Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A .lay-t megtudod nyitni csak úgy, viszont a .lmk-t be kell tenni a Sprint Layout/Makros mappába.
Hali!
Amit linkeltél, azt még régebben nekem készítetted, nem?
Vettem fél kiló vasklorid-ot. 0.8-2 liter vízben kell oldani. Szerintetek mennyiben oldjam?
Vasklorid alapú gyorsmarató? TN150?
Én nem szoktam vízben oldani, de már áttértem a hidrogénperoxid-sósav-vizes elegyre. Sokkal gyorsabb és szebb is szerintem.
És egy hónap után dobhatod ki mert lebomlott.
Mindig csak anynit kell bekeverni amennyire épp sükség van. És még így is nagyságrendekkel olcsóbb mint a TN150
1 liter hidrogénperoxid 6-800Ft (ebből csak pár centiliter kell egy maratáshoz) Sósavból meg kb 1 deci.
Igen nekem is van raktáron belőle ha sürgősen kell nyák akkor én is használom de nem nagyon szeretem.
Nekem jobban bevált mint a TN150 mert fotózással készítem a nyákokat és a vaskloridban elég sokáig tart amíg lemarja a rezet és nem egyszer bemart a P20 alá.
Na beforrasztottam az alkatrészeket, persze 20 lábú ic tokom nem volt, így azt gyártanom kellet, meg szokás szerint lehagytam a kapcsolásból az mlrc lábáról a 10k-t úgy azt utólag alulról raktam be.
Olyan mint a kémiai ónos, érdekes módon így hogy vékonyabb nem forr fel, és eszében sincs elpárologni. 300 és 350 fokkal is forrasztottam a 350 talán egy picivel jobb volt. Kizárólag Simpi kedvéért toltam 400 fokon is, semmi itt sem párolgott el az ón még 10-20 mp után sem, ott látszott változás ahol vastagabb maradt a réteg, (nyák alja ami elméletileg le lett volna vágva, ami alul volt, és ott nem tudtam az edény aljától jobban letolni az ónt) de ott is csak annyi hogy megfolyt, kiégés ott sem volt 30mp után sem. Szóval nekem tetszik, és ugyan az eagle sz**ul rakta be a bc635-öt és ezért azt ki kellett forrasztanom és megfordítani, (egyébként lehet hogy gyártó függő, mert leírásból is kétfajta volt) de a kapcsolás még így a tranyó megfordítása után is működött. Elég nehéz volt a tranyót kiszedni, de minden aminek 2-nél több lába van a sima nyákból is nehezen szedhető ki egyben. Fényképen semmi nem látszana, mert a panel is fényes (telibe ónozott) és a forrszemek is is fényesek, de szép szabályos forrasztások lettek.
Nyugtassatok már meg, hogy nem én vagyok a hülye és a két doksiban, a két tranyó pont fordított lábkiosztással van:
Bővebben: Link Bővebben: Link
Ja valóban , de akkor melyik is az igazi a második szerintem
Ilyen maratót vettem. Ez szilárd. Muszáj oldani. Csak hány literrel oldjam, hogy jobb legyen?
Önts rá fél liter meleg vizet, és ha nem olvad el 1 óra múlva sem az összes akkor maradék mennyiségtől függően önts rá még egy kicsit. Meg kevergesd is.
Azt nem tudom, de az Eagle is simán fordítva kötötte be, meg gyártó függő is lehet ezek szerint, de persze hogy egy tranyót melyik gyártó csinált arról a tranyón infót nem találtam.
Én most vettem Konica Minolta PagePro 1350E-t. Olcsó a nyomtató és az utángyártott toner is olcsó. Úgy ajánlották akik toner/patron, töltés/forgalmazással foglalkoznak. Jaa és 1200x1200dpi, alapból 16MB memória és még memória bővítési lehetőség. Az Ipon-tól vettem.
Most még fotó eljárással készítem a nyákjaimat, de szeretnék áttérni a laminálásra. Már rég vettem egy laminálót, de itt olvasgattam hogy a fénymásoló fixáló hengerei jobbak erre a célra. Ígértek egy rossz fénymásolót, de nem azt hoztak hanem egy régi böszme nagy lézernyomtatót. Ha jól emlékszem HP4110A-t, talán még Noé apánk használta, alig bírtam felemelni. Gondolom ebben is megtalálható a henger pár, bár nem ismerem a felépítését. Ebben kérem a segítségeteket.
Már elkészült a Watt féle motor és hőfokszabályzó és a hőmérő is a 1N4148-as diódával. Előre is köszi.
Behoztam a munkahelyemre a laminálómat meg minden nyák-készítéshez való eszközt hogy mostantól bent gyártsam a panelokat. Így minden kollégámnak megmutogattam a laminálót meg az egész technikát is mondtak pár ötletet...
Azt mondták hogy miért nem automatizálom az egész nyák-készítést úgy hogy egy mini "gyártósor" elején berakom a panelt és a végén kidobja készen. Gyorsan elmagyaráztam nekik hogy azért ez nem ilyen egyszerű mert vannak olyan folyamatok amiknél mindenképp kézi beavatkozás kell. Pl nyák-darabolás, tisztítás, lemosás stb... De azért lehetne csinálni pár okosságot! Mondtak itt olyat hogy a laminálóból kiérve a nyákot egy görgősor áthúzza víz alatt és két üveg-mosogató keféhez hasonló drótszálas forgó kefe ledörzsölné a papírt, hőlégfúvó megolvasztaná a festéket, kis ventik lehűtenék a panelt stb... Ezek tulajdonképpen szerintem megvalósítható dolgok, de ennyire még azért nem rugaszkodnék el. Egyenlőre arra gondoltam hogy ki lehetne egészíteni a laminálót úgy, hogy miután kiesik a panel a hőhengerek közül, néhány, a lamináló szélességével megegyező méretű) görgőből álló 'futószalagon' hátrébb vándorol, ahol egy szerkezet megfordítja 90 fokkal majd visszatolják a görgők a laminálóba. Most ugyan ezt csinálom amúgy, csak kézzel forgatom el a panelt. Na most, hogyha ezen a görgős 'futószalag' részen a nyáklapot megállítjuk, akkor itt alul-felül 2-2 kis PC venti le tudná hűteni. A forgató szerkezetre van is egy nagyon jó ötletem, majd lerajzolom! Azt is kitaláltam hogy ha mondjuk a papír lekefélését meg tudnánk oldani, akkor utána hogyan lehetne a nyákon hőlégfúvóval megolvasztani a festéket, ez egy nagyon elmés szerkezet lenne! (Hogy mi értelme van az áztatás után a festéket újra megolvasztani, arra most nem térek ki, aki tudja az tudja.) Szóval, ti láttok ebben fantáziát?
Hogy a nyomtató alkalmas-e a feladatra, majd a próbáknál kiderül. Itt nem annyira számít, hogy 1200-as, a 600-asokkal is tökéletes nyákot lehet készíteni, de bajnak nem baj.
A fénymásolókat nem ismerem, ha mindkét oldalon fűtöttek a hengerek, talán jobb, mert talán erősebb felépítésű. A lézernyomtatókban csak az egyik henger van fűtve. Ez nem alkalmas kétoldalas nyák egymenetbeni készítésére. Egy jó szilikonhengeres lamináló megfelelő a célra, ha a nyomtatód festéke a HP festékeihez hasonlóan alacsony hőfokon olvad és hasonlóan kiválóan fed. Ez majd kiderül...
Így gondoltam a nyák-fordító berendezést. A barna színűek a danamitból esztergálandó továbbító görgők (melyek mindegyike forgatva lenne egy motorral). A piros színű egy rács ami fel-le tud mozogni, illetve forogni. Amikor lent van akkor a panel a görgőkön tud haladni. Amikor a nyák a rácsra ért akkor a görgők megállnak, a tálca felemelkedik a hengerek teteje fölé, megemelve ezáltal a nyákot. Majd a rács a nyákkal együtt elfordul a közepén kékkel jelzett pont körül 90 fokkal, és a tálca visszafekszik. A hengerek pedig ismét foroghatnak (akármerre) és vihetik tovább vagy vissza a nyákot. Lerajzoltam oldalnézetből is a hengereket és a tálcát.
(A tálca alatt lévő göngőknek azért kell ilyen 'sok fogúnak' lennie ugyebár hogy a tálca le tudjon feküdni.)
Igazad van, sajnos a nyomtató nem alkalmas. Kész élmény volt szétszedni, a szemetes konténert félig raktam a hulladékkal.
Akkor a már megvett lamináló kerül felhasználásra.
Sziasztok!
Szeretnék levilágítót készíteni forrasztásgátló réteg felviteléhez. A kérdésem: Számítógép boltokban kapható uv csövek alkalmasak erre a célra? Köszönöm előre is!
Helló!
Azok szerintem nem jók hozzá! UV BL cső az igazi. Minden gyári levilágító is ilyen típusú fénycsövet alkalmaz. Üdv Petjaa
Ismerősömnek van fél méteres UV csöve. Sikerült vele levilágítani 5 perc alatt, pedig nem valami extra cső.
Az UV led is rosszabb ezektől?
pcroland: 4db 30cm-es példányt terveztem eg régi szkennerbe tenni.
A ledekről nem tudok véleményt mondani. Van aki használja. Én ezt az UV BL csövet használom 4db 8W-os és kifogástalan.
Nekem kb. 1 perc a levilágítási idő, 150db-os, 5mm-es LED-ekkel készült levilágítóval. Sokkal tovább tart a LED-es. Én ilyet csinálnék. Vehetsz 5-6 db Superflux LED-et vagy csak sima 5mm-es UV LED-eket. Nem kell hozzá trafó meg gyujtó, csak ellenállások meg egy szűrt adapter.
Vasalásos nyákkészítésnél mennyire érzékelhető, hogy a nyomtató csak 600x600 DPI felbontással nyomtat, vagy 1200x1200 DPI-vel? Gondolom, főleg vékony vonalaknál lehet előnyösebb, csak az a kérdés, mennyivel. Illetve Samsung ML-1675 alkalmas-e erre a célra?
Jó hozzá a hagyományos fénycső fojtó?
Ha jól emlékszem 32 wattosokhoz valók amik otthon vannak és 1,2H mind.
Mekkora teljesítményőekkel csináltad?
Lehet esetleg candela értéket is tudni?
Szerintem a 32W-os sok lesz neki. Én vettem hozzá olyan fojtót ami 2x8W -os csövet tud meghajtani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |