Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   8 / 16
(#) Medve válasza Gabi hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Így van, én valami 10kHz-ig jutottam, persze erőltetni nagyobb árammal-feszültséggel ha bírod...
(#) Gabi válasza Medve hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Köszi a segítséget :yes:
(#) JackONeil válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Szervusztok!

Lehet hülye kérdés, de miért van ezeknek a szkópcsöveknek három anódjuk??? (Pl. annak is, ami nekem van ; Tungsram DG7-128)
Remélem elég csak az egyiket használni közülük.
(#) Medve válasza JackONeil hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Hello! Szerintem egy az a három. Nézd meg egy szakadásvizsgálóval.
(#) pucuka válasza JackONeil hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Hol látsz szkópcsövekben anódot? Abban csak rácsok vannak, az elektronsugár előállítására, fókuszálására. Vannak olyan csővek, amiknek az eltérítő lemezek után van egy utángyorsító elektródája. Az "anód" helyén a képernyő van.
(#) JackONeil válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Akkor elnéztem valamit. Valószínűleg a fenti táblázatban szereplő Ua zavart meg. :S Köszönöm!
(#) Puklee hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Üdv! Megláttam ezt a fórumot és sikeres erősítő építés után új dologra szánom magam... kb fél éve egy régi sárga fekete monochrome monitort "átalakítottam" vagyis a függőleges eltérítésre adtam jelet és jó lett bár nem valami tökéletes de a mérete miatt kidobtam.. Nos én nem szkópot akarok mert az szerintem tvből túlzás én inkább csak jelvizsgálónak hívom de a lényeg: van egy kis szines tv-m autóba kb van vagy 10cm a képátlója... ezt ha lehet módosítani valamiféle egyszerűbb jelalak vagy jelvizsgálóvá jólenne ha valaki tud kapcsolással vagy ötlettel megdobni szóljon! Nemtudom elég e a függőleges tekercsekre valami jel erősítőt tenni. Vagy kell más átalakítás is? pl az eredeti függőleges vezérlést gondolom le kell terhelni valahogy...
(#) BarnaPili válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Hagyd meg a TV eredeti függőleges eltérítő végfokozatát,és annak a bemenetére kell valami illesztő fokozatot konstruálnod.A legegyszerűbb,ha a szinkron IC-n kikeresed a függőleges eltérítő jelet adó kimenetet,és ott megszakítod az áramkört.A végfok felé menő pontra tudsz kötni egy kondin keresztül egy walkman vagy mp3 lejátszót próbaképpen.
István
(#) Puklee válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Üdv! Okés kösz a tippet azt tudom hogy ha elforgatom a tekercset 90 fokban az jó mert legutóbb is úgy volt. Remélem a célnak jólesz jobban csak arra kell ha erősítőt vagy 1-2 alacsonyabb frekis szerkenytyűt építek kéne valami amivel megtudom vizsgálni hogy van e jel nemkell pontosan csak hozzávetőlegesen hogy mégis ne vakon tapogatózzak...
(#) BarnaPili válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Miért akarod elforgatni a tekercset?Akkor a képcső rövidebbik oldala lesz a hasznos vonalhossz neked.Én hagynám így.
(#) Puklee válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
de olyankor a tekercset is át kell kötni és ugyan úgy a képcső hosszabb fele marad a hasznos.. a régin is így volt de ezt majd kikísérletezem ha nem jó úgy akkor marad eredetiben b 5 percig tart megpróbálni sokat nem vesztek vel
(#) BarnaPili válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Asszem sejtem,hogy miért...A soreltérítő tekercs 16 kHz-re van méretezve,a képeltérítő meg 50 Hz-re.
(#) Puklee válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Igen, meg a monitoron is úgy volt hogy pont emiatt eredeti állásban nem lehetet kihasználni a képcső teljes felületét sem de lehet ez beállításokkal orvosolható...
(#) pucuka válasza Puklee hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Azt azért megteheted, hogy az eltérítő tekercseket elfordítod 90 fokkal, és meghagyod a függőleges eltérítő fokozatot, és akkor lesz egy 50 Hz -es eltérítő generátorod, bár lehet, hogy nem fog végigérni a képernyőn. A régi vízszintes eltérítésre, ami így függőleges lett, ráküldhetsz egy teljesítmény erősítőn keresztül hangfrekvenciás jelet, olyan 20 - 30 kHz -ig minden gond nélkül.
(#) leono hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Az 1989/2 RT-ből a Tünde TV átalakítás szkópnak témájú cikkből csak a 3. ábrát találtam meg itt a fórumban. Akinek megvan az egész cikk, megkérném, hogy tegye fel ide.
(#) Sebi válasza leono hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Tessék. Amúgy az alkatrészek - emlékeim szerint - nem a Tünde TV-ből valók, hanem a Mini-Vidi-ből...
Abban volt a 16LK1B képcső, meg az a kisméretű kiöntött sortrafó.
(#) Puklee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Kösz a tippet! így már menni fog végül is régebben is ment csak kissé amatőr volt... Próbálok minden elérhető dolgot hasznosítani mivel anyagi kereteim elég rövidek így sok dolgot magamnak kell megoldani mint pl ez a jelvizsgáló-szerű készülék...persze amíg nemtudok szkópot szerezni/venni
(#) leono válasza Sebi hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Köszönöm az anyagot. Sikeresen letöltöttem.
(#) leono válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
A link RT évkönyvek letöltésére mutat. Az amit én kerestem az havi lap.
Ezen kívül már más témában is akartam onnan letölteni, de a sokadik kattintás és lap után még mindig nem indult el a letöltés. Ráadásul minden angolul van írva, amit én csak ugatok. Nem igen akartam olyanra kattintani, amire nem lenne szerencsés.
De azért köszi neked is.
(#) kirally hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Sziasztok!

Hozzám került nemrégiben egy kis, aksiról is működő pár colos képcsöves fekete-fehér TV.

Az lenne a kérdésem hogy lehetne belőle szkópot csinálni? Megvan a tv összes alkatrésze. Régi orosz gyártmány, már vannak benne IC-k.
Ha lehet belőle csinálni, akkor hogyan?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Üdv, Bence
(#) kirally válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Na akkor úgy kérdem, hogy ami ebben a hozzászólásban van megépítve, azt az én képcsövemmel meg tudnám építeni? hozzászólás
(#) Sebi válasza kirally hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Természetesen, hiszen megvan a nagyfesz és egyéb tápok, stb. Az eltérítést kell megoldani valamelyik hangfrekis IC-vel és hangra változő szinuszok tömkelegét meg lehet jeleníteni rajta (cool). Ha komolyabbra gondolsz, az már sokkal nagyobb meló és akkor sem megy 100kHz fölé, ha megfeszülsz.
(#) Cuii válasza Sebi hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Épp most akarok egy fekete-fehér monitort átalakítani szkóppá (jelalak detektorrá inkább ) tervek szerint eléggé komoly kis készüléket akarok kihozni...
függőleges eltérítésre rávezetném az y-t, majd egy kisebb áramkörrel azt is meg akarom oldani, hogy lehessen chopper módban 2-t is rákötni, és hogy akár magasabb feszültségeket is lehessen mérni, a Vízszintes eltérítést állítani lehessen, hogy az osztást lehessen álligatni

Majd később valami trigger áramkört is hajítanék bele :smoke:
(#) Gabi válasza JackONeil hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1
 
A választ a képen megleled Igazából ez egy elektróda rendszer, amit lehet rácsoknak és anódoknak is felfogni. Ki hogyan szereti értelmezni. Lehet anód: mert az elektronsugarat maga felé gyorsítja (csak tovább engedi a képernyőn található foszforréteg felé), és lehet rács is: mert a feszültségekkel szabályozzuk az elektronáramot.

A képernyőt szerintem nem igazán lehet anódnak nevezni, hiszen elektromosan nincs a rendszerben. (Igaz, hogy az elektronsugár ott végzi

01.jpg
    
(#) pimi9 hozzászólása Okt 4, 2012 /
 
Készülget egy miniszkóp. A kis cső már régóta vár egy rendes elektronikára.
A deszkamodellek után lassan ráköltözik minden a nyákra. (Egy rémállom volt kifúrni...)
Pár szó: 12V-ról megy, egy kvázi rezonáns flyback állítja elő a tápot, a vertikális erősítőrendszerben 2db BF245, 1db BC547B, LM733 és két TDA6101Q van, a trigger és a fűrészgenerátor egy TS556-ra épül, a horizontális erősítő és a kioltó egy TDA6107Q.
Ha elég kiforrott lesz, akkor felrakom a kapcsolási rajzot, illetve a nyáktervet is egy kis leírással.

ui: A fotó egyelőre csak szemléltetés, kiváncsi vagyok hány embert érdekelne. Az alkatrészkészlettől függően 10Mhz-től 30-40-ig lehetne elmenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012

100_2244.JPG
    
(#) Medve válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Képcsővel?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Nem, rendes szkópcsővel. "Kissé" kilóg a topikból, dehát a háromból az építés miatt ide illik leginkább. Gondolom.
Én a vídeó IC -k használatát kissé feleslegesnek tartom, ugyanezt el lehet érni tranzisztorokkal is, és akkor a sávszélesség jóval magasabb is lehet.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Szia, engem érdekelne. Esetleg el tudnád küldeni a kapcsolási rajzodat? Köszi
(#) pimi9 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Építettem szimpla tranzisztoros végfokokat is, de sok hátulütője van:
- Sokkal több alkatrész kell bele
- Sokkal kisebb sávszélesség azonos kivezérelhetőség és erősítés mellett (TDA6101Q 13-14MHz-t tud 60Vpp-vel ~2pF-ra, ezt nagyon nehéz diszkrét elemekkel utánozni, és akkor ott van a TDA6120Q ami több mint 70Mhz-et produkál ~2pF-ra 40Vpp-vel)
Meg se említem a 6LO1I érzékenységét, a béka feneke alatt van...
- Minnél nagyobb sávszélességet akarunk, annál több diszkrét fokozatra kell szétosztani az erősítést, és mindegyik fokozatot agyon kell kompenzálni, vagyis jóformán beállíthatatlan kellő bemérőeszköz nélkül.
- A diszkrét erősítő sokkal érzékenyebb a zavarokra, ezek a TDA-k észre se vették, hogy melléjük raktam egy olyan tápot amiben elég gyors áramváltozások vannak.

Gabi: Lesz majd rajz, de először el szeretnék jutni egy jól kiforrott utánépíthető verzióig.
Következő: »»   8 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem