Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella

Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 25
(#) Tomi_Bp válasza kérdező hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

egyszer
kétszer
Én így oldottam meg... Három napra elmentünk sátorozni és napi 2-3-4 óra járatással, naptól védve, takarva, takaróba bugyolálva tartotta a 4-5 Coca Cola hőmérsékletét, és a nappali melegedést játszva visszahűtötte... de azért meg is evett ~170 Wattot a kocsiból ...
Sok sikert!
(#) kérdező válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Köszi, megpróbálom.
(#) hifiaki hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!
Szerintetek létezik olyan vízmelegítő (pl. mosogató alá helyezhető), ami a Peltier elemet használja a víz felmelegítésére?
Átfolyó rendszerben a lefolyó víz melegét kinyerné, és felmelegítené a vizet. Vajon mekkora hatásfokkal tudna így működni? Technikailag nem hiszem hogy bonyolult lenne.

Másik kérdésem, hogy sorbaköthetőek-e a cellák? 230V egyutas egyenirányításával 8-10 cella működhetne-e?
(#) bbalazs_ válasza hifiaki hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Szerintem egy ellenaramlasos hocserelovel egy nagysagrenddel jobb a hatasfok. A Peltiernek par % a hatasfoka aramtermelesre.

Szerintem sorba lehet kotni, de erintesvedelmileg NAGYON kell vigyazni. Meg aramkorlaton is gondolkodni kellene.
(#) Collector válasza hifiaki hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

A peltiereknek rettentően rossz a hatásfoka, pláne ha fordítva akarod használni. Ha veszteséghőt szeretnél kinyerni vízből, akkor ajánlom inkább a folyadék-folyadék hőcserélőt.
(#) hifiaki válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Félreértettél, szó sem volt áramtermelésről. Melegvíz előállításán agyalok.
(#) hifiaki válasza Collector hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Ha azt nézem, hogy ha elektromos fűtőelemként hasznosítja a teljes bevitt teljesítményt, akkor az önmagában 100% hatásfok lenne. Ha ennél mondjuk 3-szor nagyobb lenne a leadott teljesítménye, akkor érdemes foglalkozni vele. De ha tényleg rossz a hatásfoka, akkor tárgytalan minden további kérdés.
(#) Collector válasza hifiaki hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

3x akkora leadott teljesítmény, mint amennyit felvesz?
Erre csak hűtőközeges hőszivattyúk képesek, de azok sem adnak le 3x akkora teljesítményt, csak a COP-juk lehet 3. Szóval ha ez nem megoldható, marad a sima villanyfűtés, peltierek ide nem jók.
(#) hifiaki válasza Collector hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

OK, köszönöm a választ. Ilyen gyorsan még egyik ötletemről sem derült ki, hogy hülyeség.
(#) bbalazs_ válasza hifiaki hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Nem feltetlenul. Csak draga. Tehat a teljes elektromos teljesitmenyt elfuti PLUSZ a hideg oldalrol atvitt hot is atviszi. tehat valamivel 100% felett lesz a hatasfoka, de ez elegge kicsi plusz azert a magas arert.
(#) cocas hozzászólása Nov 14, 2011 /

Sziasztok!
Új vagyok itt is és peltier témában is.
Végig fogom olvasni a topikot, mert érdekel a téma, de szeretnék kérdezni már az elején.
Van egy új - remélem jó - peltier elemem.
Hogy próbáljam ki?
Néhány mp-re pl. autó vagy riasztó akksira kötés megfelelő?
A max. feszültség esetleges túllépése azonnal tönkreteszi?
Konkrétan egy 60W-os, max. 15.4V-os példányról van szó.
Tönkre tehetem-e, ha pl. egy 18.5 V-os laptop adapterre kötöm?
Tudom, láma kérdések, de tényleg most kezdem megismerni ezt a területet.
A kisérletezgetés, esetleges használat majd ezután jön.
(#) bbalazs_ válasza cocas hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Tonkreteheti elvileg. Inkabb autoakksira kosd.
De nem tudom elkepzelni, hogy nincs a kozelben egy 12V-os tap. Ugy is mukodik, csak kevesbe erosen, szoval kiprobalasra siman.
Egyik fele melegszik, masik fele hul. Ennyit tud. Ha ezt csinalja, akkor megfeleloen mukodik.
(#) epyn válasza cocas hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Kipróbálni először úgy érdemes,hogy mindkét felére teszel hűtést,nem kell nagy,elég kb 2X akkora vékonyabb alulemez,esetleg egy kisebb hűtőborda.Igy ha hirtelen nagy áramot is vesz majd fel,akkor sem fog nagyon felmelegedni,ami a tönkremeneteléhez vezethet.
Autó akksi a legjobb,annak az üres feszültsége nem nagyobb mint 15V
DE
Egy nagyobbacska ellenállás(>5W) 2-20 ohm értékben kell elé,mert ellenkező esetben a maximum áramot fogja felvenni,szintén tönkremehet.
Áramgenerátorról érdemes majd hajtani a későbbiekben,ilyet készits neki,megfelelő teljesitményűt.
Van is itt konkrétan egy megfelelő leirás:
peltier áramkör
(#) cocas válasza epyn hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Köszönöm az eddigieket. (A kérdés feltevése óta nem volt időm sem válaszolni, sem olvasgatni, sem kisérletezgetni.

Nem teljesen értem a dolgot.
Ha pl. egy szobahőmérsékletú, 15.4 V max. feszültségű, 60W-os peltiert (mindkét fele azonos hőmérsékletű) ráteszek 12V-ra (autó akksi) soros ellenállás nélkül, akkor az milyen áramot fog fölvenni az első másodpercekben, amíg nem kezd el fölmelegedni az egyik fele? Az első másodpercekben tönkre mehet?
(#) epyn válasza cocas hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Természetesen a lehető legnagyobbat,ez függ a belsőellenállástól,cellák számától,stb.
Ha 4A-es a modul,akkor ennek kb a másfélszeresét is felveheti a 12-14V-os akksiról.
Ahogy melegszik,ez az áram persze csökkenni fog(keveset...)és ha nincs hűtve a melegoldal,alig néhány másodperc alatt kiég,tönkremegy.
De én azt javaslom,még nagy hűtéssel se kösd áramkorlát nélkül egy autó akksira,vagy olyan áramforrásra,aminek a névleges terhelhetősége nagyobb,mint a modulé.
Még a tacskós hűtőládákban is van valami szedett vedett szabalyzó elektronika.
Ha nincs kéznél semmi,akkor az izzólámpát ajánlom mint előtét ellenállás,ebből biztos van rengeteg különféle tipus,kisérletezz bátran!A teljesitményére azért figyelj és ha tudod,mérd ki próba előtt az izzószál ohm ikus /hideg/ellenállását.Olyat ne használj,ami 2-3 ohm alatti.
Ahogy emlitettem:áramgenerátor,ezekből is javallott a kapcsolóüzemű,mert 2-4A-en már nagyon melegedik a meghajtó áramkör teljesitmény fokozata.
Skori féle generátorok tökéletesek,magam is azzal hajtom a peltiereket.Itt a fórumon,ha jól tudom,saját topic-ja is van,minden segitséget megkapsz.
Skori féle áramgenerátor
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Helyesbitek,mindegy milyen izzót használsz,a hidegellenállás többszörösen kisebb mint a meleg,amin áram folyik.
Lehet autós lámpa,vagy hálózati (240V-os) izzó is.
(#) nagylevin hozzászólása Nov 29, 2011 /

Sziasztok!

Lehet, hogy volt már hasonló téma, de erre utalót még nem találtam.
Disco füstgépből szeretnék szimpadtechnikás ködgépet készíteni. A lényeg, hogy kb térdmagasságban megmaradna a füst (köd), melyet színes spot-tal megvilágítva hangulatos kis estét lehetne csapni.
A gondolatom: síma disco füstgép füstjét ha lehűtöm, elvileg lent kéne, hogy maradjon a padló mentén, mivel hidegebb, mint a levegő. Pl 20-25 fokos levegőnél kb 10 fokos füst. Azon töprengek, hogy lehetséges-e ezt peltierrel megoldani? Betekergetek egy rézcsövet egy alu hűtőborda bordái közé, és mire kiér rajta a füst, lehül-e annyira, hogy nem fog felszállni? Szerintetek? És kb mekkora peltier kellene? Egy autós hűtőtáska kiberhelése elegendő lehet?

Válaszokat köszi előre is! Üdv! Levin
(#) Collector válasza nagylevin hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Persze, a hideg füst lent marad. Sima jég is jó hozzá, a peltier szerintem nem lesz jó, rossz a hatásfoka hozzá, nem tudja lehűteni a gyorsan áramló füstöt és levegőt. De ezt nem mondtad meg, hogy mennyi gázt kéne mennyi idő alatt lehűteni 10 fokra. Egyébként egy mélyhűtő jobb a célra, vagy valamilyen más kompresszoros hűtő. De 10 fokos füst hamar felmelegszik, aztán pár méter után felszáll. Szárazjéggel lehetne tartósan lent tartani inkább.
(#) nagylevin hozzászólása Nov 30, 2011 /

A masina 350 m3/min teljesítményű. Nem kevés...
A szárazjégtől azért tartok, mert nehéz utánpótolni és drága is. 1 liter olajjal elfüstölök kb 1 évig (amennyit használom) és kerül 1000 Ft-ba.
A kompresszoros hűtő ötlete is megfordult a fejemben, a lényeg, hogy kompakt és hordozható leggyen. Ezért gondoltam a Peltierre. Láttam olyan adatokat, hogy -4 fokos is lehet akár a borda a hideg oldalon, annál kevesebbet egy mélyhűtő sem nagyon tud.
A gyorsan áramló füst gondját keresztmetszet növeléssel gondoltam orvosolni (tölcsér effektus), a gyors hűtést pedig hosszú, hűtőbordák közé többszörösen feltekert rézcsővel. Vélemény? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Collector válasza nagylevin hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Idézet:
„Vélemény? Válaszokat előre is köszönöm!”

100% hogy ez nem jó. A hűtőre is hiába írják rá, hogy -20 fokig megy le, ha te egyszer kinyitod az ajtaját, esetleg beteszel neki egy fűtőtestet. A peltiert is ha terheled (gyakorlatilag fűtöd) nem bír lehűlni.
350m^3/perc nekem óriási számnak tűnik, 1 másodperc alatt 5,8köbméter füst?? Ehhez több MW hűtőteljesítmény kéne, de szerintem te /órára gondolsz, az akkor 0,07m^3/s, azt még egy komolyabb kompresszoros hűtővel le lehet hűteni szerintem, de valami hűtős kollégát kéne megkérdezni, ez pontosan kiszámolható.
(#) nagylevin hozzászólása Nov 30, 2011 /

Köszi, hogy leírod a véleményed, mégha az negatív is. Nem akarok feleslegesen dolgozni
Már látom én is, hogy a peltier kevés lehet, a 350m3/perc gyári adat, Involight FM1200 a típus. Nem kis gép...
Mivel a kiáramló gőzsugár kb. környezeti hőmérsékletű, szerintem olyan 30 fokos különbség már elég lehet, azt meg el lehet érni egy kompresszoros hűtővel. Hosszan kanyarogna a cső a hűtőtömbben, már csak szivárgásmentesre kell megcsinálni, meg hűtőgázzal feltölteni...
Nem látott már közületek valaki esetleg szétszedve egy ilyen gyári színpadtechnikás ködgépet? Abban hogyan lehet megoldva? Néztem gyáriakat, ami nem szárazjeges, 120 kg a súlya. Valami könnyebb megoldást próbálok keresni...
Köszi!
(#) dutkair hozzászólása Dec 5, 2011 /

Üdv!

Egy kis segítségre lenne szükségem pertier-elem ügyben. Valaki aki járatos ebben a témában talán tud segíteni. A laptopom hdd-jét szeretném hűteni ezzel a módszerrel, csak nem tudom milyen teljesítményű és méretű pertier-elemet válasszak. feszültsége az ugye adott 5V. Hővezető pasztával szeretném közvetlenül a hdd fámházához rögzíteni. Azért van erre szükség mert szerintem gyárilag rosszul van konstruálva az egész gépház és rövid idő alatt felmelegszik a hdd....

Előre is köszi.
(#) Collector válasza dutkair hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

A laptop akksijáról akarod lehűteni a vinyót? Nem tartom jó ötletnek, pláne, hogy a vinyónak semmi baja nem lesz attól, ha meleg.
(#) Barret válasza dutkair hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Tegyél rá hűtőlemezt,amekkora elfér!
Évek óta így használom a vinyóimat.
Passzív hűtés energia nem kell hozzá.és bevált.
(#) dutkair válasza Barret hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Csak az a baj hogy ez egy laptop (DELL Vostro 1015) és sajna egyáltalán nincs hely hűtőbordának, max a hdd fedelet tudom kiváltani egy alu lemezzel. Erre gondoltam... Ez vajon elég lenne?
(#) aliens26 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Peltier cellával működő kis hűtőm. Mikor használtan megvettem nem hűtött, kapott egy új Peltier elemet ami 136,8W-os.
Umax=15V Imax=9A. A tápegység viszont 11,7V-ot és 6A-t ad le. Így a Hűtő kb 12fokig hűt 22 fokos szobahőmérséklet mellett. hiába állítom a vezérlést a legkissebb hőfokra(4C ) csak 12C-ig hűti le. Valahogy van arra mód, hogy a Peltier cellából többet hozzak ki? Pl.: a 12V-ot 14-re emelni és 6A-t 8A-ra? Megvalósítható ez valahogy? Vagy ennyit tud a hűtő, és törődjek bele?! 240V-ról és 12V-ról is üzemeltethető!
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) freechat hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Nem rég olvastam, hogy hőmérséklet különbségből áramot lehet előállítani.
A problémám, hogy van egy napkollektorom ami nyáron használhatatlan mivel semmit nem kell melegíteni (sajnos a vízmelegítésre nem alkalmas).
Jó lenne, ha legalább egy kicsit munkára tudnám fogni, de azt is érdemes lenne kiszámolni, hogy megéri-e.
Ebben tudna valaki segíteni?
(#) koczka válasza freechat hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Az elképzelés nem rossz, de sajnos a peltier cellának a másik oldalát hűteni kell hogy igazán hatékony legyen. Mondjuk tegyük fel hogy hűtőbordát szerelsz rá hamar átmelegedne, de ha vízzel tudnád hűteni akkor már jó is lehet.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 26, 2012 /

Ha pl egy 60W-os peltier elemre teszek két oldalára hűtőbordát és rá egy-egy pc ventilátort, akkor a hideg oldalt észrevehetően hidegebb levegőt fújna-e?
Van rendes klímám, de egy "tuningolt" szobai ventilátornak használnám.
Az áramforrás mehetne egy napelemről mert az áramgenerátoros kimenete van és lehet még szabályzó elektronika sem kellene.
(#) Pamut984 hozzászólása Júl 9, 2012 /

Enegem az érdekelne, hogy pl. a Campingaz TE SMART cooler 25 L hutobox venti része mekkora hőt termel hűtés kózbe, szal milyen meleget nyom kifelé a dobozból?
Válaszokat előre is köszi.
Következő: »»   15 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem