Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Növeltem a holt-időt. A 2db 22pF kondenzátort kicseréltem 220pF-ra. Ezt a holtidőt már soknak tartom. Viszont ettől jobban nem engedi magát akkor sem kivezérelni pedig a táp még messze van.
Nem lehet hogy a fojtó telít?
Nekem már volt hasonló.
A fojtó EFD25. 18menet van rajta. Így az induktivitása 25uH. Legalábbis a Maxwell műszerem szerint. Ugyan ennyi menet volt rajta mikor próbapanelen teszteltem is. Akkor nem telített. Gondolom most sem ez a probléma.
Őszintén szólva nagyon messze van a kimeneti GND és a bemeneti GND egymástól, gyakorlatilag C10; C7 GND-je az U2 3-as lába illetve a bemenet GND-je egy pontban kellene legyen. Nálad ez szanaszét van szórva.
Fólia kondik sincsenek a tápon, kellene a pufferek mellé valamint a +/- tápot átfogóan a fetek lábára is. Ha ezek megvannak akkor érdemes tovább méricskélni.
Megcsináltam. U2 földjét elvágtam és egy vezetékkel kötöttem be a 2 puffer közé + 2 pufferre 1-1 100nF fólia és a fetekre is 1-1 100nF fólia. Ugyan ez a helyzet.
Viszont ha a kimeneti szűrőn nem 18 menet van csak 10 akkor sokkal jobban engedi magát kivezérelni. Tényleg telítene a mag? Ezzel csak annyi a baj hogy 230Khz freki mellett elkezdenek a fetek is melegedni és olyan 2Vppre nő a kimeneti nagyfrekis zavar.
Viszont zenével, kisebb induktivitással még jobban recseg.
Az IR szokott ilyen visszacsatolásokat csinálni a félhídból, de ott ha megnézed (IRAUDAMP1) előtte simítja késlelteti egy R-C taggal a félhidat.
IRF540N amúgy sem olyan jó fet. 2Vpp maradékkal ne foglalkozz az nem olyan sok.
Üdv!
Először is elnézést kérek kezdő jellegű kérdésem miatt de egy egyszerű dolog nem fér meg a fejemben. Ugyebár van nekünk a kimeneti szűrőnk aminek a lényege, hogy megszabaduljunk a kapcsolófrekvenciától. Na mármost nekünk a kimeneti jelünk állandó frekvencián van és csak a kitöltésünk változik a bemenet függvényében. Itt jön a számomra érthetetlen rész. Tegyük fel a kapcsolófrekvenciánk 100kHz. Ha nekem a szűrőm pl 30kHz-re van méretezve akkor nekem semminek nem szabadna a szűrő után megjelenjen de mégis visszakapom a bemenő jelet. Kicsit konyhanyelven fogalmaztam de remélem értitek, hogy mi nem világos számomra. Előre is köszönöm és elnézést ezért a számotokra egyértelmű kérdésért :hide:
Csak fix frekvenciás, hárömszöggenerátoros PWM-ek esetén állandó a vívőfrekvencia. Önrezgők esetében a kivezérléstől változik. Ráadásul a kimenet négyszög, aminek vannak felharmonikusai
A szűrő nem digitális, tehát az alatt minden, afölött semmi, hanem vágása van. Egy LC szűrő az 12dB/oktáv, vagyis ha 30kHz a szűrőd, akkor a 60kHz-en (oktávja) negyedére csökkenti a feszültséget, 120kHz-en 16-odára. A félhíd kimenete egy PWM jel, aminek ha nem 50% a kitöltési tényezője, akkor a van egyenáramű vagy ha egy sort nézünk, akkor alacsony frekvenciás komponense. Értelemszerűen a szűrő után ezt a komponenst kapjuk vissza. Remélem így már jobban érthető
Ez az elrendezés teljesen olyan, mint az IR erősítői, csak az a különbség, hogy ott a félhíd kimeneti feszültségét kivonva a bemeneti feszültségből a jel egy integrátorra kerül. Erre van ott egy opamp, utána szinteltoló, stb. Nálad is van integrátor, de ezt mindössze a C7-es kondi képviseli. Valószínű az a baj, hogy ez nem integrál eléggé, vagyis inkább úgy mondanám, hogy kicsi az integrálási időállandója. A C7-en levő feszültségnek olyasminek kellene lennie, mint a kimeneti fesz, tehát, olyan fűrészesnek, csak a fogak nincsenek lekerekítve, hanem "hegyesek". Mérj rá a C7-re, azt fogod látni, hogy az alakja kis kivezérléseknél az előbb említett fazonú, nagyobb kivezérléseknél meg inkább négyszög lesz, aminek az oldalmeredekségei változnak a bemeneti jel függvényében. Ezt a kondit növeld meg, mondjuk a duplájára, aztán nézd meg mit csinál. Lényege az, hogy ezen a kondin nem szabad telítenie a fesznek, vagyis hűen követnie kellene a bemenetet. ( Ez így egy elég gyengécske integrátor, de azért működik. Óriási előnye, hogy a hibajelet - bemenet, minusz a kimenet, - egy integrátor fogadja, aminek van kellő elnyomása a nagyfrekis zavarokra, hibákra, stb. )
Köszi. Így már kicsit világosabb. Amúgy én pont a háromszöggenerátoros topológiára gondoltam (igaz nem pontosítottam) így a kimeneti frekvenciám mindig stabilan nagy vagyis akkor az LC szűrőmön mindig 16-odára csökkene a feszültség (120kHz kapcsolófrekvenciával nézve pl). Ez zavart meg engem nagyon.
Ez üresjárat. Odáig jutottam hogy megmértem U2 bemenetét. A szkóp GND-je U2 3. lábán van. Tehát arra voltam kiváncsi hogy U2 "mit lát" eből a fűrészjelből. Látszik hogy van benne zavar. de csak az egyik félperiódusban. Végigméregetve s szinttolót és az ellenütemű kimenet konverteren át egészen eljut az IR bemenetére. Ettől a felső fet kinyit lezár egy kis időre és utána jön a 4 szög jel miatti "normál" kinyitása. Ebből kiderült hogy miért kezd először a kimeneti jel alja torzítani. Ház ezért mert ez a plusz kis kitöltési arány hozzáadódik a felső fet nyitva tartási idejéhez. Ezért ez lekorlátozza a kivezérelhetőséget. Remélem jól gondolom. Már csak az a kérdés hogy hol szedheti össze ezt a zavart az áramkör. Van valami ötletetek?
Itt látszik mikor a felső fet bekapcsol akkor ott van egy nagyfrekis rezgés. Ez amint láttuk vissza is jut a U2 bemenetére. Ez zavarja be kegyetlenül. Mit, hol lehet ez ellen tenni?
Lépések:
1. gátold meg a a zaj visszajutását a visszacsatolásba, rakj be egy nagyfrekis szűrőt 2. Lassítsd kicsit a FETek kapcsolását, ezzel az ilyen berezgések csökkennek 3. Tervezz RC snubber, így a berezgéseket kicsit tudod csillapítani
És mivan akkor ha a 4077-es kapcsol bizonytalanul? Végül is az nem schmitt trigger ic. Ahogy nézegettem az IRAUD1-et ott a szinttoló után st ic van. Mi van ha a 4077 kimenete billen át egy kicsit magasba? Persze ezt nem fogom tudni megmérni mert alapból a bemenetén is jelen van a zavar.
Lehetséges, de annak meg nem túl nagy a hiszterézise? Mert a hiszterézissel például az ilyen csökkenthető.
Nem hiszem, hogy ez okozná a problémát, ugyanis neked szimmetrikusan nem lehet teljesen kivezérelni a végét. Ez a berezgés még nem olyan nagy, meg ha ez komolyan számítana, akkor aszimmetrikus lenne a kivezérelhetőség.
Nem próbáltad a C7-et növelni? Mi a hatása?
Se a túl nagy holtidő nem jó se a túl kicsi. Növeltem 22pF kondenzátorokat vele párhuzamosan kötött 100pF-al. A szkópon látható pozitív fet berezgése megszűnt. Viszont ugyan addig engedi magát kivezérelni, mint eddig. C7-el csak a kapcsoló frekit tudom befolyásolni.
Kötöttem a bemenetre vagyis U2. 2. lábára egy 100k potmétert. A 2 végpontját pedig az opa +/- lábára (tápjára) Elkezdtem tekerni negatív és pozitív irányba is. Semmi baját nem láttam szépen majdnem tápig ki lehet vezérelni így, a tápot közelítve csökken a kapcsolófreki. Már csak az az érdekes hogy hangfrekvenciával vezérelve pedig nem jó. Próbáltam máshová is kötni a bemeneti GNDt de ugyan az a helyzet. Potméterrel miért jó hangfrekvenciával miért nem? Ilyet még nem láttam.
Nem lehetséges, hogy a hangfrekvenciás jelforrásodat nagyon beterheli az 1-kiloohmos bemeneti ellenállás? ( Egyébként is nagyon gyenge dolog lesz ez 47-szeres erősítéssel.)
A másik, hogy a tápfeszt nem elég hidegíteni két elkóval. Kellett volna két darab 1 µF körüli MKT, vagy valami. És hol a teliföld? Az autós erősítőnél, meg a tápjánál ez a kérdés eléggé ki lett tárgyalva...
( Én nagyon sok féle elrendezést kipróbáltam, ami a szabályozókört, meg a moduláció előállítását illeti. Nem sok különbség van közöttük, legalábbis torzításra. Nagyjából bármilyen elrendezéssel elérhető a 0,1 % alatti torzítás és az már nagyon szépen tud muzsikálni. Némelyikbe kevesebb anyag, némelyikbe több kell, de ez nem számottevő. A minőségét elsősorban a zavarok, tüskék fogják meghatározni, ezt meg néhány nagyon kevés dolog. Ilyen a GND vezetése. Ha nem tudod pontosan, hogy melyiket, hol kell vezetni, mit kell külön, mit lehet mással együtt közösen, akkor használj teliföldet, különben beleőrülsz a próbálkozásokba és még mindig nagyon gyenge dolog lesz. A másik a hidegítések, de erről is volt már néhányszor szó... )
LOMEXban lehet kapni X7R tipusű kerámia kondikat, elég széles feszültségskálán. Például nekem van egy rakat 330nF 100V X7R SMD kerámia kondim, kb 10ftnet/darab, megéri belőle venni egy pár tucatot.
Én ezekből 1-1db-ot közvetlenül az elkók alá szoktam pakolni, valamin még 1-1 darabot minél közelebb a FEThez.
Igen, nálam is nagyon fogyóban van, a jövő héten megyek felújítani a készletemet, többek közt ezt is.
Nem hiszitek el mit csináltam vele és jó lett..... Igaz még a hangját nem hallottam (csendbe kell lenni) de szkópon semmi sem látszik. A 12V táp ami a 4077nek és ir2110nek csinálja a tápot zavart láttam. Hiába kondiztam akkor is ott volt. Most lehet mondani hogy hülyéknek áll a világ tettem egy 100nF kondenzátort a 12Vot előállító BD emiter-kollektorára.
A segédtáp szűrésével mindig figyelni kell. A TAS5630 például RC szűrőket javasol a gate-meghajtókhoz.
Sokan tapasztalták, hogy pl a stabkockákkal is hibák akadnak, mivel nem bírják ezeket a hirtelen áramcsúcsókat. Én 1µF 25V X7R SMD kerámia kondikat szoktam bekapolni, azok megállják a helyüket, és nem szokot ilyen probléma lenni.
Szóval Q1-ről van szó. Mit csináltam vele? Lassítottam a stabilizátor működését? Ilyen zavar mentes még sose volt a kimeneti jelalakom. Felteszem a frissült kapcsolást. Közbe változott ez az de a kapcsolás lényegében semmit csak az értékek.
De épp ez az hogy vagy a stabilizátor bemenetét vagy a kimenetét szűröd. Egyik se volt jó. Csak a tranya emiter kollektora között lett jó. Ezért gondolok arra hogy az ott nem csak szűr.
Nem utolsó sorban köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást.
Közbe szimulálok és sehogyan sem sikerül visszacsatolni az erősítőt. Ez egy másik. BD modulációt nézegettem. 3 szög jelet adva neki működik rendesen. Hogyan kell visszacsatolni a 2 félhíd kimenetéről? (vagy ez titok? )
Siker. Egy olyan kérdésem lenne hogy a BD modulációs végfokok kimenetére is kell LC szűrő? (Nem tudom mint ha valamelyik TI doksiba olvastam volna hogy filter less BD) Vagy ez megint egy más kategória?
Pontosabban ebben: Bővebben: Link 6. oldal |
Bejelentkezés
Hirdetés |