Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 185
(#) szabjan válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Igen, hát az oszcillátor vizsgálatát javasoltuk már, de ahhoz nem ártana egy szkóp legalább. Viszont ha van rajz, lehetne mérni egy zárlatot, hogy van -e a az oszcillátor primere és szekundere között. Azt lehetne műszerrel is. Törlőfej csatlakozóját célszerű ilyenkor lehúzni a panelról.
(#) velegiistvan hozzászólása Nov 14, 2011 /

Sziasztok!

Végre rászántam magam a háromfejes technics deckem fejének beállítására. Sikerült is, mostmár viszonylag jól szólnak rajta a magasak, de azért a Pioneer Ctw208R még mindig veri. Azt figyeltem meg, hogy a törlőfej és a lejátszófej nagyon eltérő szögben áll egymáshoz képest, Ez ronthatja a felvétel minőségét?

Továbbá azt is megállapítottam, hogy a leeresztőorsónak nagyobb féke van kikapcsolt állapotban, mint a felcsévélőnek. A szíj csúszását úgy próbáltam leellenőrizni, hogy mindkét orsóval tekertem, és próbáltam lefogni közben az orsót, de nem nagyon sikerült. Miért gyűri egy kicsit mégis a szalagot a készülék?

Üdv!
(#) pucuka válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

A magnófejek résének nagyon pontosan a szabványnak megfelelő pozícióban, a szalag haladási irányára merőlegesnek kell lennie. A lejátszó fej magassági hibája áthallást, vagy jelgyengülést okoz, a ferdesége magashang vesztést. Először ennek a pozícióját állítsd be, ha lehet mérőkazettával, vagy egy Biztosan jól beállított magnón készült, sok magashangot tartalmazó kazettával.
A felvevőfejet már a jól beállított lejátszófejhez lehet passzítani, jel maximumra, alacsony, és magasfrekvencián is, legkisebb torzításra. Ezután lehet beállítani a törlőfej pozícióját a legkisebb zajra. Persze, az elektronikus beállítások előtt a durva beállításokat mechanikusan, mérve el kell végezni.
A szalaggyűrés a hangtengely, nyomógörgő problémájára utal. Először ezt kell rendbe tenni utánna lehet foglalkozni a kuplungokkal. A felcsévélő kuplungjának csak annyira kell erősnek lennie, hogy a hangtengelyről lejövő szalagot üzembiztosan csévélje, a leeresztő orsó kuplungjának a szalagfeszítésben is szerepe van, tehát ennek erősebbnek is kell lennie.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 19, 2011 /

Üdv mindenkinek!
A Marantz decket egyelőre félretettem, most a nálam tapasztalabbakhoz lenne egy kérdésem. Akai HX-A301W típusú magnó mechanikájában lehet valahogyan állítani a fejpozíción? Nem a fejrés-szalag merőlegességre gondolok, azt természetesen tudom állítani, hanem a szalag és a fej felülete nem párhuzamos. Legalábbis ha előrefelé megdöntöm kissé a kazettát, akkor jobban megjön a magas mindkét oldalon, még akkor is, ha előtte a fejrésnél már maximumra állítottam. A felvételnél sem szimmetrikusan szól.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Elfelejtettem hozzátenni, hogy vadi új fej van a gépben, és a tengely csapágya is jó, tehát ezeket ki merem zárni.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Na, ezt - szerencsére - elég rosszul gondoltam... Áttettem a fejet más mechanikába, ott is ugyanúgy szólt. Előszedtem a bontott dolgaimból egy kb. 20 éves, alig használt, megfelelő fejet, betettem és felvétel-lejátszás is tökéletes! Nem tudom, mi volt azzal a másik fejjel, mert tényleg új, de ezzel a másikkal nincs semmi gond.
(#) Pityu9 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Üdv!
Ezek szerint az új fejnek a felfogatása volt eldeformálódva, sajnos a kazettás magnókban (szemben az orsós magnókkal) nincs ott az a harmadik csavar, amivel a fej dőlésszögét lehetne állítani, hogy a szalag ne sodródjon a fejen se fölfele, se lefele és ne egyenetlenül koptassa a szalag a fejet. A fej ilyen irányu dőlésszögének változtatását csak a fejen található felfogató lemez mechanikus deformációval lehet végrehajtani (sajnos).
Üdv!
(#) Hagens hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy a fej beállító, szalagpálya beállító szerkezetnek nincs meg valakinek a méretezése? Szeretnék egy ilyet csináltatni, csak kellenének hozzá a méretek, vagy valaki nem tudna nekem csináltatni egyet?
Csaba
(#) Rober_4 válasza Pityu9 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Magyarul, hajlítsd el, hogy jó legyen!
(#) pelirobi hozzászólása Dec 6, 2011 /

Sziasztok!
Van egy Pioneer SA508-as erősítőm, amire rá lehet kötni 4 és 8 ohmos hangfalat. Közbe szereztem egy 6 ohmos hangfalat. Kérdésem, hogy ezt rá lehet kötni az erősítőre, nem lesz egyiknek se baja, egyáltalán megszólal? Bocsi a bugyuta kérdésért, de ehhez egyáltalán nem értek és inkább kérdezek, mint hogy tönkretegyek valamit! A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Robi
(#) ujfalusi válasza pelirobi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Nyugodtan rákötheted.
(#) satukam hozzászólása Dec 20, 2011 /

Hello! Az lenne ke kérdésem hogy hofgyan tudnám kiszedni a decket az AIWA NSX-SZ200 hifiből?
mert megnyúlt az ékszíja!
(#) CHZ válasza satukam hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szétszeded.., CD tálca elejét (kinyitva) leveszed, majd az egész előlapot, alsó és oldalsó csavarok megbontásával leszereled. Csatikat széthúzod és máris szerelhető a mechanika.
(#) satukam hozzászólása Dec 20, 2011 /

Kérdés! A hifit szétkaptam és kicseréltem a szíjat rajta, utánna visszakapcs majd azt veszem észre hogy kattog és meg se akar moccanni egyikse!

valmi ötlet?
(#) zolika60 válasza satukam hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Valamit rosszul raktál össze. Sajnos innen nem látom, hogy mit. :yes:
(#) satukam válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

jobb oldali szij ment alulra, a bal pedig felülre ami hajtja ,
igy jo vagy forditva kell. és ami van két fekete pöcök az mind jobb oldalinál belülre esik a baloldalinál kivülre?

Nem ismerem az adott készüléket, ezeket neked kellett volna megnézned szétszedés közben. Ha valamit legközelebb szétszedsz, igen alaposan nézd meg előtte. Tudom ez így utólag csak okoskodásnak tűnik, de mindig neked kell látni mi az amit szétszedés után össze is tudsz rakni. Bonyolultabb dolgokat, főleg ha nem mindjárt rakod össze érdemes fázisonként lefotózni. Egyébként ez most sem késő. Fotózd le, hátha valaki meglátja mi a baj.

mellékeltem fel képeket! remélem valaki tud segíteni! mert se kép se hang mostmár a decknek! Kattog az 100 % + ha elinditom a hifit ugy csinál mint aki elindul de a kerekek meg se mozdulnak!

Jól látom, hogy valami befőttes gumival pótoltad az eredeti szíjakat? Megfelelő méretű O gyűrűvel lehet, hogy működne. Ez túl sokat nyúlik. Lehet, hogy csak ez a hiba.

azt hol tudok kapni és vajon mennyiért?

amugy igen azzal potoltam igy elsőre

Csapágy boltokban többnyire árulják. Filléres dolog. Vidd el a kiszereltet az alapján vegyél újat. Kicsit rövidebbet, mint az eredeti kinyúlt.

az a baj hogy az elszakadt!

Nem baj. Az átmérője és a hossza akkor is látható. Ha bizonytalan vagy a hosszában, vegyél hosszabbat és rövidebbet is. nem drága és némi próbálkozással biztosan jó lesz. Egyébként hogyan tudott mindkettő elszakadni?

épp hogy hozzá nyúltam és elpttant annyira gyenge volt már
(#) Solt85 hozzászólása Dec 25, 2011 /

Hello mindenki!

A következő készülékek magnó részének javításában kérném a segítségeteket.: AIWA NSX-BL54 Hifi, és egy régi AKAI HX2-es magnó deck.

Mind kettőnek az a tünete, hogy amikor belerakok egy kazettát akkor miután felemelkedik a fej egység onnantól leáll, és nem indítja el a lejátszást. Mi több nem is engedi kivenni a kazettát tehát beragad a szerkezet, és csak manuális visszatekerés után tudom kivenni a kazettát a szerkezetből.

Kérdésem az lenne, hogy hol kezdjek a hiba keresésnek neki? Látszólag egyik eszközben sincs hiba, értem ez alatt hogy nincs elszakadva egy szíj sem, nincs égett alkatrész.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kornel válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /

Ugyan nem ismerem ezeket a típusokat, de mindenképpen a mechanika környékén keresném a hibakeresést. Az abban lévő micro kapcsolókat ellenőrizd, esetleg az ékszíjakat is hogy nem-e nyúlott, és megcsúszik. Lehet még sem tud fölmenni a fej teljesen a felső pozícióba.
(#) Rober_4 válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

A Hx2-ben két relé van. Az egyik az előre a másik a hátratekerés. Mind a kettő meghúzva a lejátszás. Mindennek a stopra ki kellene ejtenie, a reléket. Ezek ilyenkor pattannak egyet, de ha nem megy a motor, és az nem hajtja meg a lenkereket, akkor, a relék hiába húznak meg nem forgatja be őket az adott pozícióba a lendkerék által hajtott programtárcsa. Most én sem emlékszem pontosan, de ha jól tudom két ékszíj van a motoron, az egyik a nagyobb szélesebb lapszíj a lendkeréké, a másik kicsi valahova máshova megy. Ha a szíjjal van a gond, laza leakadt, akkor a lendkerék kézzel történő forgatásával kiejt a relé, és ki tudod venni a kazettát. Eredetileg a magnót úgy tervezték, hogy bekapcsolás után 3másodpercig nem is tudod indítani, hogy a lendkerék felvegye azt az energiát, amellyel már a fejmechanikát, a relék üzemmódja szerint mozgatni tudja. Ha nincs kellő energiája neki akkor jönnek létre ezek a beragadt állapotok. (pl nagyon laza már az ékszíj)
Tehát: ha a mechanika a beragadt állapotból kijön, a lendkerék mozgatásával, akkor szíjcsere!
(#) arus12 hozzászólása Jan 4, 2012 /

Sziasztok!
A segítségeteket kérem, hátha volt már valakinek hasonló problémája:
Van egy régi Sony deckem (TC-K815S), kb. 14 éves lehet, néha szoktam használni.

Pár éve elkezdte gyűrni a szalagokat, de csak a vékonyat (90 perces kazetták), a 60 percesekkel semmi baj nem volt. Eddig.
Viszont most már a 60 perceseket is gyűri. De ahogy gyűri az elég érdekes:
Ez 1 kazettás, 3 fejes deck. A fej mindkét oldalán van szalag szorító görgő. A fej előtti görgő gyűri a szalagot. Bemegy a görgőbe a szalag akkor jó, amikor pedig kijön már ráncos.
A szalag végig feszes a két szalag szorító görgő között.
Ahogy néztem, nem csúsznak a görgők, a rugók erősen nyomják a gumi görgőt a szalagnak és a tengelynek.
Szóval nem értem a dolgot, mi lehet a baj? A gumigörgőt finoman felérdesítettem, hátha kemény vagy fényes a felülete de nem történt semmi változás.
Okozhatja e ezt a szíjak elöregedése? Bár ahogy néztem a szíjak rendben vannak (nehéz kézzel lefogni ami forog).
(#) Tomi94 válasza arus12 hozzászólására (») Jan 4, 2012 / 1

Szia!
Ha például a bal oldali görgő valamiért kicsit lassabban forog, akkor túlfeszíti a szalagot a fejek előtt, és ez hajlamos rongálni a szalagot. A gumi keményedése legfeljebb a szalag szélét gyűrné meg, a nem megfelelő rugóerő pedig lelassulást, nyávogást okozhatna, gyűrődést nem, ha a kuplung rendben van. Van a neten szervizkönyv hozzá, a PDF 20..21 oldalán van a te géped mechanikájának a rajza. Ha jól értem, ebben a gépben a második tengely lendkerekét a főtengelyről, lapszíjjal hajtják, nem mindkettőt közvetlenül a motorról. Ha a két lendkerék közötti szíj csúszik, az szerintem lehet gyűrődés okozója. A tengelyt a lendkerék miatt mindig nehéz lefogni, mire azt is meg tudnád állítani kézzel, addigra már rég nem játszana le a mechanika a nyúlás miatt. Legfeljebb az egymotoros (mindent szíjjal hajtó) mechanikák felcsévélő orsójára igaz, hogy egyre könnyebb lefogni a szíj kopása miatt.
Következő: »»   41 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem