Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   55 / 107
(#) sala válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Jogos a példa de azért nem ennyire veszedelmes a helyzet... Valami találó megoldás kéne. Amin gondolkodtam az az; hogy egy kültéri mozgásérzékelőt sorba kötni. Erre valami kapcsolást tudtok?
(#) poros válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Sziasztok. Ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy a kapuszárnyak végére tettem 1-1 infrát az egyik kifelé a másik befelé fordítva van szerelve. KB 40 cm a figyelési max távolság. Ha valami elé kerül vissza nyit. Extrém esetekre szerintem nincs biztos megoldás. Ilyen a rajzodon keresztben álló velorex is szerintem.
(#) zsoltee0001 válasza poros hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia
Erről tudnál föltenni egy rajzot?
Üdv
(#) poros válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia.
A rajzodon bejelöltem az irányukat. Természetesen nem a kapuszárnyak tetején vannak! Amint látod a szárnyak végére szereltem őket. KB 60-80 cm magasságban a talaj szinthez képest. Kicsit megdöntve lefelé így látja a kocsi orrát, de a kutyát már nem. Azért kellett így tenni mert néhányszor nem nyitott ki a kapu,mire rájöttem ,hogy a kutya észrevette a forgó figyelmeztető lámpa hangját .Várva a gazdit ott ugrált a kapu előtt. Az infra látta és nem nyitott ki , vagy vissza csukott.
(#) sala válasza poros hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
A térkövet nem szeretném fölbontani ez az oszlopos verzió sajna nem jó; de a rajon az elképzelésemet vázolnám fel. Valami kapcsolási rajzot tudtok?
(#) poros válasza sala hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Az infrák nem az oszlopon vannak hanem a kapuszárnyak végén. Persze vezetékezni kellett a kapuszárnyakon vittem el a három eres vezetéket. A mozgás érzékelő nem védi az ott lévő tárgyat mert ha nem mozog valami a hatósugarában akkor nem jelez. A nevében is benne van a funkciója. Persze megoldható úgy,hogy egy időre letiltsa a kapu mozgását,de attól még bármi ott lehet az útjában. Ha komolyan meg akarod oldani a problémát az induktív vagy az infra érzékelő a megoldás. Megoldható még esetleg egy adóvevő párral telepes táplálással a jel átvitele. De szerintem ez drága és bonyolult lenne. Nem beszélve a telep állapotának rendszeres figyeléséről cseréjéről.
(#) zsoltee0001 válasza sala hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
A te problémádra lehetne megoldás poros ötletéből kiindulva (bár nem tudom konkrétan milyen infrákat használ) szét kéne nézni, lehet, létezik 90°-ba sugárzó infra adó vevő páros, mert akkor a kapu szárnyvégeire kéne csak szerelni és rögtön megoldaná a belső tér figyelését, persze ez csak a Foto 1 feladatát látná el.
De így tényleg meg lehetne úszni a vésést.
Üdv
(#) gabor64 hozzászólása Nov 25, 2011 /
 
Sziasztok, kaptam valakitől egy autócsomagtartó nyitó kis szerkezetet melyben van egy 12v egyenmotor ami meghajt csigán keresztül egy kart és háromnegyed fordulatot tud jobbra meg balra. Kitűnő lenne a bejárati ajtó tolózárjának nyitására. Ehhez az kellene, hogy összedobjak egy vezérlést mely elindítja a motrot nyitóirányba, végálláson megáll 2-5 mp-ig majd visszamegy az eredeti pozícióba. Elfelejtettem mondani, hogy gyárilag rá van építve a kar tengelyére egy 5kilós ellenállás. Ha valaki tudna segíteni egy egyszerűbb áramkörrel, nagyon megköszönném.
(#) zsoltee0001 válasza gabor64 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Nem lenne egyszerűbb egy egyszerű mágnezzárral próbálkozni?
Megbízható, olcsó
Üdv
(#) poros válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Ilyen infra nincs. Talán még ez lenne a leginkább megfelelő.Bővebben: Link
(#) poros válasza gabor64 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
NE 555 tel megoldható a kapcsolása és időzítése. Egy mágnes zár valóban egyszerűbb volna.
(#) zsoltee0001 válasza poros hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Vagy még az lenne, igaz, csak csukás védelem:
1 infrapár a szárnyak végeire, úgy elhelyezve, hogy kinyitott állapotba lássák egymást.
Csukáskor a meg pl a villogó lámpa kimenetére kötött relé kiiktatja az infrát, mivel már úgy se látná egy bizonyos szögből, az meg elég valószínűtlen, hogy mozgás közbe közégurul egy autó.
Szóval ha csak az az elvárás, hogy automata visszacsukáskor ne legyen gond, arra megfelelő.
(#) sala válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Azt hogyan kerülöm el; hogy mivel a csukás pillanatában megszakadad az NC-s kapcsolat; tehát azt érzi hogy valami van benn és akkor viszont visszanyit. Mivel tudom szétválasztani az akadály van benn; vagy most csukhatok állapotot?
(#) kaqkk válasza sala hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
A Rácsukódás ellen a motoráram mérés is egy lehetséges megoldás. Én most írok egy picprogramot ami nyitáskor
megméri a motor áramát (3másodperccel a nyitás kezdete után) elmenti az értéket a memóriájába , majd ha
a motoráram valami oknál fogva megnő ,a záródó kapu visszanyit . Ezt a mérést minden nyitásnál elvégzi (gondolva a télre amikor nehezebben mozog a mechanika )
Ja és egy jól megírt program kiválthatja a végálláskapcsolókat is , sokkal egyszerűbb lehet az egész mechanika .
(#) sala válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Ilyen védelem van benn; csak a szerencsének köszönhetően maradtam sértetlen. A kerék ki volt tekerve és mentett meg a fényezés költségétől. Ezért kellene valami mozgás érzékelős megoldás...
(#) kaqkk válasza sala hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Nem értem, hogy csináltad ? Én 2 percre állítottam az automatikus visszazárást az előző vezérlésemnél , és akárhányszor kimentem bejöttem soha a közelében nem jártam a csukódó kapunak , Egyébként egy a kapun belül a nyitott szárnyaktól kb 20-30cm re elhelyezett infra teljesen jó megoldás a rázáródás elkerülésére . Amit itt feltettetek képet teljesen irreális ha valaki velorexszel odaáll keresztben a kapuhoz megérdemli hogy fellökje a kapu !
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Egyébként a kapu mellett álló velorex ellen nem véd a mozgásérzékelő sem , viszont ha ugrál a vonalában a kutya
vagy a gyerek , nem tudsz beállni . az utcáról nem nyílik a kapu . Kár a dolgot túlbonyolítani , inkább egy kicsit figyelni kell a ki-és beállásnál . Egyébként még ha nagyon biztosra akarsz menni , lehetne egy olyan opciót beletenni hogy a záródó kapu a távirányító bármelyik gombjának megnyomására megálljon és visszanyisson .
(#) poros válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia kaqkk!
Az ifrákat a kapuszárny végére már én is ajánlottam/nálam bevált/ .Csakhogy sala nem akarja a térkövet felbontani a vezetékeknek. A nélkül viszont.
(#) kaqkk válasza poros hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Akkor már csak a háztetőn elhelyezett kamera marad , felismerné az autót-ha kell a rendszámot is és csak az ő autóját engedné be -ki
(#) sala válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Nem is rossz ötlet; de én még mindig ezt a kültéri mozgás érzékelőt erőltetném...
(#) kaqkk válasza sala hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Erőltesd ,de álló tárgy jármű ellen nem hatásos ! Egyébként miért kell erőltetni ? A végálláskapcsolóval párhuzamosan (vagy sorba) kötöd a mozgásérzékelő reléjét ,aztán örülsz
ha mozog valami a kapu környékén akkor megáll a zárás -nyitás attól függően melyik végálláskapcsolóra kötötted .
(#) poros válasza sala hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
A mozgás érzékelő csak MOZGÁSRA ad jelet. Az ott álló mozdulatlan tárgy már nem aktiválja. Állj egy mozgás érzékelő elé,majd maradj mozdulatlan TE magad is láthatod a mozgás érzékelő kontrol led-jéről,hogy amig nem mozdulsz a led nem világít. Ha ezt nem látod be akkor mi itt mondhatunk bármit. :no:
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Igen Zoli bácsi ez igaz , de már meguntam az érvelést !
(#) poros válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Ejnye Béla ,nem vagy kitartó ,én már tegnap este óta győzködöm!
(#) kaqkk válasza poros hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Ez már a te problémád. Győzködd tovább nyugodtan
(#) poros válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Volt.
(#) kaqkk válasza poros hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Ha valakinek nem elég valamit 3* elmondani .........
(#) Sebi hozzászólása Nov 26, 2011 /
 
Idézet:
„tudtok segíteni? a következőben: van egy automata kapunyitóm. Van rajta fotocella a külső oldalon; ami működik is. szeretnék egyet belső oldalra is ám nem tudok simán telepíteni egyet; mert térköves az udvar és nem tudom felbontani... hogyan lehet csinálni úgy; hogy a mostanival sorba kötve működjön; úgy ;hogy az automata visszazáródást ne befolyásolja ??és bontani se keljen...

sala

(A cikkek között volt)
(#) elektromos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Köszönöm a segítségedet, de pont azért itt tettem fel, mert ezt a STRONG SRT A24+ os motort rengeteg építő használja, és itt szerintem előbb kaphattam volna választ, szerintem, mivel ez pont egy ilyenekel foglalkozó topic. Ahova tetted, soha nem kapok választ szerintem, demost már mindegy. Azért köszönöm a segítő szándékodat!
(#) zsoltee0001 válasza sala hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
A visszacsukás pillanatában a vezérlés kapcsolja a villogó lámpát, na most erre a kimenetre raksz egy 220-as relét amivel rövidrezárod az infra NO-ját, tehát innentől már ez a relé dolgozik nem az infra.
Az infra csak engedélyezi, hogy csukódhat-e a kapu, vagy nem.
Következő: »»   55 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem