Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   33 / 119
(#) tuzindito hozzászólása Okt 12, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni, merre induljak el a tápjavításnál. A jelenség a következő volt:
A számítógépet bekapcsoltam, majd kb. 10 mp múlva (Windows betöltése közben) egy pukkanás a tápból és a villanyóra szekrényben az automata lekapcsolt.
Szétszereltem a tápegységet és csak egyetlen alkatrészt találtam, amelyen sérülés nyoma látható, egy kondenzátort, amelyen fekete folt volt. Ezt kiforrasztottam és megmértem; végtelen ellenállás, megszakadt.
Az üveg olvadóbiztosíték, viszont sértetlen. Gondolataim szerint egy ellenállás ok nélkül nem ég szét, ezért gyanítom, hogy más alkatrész is odalett. Esetleg graetz egyenirányító???

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Ge Lee válasza tuzindito hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Az a kondi már "gyárilag" megszakadt, mert hát olyannak is kell lennie ha DC-vel méred. Vedd magad elé egy PC táp rajzát (százával találsz a neten), indulj el az NTC-től és mérj végig mindent a tranyókig.

Ha egy táp eléri a 2,5-3 éves kort, nem árt szétszedni és az összes kondit ESR mérővel végigmérni.
(#) tuzindito válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Elnézést, rosszul írtam, nem kondenzátor, hanem ellenállás égett szét.

Ettől függetlenül, megfogadom tanácsodat és méricskélek.
(#) KTobi válasza tuzindito hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Nézd meg nem-e az egyik nagy puffer ment át zárlatba.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Van 21 éves AT tápom, ma is üzemképes és még kondenzátort sem cseréltem benne. ???
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Nekem is van, igaz csak 15 éves de szerintem tizede annyit sem ment mint a mostani, és nem is erőművet hajtott hanem csak valami vackot.

Az akkori gépekhez a tápok túlméretezettek voltak, a mostaniak pedig alul méretezettek.
(#) kolko hozzászólása Okt 13, 2011 /

Üdv, a problémám klasszikus. Gép nem indul, táp kisüt, visszadug gép indul. A táp egy félhidas kapcsolású FSP ATX-350PNF típus. Gondolom milliószám produkálják idővel ezt a dolgot ezek a tápok. Mi szokott ilyenkor a ludas lenni? Van donortáp ugyanilyen 6 darab ami letérdelt, szóval alkatrészben nincs hiány. Ez még megy, csak ez vele a gond.
(#) Ge Lee válasza kolko hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Ha néha működik, akkor át kell nézni a kondikat ESR mérővel addig amíg nagyobb baj nem lesz.
(#) ATX pc hozzászólása Okt 29, 2011 /

Helo mindenkinek az lenne a kérdésem hogy van egy pc tápom aminek belül nem latszik semi baja de a biztositekot már vagy 4 szer kilőte
megneztem hogy nem ér e össze valahol de sehol semi.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) kosztinistvan777 hozzászólása Okt 29, 2011 /

Üdv. mindenkinek.
Most ismerkedek hobbi elektronika honlapjával idős ember létemre segítségüket kérem idők folyamán be gyötörtem egy pár rossz PC tápot,kapcsolási rajz nélkül nem sokra megyek,a google-ben nem találtam.

A következő tápokhoz kéne kapcsolási rajz:
Codagen sowah 300W
Mercury 350W
dana SWITCHING POWER 300W
Codagen 400W

De más pc táp kapcsolási rajz is jöhet.

Köszönöm a segítséget
(#) ThomasPe hozzászólása Nov 9, 2011 /

Hello!
Nekem nem PC táppal van gondom hanem egy xbox táppal. Most ismerkedem a kapcs.üzemű tápokkal. TUSCANY Rev1.0 (20040506) névre hallgat, sajnos kapcs rajz. nincs róla. Nincs standby fesz. sem rajta. A primer oldal alkatrészei jónak tűnnek, de a vezérlő IC (KA1M0680) vagy nem indul el, vagy halott. Az IC megkapja a 14V-ot a 3-as lábán, a 4-es 5-ös lábakon pár mV mérhető AC-ben és DC-ben is. Az 1-es lábon 400V egyen van. A trafo primer oldalán is 400V egyen van, tehát nem kapcsolgat az IC. A sec oldalon nem tudok semmilyen feszt mérni sem AC-t sem DC-t. Mit mérjek még? Vajon meghalt a vezérlő IC? HA igen helyettesíthető -e KA1M0880B-vel?
---
Üdv!
Tom

KA1M0680B.pdf

(#) Ge Lee válasza kosztinistvan777 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Egy adott táphoz elég nehéz rajzot találni, de egyébként rengeteg PC táp rajz található a neten. Be kell írni a gugliba hogy "ATX schematic", utána az ablak felett kiválasztani hogy "képek" és máris ott lesznek százával.
(#) Ge Lee válasza ThomasPe hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

A 14V nekem neccesnek tűnik, az épp hogy az induló küszöb feszültség, vagy még az sem. Egy ESR mérővel és egy szkóppal többre mennél. Ki kellene venni az IC-t és megnézni hogy úgy elindul-e. A tápja lehetne 15-20V között, a drain-re pedig egy ellenállás és mondjuk 30-50V DC.
(#) PLaci hozzászólása Nov 12, 2011 /

Sziasztok!
Hátha már valaki belefutott ebbe és nekem nem kell napokat méricskélnem. Szóval: CHIEFTECH ATX-1136H típusú 360W-os ATX táp. Készenléti 5V hiányzott. Elkó és zárlatos FET csere után van 5V SB, és a zöld rövidrezárása után működik a táp. Rátettem egy öreg alaplapot, azzal is szépen működött. Visszatéve az eredeti számítógépbe, bekapcsoláskor a PC elindul, elkezd bebootolni, majd amikor a a videókártya átvált nagyobb felbontásba a táp sípol és leáll. Nyilván terhelésfüggő a dolog, de mit tippeltek mi okozhatja?
(#) mugab válasza PLaci hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Esetleg elment a Graetz fele is (szakadásba), és kis terhelésnél nem feltűnő?
(#) PLaci válasza mugab hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Sajnos nem jött be Megmértem a graetz diódáit mind jó. Ellenőriztem a 2 db 680µF -os kondit a diódák után. Megvan a kapacitásuk, és ESR mérővel is jók. Milyen tippetek van még?
(#) PLaci válasza PLaci hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Bocsi megint én. Nincs véletlen valakinek rajza (esetleg link) a CHIEFTECH ATX-1136H típusú táphoz? Úgy látszik jobban bele kell mélyednem, de ez rajz nélkül nem lesz egyszerű.
(#) ThomasPe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Sajnos csak 1 műszer áll rendelkezésre. Kiforrasztottam, adtam neki 20V Vcc-t meg a drainre 1,5k ellenálláson keresztül 15V-ot (ennyi volt csak kéznél). Az ellenálláson nem tudtam mérni sem AC-t sem DC-t. Ergo vagy nem indult el az oszcillátor vagy szakadt a kimenet és nem kapcsolgat a ketyere. Szerintem rendelek egy másik KA1M-et.
(#) ThomasPe válasza ThomasPe hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Ha kivett IC-vel indítom el a tápot akkor 25V körüli az IC tápfeszültsége, ha visszarakom leesik 13-14 V-ra és ingadozik. A kivett IC a tesztkapcsolásban nem terhelte ennyire a tápegységet, létezne hogy csak az IC tápellátása betegeskedik?
(#) szabónagymester hozzászólása Nov 22, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Kaptam két tápot, egy CODEGEN 300W-tosat, és egy DELL 145W-tosat. Egyik sem indul. Ha CODEGEN-t akarom indítani, ott hallok egy halk egyszeri halk kattanást. A táp próbál elindulni, de nem jön létre a rezgés.
A DELL totál halott.
Hol fogjak hozzá a hiba kereséséhez?
Előre is köszi minden segítséget!
(#) laszlokunstar válasza szabónagymester hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Első menetben: szétszedés, szemrevételezés, puklis kondi csere, 5V segédtáp ellenőrzése, diódák, ntc, biztosíték ellenőrzése.
(#) szabónagymester válasza laszlokunstar hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszönöm, ezeket átnézem!
A segédtápot a meghajtó IC-én mérjem?
A codegen esetén szerintem ez meg van, mert próbál indulni. Ott félvezető bajra tippelek.
(#) laszlokunstar válasza szabónagymester hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Ott is lehet, de legegyszerűbb a tápcsatlakozónál, a szélső sárga melletti lila kábelen kell +5V-nak lennie kikapcsolt táp mellett is.
(#) szabónagymester válasza laszlokunstar hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszi még egyszer!
Nem vagyok egy profi műszerész, de pc táp javítás terén abszolút kezdő vagyok!
(#) ThomasPe válasza ThomasPe hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Kicseréltem a vezérlőt KA1M0880B-ra és elindult a táp. Valószínűleg hőgutát kapott.
(#) kisbatyu75 hozzászólása Nov 30, 2011 /

Sziasztok!
Én is egy rossz táp reménybeli javítása ügyében fordulok hozzátok. Az ominózus táp egy Fujitsu Esprimo p5600-as számítógép tápegysége. 230W-os, ATX-es. A típusa NPS-230CB. A panelen egy helyen olvasható: newton power limited nps-230cp. Sajnos már több napja keresgetek a neten kapcsolási rajzot siker nélkül. Még csak ilyen nevű céget sem találtam.
A hibát egy -a gyerekek által a táp hátuljába dugott- ötforintos okozta. A gép kikapcsolt állapotában (sajnos bedugott tápkábellel), ahogy megmozdítottuk a gépet, elmozdult az érme és valami zárlatot okozott. A tápban lévő csöves biztit multiméterrel kimérve rövidzárlatot mérek. Szerencsére a gép többi része működik. Sajnos ez egy speciálisan kialakított táp, nem csereszabatos a normál méretű tápokkal. A panelen három alkatrészen látok hibát, amiből az egyiknél nem jövök rá, hogy milyen értékű lehetett. Csatolok képeket. A panelen a bekarikázott alkatrészek látszanak hibásnak. Sajnos egyik IC-ről sem találtam infót, hogy esetleg hasonló kapcsolásból kitaláljam milyen ellenállás lehetett az a nagyon szétégett. Szerintetek érdemes Javítással próbálkozni?
(#) Inhouse válasza kisbatyu75 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Elég elvetemült alkatrészek...
Az AP431-et TL431-ként megtalálod, de ha ezt nem ismerted fel, akkor kár nekifogni a szerelésnek...
A DWA101N N141-re egy orosz oldalon 2 tipp is van, az egyik egy LM339-re cserélné, a másik azt mondja, hogy DR0183-nak megfelelő vezérlő IC, ami hasonlít a 2003-asra. Én inkább erre az utóbbira hajlok, de ezt te látod meg az IC bekötése alapján...

Ez egy 400W-os táp visszarajzolva, DR0183-al

Itt beszélgetnek az oroszok

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza kisbatyu75 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Még ami fellelhető...
LT1004

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Jó lenne esetleg egy olyan kép, amin nem csak részletek vannak, hanem a trafók és a meghajtó tranyók és azok viszonya az IC-khez...
Vagy mégiscsak a DAP07 lesz a vezérlő IC, vagy az inkább csak a segédtáp vezérlője és ettől függően a DWA101N lehet műveleti erősítő, vagy PWM IC is... látni kellene a bekötését...
Ha az LT1004 az, ami a tiedben van, akkor annak csak a 4-6-8 lába van használva.

Üdv
Inhouse
(#) szabónagymester hozzászólása Dec 1, 2011 /

Van egy rossz tápom, és benne 2 db TO220 tokozású C2810 jelű félvezető. A google az alldataseetre adott 2SC2810 találatot. Megvallom őszintén én is erre tippeltem, de helytálló ez a feltevés és tipp?
Topográfiailag a főtrafó felé néz a primernek háttal.
Képet most nem tudok készíteni, mert kint van a táp a műhelyben, de aki ismeri a tápok topográfiáját, el tudja képzelni.
Következő: »»   33 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem