Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   698 / 1385
(#) tikitiki válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Azt nem tudom én Epsonnal csináltam ,Durabrite eredeti tintával
(#) kaqkk válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
És már megtudhatjuk mi a "titkos összetevő" ? Epsonom is van
(#) tikitiki válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Az Sx 125 az jó , csak nem tudom milyen lehet benne a patron meg a fej . Hm az összetevő először is eredeti patron kell bele a másik meg az alkohol /gyógyszertári/.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Nincs titkos összetevő.
Durabrite tinta, és előtte melegített panel.
(#) kaqkk válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Értem , az alkohol az száradás gyorsító?
(#) tikitiki válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Hát valószínű , de ezt nem a tintába kevertem bele , mert féltem , hogy Gulasoft is írta sok ilyen nyomtató ment ezért tönkre.
Az első próbálkozásom az volt, amikor nem sikerült , hogy a nyákot nyomtatás előtt a legerősebb vízkőoldóval tisztítottam meg jól át dörzsölve . Ez jónak is tűnt , mert nem jött le semmivel örültem is , de nem sokáig. Ugyanis a rajzolat alatt keletkezett film réteg ami a vízkőoldó volt , olyan szépen reakcióba lépett a vas kloriddal , hogy úsztattam a nyákot , és az első megtekintés után le is jött minden róla. Ez után jött sok vegyszer hígítók stb , és az alkohol lett jó.
(#) kaqkk válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Akkor csak a "zsírtalanítás "a funkciója .....
(#) tikitiki válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Csiszolni egyáltalán nem szabad , mert szét megy a festék a kis hajszál vonalakba.
Amikor Vízkőoldóval + törlő papír le dörzsölgettem mondom ok be a nyomtatóba , szinte mihelyt kijött a nyomtatóból elszámoltam mondjuk 10 ig úgy megszáradt , hogy kö kemény lett a rajzolat , de örültem már , csak hát jött a vas klorid , és az a rajzolat alatt lévő vízkőoldót
szerette sajnos.Az alkoholnál az a helyzet , hogy összekeveredik a festékkel , és kvázi kapsz egy alkoholos valamit kb mint a filc tol ami alkoholos .
És ez már így bírta ja és ez Nátriumperszulfáttal lett maratva.
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Na látod megy ez hidd el az át nem adott tudás nem ér semmit. Ezért írtam le én is mindent, hogy mások is megtudják csinálni. Egyébként ilyen tintát csak EPSON nyomtatóhoz láttam. Szerintem akkor éri meg ez a technika igazán, amikor nagyon kevés festékkel lehet nyákot készíteni mivel a tinta ára igen csak sok. Én ezt a kész nyák feliratozására pozícióábra készítésére használnám. A nyomtató + laminátor + levonó hordozó papír (dekor hulladék) 10 mill-t tud és nem drága. Sőt a nyomtató az már adott mindenkinél a laminátor max. 15ezer a papír meg ingyen van. Ha ötvözöd a dolgokat, olcsón és hatékonyan tudsz profi nyákot készíteni. És ha ezt a tudást megosztod, még a kezdők is eltudják készíteni és lesz rögtön sikerélményük ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ne vesszen ki a barkácsolni szándékozók tábora.

Egy kép a én 10mill-es próbálkozásomról.

PC220735_.jpg
    
(#) nyarfa hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Íme megint egy érdekesség.

A képen látható, hogy a 10 mil az nem gond viszont egy 1206-os lábai közt át vinni két 10mil-es vonalat, na az kihívás. Kellett volna még maratni egy kicsit mert van benne zárlat, de ígéretes.

PC240796_.jpg
    
(#) tikitiki válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Igen hát nem olcsó tényleg a tinta , de én sem azért csináltam , hogy erre rá álljak .De már ez a fajta módszer is van nekem tehát van mihez nyúlni .Egyébként jól írtad "kész nyák feliratozására pozícióábra készítésére használnám" kicsit ha visszább mész a fórumba láthatsz képeket erre vonatkozóan tőlem , és színesben mármint a feliratok stb .
Ja tedd már fel légy szíves ennek a 10 mil is nyákodnak a rajzát PDF be van ?Ki szeretném próbálni , és megnézzük hol a határ.
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Íme a próba panel. Egyébként működik se zárlat se szakadás, és még a forrasztás is sikerült.
(#) netnet.hu hozzászólása Dec 24, 2011 / 1
 
Szeretném megosztani tapasztalataimat a nemrég vásárolt vegyszerekkel kapcsolatban:
Nátrium-hidroxid, sósav és hidrogén-peroxid.

Mindent itt vettem nagyon-nagyon olcsón és gyorsan kiszállították:
abeusz Laboratóriumi, Vegyipari és Kereskedelmi Kft.
http://www.szkarabeusz.hu/ebolt/
info@szkarabeusz.hu
(Ez nem reklám, csak meg vagyok velük elégedve és szeretném másokkal is megosztani)

Kb.: 5.000 Ft-ba került postával együtt az egy kiló és egy-egy liter. Számításaim szerint ez hobbi szinten évekig, ipari szinten is hetekig-hónapokig elég lesz a számomra.

Negatívum: A sósav kicsit eresztett az utazás során, de szerencsére le volt fóliázva. Elkövettem azt a hibát, hogy a fürdőszobában nyitottam ki (mondván: gyorsan lezuhanyozom a sósavas edényt) és kaptam is belőle gőzt rendesen! Erre majd visszatérek később.

Először a sósavat és hidrogént próbáltam ki, mivel nyák-ot lehet rajzolni is, nem kell levilágítani és előhívni.

Itt találtam a kezdő adatokat a keveréshez. Most leírok mindent a sósavról és a hidrogénről, hogy biztonságosan otthon bárki másolhasson (DE CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!)

Szerszámok:
2 db műanyag pohár
2 db 20 ml-es fecskendő
1 db műanyag edény, amiben majd marunk
egy vödör víz, amibe belerakjuk a savas cuccokat használat után.
Gumikesztyűt és maszkot kötelező használni és ajánlom is. A védőszemüveg szintén kötelező, ezt sem árt felvenni, mert egy csepp sósav is a látásodba kerülhet!

A 30% feletti sósav brutális! Zárt szobában nem ajánlom senkinek, mert amint kinyitod, gőzölög. Semmi köze a háztartási boltban kapható híg sósavhoz! Ezért nyitott terepen, vagy jól szellőztethető szobában, nyitott ablakok mellett, állatoktól nagyon távol kinyitni és használat után azonnal bezárni.

A hidrogén szintén veszélyes. Sajnos a flakon csőre túl pici, ezért az egyik pohár majd arra fog kelleni, hogy abba öntsünk belőle. A sósavat közvetlen a tárolóból szívtam ki fecskendővel.

Lépések:
Tiszta munkaterület, egy pohár víz, tál amiben marni fogunk, egy üres pohár, fecskendők, vegyszerek legyenek kéznél. Nyák távol, nehogy rácseppenjen.

Először a hidrogén, mert az nem párolog annyira. Tölts a flakonból egy picit a pohárba és 10ml-t szívj fel a fecskendővel. Most öntsd bele a tálba. Zárd el a hidrogént és a vödör vízbe rakd bele a használt fecskendőt.

Most a sósav. Óvatosan nyisd ki és szívj fel 20ml-t a fecskendővel. Igyekezz bezárni a sósavat. Öntsd a tálba a savat. A sósav kerüljön biztonságba!

A pohár vízből meríts 20ml-t a fecskendővel. Ezt is adagold a savazótálba. A fecskendő mehet a vizesvödörbe.

FIGYELEM: Ha túl kevés a hidrogén, vagy túl sok a víz, nagyon-nagyon lassan, vagy sehogy nem fog marni. Ha túl sok a hidrogén, két-három másodperc és nem marad réz a nyák-on.

Most rakd bele a próbanyákodat és kb 2 perc enyhe mozgatás után kész is. Nem kell fűteni a tálat, hogy gyors legyen.

A vödörben lévő használt fecskendőket és a két poharat alaposan mosd el ha még használni akarod őket. A savakat úgy rakd el, hogy állat, gyerek, anyós véletlen se érhessen még a külsejéhez sem! Nagyon alaposan moss kezet!


Most az előhívó: 1 kg granulátum. Nagyon hamar magába szívja a nedvességet a levegőből és tönkremegy, ezért mindig zártan tárold. Én egy kis edénybe külön raktam egy picikét. Használata egyszerű: kb 1 lapos kiskanálnyi, vagy púpos késhegynyi granulátumot keverj fel 1-2 deci langyos vízben. Mivel spéci mérőcsészét csináltam hozzá, ezért nem tudok pontos mennyiséget mondani. 1 deciben az előhívás kb 10 másodperc, két deciben kb 1 perc. Két deci esetén kisebb az esély, hogy teljesen feloldja a fényérzékeny felületet, ellenben fennáll a veszélye annak, hogy nem mossa le teljesen onnan, ahonnan kéne. Én P20-al kísérleteztem, más fényérzékeny felületnél az adagolás eltérhet.
Ha nem rakod el légmentesen az előhívót, akkor nyugodtan ki is dobhatod, mert megszívja magát levegővel és tönkremegy.

És még egy kitérés a fotolakk felkenésére:
Mint mondtam, P20-at használok. Drótkefével leszedem a trutymót a nyákról, ha van. Utána egyszerű CIF-el megsikálom egy mosogatószivaccsal. Ezután tiszta vizes bő öblítés, majd szárítás.

A fotolakk legyen langyos, 40 fok körüli, amikor fújod. Kb 15 cm távolságból, folyamatos jobbra-balra mozgatással kell szórni, míg enyhén ráncos nem lesz. Akkor azonnal abbahagyni.
mivel van hőmérős multiméterem, ezért beraktam egy grillsütőbe a nyákokat száradni. A lényeg az, hogy elég távol legyen a hőforrástól, nehogy 80 foknál több érje!! Én 75-80 fokon 15 percig szárítottam a nyákokat, a sütő aljában, kb 15 cm-re a hőforrástól. Nem baj, ha a sütő hideg, pont ellenkezőleg: elősegíti az egyenletes száradást.

15 perc után teljesen száraz, sima felületű nyákokat vettem ki (3 év festési tapasztalat után, tehát ne keseredj el, ha az első 30-40 alkalommal nem sikerül). Hátránya az, hogy vékony sávokat nem lehet csinálni, mert mindig akad némi porszem ami beleragad a festékbe.

Levilágításnál 20W-os energiatakarékos UV fénycsövet használok. 1 perc levilágítás közvetlen a felület felett elég, de 2 percet ajánlok. Egy kb. 10x10 cm-es nyák levilágítására 5cm magasságot, 5 perc levilágítást és az izzó felé rakott alufóliát ajánlok.


További tudnivalók:
Izzó: DIMCO 20W BLACK Náluk lehet megrendelni telefonon Kb. 2500-3000 Ft de megéri. Szintén használhatsz pénzvizsgálót, vagy műkörmös UV lámpát, de ott több az idő.

multiméterem hőmérővel: MX 25 304. KB 15.000 Ft és szintén a fent említett boltban meg lehet vásárolni, ahogy az hiszem a HE boltban is, valamint a Lomex-ben is. 1000 fokig mér 5 fok pontossággal és minden elektronikai munkában nélkülözhetetlen alap/félprofi gép. Ha az ár/minőség kritériumot vesszük, szerintem nagyon is megérte.

Festés: vedd meg a legolcsóbb spraj festéket a sarki festékboltban és tanulj meg vele festeni/graffitizni. Kb 5 flakon után menni fog, ha nem vagy nagyon béna. Utána a Positiv 20 méreg drága fotolakkot sem fogod pazarolni. Én anno elpazaroltam egy nagy flakont és mindig megfolyt a festék. Íme, néhány alap a festéshez:
A festéket hidegen tároljuk és melegen használjuk (kb 40 fok). Így tovább eláll és használatkor hamarabb szárad. Nehogy gázlángon melegítsd, mert a sebészeten se fogják összerakni a kezed. Fogysz egy vödör 45-50 fokos vizet, belemártod és mozgatod. Kiveszed, megrázod. Annyiszor ismétled a folyamatot, míg nem érzed, hogy enyhén melegebb, mint a tested. Nincs értelme felforralni, mert akkor már a levegőben megszárad a festék.

A festéket kezdd el 40 cm magasságban szórni a kívánt felületre. Ne a festendő felület felett kezd, hanem mellette, mert ha a szórófej köpköd, akkor tönkreteszed a művedet. Szépen, jobbra-balra, mindig a festendő tárgyon túlig kell festeni. Ha a tárgy felett váltasz irányt, akkor a festék megfolyik. Egy vékony, köd szerű, halvány festékréteg fog keletkezni a tárgyon. Nem baj, menj tovább, míg kés. Ezt hívják ködölésnek. 10-20 perc után megismételheted még egy rétegben. Majd megismétled annyiszor, hogy a felület a kívánt színt kapja. A felület lehet hogy matt, szemcsés lesz, nem sima. Ez a ködölés egyik lehetséges mellékhatása.

Ne lepődj meg, ha egy porárra rámegy egy egész flakon. Inkább, mint a drága fotolakkot pazarolni tapasztalathiány miatt.

Ha a ködölés sikerült, kezdj el úgy festeni, hogy közelebb kerülsz a festendő tárgyhoz. Inkább lassan csináld, viszonylag távolabbról, minthogy gyorsan, közelről. Az utóbbi esetben több esély van a megfolyásra. A jó festés az, amikor annyira kevés a festék, hogy nem folyik meg, de 2-3, akár 4 alkalommal is végig kell húznod a flakont, hogy teljesen terüljön. Ez esetben már 20 perc száradás nem elég, még nyáron is célszerű néhány órát várni.

Ha ennyire megtanulsz festeni, te magad fogod felfedezne, mikor csinálod jól. Azt is látni fogod, mennyi por megy az anyagba. Ezután már 2-3 próbálkozás után a fotolakk is biztosan és jól fog menni.

Ezzel kimerítettem tudásom egy részét a fent említettekről. Remélem, másnak is hasznos lesz.
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
A HP 2570-es tintasugaras ki se tudta nyomtatni a két vezetősáv elvezetést. Ja és fotópapírra!!!
(#) netnet.hu válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Lasergraph-al tudok rendelni fóliát és azt postázni. Sokkal jobb a minősége, mint a lézernyomtatóé. Ezeket használják egyes nyomdatechnikai eljárásokban is.

Egyébként, aki nem tudja, ez egy kb 30 éves magyar gép, ami meglehetősen korszakalkotó volt a maga idejében és többek között NYÁK-rajzok nyomtatásához használják.
(#) nyarfa válasza netnet.hu hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Nekem az előállítási költség is szempont. A már érett terveket profikkal elkészíttetem lötstop, felirat két oldal furatgalván stb. De a kísérletekhez nem akartam pénzt befektetni. Nállam az első prototipusnak kötelező füstölnie mert olyan ember nincs aki ne nézne el valamit. Van olyan terv ami 12!!!! panel volt tervezési időszakban.
(#) tikitiki válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Bocs hogy kicsit későn , de vendégek voltak mihelyt tudtam csináltam egy próbát nekem, így sikerült a nyák rajzod.Hogy tetszik ja mellékeltem egy 1 Forintost méret összehasonlítás végett.
(#) tikitiki hozzászólása Dec 25, 2011 /
 
Ez a kettő meg ellenfénybe , ja amúgy web kamerás előre is elnézést , de látszik azért a lényeg szerintem.
(#) netnet.hu válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Nálam is hasonló a helyzet. De amióta rászoktam a nyákcégre, azóta alig gyártok itthon. Pláne, hogy most is SSOP tokozásban kell gondolkoznom
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Jó lett. Küldjem az alkatrész listát is? mert igy van egy astabil billenő köröd plusz egy tarnyós hangszóró meghajtással. Azaz van egy csipogód
(#) tikitiki válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Á kösz , de ez a te dolgod én csak a nyákra voltam kíváncsi.Talán még annyi , hogy az 5 - 8 mil vonalak ami az smd között megy -1 mil tudnék lefaragni még, de az már lehet necces volna szerintem maratáskor , bár nem próbáltam még , de kíváncsi lennék , egyébként ezt miből készítetted PDF be ?Vagy egy már kész nyákrajz volt , mert a nem PDF es rajz is meg van ?Kicsit vékonyítanék a vonalakon , és még 1x megpróbálnám mit szólsz hozzá?
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Ez Eagle 5 de majd csak szerdán megyek haza ha addig ráér.
(#) tikitiki válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Persze , de úgy is jó , ha te megcsinálod kicsivel vékonyabbra , és PDF be aztán úgy teszed ide fel köszi.
(#) nyarfa válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
ok szerdán megkapod
(#) tikitiki válasza nyarfa hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
ok addig én is készülők valamivel még remélem sikerül
(#) tikitiki hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Nos ez az amivel készültem , hú vagy 10x 15x kellett újra csinálnom még sikerült. Ne kérdezzétek hány mill a vonalak nem tudom , csak azt , hogy szerintem ennél lejjebb már nincs .Ez egy BGA 256 , ja itt is mellékeltem egy 1 forintost ezek a vonalak már mikroszkóp alatt is kicsinek számítanak.
Ja ezekkel a képekkel szeretnék mindenkinek Boldog karácsonyt , és Ünnepeket kívánni.
(#) tikitiki hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Még egy lemaradt bocs
(#) mrobi válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Huh. Nem gyenge. Gratulálok!
(#) tikitiki válasza mrobi hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Köszi nem kis meló volt benne feszegettem határaim , de azt hiszem innen már tényleg nincs tovább , mert az már nincs is.
(#) Attila86 válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hát... furatgalván, mikrovia, 12 rétegű nyák... szóval van még tovább bőven.

Tényleg nem semmi, gratulálok! A gond a reprodukálhatósággal van, amit te is írtál hogy vagy tizenötször kellett újra megcsinálnod míg jó lett. A könnyebb reprodukálhatóság irányába is jó lenne fejlődni (ezt most nem konkrétan neked írom hanem mindenkinek), mert a minőség már túl profi. BGA-t a hobbisták szerintem bő 99%-a nem forraszt be, legalábbis nem a hobbi keretében és nem házi készítésű panelra.
Következő: »»   698 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem