nem éred a 3V közelit.+-párszáz mV.Lényeg,hogy a diódák mindenképp 10A-esnél nagyobbak legyenek,a melegedésre figyelni kell,ha igényli akkor hűteni is kell.

Köszönöm a segítséget.
Esetleg ha 1.2V-os akkukból oldanám meg, gondolok pl 3.6V összerakva, akkor is tegyek be lm1048-t?
Feltöltött 4.5V körüli az értéket a pointer belső szabályozója bírja?
Fontos,h a pointerek ne melegedjenek.
A szabályozó melegedhet, gondoltam a kisebb bemenőfeszültség miatt kisebb a disszipáció.
stoky

Minél magasabb a bemenő feszültség,annál jobban melegszik.
Nem tudom,mennyire,ezt ki kell próbálnod.
Mindig meghagyják:szakaszos üzemben,de nem hinném hogy a diódánál vagy 15X nagyobb sárgaréz modul blokk ne tudná kezelni annak disszipációját.Az alumónyium pointer ház még tovább fokozza a hűtést,mert eléggé jó érintkezik a sárgarézzel.
Legalábbis ez a tapasztalatom
szerk:az lm1084-esnek kell legalább 2V plusz feszej,hogy normálisan működjön,3.6V-ra ne kösd rá.

A 15db pointernek egyszerre kell világítania kb 20-30percig. Valamiféle látványos divatcucc fotózáshoz kellék modellre.
Ezért sem melegedhet.Szakaszos üzemeltetés kizárva.

Szerintem nem lesz gond.Eggyel kipróbálod.Ha nagyobb biztonságot szeretnél,akkor egy normál Si diódát (1n4001-4007)is forraszthatsz minden pointer elé,ezzel is 0,6V-ot csökkenni fog a tápjuk.3V alá azért ne menj,mert nem fog működni,de akkor kerüld a 4-4,5V felettit is.
Következő: »»   62 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem