Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   173 / 274
(#) cooper85 válasza pumpalasd hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Kb fele, ha max feszültségről hajtod. A csatolt ábrán meg tudod nézni.
Amire te emlékszel az nagy torzítás mellett leadott teljesítmény.
(#) ricsippi hozzászólása Dec 15, 2011 /

Sziasztok!

Ezt a kapcsolást csináltam meg!
Ez ad szúnyoghangot!
Monót csináltam próba képen!De a nyákot elrontottam így a TDA-t csak vezetékelve tudtam bekötni!
A vezeték mozgatásánál viszont észrevettem hogy ez a hang csillapodik de nem szűnik meg!
Ezt a kapcsolást csináltam meg!
Egyébként nagyon szépen szól és meg is lehet hajtani! De amikor nincs szám akkor ez a hang megmarad!Zavaró tényező!(pl:bekapcsolásnál!)
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) cooper85 válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Próbáld meg, hogy teszel egy 100nF-os kondit a tápágba szűrésnek (C6 mellé). Az eredeti kapcsolásban ott van.
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Szia . szinte mindegy csak egy müködő kapcsolás legyen tranzisztorokkal és az elméletét is tudjam
(#) pumpalasd válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Köszönöm a válaszod!
Tehát ha maximális táp feszültséggel hajtok meg egy 4 Ohm-os hangfalat kb 18 watt-ot tudok kicsikarni.
Thx még1x
(#) Davids94 hozzászólása Dec 15, 2011 /

hali,csiálltam énis egy tda2030-as stereo erősítőt 2*15W-os és rászeretném kötni PC-re és ehez szeretnék segítséget kérni.hallottam adapterről meg egyéb dolgokról de nem jutottam semmire.előre is köszönöm
(#) cooper85 válasza pumpalasd hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Igen. Ha akkora teljesítményt akarsz, akkor hidalnod kell.
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Üdv! Ezen a kapcsoláson szemléltetném. A TDA2030 a hangszóró vezérléséhez szükséges áramot a tápból ellenállásokon keresztül nyeri . Az áram feszültségesést hoz létre a - jelen esetben 2,2 ohm - ellenállásokon. Amint ez eléri a tranzisztor nyitásához szükséges bázis-emitter feszültséget a tranzisztor kollektora és emitter között is megindul az áramfolyás. Az IC kimenő árama mindössze a tranzisztor bázisáramának és a 2,2 ohm -on folyó áramnak az összege lesz, ha elhanyagoljuk a nyugalmi áramot. Ebből belátható, hogy a terhelő impedanciát rendkívüli mértékben csökkenteni lehet. Így nem az IC hanem a tranzisztorok biztonságos üzemeltetési tartománya határozza meg a maximálisan kivehető teljesítményt. Az IC tápfeszültsége továbbra sem lépheti túl a 36V-os határt, viszont 4 helyett például 1 ohm -mal négyszeres teljesítmény érhetünk el. Ezért népszerű a kapcsolás hídba kötése.
Miért nem rakunk minden kapcsolásba tranzisztorokat - kérdezhetnéd.
Egyik oka, hogy az IC tápfeszültsége minden félperiódusban az adott tápoldalon "behorpad", a másik: a tranzisztorok ebben a kapcsolási módban igen rossz linearitással rendelkeznek. Ezek óhatatlanul rontják a hangzás minőségét.
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

szia. Köszönöm szépen a leírást, sokat segített
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 16, 2011 /

Üdvözletem a fórumban részvevőknek , és mindenkinek aki olvassa az írásomat . Azokat várom ide akik olyan végfokot építettek amiben valamilyen IC hídkapcsolásban,vagy tranzisztor párral ,illetve a kettő együtt megtalálható. Természetesen aki erősítőt épít igazából a tiszta hangzásra , és minél nagyobb teljesítményre törekszik, például 100-200w teljesítmény már elég jól hangzik . Én magam nem vagyok profi de egy jól meg épített , szépen ki vitelezett készüléket meg nézve , mint mindenki másnak aki szereti az elektronikát egy igazi élményt jelent a meg ismerése .
Tennék fel ide egy képet kezdés képen, való színű ettől profibb munkákat tudtok majd fel tenni ide .
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 17, 2011 /

El nézést . Az itt meg építtet dolgokat mindig szívesen nézem és ezután is szeretni fogom olvasni itt az írásokat . Sajnos szabad idő hiányában nem tudok mostanában építgetni pedig nagyon szeretnék.
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Üdv! Én is ezt a kapcsolást szeretném kivitelezni, amint elkészül a nyákom hozzá. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen tápról üzemelteted, és hogy mekkora az áramfelvétele. Hangszóróvédőt építettél hozzá?

Azt elfelejtettem mondani, hogy én TIP35c és TIP36c-ből építem. Az én kapcsolásomat mellékelem.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Szia! Én ezt kettős tápról működtetem 2szer 13volt amiből egyen irányítás után kétszer 15-16volt közötti feszültség lesz, tehát +és- között 30-32 volt a TDA2030ra jutó tápfeszültség . Jelenleg a trafóm kicsi hozzá csak 120v/a teljesítményű de a 8óhmos hangszórókhoz így jó most. Azt hiszem ehhez a kapcsoláshoz ,főleg akkor ha 2óhmos hangszórókat ,hangfalakat hajtasz vele kell azért egy 250v/a es trafó. Nekem Videoton hangfalakat hajt meg ebben benne van a gyári hangváltó is, ezt ajánlom hogy ilyen hangfalakat hajts meg vele amiben hangváltó is van . A tranzisztorokat ehhez már bétára kel válogatnod , más különben a hangzásnak nem tesz jót . Gerjedésre elégé hajlamos tud lenni ez a kapcsolás , úgy hogy ha be üzemeléskor hallasz zúgást, vagy nagyobb a nyugalmi áramot mérsz, ne ad fel a dolgot. A nyugalmi árama 0.05-0.08közöt van , 0.05 felé a legjobb. Akkor tökéletes a tápod ,és minden rendben van. Megfelelő hűtő bordán a tranzisztor nem melegszik túl, de azért a nagyobb hűtő borda is kel már ide , vagy ventilátor és hűtő borda,mert ugye csont hang erőn el kezd melegedni a tranzisztor A kimenetre használj gyári hangfal vezetéket. Most megint építek egyet a nyákja már meg van ki is van furkálva már csak hűtő borda kell. Meg valami jó dobozolás neki .
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Hangszóró védőt azt nem építettem hozzá , a TIP tranzisztorok szerintem jók hozzá , de ezt szerintem kérdezzük itt meg másoktól is .

Üdv! A TIP-eseket tudom, hogy jó hozzá az eladó ajánlotta aki ezekkel építette meg. Az én tápom +-17V-ot ad le, de nem tudom, hogy az a 2A körüli áramerősség elég lesz e neki.

A mellékelt rajzodon is látható a táp egység 10Ampert ad le. Szerintem ki próbálni jó lesz a táp de nagyobb hang erőn a feszültség esése miatt torzítani fog majd vele. És azt is figyelembe kell venned ha túl terheled a diódákat , esetleg el szállhat a tápodban amivel sem a 2030 ic nek, sem a trafódnak nem teszel jót ha esetlegesen zárlatos lesz a gratz hídban egy dióda. Minimum 120V/A es trafó kell 10Amperes diódák bele és 10000 mikrós puffer kondik .
Én így gondolom , de mások is olvassák majd írnak a tapasztalataikról még.

Lehet, hogy igazad van. Az az igazság, hogy én sztereót szeretnék, vagyis építek még egyet, pluszba jön még hozzá a hangszóróvédő és a subwoffer. Egyenirányításra én egy tápegységből kiszedett egyenirányítót használok, amelynek bírnia kell a nagyobb zárlati áramot is kb. 300W-os wolt a táp, + még 2db 4700µF-os kondit használok pufferként. De van itthon nekem egy brutál trafóm az szimmetrikus és 20V lead váltóáramba. Ampert nem tudom mennyit ad le, de van benne egy 5A-es bizti.

Bocs, hogy beleszólok, de arra figyelj hogy a V/A az ellenállást jelent. A VA az az V*A a teljesítmény. Ja és köszi a válaszokért!!!
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Szép estét!
Kicsit bajban vagyok. Megépítettem a kapcsolást (amire válaszolok). Az a gond, hogy ha a C4-R7 és a R9-C3-C5 tagokat bent hagyom, több mint 1A-t vesz fel a táp már kis feszültségen is.
Ha ezeket kiszedem akkor szól hídban rendesen, mondjuk zajos is, bár ez ha beépítem, gondolom megszűnik.
Annyi, hogy próbaként a tranzisztorokat még nem tettem bele és a TDA-ba nem a 2ohm-os ellenálláson keresztül megy, hanem közvetlen a táp.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Jó döntés, hogy lépésről lépésre haladsz! Hát ez bizony gerjed. Csak remélni tudom, hogy az ellenállások beiktatásával a C5,C7 kellő szűrést ad az IC-knek.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Bocsánat! C2,C7.

Ezeket néha keverni szoktam de értem mire gondolsz igazad van persze . A transzformátor volt amper teljesítményére gondoltam . Ami ugye nem watt . Az iskolában még úgy tanultuk ez a vas keresztmetszetére utal, és ebből a teljesítményből még a veszteségek le számolandók . Akkor lesz watt .
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Szia. Ezzel a kapcsolással mennyi lenne a teljesítmény amit kivehetek belőle ?
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

A kivehető teljesítmény mint írtam, a terhelő impedancia függvénye, például 40W/2ohm +/- 18V tápról.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Van olyan megkötés a kapcsolásban, hogy kifejezetten kerámia vagy fóliakondenzátor kell bizonyos helyekre?
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

El nézéseteket hogy bele szólok de ha jól értelmezem a c4es kondit ha bele teszed akkor gerjed ? Ez a kondi okozott nekem is, nem kis zavarokat . Az tuti ha valami baja van illetve nem 220nf értékű ilyen problémákat okoz amit le írtál. 100nf el növelheted az értékét ha le halkításkor zajok jönnének ki a hangszóródból, el képzelhető el nyomja de lehet növeli. És a c2 c7 az kell bele . Ezek értékével is érdemes kísérletezni , elő fordul ha emeled 100nf el sok mindent meg old .
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Ebben a kapcsolásban nem látok döntő különbséget a két típus között egyik pozícióban sem.
(#) David 3g hozzászólása Dec 20, 2011 /

Sziasztok. Na elmondhatom magamról hogy van már nekem is egy TDa2030 -as végfokom igaz légszerelt ,de szerintem nem nagy baj egy ilyen kis konstrukcionál. vagy igen ?
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szia! Először is gratula! Másodszor: jó lenne látni
Következő: »»   173 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem