Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1277 / 2208
(#) vencel hozzászólása Nov 27, 2011
Elnézést az off-ért, de keresek egy Matsushita kimenő trafót.
A konkrét modell: OTH-10, 6Kohm 10W.
Már van egy darabom és keresek még egyet, hogy sztereó erősítőt lehessen belőle építeni.

Köszönöm!
(#) WaRL0 hozzászólása Nov 27, 2011
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy ha előfokot szeretnék ECC82-vel akkor mennyi a minimum tápfesz ami szükséges a cső működéséhez?
(#) 6C4C válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 27, 2011
Állítsd be a csövet a megfelelő munkapontba, és keresd meg, mi a brumm oka... Engem például a múltkorában a fűtőtrafó szórt mágneses tere viccelt meg, mivel fából van az erősítőm doboza...
(#) Puklee válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 27, 2011
Ide semmi se jó akár mit csinál az ember.. máshová honnan varázsoljak konektort 30 méteres hosszabbítót meg nem fogok behozni azért a 3 képért...a többi helység meg gyengén megvilágított főleg hogy mindig köd van és a lámpa se elég a kamera meg tiszta karban van tartva... nem vagyok milliomos hogy 100ezer ft-os szuperkamerás okos telefonokra szórjam a pénzt csak azért hogy egy kép ne legyen "fátyolos,homályos"....
(#) zolee1209 válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011
Nyugi, többé nem fogok tippet adni... :kalap:
(#) Puklee válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 27, 2011
Bocs de eleinte nem tippnek hangzott de am jobban az miatt "háborodtam fel" hogy barátnőm telefonjával készült képek és nekem mindaz ami vele kapcsolatos az szent. De szerintem ez nem csak nálam van így...
(#) zolika60 válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011
Ha nem az ablaknak (fényforrással) szemben, hanem annak háttal fotózol sokkal jobb lesz a minőség. :yes:
(#) marone válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 28, 2011
Kösz ! Sok. Szívás.
(#) marone hozzászólása Nov 28, 2011
Lenne egy elméleti kérdésem.
Ha egy végcső nincs fűtve, nincs rajta anódfesz., de a vezérlőrácsára megy a vezérlőfeszültség, akkor az árt neki ? Vagy nem lényeges ?
Más: Látni kapcsolási rajzokon, hogy a jelútban van egy ellenállás, vele párhuzamosan meg egy kondenzátor.
Ez ugye az, hogy bizonyos frekvenciákon nem csillapítja a jelet, vagyis az erősítő azokat a frekvenciákat jobban erősíti ?
Javítsatok ki légysz., ha nem így van. Kösz !
(#) varttina hozzászólása Nov 28, 2011
Néhány kép kedvcsinálónak. Majd ha kicsit magamhoz térek írok egy részletes beszámolót.
(#) varttina válasza varttina hozzászólására (») Nov 28, 2011
Még néhány kép.
(#) (Felhasználó 1947) válasza marone hozzászólására (») Nov 28, 2011
Az általános tipusok nem felelnek meg a célra?
Valamilyen spec. alkalmazás miatt választottad ezt a csövet?
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 28, 2011
Értem azért kösz a tippet mindenkinek! Megpróbálok majd keresni valami helyet mert üzem közben akarom lefotózni de a konnektorok ablak mellett vannak meg minden úgy van elrendezve..:S az erősítő kábele meg tán még egy méter sincs mert a műhelyem konnektorához méreteztem(ott lesz használva) és azt a konnektort pedig az otani azstalhoz mérve tettem fel közel hogy kéznél legyen.Ezért okoz gondot a máshol elrendezés már ha a széket hátnakfordítottam akkor se volt elég a kábel de majd megoldom.
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Nov 28, 2011
:nemtudom: :help:
Valaki esetleg ?
Vélemény is jó lenne, ha a kőbe vésett szabályok nem ismertek.
(#) varttina válasza marone hozzászólására (») Nov 28, 2011
Szerintem nem árt neki. Ha jól tudom, csak az árthat a csöveknek, ha félig felfűtött állapotban adsz rá anódfeszültséget. A visszacsatolásban alkalmazott párhuzamos RC tag 20kHz fölött csillapítja a magasátvitelt.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Nov 28, 2011
Kőbe vésett szabályok nincsenek. Ismerni kell tervezési módszereket, amit el lehet sajátítani.
(#) Imi65 válasza varttina hozzászólására (») Nov 28, 2011
Ez igen! Ez azért már dobogós hely itt a csövesben! Igen termelékeny vagy Varttina Mester! Ami még jobban tetszik, hogy járatlan utakon jársz, nem a szokványos lámpákat bírod munkára némely esetben. Ezért külön gratula!
(#) WaRL0 hozzászólása Nov 28, 2011
Szisztok. EZT a kapcsolást szeretném megépítteni, mivel van 3db EF80-as csövem. Olyan kérdésem lenne, hogy mekkora tápfeszre van szükségem, hogy normálissan működjön?
(#) Imi65 válasza WaRL0 hozzászólására (») Nov 28, 2011
Még mielőtt bármilyen feszültségadatot mondanánk!
Ezt szeretnéd egy tranzisztoros erősítő elé kapcsolni? Mert annak azért van pár ellenjavallata.
Ez a fokozat valószínűleg 100X-nál nagyobbat erősít.
Elég nagy a kimenő ellenállása (sacc/kb is több 10k Ohm ). Vonalszintű kimenettől valószínűleg túl is vezérlődne. Iszonyatos mikrofóniás.
A kérdésedre pedig azt tudom mondani, hogy - ugyancsak sacc/kb - 230-250V kéne a normális működéshez.
Inkább katódkövetőt kellene belőle építeni.
(#) varttina válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 28, 2011
Sajnos nem az enyém, csak odaültem mellé. A legutóbbi börze óta nem nagyon tevékenykedtem, viszont a Trióda Fesztiválon látottak ill. hallottak újabb erőt adtak a további építgetéshez.
(#) WaRL0 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 28, 2011
Szia. IC-s erősíttő elé szeretném. Az erősítést maximum 2x-est szeretnék. Esetleg tudál hozzá ajánlani egy használható rajzot?
A katódkövetőnek egy hangyányival kisebb az erősítése, mint 1. Tehát - feszültség szempontjából - gyengítő. Én azt is kétlem, hogy olyan borzasztóan megváltoztatná a hangzásvilágot.
Mivel még nem hallodtam csöves hangot ezért szeretném kipróbálni. Egyébként miért szükséges ilyen magas tápfeszültség? Láttam pár kapcsolást ahol egy cső hajtott meg egy tranzisztort és 12V-ról üzemelt. Nekem miért nem elég pl 30-40V ? Mi változna ?
Minden elektronikai eszköznek megvannak az arra a csoportra jellemző tulajdonságai. Ahogy annak idején a TTL IC-k 5V-ról működtek, a tranzisztoros rádiók 3-6-9V-ról, a csövek belső felépítéséből adódóan nagyobb feszültséget igényelnek általában. Az EF80 cső TV-vevőkészülékek KF erősítőibe lett tervezve, ahol a tápfeszültség értéke általában 220-230V körül alakult. Ennek megfelelően vannak kialakítva az elektródatávolságok, a működési feltételek. Természetesen működne jóval alacsonyabb feszültségről is, de itt már a görbült szakaszba esne a munkapont, és nagy lenne a torzítás, könnyen létrejöhetne határolás. Vannak alacsonyabb feszültségről is működő csövek, jellemzően a ECC88-as is ilyen, 30-40V- ról ez már jól működik az első - kisjelű - fokozatokban.
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Nov 28, 2011
Ez a 300b pp ha jól látom csak egy mono ?
Még annyit hozzáfűznék, hogy igazából próba lenne a legjobb megoldás, ugyanis a gyári adatlapokból sem lehet az ilyen alacsony feszültségről történő működés milyenségére következtetni az EF80-nál (nincs ilyen alacsony feszültségű görbesereg).
Esetleg nem tudnál egy alap kapcsolást adni amivel ezt ki próbálhatnám?
Idézet:
„Mivel még nem hallodtam csöves hangot ezért szeretném kipróbálni.”

Ha igaz a cikk, akkor most sem fogsz csöves hangzást hallani.
Itt nézzél szét, itt láthatsz pentódát is katódkövetőként.
(#) djhans hozzászólása Nov 28, 2011
Készen van a PL82 PP. Itt van róla néhány kép. Még a belsején kicsit módosítani kell. Arról is lesz majd képem.
Következő: »»   1277 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem