Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7250 Végerősítő
Hát sajnálom, hogy nem működik úgy, ahogy szeretnéd. Valami még is azt súgja, hogy bizony a táp kevés neki. Valahova el kéne vinned, ahol van labortáp, és azzal kipróbálni.
Nincs mit. Amúgy van még egy tippem, bár nem tudom mennyire van realitása: nincs az egyik kicsi ELKO fordítva beforrasztva?
kipróbáltam labor táppal a helyzet sajnos változatlan. 6.3A biztosíték volt a tápba be építve. ebből következik hogy 6,3A a kimeneti áram ? mert ha igen akkor a tápnak elégnek kellett volna lennie.
Üdv!
Hova volt beépítve a biztosíték a tápon belül? Szimmetrikus tápfeszről járatod? Amúgy a 6,3A-es biztosíték nem jelent semmit, csak azt hogy kb 6,3A-nél tutira kisebb a kimeneti áram effektív értéke. Valami kapcsolási rajzot kérünk, meg fényképet a cuccról, mind két oldaláról.
Sziasztok szerintetek melyik kapcsolást a legérdemesebb megépíteni, lehetőleg tippes legyen?
Sziasztok
Vennék egy erősítőt Az volna a kérdésem hogy ehhez milyen trafót vegyek úgy hogy szerelnék még mellé egy ilyet Lenne majd még benne ventilátoros hűtés is. Kapcsolási rajz érdekelne esetleg egyszerű nyákterv volna azt megköszönném . Köszönet előre is: Alika
Üdv!
Azt nem mondtad, hogy hány OHM -os terhelést szeretnél rákötni. Miről kell kapcsolási rajz? A transzformátor kiválasztásánál nem lehet szempont a hangszínszabályzó modul, mert annak elhanyagolhatóan kicsi a fogyasztása, és LM7812-vel tudsz hozzá tápfeszt csinálni.
Üdv
valóban a terhelés lecsúszott nos én a 4 ohm-os auto hangszórók híve vagyok ,és ugy kellene a tápról kapcsolási rajz hogy ha lehet egy panelon meglegyen a szimmetrikus táplálása az erősítőnek és kilegyen egészítve az LM7812-vel, nagyon alap tudással bírok diódahidat és puffert tudom bekötni a többibe kellene a segítség hogy melyik trafót vegyem és hogy legyen meg a szimetrikus és a stabil 12 volt a hangszínnek Bocsi ha kissé nehéz eset vagyok de ilyen táőlálást eddig 2-3 trafoval csináltam most érdekelne hogy eggyel is lehetne-e.
Üdv!
A hangszínszabályzónak nem kell szimmetrikus táp! Szimpla 12V-ról megy. 4ohmon hogy 50W-ot elérj, kb 2*24V DC -re van szükség. 17-18VAC szekunder feszültségű transzformátor jó lesz. Dupla szekunderes lenne jó, de megoldható szimpla szekunderrel is. Már csak azt nem értem, hogy miért említesz egy napon egy ilyen erősítőt egy autóhangszóróval...
Hello szeretnék kérni egy nyáktervet a 130W-os változathoz köszönöm
Sziasztok! Rendeltem a HE-Store-ból egy egységcsomagot ezzel az IC-vel, elsőre indult frankón, viszont a kimenőteljesítménye 8 Ohmra +/-30V-ról olyan 35-40W körül mozgott a szkópom szerint. Ahogy adtam neki az egyre nagyobb bemenőjelet, amíg a színusz teteje el nem kezdett vágni, addig jó is volt, de ahogy elkezdett torzulni a színusz teteje, kb 3-4 másodperc után totál zárlatba mentek a végtranyók, kicseréltem őket, de az újak kapásból bekapcsoláskor zárlatba mentek. Kapott még egy garnitúra végtranyót, meg új IC-t, és ugyanez a jelenség, amint vág a színusz teteje, azonnal zárlatba megy mind a 4 végtranyó. Én rontok el valamit, vagy csak ez is egy "tipikus" TDA-s végfok, amit nem szabad rendesen meghajtani, mert kapásból megadja magát?
Nekem eddig egyik TDA-s végfok sem vált be, ha rendesen meghajtottam őket, akkor mindegyik eldurrant...
Szia!
A tranzisztorok zászlóit sikerült jól elszigetelni egymástól? Túlfeszültséget véletlenül sem kapott a végfok? Egyébként nagyon meglepő, hogy a TDA végfokok is tönkremennek ha túlvezérled őket (gondolok itt az integrált teljesítmény-végfokokra). Nekem a TDA2050 kiválóan teszi a dolgát. Úgy vezérelhetem túl ahogy nem szégyenlem. Egy tenyérnyi ALU lemezen van, és a 4Ohm os subládát csak úgy döngeti +-22V-ról. Lehet hogy most nagy butaságot fogok írni, de: ha nagy a hangszóród induktivitása (jellemzően sub hangszórók), akkor lehet hogy az erősítőre visszaindukált feszültség tehette tönkre a végfokokat. Mert hogy láttam, a HEKIT-050 ben nincs antiparalell védődióda a végtranzisztoroknál. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Szia! A végfoktranyók alatt egy gyári erősítőből bontott sértetlen isofólia van, és a gyári leszorítórugók szorítják őket a bordára, műszerrel mérve nincsen átvezetés. 8 Ohmos 120/150W-os 3 utas Pioneer hangfalakkal volt a próba, kivezérlés nélkül kereken +/-30V-ot mértem tápfeszültségnek a sorkapocs csavarjain. A TDA végfokok közül nekem eddig csak a TDA2030 bírta huzamosabb ideig, azzal egy villámcsapás végzett, egy átalakított aktív PC hangfalban voltak, az összes többi TDA IC-s végfokom hamar kipurcant...
Üdv!
A TDA2050-et próbáltad már? Kíváncsi vagyok hogy azt ki tudod-e nyírni. Egyébként a végtranzisztorok C-E kivezetései közé tehetnél 1-1 közepes áramú gyorsdiódát. Mondjuk SB560 -at. Persze záró irányba A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Kedves Urak!
Az az egyszerű kérdésem lenne, hogy tudnák e biztonságosan Mj11013-14 párok helyett olcsóbb Mj15015-16 ost használni. Terhelés 4Ohm nincs kizárva ritkán a 8Ohm is természetesen a kisebb teljesitmény tudatában. Tápfesz +- 35V.
Hello, mekkora tápfeszultséggel hajtatod? Mekkorák a pufferkondik az egyenirányitás után? Nagyon megtetszett ez az erösitö, valoszinu, ha lesz rá pénzem, megépitem én is....
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Sziasztok nekem olyan problémám lenne, hogy szerelgetés közbe és utána az ellenörzés során a multiméterek összesipolnak egy 2-3 sec-re a +40V és -40V között és a +40V föld, -40V föld között.
Mitől lehet ez?
Ilyenkor a pufferkondik feltöltődését méred.
kadarist itt a megígért képek
Sziasztok!
Van egy NE116 kittem, összeraktam, működik szép a hangja, tetszik (még nincs bedobozolva, most szeretném). A gondom vele az, hogy rövidrezárt bemenetnél is jelentős melegedést tapasztalok a hűtőbordán. Öt perc után bemenő jel nélkül (rövidrezárt bemenet) a borda hőmérséklete 40-45 fok. A tápfesz amiről járatom 2x36V DC. A tápágakban ("+" és "-" is) 250mA áramfelvételt mértem. Nyugalmi áramfelvételnek ez szerintem sok, vagy tévedek? Kinek mi a tapasztalata? A hozzáadott leírásban nem találok utalást a nyugalmi áramfelvételre. Másik gondom, hogyan lehetne rögzíteni a termisztort a hűtőbordára. Az IC számottevően nem melegszik ugyan, de javasolják azt is hűteni. Na arra se tudom, hogyan varázsoljak hűtőlemezt. Üdv: metabo123
Szia! Ez automata nyugalmi áramos az adatlap szerint. Ott 0,15 ohm referencia ellenállást látok, nem 0,1 ohm-ot amivel a KIT-et adták. Talán ezért vesz fel szokatlanul sok áramot.
A termisztort szorítsd a bordára egy lemezzel és tégy alá rizsszemnyi hővezető pasztát.
Köszönöm, kipróbálom!
Közben más leírásokat böngészve találtam olyat amiben említi a 20mA nyugalmit, ha MUTE -ben van az IC, igaz ott más típusúak a végtranzisztorok.
Ezt találtam még róla.
A 0,1 ohm-on mekkora feszültség esik?
Most már sajnos nem tudom megmérni, majd csak holnap.
Nekem az NE-116 kitt van TIP142-147 darlingtonokkal, amit legelőször csatoltam
Szia!
Megmértem, az egyik csatorna ellenállásain: 11,5mV, a másikén: 12,7mV. Üdv:metabo123
A 115 illetve 127mA nyugalmi áram végül is nem katasztrófális, csak bosszantó, mert biztos éktelenül melegszik.
Kipróbálnám az egyik csatornát 0,15 ohm, vagy 0,22 ohm referencia ellenállásokkal - már ami kezed ügyébe esik.
Igen, bosszantó. Aktív hűtés nélkül elképzelhetetlen a működtetése, ha be lesz dobozolva, még ha csendben van akkor is? Jól számolom, 18W teljesítményt disszipál el alapjáraton a cucc?
Veszek ellenállásokat, mert nincs otthon ilyen teljesítményben, és kipróbálom. Az IC-t "mute-oltam" de a nyugalmi mit se változott.
Nos, kicseréltem az egyik oldalban mindkét 0,1 ohmos ellenállást 0,22 ohm ra mert ilyet találtam itthon és az erősítő nyugalmi árama 250mA-ről 180mA-re csökkent. Ha kicserélem a másik kettőt akkor 110mA körül lenne, gondolom én. Érezhetően lassabban melegszik a hűtőborda. Most a 0,22 ohmoson 13,5mV esik.
Mit tegyek? Cseréljem őket? Ha igen milyet javasolsz (0,15 vagy 0,22)? Élőre is köszi! A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
Elszomorítóan kevés változás, nem itt lesz a hiba. A nyugalmi áram információkat a 3-as és a 8-as lábra menő kondenzátorok tárolják. Azok helyes polaritással lettek beültetve, negatív láb a negatív tápra? Elég megbízható típusok? Névleges érték hiba, szivárgó áram esetleg?
Szer.: ugyan ott az ellenállások helyes értékűek? A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |