Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A dimmer "szivárog",helyére tégy egy szimpla kapcsolót!
Sziasztok.
Meg tudná nekem mondani valaki, mit jelent az hogy a coax kábel 50ohm-os?
Az azt jelenti, hogy a hullámimpedanciája 50 ohm, azaz 50 ohmos lezárások között ohmos elemként viselkedik.
A koax hullámimpedanciája Zo=négyzetgyök L/C, ahol az L vezeték induktivitása, és C a kapacitása. Ezek az értékek a kábel mechanikai méreteiból adódnak, illetve a kapacitást befolyásolja a dielektrikum, ami az árnyékolás, és a középső ér között van
Sziasztok!
Hangnyomás szinttel kapcsolatban kérdeznék: Adott két gép. Azonos feltételek között mérve a hangnyomás szinteket: A gép: 30 dB(A) B gép: 36 dB(A) Azt sddig felfogtam, hogy a dB(A) logaritmikus. De akkor mekkora különbséget jelent a 6 dB(A) különbség? Hányszoros? Emberi fül számára mekkor a változás?
Üdv. A kérdésem az, hogy ha hálózati feszültségre kötött (230V, 50hz) kismegszakító (B, 6A) után a fázis valamilyen módon földelésre kerül, akkor a kismegszakító lekapcsol?
Ha a hálózati földhöz vagy nullához ér akkor igen. Külön potenciálon agyonvág.
Szerintem te ÉV relét szertnél.
Nem hálózati nullához vagy földhöz, hanem pl. radiátorhoz vagy egy földbe leszúrt vashoz érne hozzá. Tehát nem történne semmi ha a fázis mondjuk le lenne földelve?
Hivatalosan földelni kell a fűtési rendszert, vízhálózatot.
Ha ez nincs földelve akkor véged. Ha leszúrsz a földbe egy vasrudat majd bal kéz fázis jobb kéz rúd véged.
Emberi tényező nem játszik szerencsére. Tehát pl. hálózatról lekötve a fázist és a nullát, majd a fázist egy kismegszakítón keresztül egy földbe szúrt vasrúdhoz hozzákötve mi történne? Ember nincs az áramkörben.
Tudomásom szerint addig nem történik semmi amíg csak pusztán a földbe viszed a fázist.
Persze, ha nedves a talaj akkor már lehet gond. De ez most mire kell?
Csupán teljesen kíváncsiságból kérdeztem. Tehát ha a hálózati nullához ér a fázis, akkor old le ugye?
Tudom, hogy ti ennél komolyabb kérdésekhez vagytok szokva
Azonos potenciálon mindenképpen old egy mezei biztosíték.
Olvass utána, hogy a hálózati nulla és föld hol végződik
Annyit tudok, hogy a nulla és a föld a biztosítéknál van közösítve. Tehát ha a kismegszakító után zárlat van (nulla plusz föld), akkor az leold. Így tudom lefordítani
nulla+fázis vagy föld+fázis.
A többihez ÉV relé kell.
Sziasztok!
Van egy javításra váró grundig V4200-as erősítő. Az utolsó probléma az R62-es ellenállás kicserélése. Mivel az ellenállás leégett ezért nem tudom megállapítani a színkódot, ebből adódóan az ellenállását sem. Örülnék ha segítenétek megállapítani az ellenállását a mellékelt kapcsolási rajzról, mert én ezt nem értem . kapcsrajz Előre is köszönöm! Galzotya
Heló!100 ohm az értéke de ezen mit nem értessz, elég egyértelműen fel van tüntetve a rajzon.
Köszönöm!
Azért nem értettem mert nem volt feltűntetve hogy ohm esetleg k ohm.
Azok az ellenálások amelyeknél nincs feltüntetve betű azok ohmban értendőek, kivétel a kiló(k) és a mega (M).
T14,11,12, 15 tranyókat nem árt ha kiméred. Valamelyiknek köze lehet R62 elfüstöléséhez.
A fázist földre kötni életveszélyes, ne tedd!!
Szerencsés esetben (ha elég jól földeled) a kismegszakító lekapcsol. Ha nem elég jól földeled le, életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Hasonló lenne a helyzet, mint amikor a nagyfeszültségű távvezeték vezetéke leszakad, "feszültség lenne a földben". A nagyfeszülségű távvezeték leszakadt vezetéke olyan veszélyes, hogy már attól halálos áramütést lehet kapni, ha az ember jár a földön a leszakadt vezeték közelében (lásd: lépésfeszültség). Nyilván 230V esetén nem alakulna ki ilyen nagy feszültség, de szerencsétlen dolgok összejátszása esetén az is életveszélyes lehet. Az óránál (vagy az után) hiába kötöd le a nullát a hálózatról, attól még az a földhöz van kötve, csak legfeljebb kicsit távolabb, valamelyik villanyoszlopnál, vagy a transzformátornál. Magyarul, hiába kötöd le a nullát, zárt marad az áramkör, csak az ellenállás lesz nagyobb. Pont ezért veszélyesebb ez, mintha jó lenne a földelés, vagy az áramkör a nullán keresztül menne rövidzárba. Akkor ugyanis a kismegszakító azonnal leold, és leválaszja a veszélyes fázist. Egy rossz földeléssel viszont esetleg nem alakul ki akkora áram, hogy leoldjon a kismegszakító, de elég nagy feszültség tud kialakulni a "rossz föld" és egy "jó föld" között, ami már életveszélyes lehet.
Sziasztok. Építenék egy kb 10 ledből álló villogót amit úgy szeretném hogy körbemenjen és ha a végére ért akkor az összes villogjon egyszerre kb 3 szór és utána kezdhetné elölről. Találok ilyet valahol? Köszöntem az infókat. Üdv.
Kirakhatod kapukból de egyszerűbb valami mikrokontrolleres megoldás.
Sziasztok. Egy olyan nyomógombos kapcsolást keresek amiben 5-6 nyomógomb van és mindig csak az az aktív ameilyket utóljára megnyomtam. Tud valaki ilyet? Köszönöm.
Ezt egy kicsit jobban fejtsd ki, mert legalábbis számomra nem érthető. Például a párhuzamosan kötött 5-6 nyomógombból mindig az az aktív amelyiket nyomod.
6 külömböző készülék egy darab 5v-os táprol üzemelne,de egy időben mindig csak 1.Ha az egyiket gombot lenyomom bekapcsol az adott áramkör, ha egy másikat akkor az előző kikapcsol és bekapcsol az újabb.
Mint írtam CD4013 flip-flop lehet a te barátod.
A nyomógombbal az IC órajelét kezeled. És minden gomhoz két kimeneted lesz így. Q és Qnegál. 4013 2db tárolót tartalmaz ezér kell a 6 gombhoz 3 IC. |
Bejelentkezés
Hirdetés |