Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   189 / 1211
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 30, 2011 /

Sziasztok!

Olyat tud valaki hogy egy 16f628-as pic-el egy 2x20 soros LCD-vel ki írja a azt hogy hány óra meg a dátumot?
(#) tomcsibacsi hozzászólása Dec 30, 2011 /

Sziasztok!

A következő kérdésem az lenne, hogy külföldi PIC-es oldalakon láttam hogy sokan a MikroC környezetet használják programozásra.

Jobban használható mint a MPLAB? Kompatibilis a PICkitekkel?
(#) speedbump válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 / 1

Végülis igen, de egyszerűbb ha úgy tervezed meg a panelt, hogy legyen rajta egy 5 lábú csatlakozó a programozónak. Akkor nem kell semmit kézzel összekötögetni, csak rádugod a programozót és mehet a menet.

Ennyiért szerintem nagyon megéri a pickit3.
(#) tomcsibacsi válasza speedbump hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Most nagyon gondolkozóba estem.
Viszont az árra kicsit érzékeny vagyok, szóval még az lenne a kérdésem, hogy ha hobbi szinten szeretnék foglalkozni a PIC programozással, akkor mennyi hátrány érne ha csak egy PICkit2 programozót veszek magában, demo board nélkül?
(#) icserny válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Ha meg tudod építeni magadnak a demó áramkört, akkor semmi.
(#) nedudgi válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Akkor ér hátrány, ha valamikor úgy döntesz, mégis kell neked egy ilyen demopanel. Így kitben valamivel olcsóbb a programozóval együt...
A szoftverek letölthetők a Microchip honlapjáról, Ha a panelt el tudod készíteni a kapcsolási rajz alapján, akkor nincs szükség rá. Az első pár saját építésű áramkörödhöz egy picivel több élesztési idő kell(het).
(#) tomcsibacsi válasza icserny hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

És hobbi szinten a 3-as és 2-es kit közötti különbség miben teljesedik ki?

Idézet:
„Jobban használható mint a MPLAB?”
Egy darabig úgy tűnhet, de később probléma, hogy a könyvtárak forrása nem nyilvános, a fősodratú fejlesztésekkel (USB, TCP-IP), nincs ingyenes, korlátozás nélküli változata. Egy próbát azért megér...
Idézet:
„Kompatibilis a PICkitekkel?”
Úgy tudom, hogy csak a saját nyomkövetőjével működik a debug-olás.

Az újabb típusokat a PICkit2 nem támogatja. Itt lehet megnézni, hogy mely típusok a támogatottak. Ha ezekkel beéred, akkor megfelel a PICkit2 is.
(#) zenetom hozzászólása Dec 30, 2011 /

PIC 18F2550 bírja a 14V-os váltófeszt.
(#) Hp41C válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia!

A PICKit2 és a PICKit3 között sok különbség van:
- A PICKit2 kiforrott, több szolgáltatást nyújtó kezelő programmal rendelkezik. A különboző családok (16F, 18F, 24F stb.) váltogatásakor nem kell a kontrollerét újraprogramozni. Hátránya, hogy a fejlesztését befejeszték (az újabb kontrollerekkel való bővítés megszünőben, sőt - valőszínűleg szándékosan - új típusok jelennek meg olyan programozási leírással, ami a jelenlegi PICKit2 firmware -rel nem kompatibilis 18F66K22 - 18F87K90).

- PICkit3 előnye, hogy állandóan frissítik (32F, az említett 18F66K22 család stb.), de hátránya, hogy kevesebbet tud a kezelő programja, és a családok váltása a kontrollerének újraprogramozását jelenti (ráadásul elég korlátozott az újraprogramozhatósága).

- Hobbi szinten (16F, 18F típusok) elegendő a PICKIt2 vagy olyan klónja, ami a Vdd -t állítja. Ha nem akarsz a legmodernebb kontrollerekkel foglalkozni, akkor hosszú évekig jó lesz. Ha később előkerülnek, még mindig vehetsz PICKit3 -at vagy ami jön utána...
(#) tomcsibacsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Úgy néz ki a PICkit2 Programmer mellett döntöttem, leírásotok alapján kezdőként sokkal jobb ha ezzel kezdek.
Microchip fórumán olvastam, hogy a PICkit3 nem szereti a Windows 7-et. Erről valaki tud valamit? Nekem Windows 7 64 bites verzióm van laptopon, eléggé kiforott már a PICkit2 ehhez?
(#) ndavid87 válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia!

Én is 64 bites win7 alól használom a pickit2-t, nem volt vele gondom, jól működik.
(#) speedbump válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Sem XP(32bit) sem win7(64bit) alól nem volt vele problémám.
(#) kissi válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Konkrétan melyik lábain, ha már vannak ilyen ismereteid ?!

Steve
(#) zenetom válasza kissi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

A Vdd és a GND közé került a 14V AC véletlenül egy pár pásodpercre.
(#) tomcsibacsi hozzászólása Dec 30, 2011 /

Az égetéskor elég csak a PIC megfelelő lábait összekötni a PICkit megfelelő lábaival, vagy ez alapján kellenek hozzá az ellenállások, és a kondenzátorok is, illetve az 5 V feszültség?
(#) icserny válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2011 / 1

Az 5V feszültség nem szükséges, s akkor a PICkit2 biztosítja. VDD és VSS közé kell a 100 nF. Az MCLR körítése lehet egyszerűbb, elegendő egy 10 kOhmos ellenállás. (Ha a céláramkörben történik a programozás, akkor az MCLR és a VDD közé, ha pedig csak külön a vezérlőt programozod fel, akkor pedig MCLR és VSS közé kösd az ellenállást.)
(#) El_Pinyo válasza kistigris hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Van saját topikja, jó lenne ott feltenni a kérdést!
Bővebben: Link
(#) Amjad hozzászólása Dec 31, 2011 /

Sziasztok.
Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi a gond. Nyugtatót nem szedtem (eddig), úgyhogy sajnos nincs itthon
Legyen szíves nézze meg nekem Valaki ezt a pár sort. Egy infra vevő van az RB0-n, ami ha vesz egy akármilyen jelet (sorozatot), akkor bekapcsol egy ledet, és pár másodpercig (Timer0) érzéketlennek kéne lennie az újabb jelre (DE NEM AZ), és csak a Timer lejárta után kapcsolná ki a ledet bármiféle infra jelre. Köszönöm.
  1. ORG 0x00
  2. GOTO MAIN
  3.  
  4. ORG 0x04
  5. MOVWF W_TEMP
  6. SWAPF STATUS,W
  7. MOVWF STATUS_TEMP
  8. BTFSC INTCON,T0IF
  9. GOTO T0MEGSZ
  10. BTFSC INTCON,INTF
  11. GOTO MEGSZ_RB0
  12. GOTO MEGSZKILEP
  13.  
  14. MEGSZ_RB0;led  ki/be
  15. BTFSS PORTA,1
  16. GOTO BE
  17. GOTO KI
  18. BE
  19. BSF PORTA,1
  20. GOTO MEGSZKILEP
  21. KI
  22. BCF PORTA,1
  23. GOTO MEGSZKILEP
  24.  
  25. MAIN
  26. MOVLW 0x07;PORTA digitális
  27. MOVWF CMCON
  28. BANKSEL TRISA
  29. MOVLW 0x00
  30. MOVWF TRISA
  31. MOVLW 0xFF
  32. MOVWF TRISB
  33. MOVLW B'00000111';Felhúzó ell. + 1:256 előosztó T0-hoz
  34. MOVWF OPTION_REG
  35. BCF PCON,3;OSC 37KHz
  36. BANKSEL PORTA
  37. BSF INTCON,INTE;RB0 megsz. engedélyez
  38. BSF INTCON,GIE
  39.  
  40. LOOP
  41. NOP
  42. GOTO LOOP
  43.  
  44. MEGSZKILEP
  45. BCF INTCON,INTF
  46. BCF INTCON,INTE;RB0 interrupt tiltás
  47. BSF INTCON,T0IE;T0 interrupt engedélyezés
  48. SWAPF STATUS_TEMP,W
  49. MOVWF STATUS
  50. SWAPF W_TEMP,F
  51. SWAPF W_TEMP,W
  52. RETFIE
  53.  
  54. T0MEGSZ
  55. BCF INTCON,INTF
  56. BSF INTCON,INTE
  57. BCF INTCON,T0IE
  58. BCF INTCON,T0IF
  59. SWAPF STATUS_TEMP,W
  60. MOVWF STATUS
  61. SWAPF W_TEMP,F
  62. SWAPF W_TEMP,W
  63. RETFIE
  64.  
  65. END
(#) tomcsibacsi hozzászólása Dec 31, 2011 /

Sziasztok!

Körülnéztem, a PIC-ek között, és kissé tanácstalan vagyok hogy milyet válasszak kezdésként. Régebben már olvasgattam a témával kapcsolatban, és akkoriban a 16F84-es volt használatban, de úgy hallottam hogy manapság már nem használatos annyira. Amit mostanában láttam az a 16F877-es, illetve a 16F887-est.

Ezek közül melyikkel érdemes kezdeni? Mi a különbség a 16F877 és 16F887 között az árán kívül?

Üdv,
Tamás
(#) morzsa15 válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Szia!

Én a 12f629-et ajánlom a villogóít a dobókockát mondjuk egyszerű meg csinálni..
(#) icserny válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2011 / 1

Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mi a célod! Ha komolyan gondolod a tanulást, akkor kezd PIC18F4550-nel, a honlapomon találsz tananyagot hozzá.

Ha PICkit2 programozód van/lesz, akkor nem muszáj a bootloadert használni (bár szerintem egyszerűbb - de ez ízlés dolga).

Van tananyagom PIC24H mikrovezérlőkhöz is, de ezt csak akkor ajánlom, ha otthon vagy elektronikában, s nem jelent gondot a kis terhelhetőség (4 mA kivezetésenként) és a szokványostól eltérő tápfeszültség (3,3 V).
(#) zenetom válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2011 / 1

Szia!
Kezdheted a 16F-es szériával is, de a 18F-es széria sokkal többet tud nyújtani. És szinte semmivel sem bonyolultabb.
(#) tomcsibacsi hozzászólása Dec 31, 2011 /

Ahogy néztem, nagyon jól dokumentált icserny 18F4550-es tananyaga, szóval ezzel fogok hozzá kezdeni. Köszi a segítséget!

Üdv,
Tamás
(#) icserny válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Sok sikert hozzá, csak ne feledd: semmilyen tananyag nem helyettesíti az adatlapok, az Errata-k és a a Microchip egyéb dokumentációs anyagainak (MPLAB, MPASM, MPLINK, C18 fordító leírása, alkalmazási mintapéldák, stb.) gondos és folyamatos tanulmányozását!
(#) dinokal válasza icserny hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia!
Lenne egy kérdésem hozzád. A Pic-kwik chap08 csomagjából a loop1.c progit futtattam microsticken.
  1. #include <p24hxxxx.h>
  2. #define DELAY3900   // 0,25 s késleltetés
  3.  
  4. _FOSCSEL(FNOSC_FRC);
  5. _FOSC(FCKSM_CSECMD & OSCIOFNC_OFF);
  6.  
  7. int main() {  
  8. //-- I/O portok inicializálása  
  9.     AD1PCFGL = 0x1fff;  // Analóg bemenetek tiltása
  10.     TRISB    = 0x7fff;// RB15 legyen kimenet
  11.     ODCB     = 0x8000;  // RB15 legyen nyitott nyelőelektródás
  12.     LATB     = 0x0000;  // PORTB kezdőállapot = 0x0000
  13. //-- Timer1 inicializálása
  14. T1CON    = 0x8030;  // TMR1 be, előszámláló = 1:256 Tclk/2
  15.  
  16. while( 1) {
  17. while ( TMR1 < DELAY);// Várunk, amíg a késleltetésle nem telik
  18.         TMR1 = 0;// Időzítő nullázása (megfordítjuk a homokórát)
  19. _LATB15 = !_LATB15;// A LED állapotát ellenkezőjére váltjuk
  20. }
  21. }

Nem működött. Viszont ha a "ODCB = 0x8000; // RB15 legyen nyitott nyelőelektródás" sort kiveszem belőle, tökéletesen működik. Ez mitől lehet? Loop2.c-vel ugyan ez a helyzet.
(#) kissi válasza dinokal hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia!

A nyitott drain-es megoldás csak GND-re tudja húzni az adott lábat --> magyarul olyan LED-et tud bekapcsolni, ami '0' aktív szintű ( anódja a VDD-n van !) . Ha kikapcsolod ezt a funkciót, akkor viszont mind a kétféle szintet ki tudja adni ( '0'-t és '1'-t ! ). Azaz valószínűleg a hardver nem egyezik az icserny félével ( ezt nézd meg Te ) !

Steve
(#) Amjad hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sikerült megoldanom az infra problémámat Timer1 használatával, de egész nap szívtam egy másik hiba miatt.
Meg voltam róla győződve, hogy ha a Pk2 saját programjában bekapcsolom a tápot, akkor "rendesen" működni kell az áramkörnek. De nem működött, mert az MCLEAR-t nem húzta fel, és állandóan reszetelődött a pic.
Az MCLEAR nem volt 10K-val felhúzva, azt hittem megteszi a pk2, ha már úgyis rá van kötve. Tévedtem, vagy rossz a programozó?
(#) janikukac hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok!
Valaki segítene, tehát linkelne nekem valami oldalt, ahol TMP100 hőmérőszenzorral lehet 16F628-on keresztül hőt mérni, 7segmenses kijelzővel? !
Következő: »»   189 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem