Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hoppá! Na ez eszembe sem jutott, pedig nyilvánvaló! Köszönöm a tanácsot!
No, sikerült némileg hangolhatóvá tennem, sikerült még egy adót befognom. Viszont most hallom csak, csöppet brummos a készülékem, jól sejtem, tehát, hogy a bemeneti 22nF-os, illetve a 32+32µF-os kondenzátort kell kicserélnem?
Az iker elkó lehet benne ludas, de csere előtt én kimérném, akár szkóppal is.
Üdv mindenkinek. Hét vége van, megint ráértem foglalkozni kicsit a ládarádióval.Régóta tudom, hogy az elvi kapcsolások nem mindíg válnak be, nem szabad semilyen új dolgot megtervezni megépíteni előzetes kisérletek nélkül, nagyon kellemetlen, ha a már kifúrt panelen, vagy előlapon változtatni kell, mert az elvileg jó kapcsolás nem, vagy nem úgy működik ahogy megterveztük. Ezt az elvet követve építettem meg a majdani rádió teljes kapcsolását az asztalon "gubanc"-ba, beállítottam a pontos tekercs menetszámokat, a csövek munkapontját, a végleges feszültségeket, most szépen szól, megfelelő az érzékenysége, lehet a végleges helyére a dobozába rakni. Persze nem ezekkel az alkatrészekkel, hanem a régebben gyártott "retró" kinézetűekkel.
Csinálnám a 2. Pacsirtát. Cső-munkapontok rendben, KF hangolva, AGC alkatrészei ellenőrizve, KH osc., mod. hangolva, mégis csak a "Kossuth" szól halkan(BP.-en!), varázsszem épp, hogy moccan. Azt nem tudom, hogy az ECH keverőrács előfesz.-e cca.-6V- nem sok ez? Segítsen, ha valaki tud!
Hát igen-katasztrofális KF hiba-kondik mind jók, tehát tekercshiba(-k?). Azt hiszem, hogy komplett KF csere(-k?) lesz a radikális megoldás.
Sziasztok!
Egy Orion 115/a néprádiót akarok felújítani. Eredetileg szólt, de iszonyatosan brummos volt, így gondoltam átnézem teljesen. A 2x32 mikrós illetve az 50 mikrós elkók teljesen ki voltak száradva, így azokat cserélnem kell. Az gond, ha a pár kondinak nagyobb az értéke, mint aminek a kapcsolási rajzban van? Illetve lenne egy furcsaság. Az egyik kondi nem oda megy, ahová mennie kellene, hanem a földre.... Ez befolyásol bármit is? (a kérdéses dolgokat bejelölte, a kék az eredeti kapcsolás szerinti állapot, míg a piros a változás) A válaszokat előre is köszönöm! Üdv, BULL
Mindkét variáns jó. Nekem szimpatikusabb a testre kötés. A 6 nF kicsit sok, lecsíp a magas hangokból, a 100 nF-nál nem kritikus ha több.
Szerintem a testre kötés nem jó, mert eltolja a pentóda munkapontját , meg a neg.vcs.-t is( a 150ohmot váltóáramúlag söntöli)!
Nem a katód testre kötéséről van szó, hanem a 470 pF-os nagyfrekis hidegítő kondiról ami a demodulátor 330 kOhmos munkaellenállásának szokásos szűrőtagja. Az pedig az egyenáramú munkapont beállításba nem szól bele. (Vagy a kék vagy a piros átkötés) Az 50 µF söntöli váltóáramúlag a katódellenállást(150 Ohm)
Ezt tényleg benéztem, persze, hogy vagy kék, vagy piros-bocs!
Köszönöm a választ, kicseréltem a kérdéses dolgokat. A rádiót bekapcsolva a brumm megszűnt, viszont újabb probléma merült fel, méghozzá a következő. Az első és harmadik állásban síri cseng hallható, míg a középsőben sistergés, valamint egy fokozatosan enyhülő, majd erősödő zúgás. Jó pár méter vezetéket csatlakoztattam hozzá antennaként, így kellene valamit fogni vele. Amit megfigyeltem, ha nincs hozzá csatlakoztatva antenna, nem csinálja a változó búgást. A tekercsekhez nem nyúltam, elvileg működött, még adót is lehetett vele befogni..... (igaz ezt az eladó mondta.... )
Most kell következzék a fokozatonkénti hibakeresés! Ha nincs 220/220 V-os leválasztótrafód akkor csak úgy kapcsold be ha leellenőrizted, hogy a hálózati nulla kerüljön a sasszira. A hangerőpoti feltekert állásában a felső és a középső(csuszka) pontjára csavarhúzóval rálépve és azt kézzel megérintve búgást kell hallanod. ??? Folyt köv.
Szerencsére van leválasztó trafóm. Megtörtént a teszt, amikor a csúszkák közül az elsőt vagy az utolsót érintettem meg csavarhúzóval, erősödött a búgás.
Akkor az UBL 21-es működik. Ha van szignálgenerátorod akkor az UF 21 rácsára kéne 473 kHz 1kHz-cel modulált AM jelet adni, hogy működik-e a KF erősítés? Ha nincs akkor meg lehet próbálni az antennát rátenni, a Kossuth halkan megszólalhat ha működik az UF 21. Ha ez is rendben akkor meg kell nézni, hogy az oszcillátor(UCH 21 triódarész) működik-e. Nagy bemenőellenállású(csővoltmérő) műszerrel a trióda vezérlőrácson egy 1 Mohmos ellenálláson át mérve negatív feszültséget kell mérni.......?? folyt köv.
Gondolom most a csöveket nézzük végig. Van jó pár ilyen csövem, az meggyorsítja a hibakeresést, ha kicserélem őket? Kicsi az esélye, hogy mindkettő hibás lenne.... Sajnos nincs szignálgenerátorom.
Nos megtörtént (egy másik csövet raktam be most, de semmi változás), ráraktam az antennát a rácsra, de csak sistergés volt a válasz. Viszont ezt mindegyik állásban produkálta. Csak sima multim van a feszméréshez, illetve egy Ganzuniv3-as.
Ötletek? Megnézem most kicsit jobban a kapcsolást, hátha meglesz az oka.....
Folytatom a monológom. Mértem feszültségeket, amit a képen meg lehet nézegetni, szerintem annyira nem eget rengető a különbség az előírtakhoz képest. Valahol az UF21 körül lesz a probléma, mert a Kossuth nem akar bejönni sehogy sem. (még úgy sem, hogyha a rácsára csatlakoztatom az antennát) Antennaként, egy 2-3 méteres vezetéket használok, elvileg elégnek kellene lennie. Ennek ellenére csak sistergés és egy lüktető búgás jön ki a rádióból.
Sajnos az a helyzet, hogy a készülék hangfrekis részében még elég lehet egy multimeter, de ha a nagyfrekis részben kell kotorászni, akkor elengedhetetlen egy hiteles jeladó, signal, vagy GDO. Enélkül képtelenség megnézni, hogy a készülék hol jár, milyen frekin üzemel, megy-e a KF rész. Tehát vagy kölcsönkérsz egy signalt, vagy elviszed valahova, ahol tudnak mérni. Lehet egyébként a készüléknek az is a hibája, hogy nem oszcillál, azért nem találsz állomást, akkor pedig szkóp kell, vagy közvetett úton mérésekkel kell behatárolni az oszcillátor működését. Szóval megfelelő műszerezettség nélkül nagyon nehéz tanácsot adni, ezért ilyen kevés a reagálás a problémádra. Üdv.
Egy tipp: az UCH21 triódarészének rácsára menő 47k-s ellenállással egy érzékeny árammérővel (célszerűen olyat, ami tud uA-t) sorba kapcsolva, rácsáramot kell tudni mérni, ha az oszcillátor működik.
Alapból egy ilyen cső rácsárama néhány uA (ha nem gázos), de ha rezeg, ez megnövekszik. Én megnézném a tápágban levő ellenállásokat is, nem "nyúltak"-e meg, azaz azok az értékek stimmelnek-e. Bár, a nem működő keverőfokozat is okozhatja, hogy a kisebb anódáramok miatt a hangfrekis részen magasabb a feszültség - amellett, hogy a megnagyobbodott szűrőellenállás miatt az utána levő részeken meg kicsi. Én egy 113-as Philipset babráltam, abban találtam másfélszeresére nőtt ellenállásokat, nem is működött.
Köszi a tippet, leírom mi lett az eredmény: A tápágban lévő 3,3 k-s ellenállás, csak 2,5 k volt, ezt kicseréltem, a többi nagyjából megegyezik, egyedül a 0,33 M-s mutat valamivel többet, 0,4-et. Semmi változás nem történt. Megnéztem az áramot is (ganzuniv3, 30 uA-es határral illetve tl-4m 100 uA-es határral), szinte épphogy megmozdul, az utóbbinál még azt sem. A rádióból amúgy a sistergés mellett, nagyon halkan, morse jeleket hallok.
