Fórum témák
» Több friss téma |
Még a föld mágneses tere is hatással van a képcsöves szkópokra ! Minden helyzetváltoztatás után újra kell állítani, ezért javasolt a fix elhelyezés.
A szkópcső érzékeny a mágneses térre is. Hogy ez minél kisebb mértékben érvényesüljön, a szkópcsövet egy lágyvas csőbe (ágyúcső) szokás dugni, a külső mágneses tér leárnyékolása céljából. Lehet, hogy a tiedben nincs? szinte kizárt dolog. Ez szokta mechanikailag is tartani. Ha pár cm -re zavar egy erős mágnes, az természetes, de 2 m -ről már nem szabadna, és a helyváltoztatásra sem szabadna érzékenynek lenni.
Sziasztok,
kaptam egy oszcilloszkópot, csak nem tudom hogyan kell használni ill., hogy működőképes -e?
Tegyél rá egy funkciógenerátort a bemenetére.
Vedd le a burkolatot és nézd meg, hogy a cső körüli tekercs nem szakadt e le. Lehet hogy csak vissza kell ragasztani egy kis szilikonnal. Találkoztam már ilyen hibával, ragasztás után minden OK lett.
Kapcsold be, nézd meg, látsz-e valami fényt?
Tekerd maximumra a fényerőt (napocska) és forgasd a fel-le nyil gombot (függőleges pozíció) és a jobbra-balra gombot (vízszintes pozíció). A trigger indítást ki kell kapcsolni (nem tudom leírni melyik az), a függőleges szekció mv/rasztert állítsd kis értékre és bökjél rá kézzel a bemenetre, igen rokkant, de színuszt lehet látni.. Ennyit indulásnak.. Üdv: StMiklos.. 5AVE)
Sziasztok,
köszönöm a segítségeteket. Ma egy ismerős megnézte, de sok mindent nem tudott róla mondani. A tekercset leellenőrzöm!
Szia,
köszi megyek és megpróbálom. Remélem nem ment tönkre a cső, vagy nem "képcsöves".
Köszi.
Alkalomadtán megnézem, most épp elpakoltam mert az asszony rendet kívánt, karácsonyi láz... Viszont rákötöttem a szkópot a basszus erősítőm hangszórójára, és adtam rá 50Hz szinust PC-ről, egy hanggenerátor progival. A szkópon nem egy sinus vonalat, hanem egy sinus sávot láttam. (egy jó vastag sinusvonal) Sajna nem fotóztam le, de remélem értitek mit akarok mondani. Ez azért lehet mert a hangszóró visszapofázik? (ne haragudjatok az értetlen kérdéseimért, még soha nem mértem ilyet)
Akkor a trigger rész nem volt beállítva, vagy rossz..
A trigger rész indítja az eltérítést, ha nem működik akkor összevissza futkos a jel.
A trigger AUTO módban volt. A STABILITY-vel ha állítom, akkor vagy eltünik, vagy egy folyamatos csík lesz a képernyőn.
Fotózni nem tudtam, de rajzoltam egy ábrát, mit is láttam. Még nem csináltam ilyen mérést, de gondolom ha hanggenerátorral sinust adok az erősítőre akkor annak egy tiszta sinusgörbének kellene lennie. Az is lehet hogy az erősítő ilyen. Mit jelent ha ilyet látok?
A felső ábrán egy kb. 80 % -ra amplitúdó modulált jelet látsz, az alsón pedig egy 50 Hz es keresztmodulált jelet. Növeld meg az eltérítés sebességét addíg, amíg a vastagításban levő színusz, vagy ahhoz hasonló jel meg nem jelenik. Ha hallgatnád a jelet, akkor egy brummos jelet hallanál.
Hello!
Elég nagy valószínűséggel gerjed az erősítőd.. üdv! proli007
Az sem kizárt hogy PCből jön a zaj.. és az erősítő csak átviszi...
Rá lehet mérni a hangkártyára is. ![]()
Az lehet, ez egy kreuzer féle + VF2 kombó. Nem kizárt hogy gerjed.
Csak próbából rámértem. A PC hangkarira is rámértem, de azt vettem észre programfüggő is. Sikerült szép szinuszt látnom a HangGenerator.exe progival, majd ezzel kipróbálom az erősítőt is. Egy kérdés.. méréskor a hangszórónak csatlakoztatva kell lennie a végfokhoz, vagy nem, esetleg műterhelés?
Tegyél műterhelést, mert ha valami nagyobb gond van akkor elfüstölhet a hangszóró.
Szevasztok. Egy ilyen oszcilloszkópra mit mondtok? Egy kezdő, alap mérésekre használnám. Jó kis gép ez?
Inkább egy használt, de sokkal jobb oszcilloszkópot vegyél ugyanennyiért. Vagy ilyen tudásút mint a linken szereplő 10...15eFt körül vehetsz használt, de újszerű kifogástalan állapotban.
Valahol láttam eladó orosz CI94 -et, 10eFt körül, szerintem speciel az is kb. ennyi tud, bár kicsit kisebb, és kicsit jobb mint ez. /volt ilyenem régen, kicsi, üzembiztos, jól használható cucc/ Ja, látom nálatok eruró van - de gondolom nem probléma átszámolni...
Üdv
Ha erősítőket akarsz méregetni jelgenerátorról akkor inkább 2 csatornásat kellene venni. Azon egyszerre látod mi megy be és mi jön ki.
Szép készülék, csak keveset tud, 20-25 ezer körül
tudsz venni valami hasonlót mint ahogy ekkold fórumtárs is javasolta. Kedvcsinálónak egy kis mérési bemutató. Mérési összeállítás az EMG-1556 250 MHz sávszélességű oszcilloszkóppal. 1. 130-165 MHz között hangolható 500 mV jelkimenetű rf. szinusz oszcillátor 2. 0-50 MHz sávszélességű digitális frekvenciamérő 3. 30 MHz-1,2 GHz sávszélességű 100-as osztású frevenciaosztó Az összeállítással mért 500mV-os szinuszjel frekvenvenciája 163 MHz.
Attol fugg mire hasznalna, eleg sokmindenre elegendo lenne egy 10-20 megas szkop.
Azt se felejtsd el, hogy nem csak a tudasuk, de a sulyuk se egy kategoria ![]() Amig Magyarorszagon laktunk, nekem is volt egy ilyen EMG szornyem (muborkotesu szervizkonyvevel egyutt), meg is szenvedtem vele mire hazavittem ![]()
Szerintem az egy csatorna elég hamar szűk keresztmetszetnek fog bizonyulni. Persze ez csak magánvélemény.
Ebben igazad van, attól függ mire használod. Ha nem foglalkozol rádiófrekvenciákkal nem szükséges ilyen "szörnyeteg" de ha igen a másikkal semmire sem mégy.
Van egy másik szkópom is EO-213 RFT gyártmány, szép is jó is csak egy 80 megás jelre azt mondja nem is létezik.
Nekem is volt régebben EO213-as szkópom. 19eFt-ért adtam el, de még az is sokkal jobb volt, mint a belinkelt új szkóp... Amit pedig vettem helyette még egy picivel kisebb/könnyebb is...
Rádiófrekvenciák vizsgálatához nem kell szkóp, nem is igen lehet használni.
Szélessávú szkóp gyors impulzusokkal működő berendezések vizsgálatához szükségesek elengedhetetlenül, ahol már pár tíz ns késleltetés gondot okozhat, (ilyenkor van szükség a két, vagy több csatornára is), és az impulzusok fel-, lefutási idejének vizsgálatához, és ritka de keskeny impulzusok, illetve impulzus kombinációk (PCM, TV) vizsgálatához a kettős időalapra.
Lenne pár kérdésem a szkóppal kapcsolatban:
Az oszcilloszkóppal történő mérés kezdetekor milyen indítási módot (TRIGG.MODE) célszerű választani? fázisszöget vagy frekvenciát mérünk oszcilloszkóppal akkor hogy állítsuk be a szkópot? Hogyan határozza meg tetszőleges hullámformájú periodikus jel középértékét oszcilloszkóppal? Mi a szerepe a (AC-DC-GND feliratú) kezelőszerveknek? A GOS-622 oszcilloszkóp előlapján hol valósítható meg az intenzitás és a fókusz állítása?
Bal alsó sarok, int, focus poti....
Auto
X-Y AC-->jelet beállít egy "csíkra"-->DC-->eltérést leolvas, örül a bementi jel csatolását változtatja,, vagy kikapcsolja bal alsó sarok (mint már írta itt meszi az előbb) Azé' elolvashatnád a jegyzetet, és megnézhetnéd a képet, amit feltöltöttél, mielőtt a labor belépőkérdéseit velünk oldatod meg... (Mert úgy sejtem, hogy valami ilyesmi kérdések ezek.)
AUTO trigger módot célszerű választani, ha ismeretlen formájú jelet kell vizsgálni. Ha már ismert a jel hullámformája, akkor a mérési feladatnak megfelelően át lehet térni NORM állásba, és beállítani a triggerjel forrását, csatolás módját, fel, vagy lefutó él vizsgálatához a megfelelő triggerelési szintet, módot.
Oszcilloszkóppal alapvetően egy vagy (jelen esetben) két jel időbeni lefolyását mérjük, így ezeket az időket át kell számítani, periódusidőt --> frekvenciává, 1 periódus=360 fok, --> fázisszög. Az értékek leolvasását a képernyő raszter segítségével olvashatjuk le, hiteles állásban. A szkópon látható jel középértékét számítással úgy határozzuk meg, hogy DC állásban kiszámítjuk a pozitív, és negatív félhullámok, és az alapvonal közti területet. és a különbségük a csúcstól csúcsig feszültséggel szorozva lesz az átlagfeszültség. Egyszerűbben, beállítjuk a jelet az alapvonalra szimmetrikusan AC állásban, majd DC állásba kapcsolva a pozitív, és negatív csúcsfeszültségek különbsége lesz a középérték. Az AC - GND - DC gombbal GND állásban lehet az alapvonalat a raszter alapvonalával fedésbe hozni, AC állásban az egyenszint le van választva, DC állásban egyenszint is rá van kapcsolva a függőleges erősító bemeneteire.
valóban laborhoz kell de sajnos még soha sem használtam oszcilloszkópot és a jegyzetben sem találatam meg a válaszokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |