Fórum témák
» Több friss téma |
Kb fele, ha max feszültségről hajtod. A csatolt ábrán meg tudod nézni.
Amire te emlékszel az nagy torzítás mellett leadott teljesítmény.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást csináltam meg! Ez ad szúnyoghangot! Monót csináltam próba képen!De a nyákot elrontottam így a TDA-t csak vezetékelve tudtam bekötni! A vezeték mozgatásánál viszont észrevettem hogy ez a hang csillapodik de nem szűnik meg! Ezt a kapcsolást csináltam meg! Egyébként nagyon szépen szól és meg is lehet hajtani! De amikor nincs szám akkor ez a hang megmarad!Zavaró tényező!(pl:bekapcsolásnál!) Segítségeteket előre is köszönöm!
Próbáld meg, hogy teszel egy 100nF-os kondit a tápágba szűrésnek (C6 mellé). Az eredeti kapcsolásban ott van.
Szia . szinte mindegy csak egy müködő kapcsolás legyen tranzisztorokkal és az elméletét is tudjam
Köszönöm a válaszod!
Tehát ha maximális táp feszültséggel hajtok meg egy 4 Ohm-os hangfalat kb 18 watt-ot tudok kicsikarni. Thx még1x
hali,csiálltam énis egy tda2030-as stereo erősítőt 2*15W-os és rászeretném kötni PC-re és ehez szeretnék segítséget kérni.hallottam adapterről meg egyéb dolgokról de nem jutottam semmire.előre is köszönöm
Igen. Ha akkora teljesítményt akarsz, akkor hidalnod kell.
Üdv! Ezen a kapcsoláson szemléltetném. A TDA2030 a hangszóró vezérléséhez szükséges áramot a tápból ellenállásokon keresztül nyeri . Az áram feszültségesést hoz létre a - jelen esetben 2,2 ohm - ellenállásokon. Amint ez eléri a tranzisztor nyitásához szükséges bázis-emitter feszültséget a tranzisztor kollektora és emitter között is megindul az áramfolyás. Az IC kimenő árama mindössze a tranzisztor bázisáramának és a 2,2 ohm -on folyó áramnak az összege lesz, ha elhanyagoljuk a nyugalmi áramot. Ebből belátható, hogy a terhelő impedanciát rendkívüli mértékben csökkenteni lehet. Így nem az IC hanem a tranzisztorok biztonságos üzemeltetési tartománya határozza meg a maximálisan kivehető teljesítményt. Az IC tápfeszültsége továbbra sem lépheti túl a 36V-os határt, viszont 4 helyett például 1 ohm -mal négyszeres teljesítmény érhetünk el. Ezért népszerű a kapcsolás hídba kötése.
Miért nem rakunk minden kapcsolásba tranzisztorokat - kérdezhetnéd. Egyik oka, hogy az IC tápfeszültsége minden félperiódusban az adott tápoldalon "behorpad", a másik: a tranzisztorok ebben a kapcsolási módban igen rossz linearitással rendelkeznek. Ezek óhatatlanul rontják a hangzás minőségét.
szia. Köszönöm szépen a leírást, sokat segített
Üdvözletem a fórumban részvevőknek , és mindenkinek aki olvassa az írásomat . Azokat várom ide akik olyan végfokot építettek amiben valamilyen IC hídkapcsolásban,vagy tranzisztor párral ,illetve a kettő együtt megtalálható. Természetesen aki erősítőt épít igazából a tiszta hangzásra , és minél nagyobb teljesítményre törekszik, például 100-200w teljesítmény már elég jól hangzik . Én magam nem vagyok profi de egy jól meg épített , szépen ki vitelezett készüléket meg nézve , mint mindenki másnak aki szereti az elektronikát egy igazi élményt jelent a meg ismerése .
Tennék fel ide egy képet kezdés képen, való színű ettől profibb munkákat tudtok majd fel tenni ide .
El nézést . Az itt meg építtet dolgokat mindig szívesen nézem és ezután is szeretni fogom olvasni itt az írásokat . Sajnos szabad idő hiányában nem tudok mostanában építgetni pedig nagyon szeretnék.
Üdv! Én is ezt a kapcsolást szeretném kivitelezni, amint elkészül a nyákom hozzá. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen tápról üzemelteted, és hogy mekkora az áramfelvétele. Hangszóróvédőt építettél hozzá?
Szia! Én ezt kettős tápról működtetem 2szer 13volt amiből egyen irányítás után kétszer 15-16volt közötti feszültség lesz, tehát +és- között 30-32 volt a TDA2030ra jutó tápfeszültség . Jelenleg a trafóm kicsi hozzá csak 120v/a teljesítményű de a 8óhmos hangszórókhoz így jó most. Azt hiszem ehhez a kapcsoláshoz ,főleg akkor ha 2óhmos hangszórókat ,hangfalakat hajtasz vele kell azért egy 250v/a es trafó. Nekem Videoton hangfalakat hajt meg ebben benne van a gyári hangváltó is, ezt ajánlom hogy ilyen hangfalakat hajts meg vele amiben hangváltó is van . A tranzisztorokat ehhez már bétára kel válogatnod , más különben a hangzásnak nem tesz jót . Gerjedésre elégé hajlamos tud lenni ez a kapcsolás , úgy hogy ha be üzemeléskor hallasz zúgást, vagy nagyobb a nyugalmi áramot mérsz, ne ad fel a dolgot. A nyugalmi árama 0.05-0.08közöt van , 0.05 felé a legjobb. Akkor tökéletes a tápod ,és minden rendben van. Megfelelő hűtő bordán a tranzisztor nem melegszik túl, de azért a nagyobb hűtő borda is kel már ide , vagy ventilátor és hűtő borda,mert ugye csont hang erőn el kezd melegedni a tranzisztor A kimenetre használj gyári hangfal vezetéket. Most megint építek egyet a nyákja már meg van ki is van furkálva már csak hűtő borda kell. Meg valami jó dobozolás neki .
Hangszóró védőt azt nem építettem hozzá , a TIP tranzisztorok szerintem jók hozzá , de ezt szerintem kérdezzük itt meg másoktól is .
Üdv! A TIP-eseket tudom, hogy jó hozzá az eladó ajánlotta aki ezekkel építette meg. Az én tápom +-17V-ot ad le, de nem tudom, hogy az a 2A körüli áramerősség elég lesz e neki.
A mellékelt rajzodon is látható a táp egység 10Ampert ad le. Szerintem ki próbálni jó lesz a táp de nagyobb hang erőn a feszültség esése miatt torzítani fog majd vele. És azt is figyelembe kell venned ha túl terheled a diódákat , esetleg el szállhat a tápodban amivel sem a 2030 ic nek, sem a trafódnak nem teszel jót ha esetlegesen zárlatos lesz a gratz hídban egy dióda. Minimum 120V/A es trafó kell 10Amperes diódák bele és 10000 mikrós puffer kondik .
Én így gondolom , de mások is olvassák majd írnak a tapasztalataikról még.
Lehet, hogy igazad van. Az az igazság, hogy én sztereót szeretnék, vagyis építek még egyet, pluszba jön még hozzá a hangszóróvédő és a subwoffer. Egyenirányításra én egy tápegységből kiszedett egyenirányítót használok, amelynek bírnia kell a nagyobb zárlati áramot is kb. 300W-os wolt a táp, + még 2db 4700µF-os kondit használok pufferként. De van itthon nekem egy brutál trafóm az szimmetrikus és 20V lead váltóáramba. Ampert nem tudom mennyit ad le, de van benne egy 5A-es bizti.
Bocs, hogy beleszólok, de arra figyelj hogy a V/A az ellenállást jelent. A VA az az V*A a teljesítmény. Ja és köszi a válaszokért!!!
Szép estét!
Kicsit bajban vagyok. Megépítettem a kapcsolást (amire válaszolok). Az a gond, hogy ha a C4-R7 és a R9-C3-C5 tagokat bent hagyom, több mint 1A-t vesz fel a táp már kis feszültségen is. Ha ezeket kiszedem akkor szól hídban rendesen, mondjuk zajos is, bár ez ha beépítem, gondolom megszűnik. Annyi, hogy próbaként a tranzisztorokat még nem tettem bele és a TDA-ba nem a 2ohm-os ellenálláson keresztül megy, hanem közvetlen a táp.
Jó döntés, hogy lépésről lépésre haladsz! Hát ez bizony gerjed. Csak remélni tudom, hogy az ellenállások beiktatásával a C5,C7 kellő szűrést ad az IC-knek.
Ezeket néha keverni szoktam de értem mire gondolsz igazad van persze . A transzformátor volt amper teljesítményére gondoltam . Ami ugye nem watt . Az iskolában még úgy tanultuk ez a vas keresztmetszetére utal, és ebből a teljesítményből még a veszteségek le számolandók . Akkor lesz watt .
Szia. Ezzel a kapcsolással mennyi lenne a teljesítmény amit kivehetek belőle ?
A kivehető teljesítmény mint írtam, a terhelő impedancia függvénye, például 40W/2ohm +/- 18V tápról.
Van olyan megkötés a kapcsolásban, hogy kifejezetten kerámia vagy fóliakondenzátor kell bizonyos helyekre?
El nézéseteket hogy bele szólok de ha jól értelmezem a c4es kondit ha bele teszed akkor gerjed ? Ez a kondi okozott nekem is, nem kis zavarokat . Az tuti ha valami baja van illetve nem 220nf értékű ilyen problémákat okoz amit le írtál. 100nf el növelheted az értékét ha le halkításkor zajok jönnének ki a hangszóródból, el képzelhető el nyomja de lehet növeli. És a c2 c7 az kell bele . Ezek értékével is érdemes kísérletezni , elő fordul ha emeled 100nf el sok mindent meg old .
Ebben a kapcsolásban nem látok döntő különbséget a két típus között egyik pozícióban sem.
Sziasztok. Na elmondhatom magamról hogy van már nekem is egy TDa2030 -as végfokom igaz légszerelt ,de szerintem nem nagy baj egy ilyen kis konstrukcionál. vagy igen ?
Szia! Először is gratula! Másodszor: jó lenne látni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |