Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor

Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   113 / 293
(#) poros válasza libertitas hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Az általam építettekben
R1-1K
R2 -560 Ohm
A kondenzátorok ugyan azok mint a tiédben.
Működés közben mérjél feszültséget a stabilizátor után. Leesik a feszültség vagy ekkor is megvan a 12 volt?
A trafó meghajtó tranzisztor típusától is függ az elérhető feszültség. Dióda nélkül nem építtetem nem tudom a hiánya menyiben befolyásolja a működést.
(#) Cavalier válasza libertitas hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Hány voltos a tirisztor? Mert, ha nincs meg 800V, akkor az invertertől jövő tüskék begyújthatják, és ha elég izmos az inverter, akkor nem is zár le. Berakhatsz egy ellenállást az egyenirányítás után, párszáz ohmot pl. Illetve kipróbálhatod diac nélkül is, ha bent van a tirisztor ugyanez-e a jelenség.

Az 1n4148 mint már egyébként írtam itt is meg talán a bss-nél is, van, hogy kell, van, hogy nem. Ha elég jó a trafó, akkor felesleges 50% körüli kitöltéssel pumpálni az invertert, 10%-ossal is simán feltölti a kondit 1 másodperc alatt..
(#) szitibi hozzászólása Dec 5, 2011 /

Sziasztok! megcsináltam ezt a pásztort de szerintem ez rosszulvan megrajzolva mer az ic-ket a forrasztás felől kellett berakni, meg a 1 ik tranyósem volt jó! a lábát elkellet hajtani meg a stab ic is forditva kellett betenni.de mostmár jó. valaki nézzemármeg ezt a rajzot szerintetek se jó?
(#) szitibi hozzászólása Dec 7, 2011 /

Itt a kapcsolási rajza! az lemaradt. 2 db rajz van erről.
(#) hkarcsi hozzászólása Dec 8, 2011 /

Sziasztok! Elejetol fogva olvasom a temat, eddig meg nem szoltam hozza. Segitsegul azoknak akik
nagyobb teljesitmenyt akarnak es kevesebb kiserletezest (az inverter beallitassal), leirom az
altalam keszitett tipust, az elso 2 eve mukodik hibatlanul. Nem azert irom hogy valaki
kritizaljon vagy a szabvanyokat ismertesse velem Az inverter reszen a kepen lathato keszen
kaphato (kb. 2 euro) univerzalis LCD fenycso invertert hasznalom. Nagyon egyszeru, stabil, max
8W-ot kepes leadni. A bemeneten egy nagyobb teljesitmenyu tekercselt potival lehet allitani a
felvett aramot, ami valtoztatja a kimeno teljesitmenyt is. Ha nagyobb teljesitmenyre van
szuksegem, az autotrafo helyett a kepen lathato gazolajego gyujtotrafojat hasznalom (12euro
bontottan) Itt a teljesitmenynek a C6 kondi merete es az inverter teljesitmenye szab hatart,
azert ezzel vigyazni kell (szamitasok szerint el lehet erni 7joule-t).Az Ri-Ci parost es C6
kondit ugy kell beloni, hogy ket impulzus kozt a C6 ne toltodjon tul a max feszultsegen, ami alt.
450, mivel az inverter 1800V-ig kepes tolteni. Ha nem tiszta valami, nyugodtan lehet kerdezni.

Udv., Karcsi
(#) dizi válasza hkarcsi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Hali
Az addig oké,hogy 1800 voltig képes tölteni,de milyen diódát (egyenirányítás) milyen tirisztort és milyen rásütő kondit teszel bele,mert ugye nagyobb feszültség+nagyobb kapacitás=nagyobb energia és 1800 volthoz képest a 450voltos motorindító kondi az nem egy jó párosítás.
(#) libertitas válasza poros hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia!

Működés közben a stabilizátor után leesik a fesz kb. 8V-ra.
A tirisztorom, amit használok TIC106N-es.
Megnéztem a te általad javasolt ellenállás értékekkel az 555 kalkulátor programot (itt) de meglehetősen irreális értéket hozott ki mind frekire, mind kitöltésre.
(Szerintem rosszul számol a program, vagy rosszul értelmezem a kapott adatot)
(#) libertitas válasza poros hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Az inverterben használt tranzisztor: BUT11A
(#) hkarcsi válasza dizi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

A diodak BA159 esek, de elmegy sima 1n4007-ekkel is. Barmelyik triak vagy tirisztor jo16A-tol felfe, nem tul nagy az aram, ugyanis a trafo eredetileg 220V-ra van tekerve. A kondi 450V-ja eleg de ha megvan hogy mekkorat akarsz hasznalni (10-50mikro), be kell allitani a bemeneti potmeterrel es az Ri ellenallassal hogy 1mp-enkent adja az impulzust es a kondi ez alatt ne toltodjon 450V fole. Nem bonyolult. Lehet tenni esetleg 2 kondit is sorba.
(#) Wegg válasza hkarcsi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia.Az invertert hol lehet beszerezni .Ötletes amit csináltál .Én egy 1000 V.os meggert szeretnék építeni ahhoz meg pont jó lenne. Szigetelés vizsgálathoz Amatőr felhasználásra.Ha van készen akkor nem bajlódnék vele most úgy is kevés időm van .
(#) hkarcsi válasza Wegg hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

(#) Wegg válasza hkarcsi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszönöm . Swedhart fórum társ (de inkább Mester) által kikísérletezett kapcsolást már megépítettem szintén ferrit trafós kivitel.Csak a hozzá tartozó trafót már nehéz beszerezni csak lomizásból lehetne . Ez meg jó ötletet adott a meggerhez.
(#) poros válasza libertitas hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szia. A tirisztor megfelel. A kondenzátor értékén csökkentsél. Akkor a feszültségnek nőnie kell.
Az R1és R2 cserélgetésével próbálkozz. Meg kell találni a trafó meghajtásához legmegfelelőbb frekvenciát. Ez minden trafónál más.
(#) otto54 hozzászólása Dec 11, 2011 /

Sziasztok!
Gyári villanypásztor nagyfeszültségű trafójának vizsgálatához kellene valamilyen egyszerű bevált módszer.
Gyanítom,hogy a javításon nálam lévő készülék transzformátora menetzárlatos,vagy a trafón belül üt át.
Minden működik és még is kicsi a kimenő feszültség.
Az 1kV-ot sem éri el.
A készülék saját teszt lámpája villog,de a kimenetre kötött teszter 1000V-os szintjét sem éri el a feszültség.
Üdv. Ottó
(#) Swedhart hozzászólása Dec 11, 2011 /

Sziasztok kezembe akedt egy olyan pásztor ami valami önrezgö tápos ,ezt valaki ismeri?
Nos ebböl jött az ötlet mivan ha kiszuperált monitór trafót meghajtok önrezgöre mint a ( nagyfeszültség sorkimenö trafobol ) topicban már irták.
Természetessen kissebb kimeneti azaz max600v kimenet és ez menne a tirisztoros gyujtokörre.
Egyszerübb lenne : táp= BU326 és trafó a többi része a szokásos diac-os tirisztor gyujtás kondival.
(#) libertitas válasza poros hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Találtam egy hibát a nagyfeszültségű körben. Rosszul kötöttem be a potit, illetve inkább a NYÁK lett rosszul kialakítva.
A mellékelt ábra mutatja a jelenlegi kapcsolásomat.

Remélem, hogy ez okozta alapvetően a problémát. Következő hétre csinálok egy újabb NYÁKot, mely remélem megoldja a problémát.

Azért azt addig megkérdezném, hogy valaki ellenőrizte-e az előző hozzászólásomban belinkelt 555 kalkulátort, hogy mennyire ad megbízható adatot. Én nem tudtam 50%-os kitöltési tényező alá menni.
(#) Wegg válasza libertitas hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szerintem a diacot a kondenzátor + ra kellene kötni !
(#) poros válasza libertitas hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

A potmétert az ellenállás helyére kell tenni. A kondenzátor pozitív felét a diacra , a kettő közé már nem kell ellenállás. Még ha rosszul kötötted is be min 200 volt körüli feszültségnek meg kell lennie. Analóg műszerrel mérve látni hogy a tirisztor kap-e "gyújtó" feszültséget. a kisülés után a feszültség leesik majd újra növekszik. Egészen az újabb kisülés pillanatáig. Az 555 ös kalkulátor minden oldalon hasonló eredményeket ad.
(#) libertitas hozzászólása Dec 12, 2011 /

Kiszámoltam a te általad használt 555 frekvenciáját és kitöltési tényezőjét a megadott ellenállásértékek alapján, és azt kaptam az alábbi kalkulátor által, hogy a frekvencia kb. 6792Hz, a kitöltési tényező pedig 73,5%. Ez tényleg így van ? Én csak 2 - 2 és fél kHz körül állítgattam eddig.

A másik pedig, hogy BSS elektronikán, ahonnan a kapcs. rajz származik azt írják, hogy 7%-os kitöltéssel kellene használni az invertert, viszont alapesetben nem lehet levinni a kit. tényezőt 50% alá. Ezt hogy oldottátok meg ?
(#) mex válasza libertitas hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Kell egy dióda
Az 555-ös topicban kiváló példákat lehet rá találni.
(#) libertitas válasza mex hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Köszönöm. Szinte a post után meg is találtam. Azért nem tettem oda diódát eddig egyébként, mert BSS elektrón azt írták, hogy veszít az erejéből a villanyp. és felesleges is. De akkor ezek szerint mégsem.
(#) dizi hozzászólása Dec 16, 2011 /

Tiszteletem mindenkinek.
Teszek fel két finom csemegét,hogy legyen mit rágcsálni,mind kettő elég ütős folyamatos ív generátor.
A hálózati figyelmeztetését nem árt komolyan venni,én azt mondanám,hogy hétvégi forrasztgatók és azok akik nincsenek tisztába az érintésvédelmi szabályokkal ne is próbálkozzanak a megépítésével mert nagyon gyorsan Szt Péterrel kávézhatnak :yes:
A 12voltos egy PWM generátoron alapul,ami meg tetszett benne hogy az ívnek a hangja nagyon tuti,olyan mint ha valami hangszer szólna.
(#) Swedhart válasza (») Dec 16, 2011 /

Szia mi volt a horrorisztikus?
(#) Swedhart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Ja értem.
Azt már nemrég kipróbálta valaki sokáig ment róla a hirek
azt hiszem felfügesztett lett a vége.
(#) peoplex válasza dizi hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Kedves dizi!

Mint a topic neve is jelzi, az idelátogatók a villanypásztorral kapcsolatosan szeretnének megtudni dolgokat! Az a kapcsolás amit te publikáltál NEM való állatok őrzésére, itt meg ugye az lenne a cél!
(#) dizi válasza peoplex hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Szia
Kis átalakítással villanypásztorként is lehet használni majd felteszem a szelíd verzióját.
(#) Swedhart hozzászólása Dec 17, 2011 /

Sziasztok
Már kísérleti szinten van az új pásztor amit ígértem.
Ennek 1 db BU326 tranzisztor a meghajtása és kész na meg egy bármilyen tv vagy monitor sortrafó .
Nagyon olcso nagyon egyszerü.
A lényeg hogy a sortrafo 4-500v nál ne adjon ki többet csak annyira kell meghajtani, ebben a dióda is adott és a tekercs is jol szigetelt.
Elsö képen a táp rajz ezen a 3,3n kondit 7,8 ra kell cserélni.
A 100n kondit pedig 220n re.
Majd teszek fel készre szerelt állapotról is képeket.
(#) tibistor hozzászólása Dec 19, 2011 /

Sziasztok!
Én az inverteres kapcsolást szeretném megépíteni.
Azt szeretném kérdezni, hogy a gyújtótrafó előtti, motorindítónak nevezett kondenzátor helyett megfelelő-e az állandóüzemű kondenzátor?
Egyáltalán, mi a különbség az állandóüzemű és az indítókondenzátor között?
Előre is kösz a válaszokat! Üdv!
(#) Remci válasza tibistor hozzászólására (») Dec 19, 2011 / 1

Szia!

Igazából üzemi kondit szoktak használni, csak mindenki motor indítónak mondja. Az üzemi és a motorindító között a külömbség,hogy az üzemi állandóan be van kötve a hálózatba,a motorindító viszont csak az indítás időtartamára,nagyobb indító nyomaték érhető el vele.Ezt vagy relével,vagy nyomógombal szokták megoldani.De itt olvashatsz róla.
(#) tibistor válasza Remci hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Szia!
Köszönöm, egyrészt a válaszod megnyugtatott, mivel nekem üzemi kondim van.
Másrészt az is érdekelne kíváncsiságból, hogy azonos kapacitás mellett mi a különbség a kétféle kondi között, felépítés szempontjából.
Nyilván van különbség, egyébként nem volna kétféle a megnevezése. De mi? Méret? Dielektrikum? Hogyan lehet felismerni?
Üdv.
Következő: »»   113 / 293
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem