Fórum témák
» Több friss téma |
Értem, köszi! Nem ki, hanem bemenetet akarok (mondjuk MP3 lejátszóhoz vagy számítógéphez). De akkor először össze kéne rakni az erősítőt és utána jöhet az aux bemenet. Szkóppal megmérni, mekkora jel van ott aztán akkor annyira felhúzni. Bár lehet nem is fogom használni De azért jó lenne. Akkor lehet marad a "hosszúfarkú" fázisfordító, így felesleges a williamson, esetleg ha nem elég a PL-eknek az a jelszint, lehet még állítani az erősítésen.
Majd biztosan lesz felvétel, de előbb rendes hely kell hozzá mert a szoba a 15W-tól majd' szétesik
Hali! Pontos márka és tipusa az erősítőnek ami vacakol:Harley Benton HB115B MKII ennek kellene nekem az elektronikai rajza vagy segédlet mi mehetett ki benne. Mert a tápegységen a nagy kondi mellett és az egyetlen szilikális ellenállás előtti két biztit nyomja ki folyamatosan amint áramot kap emiatt nem lehet használni természetesen! van valami tipped mi vagy mik szállhattak el benne? Ha gondolod dobok fel képet is róla bejelölve rajta ezen helyet! Felületi sérülésnek, zárlatnak semmi jele megfeketedve vagy kiégve sincs semmi rajta, a kondik sincsenek meg púposodva!
A hosszúfarkú fázisfordító bőven jó, annyira, hogy a Marshall-okban az egyik anód 100k-ra dolgozik, a másik 82k-ra, direkt elrontva a szimmetriát, aszimmetrikusan vezérelve a végcsöveket, további torzítást termelve. A fázisfordító is erősít legalább 30-szorosan. Más gyártmányokban is látni ezt a megoldást, sőt van olyan cucc, amiben sima katodin fázisfordító van, pl. Peavey.
Az előfok utáni leosztást látni gyári előfokokban, mint a Soldano X88R, ezt viszont inkább félvezetős vég követi, vagy tiszta csatorna, mert azért mindennek van határa, nem érdemes az erősítést a csillagos égig fokozni, jobb nem lesz, csak zajosabb.
Így van és ami a pláne, hogy egy ilyen elektroncsöves gitár vég torzításának döntőbb részéért épp a fázisfordító a felelős. Gondoljon utána akinek van kedve, persze a kimenő szaturációja is közbeszól a határoknál...meg persze a végcsövek. Sokan csinálnak pl PPIMV-t (ami szvsz nagyon praktikus dolog), ez a post phase inverter master volume, egy sztereó poti a fázisfordító után, hogy "kis hangerőn kihajtott hang legyen". Magyarán leosztom a fázisfordító jelszintjét és azt erősítik a végcsövek. De kihajtott hang csak úgy lehet, ha valami torzít...az pedig a fázisfordító. Érdemes ezen elelmélkedni, meghallgatni úgy milyen, vcs-t érdemes olyankor kikötni, izgalmas dolog. Jó ha van egy hangszín utáni master meg egy ilyen ppimv is, mert ha maxon a ppimv poti, olyan, mintha ott sem lenne. A "vég" túlvezérlését az eredeti masterrel meg lehet oldani, a ppimv meg egy amolyan "hangerő" poti...Ezt főként mark.budai-nak, mint ötlet, meglévő fejeknél láttam olyat, hogy valaki nem használt hangszóró kimenet helyére építette be, vagy pl egy marshall plexinél megszüntették az egyik gaint, sorba kötötték a "párhuzamos" első fokozatot így a felszabadult furatba betették a ppimv potit. Nagyobb gain, lett egy hangerő poti = nagyon komoly rokk :yes: :integet2:
Milyen körülmények közt égett ki legelőször a biztosíték? Konkrétan: Csatornaváltás közben? Pedál be-kikapcsolás közben? Gitár csatlakoztatásánál? Gerjedéstől? Az "elhallgatás" után nem vettél észre valamit? szokatlan melegség, esetleg füst?
Nem tudom pontosan, de gyanítom, ha ezek közül valamelyik, akkor jó esetben a végfokban lesznek a problémák. Az előfokban nem hinném, hogy kell keresgélj, de bármi megeshet... Mint ahogy az előző válaszomban írtam, mérd ki az alkatrészeket. Esetleg, ha tudod, próbáld meg teljesen valahogyan elválasztani a tápegységet. Amikor így bekapcsolod, mérd meg a feszültségeket. Kondikon, vagy a DC csatlakozókon... Ha nem tudod elválasztani, akkor nem szükséges bajlódni vele, szétvágni a panelt..stb Ha nincs elszíneződés, elsőként a nagyobb teljesítményű részeknél kell keresgélj. Itt nagy valószínűséggel megtalálod a hibát. 1-2 kép jól jönne, sajnos nem találtam róla kapcsolást. Zoli
Sziasztok, valaki nem tud elő fokot ecc83-al és még hozzá egy gitár elő fokot szintúgy ecc 83al?
Valami "zajzar" kell hogy legyen a kappcsolasban azt kell optimalisra allitani.
Lehet probalkozni az eloerositovel ,de lehet hogy "inszercios" zaj .Valamint "atsugarzanak" a tuskek a huzalozasok kozott .Tuskeket "fog" a kimeneti DA konverter utanni erosito .0,1µF keramia kondenzartort tenni minden IC tapkivezetesere ,direkt.A +V es a GND koze . Ilyenekkel lehet probakozni. Kapcsolasi rajza van ? Hogy lassad lehet e kozbelepni valahol tovabbi zajcsokkentesel probalkozni.
Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem. Szeretnék építeni egy csöves gitár előfokot. Végfokom az van EAG AE110 meg APX100 is ezekkel megvagyok elégedve de unom már őket Metal Zone-ról meg multiról hajtani. Elég sok pénzt beleöltem már a pedálokba de egyiktől sem kaptam azt amit vártam. Nekem valami extra high gain cucc kellene ami nagy torzításon sem lesz "zizegős" egy crunch és egy lead csatornával. Ha lehet profit szeretnék építeni szóval szeretnék bele FX loopot meg mindent ami még kellhet . Egy ehhez hasonló hangzást seretnék elérni: http://www.youtube.com/watch?v=i24e8icZG1o Nézegettem a neten kapcsolásokat meg minden de valahogy nem jöttek be. Pl. ennek a slo100 klónnak még műanyagabb hangja van mint a metal zone-omnak: http://www.youtube.com/watch?v=EwHQZ-p1M7s&feature=related Nameghát az építő mesa klónja is elég édekes számomra: http://www.youtube.com/watch?v=VELiL7SExGE&feature=related Ez a probléma és látom van itt jópár hozzáértő az ő segítségűket szeretném kérni a kapcsolás kiválasztásában és a megépítésben.
Szia!
Milliószor elhangzott itt, az ilyen youtube-os videók semmiféle nagy megfejtés leszűrésére nem alkalmasak. Egy slo és recto műanyagabb lenne egy metál zónnál? Azért ne vicceljünk. Jómagamnak mindegyikhez volt szerencséje (igaz a slo csak klón volt..). Amit javaslok: forrléc és egy slo klónnal indítani. Azt bármerre el lehet vinni, recto irányba de akár framus cobra irányba is (ezek mind ugyanazok a kapcsolások a csatoló elemek, hangszínek különböznek), akár magad is kísérletezhetsz külünféle csatoló kondenzátorokkal, osztókat bypassolhatsz át kondikkal, elvehetsz hozzátehetsz. Ami fontos, hogy az ilyen EH meg JJ csövekete felejtsd el. Tung-sol ,svetlana, sovtek...ezek már valók valamire. Olcsó és elég jó alternatívák a régi orosz katonai csövek...Meghát az alap APX erősítő sem egy világbajnok dolog hangszerre szerény véleményem szerint, de ez már tényleg a saját privát véleményemet tükrözi (hallottam már azt is, jobbat is, rosszabbat is...). Egy forrléc nagyon rugalmasan átalakítható, 10perc alatt szétszedsz rajta bármit és 20 perc alatt bármit felépítesz. Szegecseket, tüskéket vagy vesz az ember, vagy megelégszik pl az érvéghüvellyel, lehet kapni műanyag "szoknya" nélkül, azt beforrasztva zseniális tüske lesz...Csak jó alkatrészből lehet szerintem ahogy írtad profi dolgot összehozni, ellenállásból a 1-2W os metál oxidot javaslom, kondenzátorból meg ilyen higain dologba első osztályú a Wima, itt nem nagyon látom értelmét "mojo"-zni. Persze lehet szeánszolni vele de a nagy gain elmaszkolja szerintem a nüanszokat! Kapcsolás a neten annyi van,mint égen a csillag, de én akkor is a recto\slo -t javaslom vagy esetleg ha színesebb, vintage-ebb hang kell, akkor a jcm800 2203-4 előerősítője, és mondjuk a 2ik fokozatban a 10k katód csökkentésével lehet a gainen krémesíteni, durvítani, esetleg egy plussz erősítő fokozat az elejére (eljutunk a recto\slo kapcsoláshoz halkan megjegyzem) kaphatunk Diezel -esebb hangokat is...Minden csak elképzelés kérdése. Loopra is találsz megannyi kapcsolást...Én azt modnom építs egyedit, lehet többet tökölsz vele de a végeredményben olyan lesz, mint amit szeretnél! Zs. :yes:
Szia!
Ha jól tudom a sovtek és az electro-harmonix ugyanaz vagy tévedek? ( A tulajdonosuk biztos ) Igen tudom én is hogy a beag nem egy etalon de azért nem rossz erősítő szerintem. Sejtettem majd hogy az lesz a válasz hogy google és nem vagyok lusta csak a neten rengeteg pontatlan vagy teljesen hibás kapcsolás van (saját tapasztalat) ezért akarok valami jó rajzot kérni mert sajnos akkora tapasztalatom nincs hogy felismerjek egy hibás rajzot. Hangzás terén ilyen petrucci-s hang a célom ami nagyon high gain de mégsem annyira koszos nemtudom pontosan megfogalmazni. A kisérletezés meg nagyon tetszene ha tudnám hogy milyen alkatrészeknek van köze a hanghoz stb... Ezekről fogalmam sincs. Erről tudnál valami támpontot adni az alapoktól kezdve? Másik kérdésem, hogy az anódfesznek van köze a hanghoz egy előerősítőnél? Te mekkora anódfeszt javasolsz egy Tungsram ECC-nél? És végül hol tudnék venni megfelelő hálótrafót(vagy tekercseltetni) ?
Szerintem nem árulok el nagy titkot, hogy jóformán minden elektroncső szentpéterváron készül, hívják akárhogy, legyen bármilyen a cég neve...
A neten a slo és a recto pl jól dokumentált, az engl-ek azok amik szándékos dezinformációt tartalmaznak, azokkal vigyázni kell!! Egyébként marshallban, mesában, soldanoban nagyon nagyon jól dokumentált és megbízható rajzok vannak. Mindennek van köze mindenhez végül is de szerintem nem kell ezt rakéta tudomány felé vinni. A tiszta táp miatt kell egy pár RC létra kell a nagyfesz tápodról és azzal kellene ejteni 300V környékére az előerősítő számára, felesleges ezárt a pár mA ért tekertetni egy trafót, mikor ott a kész táp a végfokban é legalább nehezebben csinál az ember hurkokat ! 2darab ecc83-nál kár többen gondolkozni, pesze a loopnak kell még egy feltéve, hogy azt is elektroncsővel akarod, de gyanítom igen. :yes:
Tudnál nekem írni arról hogy mi a különbség az ECC 81-82-83 és 85 csövek között. Mert nekem most itthon 4 új ECC 85-öm van Tungsram. Egy új Tungsram ECC 83 és egy ECC81 . A 85-ös cső milyen a 83-hoz képest?
Mindegyik más más, adatlap beszédesebb bármilyen szócséplésnél, de annyi szerintem, hogy kb a 82-83 -al érdemes gitárerősítőben gondolkozni, legalábbis a konvencionális kapcsolásokban, tipikus alkatrész értékek mellett. A nagy erősítése a 83 -nak lesz a 82 már kisebbet erősít ugyanazon alkatrész értékek mellett a 85 -nek meg teljesen át kell számolni a katód és anód alkatrészeket szerintem. Én azt mondom 83-al lehet jó gitár cuccot csinálni, főleg higain dolgokat! Vagy esetleg az orosz katonai megfelelőjével; elég olcsón beszerezhető, csak a forrást kell megtalálni! 83-ban gondolkodj! :yes: Zs.
Sziasztok!
Tegnap gondoltam, kicsit játszom a gitáromon (epiphone sg, goth g400), de amint mindent összekötöttem (van egy korg multim, egy rádióerősítőről megy rá a good stuff, teljesen jól működik, eddig nem volt vele baj), szóval amint összekötögettem mindent, írtó mód elkezdett zúgni. Van egy normál határ, amire azt mondom, oké, van is a közelünkben egy trafóház, bezavar, de ez, mintha torokból üvöltöttem volna. Kicseréltem a gitárkábelt, ugyanez. Akkor átkötöttem egy kisebb teljesítményű erősítőre, még mindig zúg. Leválasztottam a multit, még így is minden ugyanaz. Hónapok óta kicsit lötyögött a jack aljzat, most meghúztam, bár nem vártam, hogy ettől megjavul. Fogalmam sincs, hol érdemes keresni a hibát. Amúgy, ha a gitár felöli oldalán a kábelnek megfogom a fémes részét, nem zörög, de amint megfogom a húrokat, még durvább az egész. Nem vagyok zseni, de szeretném tudni, hogy nagyjából hol érdemes elkezdeni a kutatást. Előre köszönöm a válaszokat, további szép napot
Sziasztok. Nekiestem egy kóruspedálnak, név szerint a Little Angel kórusnak. Az a problémám, hogy szerintem csak a műveleti erősítő részig működik és nincsen semmilyen effekt, csak a tiszta hang jön ki. Ami észrevételem van még, hogy akárhogy tekerem a potikat nincs változás és a 78L05 iszonyatosan melegszik. Esetleg ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
Szia!
Nekem is van egy epi sg-m, úgy tűnik ez a jack kilazulás jellemző erre a gitárra. Vedd le hátul a műanyag takaró lemezt, lehet el van szakadva a jacken a kábel, a lötyögéskor lehet leszakadt vagy a föld vagy a meleg ér vagy ezekből már csak egy szál tart a pászmából stb..Én ezt nézném meg először!
ZSozsóó emlékszem rád, ha minden igaz a pickup kapcsolóddal is volt baj, ugyanúgy, mint az enyémnél...
Átnéztem a biztonság kedvéért a pedált, az erősítővel sincs baj, most vagyok túl a kábeleken, minden rendben van, úgyhogy már csak ez maradt hátra, egy kevésbé felületes vizsgálat. Teljes jack aljzat csere lesz akkor, ha ez a probléma?
Szerintem csak vissza kell forrasztani a vezetéket, ha rossz állapotban van. De ha széthullott a csatlakozó ,akkor cserélni kell de ez nem valószínű szerintem!
Ez okozhatja a folytonos zúgást? Még akkor is, ha minden potit lehúzok 0-ra. Nem szűnik. És ránézésre amúgy rendben van a vezeték forrasztása, de máshol nem tudom elképzelni, hogy hiba lenne... pláne, ha kb. 2 hete lötyög már a jack csati a gitáron, csak nem húztam meg.
Kikopiztam egy régebbi tanácsomat,ide is érvényes. Nem kell hozzá más csak rövidre zárogatni dolgokat...
1., Fogod az erősítődet és leföldeled a bemenetét (szinte mindegyik erősítő olyan, ha nincs benne kábel, akkor földel a jack). Ezután feltekered kokszra mondjuk a gaint, mindent és adsz neki hangerőt. Amit akkor hallasz az az erősítő áramkörének a saját zaja. Az van és kész. 2., Beledugsz egy kábelt az erősítőbe és a szabadon lógó végén csinálsz egy rövid zárat. Fogóval, ollóval, igényesebbek csinálnak egy jack dugót, amin összekötik a meleget a földdel... Ha itt minden ok és nincs TÖBB zaj, mint az erősítő saját zaja, akkor mindenki nagyon boldog, a kábel jó. Azonban, ha búg, zúg és zizeg, akkor annyi a teendő, hogy megszüntet a rövid zár, kihúz az erősítőből, összehajtogat és kidob a kukába. Persze előtte érdemes benézni a dugókba, nem-e valami forrasztási hiba... 3., Tételezzük fel, hogy minden oké, rádugjuk a gitárt és elképedve halljuk, hogy zúg. Szerintem kitalálható könnyen, hogy a gitárral lesz a baj. Ezután lehet aztán tovább lépni! Zs. :yes:
Úgy zártam mindkét kábelt, mindkét erősítőmmel, ahogy mondtad. Elég durván zúg még így is, ha hozzáérek a végéhez, bár mindig csinálta, mikor épp befejeztem a játékot és húztam ki a jacket, és hozzáértem kézzel (mármint akkor természetes, hogy zúgott). De, amint bedugom most a gitárba, ugyanúgy csinálja, pedig el kéne halkulnia. meg most már leszakadt a jack aljzatom is végleg a vezetékről, a sok lógás miatt az utóbbi napokban. Közvetlenül érintem a jacket a vezetékhez, és így is ugyanaz.
szerk: miért csak 1 vezetéket kap a mono alzat? nem értek hozzá, totál, de nem hiányzik 1 forrasztás a földelésnél? 1 fehér vezeték volt, amíg le nem szakadt..
A hangszedőtől végig kellene nézni a kontaktusokat, mert kapcsoló, csatlakozó, bármi, aminek érintkeznie kell(ene), csinálhat ilyet.
Guitar Wiring Diagram
* 1 Pickup Guitar Wiring Diagrams - Wiring diagrams for guitars w/ one pickup. * 2 Pickup Guitar Wiring Diagrams - Wiring diagrams for guitars w/ two pickups. * 3 Pickup Guitar Wiring Diagrams - Wiring diagrams for guitars w/ three pickups. * Custom Guitar Diagrams - Diagrams drawn to your custom specifications. * Guitar Wiring Mods - General wiring modifications for all guitars & basses. * Humbucker Wire Color Codes - Humbucker pickup wiring color codes for listed by pickup brand. * Switch Terminal Diagrams - Internal switch connections for pickup selectors and mini switches. * Pickup Selector Terminal Cross Reference - See the corresponding terminals of common pickup selectors. * Guitar Wiring FAQs - Frequently asked questions about guitar electronics wiring. guide-making-your-own-cables
Szia!
Bár a rajzon nem nagyon látom feltüntetve, de mivel én is meg akarom építeni, tudom, hogy PT2399-el megy a kis aranyos angyalka... Első lépésben ellenőrizd az IC helyes bekötését. lábak nem-e érnek össze a forrasztástól, majd, ha minden ok, akkor válaszd le a PT-t! (forraszd ki a tápfesz lábát) Nézd meg, hogy az 5V-os stab még mindíg melegszik-e? /lehet rossz az a hidegítő kondi is!/ Ja, és azt is, hogy mennyire 5V az az 5V! Nekem PT2399-el ECHO-m van, jól működik! Az IC jó, ha 10mA-t fogyaszt...
Ne haragudj, számomra kicsit kusza a leírás. Megcsináltad a tesztet és lezárt kábellal zúgott? Ha igen, leírtam mi legyen a sorsa...ha a kezeddel hozzá érsz a meleg érhez, az természetes, hogy búg. A jack aljzaton a másik ér pedig az árnyékolt vezeték árnyékoló harisnyája, igen 2 drót kell...
Helló. Kipróbáltam úgy hogy kivettem a PT-t (tokba raktam) és így már nem melegszik a stab. Megmértem, halál pontosan 5V-ot ad ki. Lábak közt ellenőriztem a PT tokját és nincsen zárlat. Esetleg nincsen valamilyen ötleted, hogy mi lehet a baja? Előre is köszönöm!
Szia!
Mivel a PT k.b. 10mA-t "zabál", a stabon marad 4V (9V-5V), a 10mA-el az a 40mW szinte semmi hődisszipáció lenne... Persze ez normális esetben. Úgy néz ki, hogy az IC-d túlzottan nagy áramot vesz fel, ami lehet: - Valamely terhelhető kimenete túl van terhelve, vagy zárlatos alkatrészt hajt. -Az IC gerjed nagyfrekvenciásan, és a kapcsolási-átváltási veszteségekből adódóan ismét nagy áramot fogyaszt. - Legrosszabb eset: rossz az IC! Belső felépítésből adódóan kimenetnek számít: 9, 12,14,15-ös lábak! Ezek a belső műveleti erősítői az IC-nek, ha ezek közül valamelyik kimenetét túlterheled, akkor vehet több tápáramot! Az IC-nek max tápárama 100mA lehet! A 2-es lábon féltápnak kell lennie, ez van ott szűrve egy elkóval. Belső referencia feszültség előállítása van, ami ezen a lábon van kivezetve. Ez a pont is kritikus! A felsorolt lábakat sorban forrasztgasd ki a foglalatból (jobban mondva a foglalat lábát a panelből), és közben ellenőrizd az áramigényt. De mindenek előtt 100ohm-ot rakj sorba a tápfesz bemenettel (5V-IC)!, ezen ellenőrizheted, hogy jó-e már... Ha bármely láb kiforrasztása után megszűnik az extrém áramfelvétel, akkor ott a bibi! Ha sehol nem szűnik, akkor irány shoppingolni új PT-t! Pityu |
Bejelentkezés
Hirdetés |