Üdv mindenkinek!
Viszonylag új vagyok még ebben a témában, retró rádiókkal, kazettás magnókkal, illetve HiFi-berendezésekkel foglalkozom főleg. (A képen például a legújabb szerzeményem, egy BRG mechanikás orosz rádiós magnó, tökéletesen működőképes állapotban. Ahhoz képest, hogy sokan szidják ezt a futóművet, nekem elsőre kifejezetten jók a benyomásaim róla (bár lehet, hogy csak kifogtam egy jól működő példányt belőle). ) Viszont, most szereztem egy R4900-as Videoton csöves rádiót, és ehhez lenne kérdésem. Bekapcsoláskor néhány másodperc után megszólal és be is lehet rajta hangolni állomásokat, viszont eléggé zörgött nagyobb hangerőn, amikor először kipróbáltam. Belenéztem a belsejébe, a kis magashangszóró szigeteletlen (!) dróttal össze volt kötve a mélyhangszóróval, ezt a vezetéket leszedtem róla, így megszűnt a zörgés, bár az a hangszóró egyáltalán nem is szól. Ennek az okát még szerintem magamtól, rajz nélkül is megtalálnám, hiszen csak a végfok után van elágazás, viszont van más gond is. Hogy kihozzam belőle a legtisztább hangot, a bemenetére kötöttem egy kazettás decket, és elkezdtem hallgatni egy kazettát rajta. Az elején nagyon szépen hozta még egy hangszóróval is a mélyet is, magasat is, aztán úgy kb. 10 perc működés után előbb a búgása nőtt egyre jobban, majd erősen torzítani is kezdett, már a rádióval is. Hagytam hűlni tíz percet, utána megint megy kb. ugyanannyit. Viszont a rádióról a magnónak kiadott jel végig torzítatlan volt. Olyan, mintha nem kapna elég áramot a végfok. Nem igazán ismerem a csöves áramköröket, itt is a tápegység kondenzátoraira érdemes gyanakodni, vagy inkább a végcső kezd tönkremenni benne?
Szerintem végfokhiba, a kimenőjel a demodulátorról megy. Mérd meg az ECL munkaponti feszejeit-hidegen, majd melegen- nekem pl. gyanús lehet a végcső katódkondija.A kishangszórót ha kiiktatod, akkor (a rajz szerint)a C62(5uF)-nek ott kell lennie!
Sziasztok!
Van nekem egy TESLA B-95 ös orsós magnetofonom! Ehhez szeretnék szervírozni törlőfejet,illetve kombinált fejet(felvevő/lejátszó),mert ami benne van,meglehetősen kopott állapotban van.Valamint szalagtovábbító gumigörgő is kellene hozzá.Ékszíjgarnitúrát már sikerült bele szereznem.Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv mindenkinek. Kész vagyok a ládarádióval, még egyszer összefoglalom az egészet, aztán nem untatom tovább vele a fórumot. Szóval, kb 1 éve tört ki rajtam a dili, hogy nekem kell egy ládarádió. Először venni akartam, de hát 70-80-ezer ft-ért volt a legolcsóbb, ami kinézett valahogy. Maradt az építés. Egész évben gyártottam a retrósított alkatrészeket, melyről többször is írtam, és készítettem a nyáron egy kis 2+1-est is, melyet bemutattam. Az most is szépen működik, de hát nem az igazi. Aztán szeptemberben rámköszöntött a szerencse, egy ószeresnél láttam meg egy lepusztult, kibelezett példányt, aminek szép volt a doboza, és némi bartel üzlet bevonásával sikerült is megkapnom. Az elmúlt 2 hónap minden szabadideje ráment az építésre, felhasználtam hozzá a régi, és a gyártott alkatrészeket, most készen van örülök neki.
Kapcsolástechnikailag ez is egyenes rendszerű visszacsatolt audion. 5 aktív kört tartalmaz, 2 db kettőstriódával, és egy végpentódával, külön előerősítővel, 3 fokozat hangfrekis résszel, szóval érzékeny nagyteljesítményű gép lett belőle. Külön tápegységgel és hangszóróval lehet használni. Most már csak apró finomítások vannak vissza, de lényegesen nem fogok változtatni rajta. A többi a képeken.
Még képek
Gyönyörű, igényes munka, és nem utolsósorban sikerült elég korhűvé varázsolni! Gratulálok!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |