Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1283 / 2208
(#) l48 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Azóta szeretem az elektronikát. Több mint fél évszázada voltam vagy 5 éves egy hasonló rádió teremtett földhöz,szó szerint. Pedig csak a sasszé-hoz értem hozzá.
(#) marone válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2011
És akkor hová tűnik a teljesítmény, ha mondjuk nagyobb illesztést kap a cső. (csak a kimenőt cserélem ki)
Az anódlemezt fűti ?
(#) Danigyerek válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
tudom hogy gitár erősítőhöz van, hifihez nem találtam, álítolag meg lehet csinállni hifishez is.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Dec 5, 2011
Sajnos az veszteség lesz, és nagyrészt az anódlemezt fűti.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Végfoknál a visszacsatolást az első fokozat megosztott katódellenállásra jobb visszavezetni (felső tag 100u-val átblokkolva) vagy nincs csak sima katódellenállás és a katódra van visszavezetve?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2011
Mindkét megoldás jó, a megosztott katódellenállás nagyobb fokozaterősítést tesz lehetővé, mert a sima ellenálláson a változó anódáram visszacsatolást okoz. A visszacsatoló ellenállás kevésbé szól bele a munkapontba (egy kis értékű ellenálláson eleve nagyon kis feszültség esik, ezt már szinte észrevétlenül befolyásolja a visszacsatoló kör).
(#) Imi65 válasza Danigyerek hozzászólására (») Dec 5, 2011
A mellékletben szereplőt a 97'-es Rt Évkönyben lehet fellelni, leírással. A kapcsolásról eltávolítottam a fiziológiai hangerőszabályzó áramkört, mert nem biztos, hogy kapsz megcsapolásos potmétert.
Az első fokozatot (EF86) le is hagyhatod, ha biztosan nem akarsz bakelit lemezjátszót használni a későbbiekben sem.
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Dec 5, 2011
Nem tűnik sehova. A teljesítmény U*U/R, illetve I*I*R. Feszültséggenerátoros hajtást feltételezve egy 5 K-s illesztésnél 100 Veff feszültség esetén a leadott teljesítmény 10000/5000=2(W), 7K-s illesztésnél 10000/7000=1,428(W). Áramgenerátoros hajtást feltételezve 20 mAeff áram esetén 5K-n 0,02*0,02(0,0004 A*A)*5000=2W, 7K-s illesztésnél 0,0004*7000=2,8 W. A primeren ekkora teljesítmények lesznek, a szekunderen ennek a trafóveszteségekkel csökkentett része (kb. a primer oldali 70-90 %-a). Csöves erősítőknél gyakran nem tiszta vezérelt feszültséggenerátoros (Ra elhanyagolható (Ra sokkal nagyobb mint Ri, jellemzően triódásoknál) vagy áramgenerátoros (Ra sokkal kisebb mint Ri, jellemzően pentódásoknál) a kimenőtrafó hajtása, ezért ilyenkor a teljesítmény nem számolható ilyen tisztán. Értelemszerűen feszültséggenerátoros hajtás esetén áramtartalék, áramgenerátoros hajtás esetén feszültségtartalék kell (ohm törvény miatt, ez a valós feszültséggenerátor, illetve az áramgenerátor sajátja bizonyos határig)(a csőnek ezeket bírnia kell (áram, disszipáció, feszültség adatok), mikor illesztést változtatunk). A belső ellenállás ötszörösére illesztést már feszültséggenerátorosnak, a belső ellenállás ötödére illesztést már áramgenerátorosnak tekintjük (ha akarjuk). :hide:
(#) Danigyerek válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Máris jobb ) ez akkor két ecc85 csövet tartalmaz? ha elhagynám EF86 ot akkor így nézne ki?
(#) Imi65 válasza Danigyerek hozzászólására (») Dec 5, 2011
Igen, feltéve, hogy a bemenetválasztót is elhagytad. Ha nincs rá szükséged, megteheted, csak a soros ellenállást hagyd benne, pl. R8; 100k ohm .
(#) Lakatfogó hozzászólása Dec 5, 2011
Belefutottam egy problémába.

Megjött a 200VA-s toroid trafó a készülő 5.1-hez. Viszont nem jutok előre a táppal. Megint az a helyzet, hogy amíg két csatorna van rákötve, addig semmi gond. 3-4-5 csatorna esetén viszont brummos, egyformán.

Így néz ki a táp: Trafó -> Graetz 270V DC -> CLC szűrés -> 5 pcl/ecl 86 csatorna kb. 250mA felvétellel. (fűtések egyik ága testen van, vezetők össze vannak sodorva szorosan)
A tekercs egy 38W-s fénycső fojtó. A kondenzátorok 760µF mindkét oldalon.
Plusz kondikkal tovább bővítve sem változott a brumm, szóval valahonnan máshonnan fúj a szél.

Szerintetek?
(#) pucuka válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Mikor brummos, próbálj meg 1 nF kerámia kondikat a Graetz diódáira pakolni. Lehet, hogy nem mindegyikre kell. Legalább 400 V -os legyen!
(#) (Felhasználó 1947) válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Kis segitség a fűtés helyes bekötéséhez.Lásd fotó.

A tápot nézd meg szkóppal, mekkora a brumm rajta,
(AC komponens)valamint nézd meg a cuccot, nincs -e valahol földhurok.
A hálózati aljzat földelt? A sasszi le van földelve?

fűtés.JPG

(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 5, 2011
A simán egyik ág földre kötése miért nem jó? Itt van egy csöves rádió is mellettem, ott is csak annyit csináltak. -bár van is egy kis brumja
Keresek két azonos ellenállást, és megnézem hátha csak a kiközepezés kell neki.

Szkóp még nincs sajnos. Megpróbálom karácsonyra meglepni magam egy telefon méretű pocket digitális szkóppal. Tudom nem precíz, de megjárja és nem 30 kiló...

A földelés csillagpontos, minden a saszin találkozik, a jelföldekből is csak 1 van bekötve a saszira. A hálózati föld még nincs bekötve.
Ebben nem vagyok teljesen biztos, jól tudom, hogy érintésvédelmi előírások miatt össze kellene kötni? Ezt azért kérdezem, mert van itthon erősítőm, aminél ez gyárilag nincs összekötve, egy opciót alakítottak ki a fém burkolaton arrra, ha valaki össze akarja kötni.

pucuka: igen? No holnap hozok megfelelő kondit, most nincs kéznél ilyen.
(#) Danigyerek válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Ebben a bekötésben melyik két csőrajz tartozik egybe? a kötépső és az ami alá az van írva hogy 1/2 ecc85-ös? Meg még azt szeretném kérdezni hogy azok alineáris potenciométerek mire vannak? Basszus meg többi?
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Konyhanyelven ez mit jelent ?
Nem is csökken a teljesítmény ?

Vagy igen, de leesik az áram vagy a feszültség, ha nem pontosan illesztünk ?
(#) sturbi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Elképzelhető, hogy a fojtótekercsed már nem alkalmas a feladat leküzdésére, telítésbe megy a vasa. Meg kellene próbálni egy másik, rendes, légréses fojtótekerccsel (egy 250 mA-es fojtó olyan 40-50 ohm dc ellenállású kb 0,4-es deróttal, 0,4 mm körüli légréssel, olyan EÍ 84 körüli vason. Meg lehetne próbálni egy 60-100 VA közötti (230/12V-ost) hálózati trafót légrésesen összerakni (két réteg géppapírral), és a primerjét bekötni fojtónak). A kondit hiába bővíted tovább, az is lehet hogy már most is sok (nagyon kicsi lesz a folyási szög, és a nagy töltőimpulzusok szórást okoznak az odavezetésen). Ha bővítést próbálsz csak, mint RC tag próbáld. közvetlen a graetz után nem kell nagy. elég 100 µF is, a fojtó után is elég 100 uF, majd erősítőnként 220 ohm+100µF (ha nem egy helyen vannak a táppal, akkor 50µF-220ohm-50 vagy100µF az erősítőnél helyben.
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Igen, ez is lehet a probléma, a fénycsövek ritkán vesznek fel 250 mA -t
(#) Lakatfogó válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Van ilyen trafóm, csak nem lehet szétszedni sajnos.

Olyat lehet, hogy párhuzamosan kötök több fénycső fojtót? Legalább is addig, amíg nincs meg a rendes fojtó.
(#) sturbi válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Csinálj a fojtó után (meg talán helyette is) még CRC szűrést, abból kiderül, hogy itt van-e baj.
(#) spirik hozzászólása Dec 5, 2011
Nagyon Boldog Békés Karácsonyt Kíván Mindenkinek Az egész családom....
(#) djhans válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Lehetne csatornánként RC szürés a főpuffer után. Lehet hogy fojtó se kell

Ja most olvasom hogy Sturbi mester már leírta.
(#) djhans válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 5, 2011
Az is baj hogy a fénycső fojtó nem légréses és az egyentől hamar telítésbe megy.
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Dec 5, 2011
A teljesítmény csökken, de ez csak ritkán realizálódik veszteségként (azonban az optimális illesztés tervezési kérdés is, ugyanannak a csőnek lehet optimális az illesztése 4-8 K között is (pl. EL84), a határadatokon belül maradva). A tervezetthez képest pontatlan illesztésnél a kisebb teljesítmény a megváltozó feszültség és áramértékek miatt lesz kisebb, nem pedig azért, mert a különbség bent marad a csőben, mint hő (egyes szélsőséges esetekben ez is előfordulhat pl. kis belső ellenállású trióda kis terhelőellenállással, vagy rövidzárral tönkre is mehet, de pl. egy nagy belső ellenállású pentóda akár tartósabb rövidzárnál sem biztos, hogy tuldisszipálódik, persze ilyenkor a csőben marad a teljesítmény, mert a vezérléskor változik az anódáram és ez hőt termel, de ezek már tényleg szélsőségek).
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Kösz !
Ennek a "csőtudománynak" sosincs vége látom.
Az ember élete végéig is tanulhatja.
(#) hangszoros válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2011
Ebbe tévedsz, mert légréses.
A régi szurokkal beöntött 40Wattoshoz adottak egész jók. A drótjuk is jóhangú.
Még matatni is lehet a légrésével, ha macerálni akarod.
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Dec 5, 2011
Akkor most hozok egy gyakorlati kérdést. Itt van ez az AE782-es. Ennek a kimenőjét 15ohmra méretezték. Nos nekem ugye, mint a többségnek gondolom, 8 ohmosak a hangfalaim. Ennek ellenére állítólag nyugodt szívvel ráköthetem. kipróbáltam sorba kötve is a két DC2050-el, meg most csak az egyikkel. Vélemény? Hangra egyelőre nem tapasztaltam különbséget. Az anódfesz 350V. Akinek AE211-ese van, lévén azonos a kimenő, ugyanerre kényszerül és olvastam, hogy használják így.
(#) hangszoros válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 5, 2011
A gyakorlatba -ha már szóba hoztad- a sekundereket párhuzamosra átkötöd, ( 4ohmos lesz ) jobban szól.
(#) bakos13gab válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 5, 2011
Erről is olvastam valamit. Én úgy tudtam, ha az ember felülilleszti a csövet, akkor bár csökken a teljesítmény, de csökken a torzítás is (legalább is trióda esetében). Persze meg kéne nézni a görbeseregen, hogy mia helyzet, nem csak találgatni. Majd lehet, erre is sor kerül. Köszönöm a tippet.
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 5, 2011
Imi már belinkelte egyszer azt a képet ami mutatja hogyan változik a trióda teljesítmény és torzítása az illesztés függvényében.
Következő: »»   1283 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem