Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   45 / 82
(#) Sir-Nyeteg válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Jó az ötlet!
Egy valamit nem értek: ha porszívózó/fűnyíró robot lesz, akkor hol kap helyet a porszívó/fűnyíró mechanika, azaz a porszívó fej/fűnyíró pengék.
Vagy ez csak egy robot lesz, ami letapossa a füvet?
Egyébként nagyon jól néz ki!
(#) bodgabo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Ez fogja megragadni és tolni a fűnyírót...
(#) Sir-Nyeteg válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Akkor nem fog tudni kanyarodni.
(#) vagnerjazon válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Hát igen, ezért is nem biztos még hogy füvet is fog nyírni (de nem egy rendes fűnyírót fog tolni, hanem rá lesz szerelve az elejére a kés, az ezt hajtó motor, meg persze valami védőburkolat), de ha porszívózik, és sokáig teszi ezt, akkor talán nem olyan nagy baj hogy kanyarodáskor kihagy egy kicsit, mert egyrészt lehet hogy még visszamegy oda később, másrészt azon a pár helyen meg ki lehet porszívózni kézzel. De mint írtam, ez a rész még nincs tökéletesen átgondolva(a fűnyírás meg ennyire se), mert még menni sem tud.

Örülök, hogy tetszik!
(#) Sir-Nyeteg válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Eddig a fantáziám jobban tologatja a robotodat a tv-ben látható harci robotok irányába Hiszen egy körfűrészt könnyebb rászerelni, mint egy állandó magasságú fűnyírópengét.
De mindegyikben a legszebb maga az építés, így drukkolok, hogy maga az alap összejöjjön, onnantól már részletkérdés, hogy mit szerelsz rá.
(#) boldivi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Nekem is először a harci robotokat juttatta eszembe.
Kellemes építést és sok sikert!
(#) vagnerjazon hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek! Harci robot... Mondjuk lehet, hogy van benne valami.
(#) kameleon2 válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Jajj! Csak nehogy macskanyalogató legyen ebből is
(#) vagnerjazon válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Sok mindenben nem vagyok még biztos, de hogy nem lesz belőle macskanyalogató, azt már most kijelenthetem!
(#) pittyu2 hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Hali.Rendeltem Arduino pro mini -t, de amíg megérkezik gondoltam csinálok egy LCD kijelzőt , amivel a quadro kopteremet a repülés helyszínén lehet állítgatni :http://wiki.rc-heli-fan.org/index.php/Bildrog_Display.jpg Megvan a beírandó program is :http://www.rc-heli-fan.org/download/file.php?id=108389&sid=b5ee5177cb66313f2860e4c2d0e85819. Csak ott megakadtam, hogy a pony prog ot megnyitva a FUSE bitek beállítását nem tudom. Mivel saját panelt terveztem és üres Atmega 328 at forrasztok be (TQFP) nincs benne az alap program. Sajnos nagyon hiányos a tudásom. Ha valaki tudja mit kell csinálni , kérem segítsen.
Köszi:pittyu
(#) ISF79 hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Végre egy újabb Fizikus féle cikk.
Már hiányoltam nagyon, remélem lesz időd a jövőben, és rendszeresebben fogsz tudni írni AVR-es cikkeket.
(#) Fizikus válasza ISF79 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Sajnos idom az nem sok lesz cikket irni (de azert mar keszul a kovetkezo ...)
(#) pittyu2 válasza Fizikus hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Nagyon jól sikerült leírást csináltál , kezdem is a "Tav-ir "oldalt tanulmányozni. A következő cikk véletlenül nem egy Quadro kopter vezérlő lesz ??A magasság tartást jó lenne megoldani - például a "Ping panellal" Mert nekem nem sikerül tartani a magasságot , a gravitáció erősebb nálam .
Több repülő van a tengerek mélyén, mint tengeralattjáró az égen .[OFF]
(#) Fizikus válasza pittyu2 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Megegyezhetunk. Te adsz egy kvadrokoptert, En meg epitek hozza egy vezerlt es irok rola ciket...

A viccet felreteve, az elkovetkezo cikkeimben az AVR-ek mukodese nem lesz olyan reszletesen ismertetve, mint eddig, mert szinte az osszes belso periferiarol irtam mar. Inkabb megvalositott projektek leirasai lesznek, es ha azokban hasznalok valamilyen szenzort/eszkozt, azt ismertetem.
- Most keszuloben van egy Arduino vezerelte robot (Ar-Du), amit a TavIR weboldal Bascom/Arduino versenyere kezdtem el epiteni, csak nem keszultem el vele idoben...
- Egy pokszeru robot epiteset is tervezem (az idei Magyarokamarson verseny adta az otletet).
- Jo lenne epiteni egy robotkart is (kesobb esetleg egy hexapodot)...
- a delta robot epitese is jo mokanak tunik...
- van nehany Nema17-es leptetomotorom, ezert egy hobbi CNC gravirozo, esetleg egy 3D nyomtato is nagyon foglalkoztat...

Szoval otletekben nincs hiany, csak lassan haladok a megvalositassal.

U.i.: a Tavir oldalrol toltsed le az alabbi konyvet, sokat segithet az Arduino-val valo ismerkedesben:
(#) Tomi_Bp hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Fizikus! Örömmel olvastam az újabb fantasztikus cikkedet! Ismét hoztad a szintet! Gratulálok!
(#) Unfi válasza pittyu2 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Hali.
Én is építettem magamnak egy Arduinot, nagyon hasznos eszköz ,mert nem csak az arduinoval lehet feltölteni, hanem az ISP csatin keresztül is, és rengeteg programot leteszteltem vele. Azt tapasztaltam, hogy a Pony programozónál fordítva kell a fuse biteket beállítani, mint más égetőknél, de az biztos, ismerni kell a fuse biteket. Először is külső, vagy belső oszcillátorról megy, és milyen frekvencián. Ebből ki lehet találni nagyjából az értékeket.
Az pl. AVROSPII égetőn szépen látszik milyen beállításnál miként változik a hexa kód. Egyre kell nagyon vigyázni, hogy a sorosporti égetés enable legyen mert kizárod magad a programozásból, és csak külső oszcillátorrál lehet visszahozni az AVR-t. Saját tapasztalat!
(#) nandi07 hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
Üdv mindenkinek.

Lenne egy pár darab kérdésem. Hogyan kellene azt megoldani, hogy C#-ban megírt kóddal fusson a robot? Ehhet kell vmi külön alaplap? És a kódot hogy visszük át a gépről a robotba?
(#) gallz válasza nandi07 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Ha c#-ban akarod akkor a Netduino
(#) alex01 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
sziasztok.. a soros lcd-vel kapcsolatban lenne,egy kérdésem..ezt a kapcsolást szeretném,megépíteni:Bővebben: Link de,a kapcsolási rajzban,nincsenek benn,az alkatrészek értékei..:Bővebben: Link valaki,megtudná nekem mondani,milyen értékűek kellenek hozz? köszönöm előre is....
(#) nandi07 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Sziasztok. Nem tudom, hogy nézte e valaki tegnap a Discovery Science-en a Robocar című műsort. Ehhez kapcsolódva. Az autókon forgó lézeres letapogató volt a tetőre felrakva, ezzel érzékelte a környezetét. De volt ott egy Oshkosh Terramax nevű kéttengelyű kamion. Ezen nem láttam ilyet. Ezért neten kicsit utánaböngésztem, és megtaláltam, hogy LADAR-ral működik. A kérdés:ez mennyiben tér el a forgó lézeres letapogatótól? Hogyan készít 360 fokban felvételt? Mik az alapvető különbségek (mármint a forgáson kívül ?
(#) kameleon2 válasza nandi07 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia! A Mindentudás Egyeteme sorozatnak van egy kb 50 perces kis filmje. Én IPTV-n keresztül ingyen hozzáférek, neked nem tudom milyen lehetőségeid vannak : ott részletesen kitárgyalják, melyik intelligens jármű, melyik érzékelője, milyen távolságig használható, mi a neve. Lehet, hogy youtube-n is elérhető, mivel ingyenes előadások. "Intelligens járművek" a címe. Jellemzően egyébként az érzékelési távolság a legnagyobb különbség. 2-30-5-100-600m típustól függően: infra, kamera, lézer, radar stb.
(#) lazsi válasza alex01 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Szia!

Szerintem nincs benne olyan, amit nem lehetne kitalálni...
C1: tápfeszültséget szűrő kondenzátor, mondjuk 100 - 470 nF, értéke egyáltalán nem kritikus.
Y1: kvarckristály, ez adja a pic órajelét, fontos az értéke, mert különben nem fog megfelelően kommunikálni az egységgel, amitől a kiírandó szöveget kapja. Értéke bizonyára kiderül onnan, ahonnan a pic programját leszeded. Ha magad írod, akkor viszont a te döntésed, hogy mekkorát teszel bele.
A kvarc melletti két kondenzátor vagy bele van építve (három lábú "rezonátor"), vagy a kétlábú kvarc mellé szükséges hidegítőkondenzátor, értéke 10 - 47 pF a kvarc frekvenciájától függően. Nézd meg a pic adatlapján az ajánlott értéket!
Q1: a JP2 csatlakozóra kapcsolja a tápfeszültséget. Az nem derül ki, hogy mit fog ezzel kapcsolni, a típusa a kívánt áramtól függ.
R1: (100) - 330 - 470 - 1k - 4.7k körüli érték, leginkább a Q1 típusától függ. Minél nagyobb áramú a tranzisztor, annál kisebb értékű ellenállás kell. (A pic maximális áramát mindenképpen figyelembe kell venni, ezért nem lehet tetszőlegesen kicsi)
Trimmerpoti: nézd meg a felhasznált LCD ajánlását!
(#) kameleon2 válasza nandi07 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Sziasztok!
Hogy ne csak a szám járjon, gyorsan lefotóztam az előadásból az idevágó részt: és a videó (26. perctől van a kép)
(#) nandi07 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Helló, megnéztem az előadást, és nagyon jó! Mostmár akkor értem. A vezetőnélküli kocsikban érzékelői részről van egy ultrahangos érzékelő, ez a jármű közvetlen környezetét érzékeli. Ezután egy lézeres letapogató, amely jármű környezetét figyeli max 120 m-ig, ez érzékeli a kocsikat és sebességüket, kamera, ami felismeri a tárgyakat és GPS vevő, mely alapján eljut a gép A-ból B-be. Némelyikben gondolom még infravörös érzékelő is, hogy ne üsse el a gyalogosokat. Ezek továbbítják a számítógépnek az adatokat, amely algoritmusokkal feldolgozza ezeket, és a bejövő jelek alapján vezérli a járművet.
Akkor ezek szerint a jármű tudása az érzékelők számától és a programozástól függ (ettől leginkább! :yes: ). A jármű sebessége pedig a számítógép feldolgozóképességétől.
Ha nem jól gondolom, javítsatok ki!
(#) sargarigo válasza alex01 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Lazsi elég jól összefoglalta, annyit tennék hozzá, hogy a tranzisztor valószínűleg az lcd háttérvilágítását kapcsolgatja pwm módban, tehát pár led-et kell csak elbírnia. Mivel nem kell nagy tranyó, nem kell hogy kicsi legyen az ellenállás, én olyan 500ohm-ot raknék ide. A poti értéke szintén nem kritikus, mert a táp és a föld közé van kötve, mindössze "elég nagynak" kell lennie ahhoz, hogy ne melegedjen. Magyarán egy 100kohm-os poti nagyon jó lesz ide.
(#) nandi07 hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Szerintetek mennyi pénzből lehetne építeni egy robotautót? Mármint ha az autó árát nem számoljuk bele. Úgyértem a számítógép, szenzorok, kábelek, stb. Én 1-1.5 millóra tippelek. Interneten nem találtam erre vonatkozó adatot. Vélemény?
(#) bodgabo válasza nandi07 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Ha tényleg önállóan közlekedni képes autót szeretnél összehozni (ami a nagy műszaki egyetemeknek is komoly kihívás), akkor a hardver (szenzorok, számítógépek adatgyűjtő, vezérlő... kártyákkal, szervómotorok...) ára mellet eltörpül egy új BMW X5 ára.
Ez csak egy, a talán megfelelő számítógépek közül. És egy db nem is biztos hogy elég lenne...
(#) nandi07 válasza bodgabo hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Én egy nagyon alapra gondoltam. Szerintem elég egy GPS vevő, egy radar egy kamera és a számítógép. A GPS venné az adatot, hogy hol jár, a radar érzékelné a falat és a kocsikat/embereket, a kamera pedig a sávtartásban venne részt. Az a lényeg, hogy magától menjen, ne menjen bele a falba. Utána már ahogy van rá lehetőség (és pénz), úgy lehet felszerelni egyéb extrákkal
(#) sargarigo válasza nandi07 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Itt elsősorban nem a számítógép, és nem a gps lesz a drága, hanem a szoftver, ami az egészet működteti! Egy élő méretű autót nem lehet pontszerűnek tekinteni, annak kiterjedése van! Komoly modellek kellenek, ami meghatározza a kanyarodási íveket, a sebesség megfelelő kiválasztását, a reakcióidőket, stb.
A fejlesztési költség lesz az, ami lerugdossa a csillagokat az égről!
És akkor még nem is beszéltünk arról, ha találsz egy bug-ot a szoftverben, amikor az összetörte az autódat
Ha csak a sivatagban akarsz vele rodeózni, akkor viszonylag olcsón megúszod, de például városban már lehetetlennek tűnik házilag kivitelezni. Gondolj bele abba, hogy hányan okoznak balesetet a vezetők! Hát még egy fejlesztés alatt álló rendszer...
(#) nandi07 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Akkor mindenki szerint túl bonyolult ugye?
Következő: »»   45 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem