Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyat tud valaki hogy egy 16f628-as pic-el egy 2x20 soros LCD-vel ki írja a azt hogy hány óra meg a dátumot?
Sziasztok!
A következő kérdésem az lenne, hogy külföldi PIC-es oldalakon láttam hogy sokan a MikroC környezetet használják programozásra. Jobban használható mint a MPLAB? Kompatibilis a PICkitekkel?
Végülis igen, de egyszerűbb ha úgy tervezed meg a panelt, hogy legyen rajta egy 5 lábú csatlakozó a programozónak. Akkor nem kell semmit kézzel összekötögetni, csak rádugod a programozót és mehet a menet.
Ennyiért szerintem nagyon megéri a pickit3.
Most nagyon gondolkozóba estem.
Viszont az árra kicsit érzékeny vagyok, szóval még az lenne a kérdésem, hogy ha hobbi szinten szeretnék foglalkozni a PIC programozással, akkor mennyi hátrány érne ha csak egy PICkit2 programozót veszek magában, demo board nélkül?
Ha meg tudod építeni magadnak a demó áramkört, akkor semmi.
Akkor ér hátrány, ha valamikor úgy döntesz, mégis kell neked egy ilyen demopanel. Így kitben valamivel olcsóbb a programozóval együt...
A szoftverek letölthetők a Microchip honlapjáról, Ha a panelt el tudod készíteni a kapcsolási rajz alapján, akkor nincs szükség rá. Az első pár saját építésű áramkörödhöz egy picivel több élesztési idő kell(het).
És hobbi szinten a 3-as és 2-es kit közötti különbség miben teljesedik ki?
Idézet: Egy darabig úgy tűnhet, de később probléma, hogy a könyvtárak forrása nem nyilvános, a fősodratú fejlesztésekkel (USB, TCP-IP), nincs ingyenes, korlátozás nélküli változata. Egy próbát azért megér...„Jobban használható mint a MPLAB?” Idézet: Úgy tudom, hogy csak a saját nyomkövetőjével működik a debug-olás. „Kompatibilis a PICkitekkel?”
Az újabb típusokat a PICkit2 nem támogatja. Itt lehet megnézni, hogy mely típusok a támogatottak. Ha ezekkel beéred, akkor megfelel a PICkit2 is.
Szia!
A PICKit2 és a PICKit3 között sok különbség van: - A PICKit2 kiforrott, több szolgáltatást nyújtó kezelő programmal rendelkezik. A különboző családok (16F, 18F, 24F stb.) váltogatásakor nem kell a kontrollerét újraprogramozni. Hátránya, hogy a fejlesztését befejeszték (az újabb kontrollerekkel való bővítés megszünőben, sőt - valőszínűleg szándékosan - új típusok jelennek meg olyan programozási leírással, ami a jelenlegi PICKit2 firmware -rel nem kompatibilis 18F66K22 - 18F87K90). - PICkit3 előnye, hogy állandóan frissítik (32F, az említett 18F66K22 család stb.), de hátránya, hogy kevesebbet tud a kezelő programja, és a családok váltása a kontrollerének újraprogramozását jelenti (ráadásul elég korlátozott az újraprogramozhatósága). - Hobbi szinten (16F, 18F típusok) elegendő a PICKIt2 vagy olyan klónja, ami a Vdd -t állítja. Ha nem akarsz a legmodernebb kontrollerekkel foglalkozni, akkor hosszú évekig jó lesz. Ha később előkerülnek, még mindig vehetsz PICKit3 -at vagy ami jön utána...
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Úgy néz ki a PICkit2 Programmer mellett döntöttem, leírásotok alapján kezdőként sokkal jobb ha ezzel kezdek.
Microchip fórumán olvastam, hogy a PICkit3 nem szereti a Windows 7-et. Erről valaki tud valamit? Nekem Windows 7 64 bites verzióm van laptopon, eléggé kiforott már a PICkit2 ehhez?
Szia!
Én is 64 bites win7 alól használom a pickit2-t, nem volt vele gondom, jól működik.
Sem XP(32bit) sem win7(64bit) alól nem volt vele problémám.
Konkrétan melyik lábain, ha már vannak ilyen ismereteid
![]() Steve
A Vdd és a GND közé került a 14V AC véletlenül egy pár pásodpercre.
![]()
Az égetéskor elég csak a PIC megfelelő lábait összekötni a PICkit megfelelő lábaival, vagy ez alapján kellenek hozzá az ellenállások, és a kondenzátorok is, illetve az 5 V feszültség?
Az 5V feszültség nem szükséges, s akkor a PICkit2 biztosítja. VDD és VSS közé kell a 100 nF. Az MCLR körítése lehet egyszerűbb, elegendő egy 10 kOhmos ellenállás. (Ha a céláramkörben történik a programozás, akkor az MCLR és a VDD közé, ha pedig csak külön a vezérlőt programozod fel, akkor pedig MCLR és VSS közé kösd az ellenállást.)
Van saját topikja, jó lenne ott feltenni a kérdést!
Bővebben: Link
Sziasztok.
Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi a gond. Nyugtatót nem szedtem (eddig), úgyhogy sajnos nincs itthon ![]() Legyen szíves nézze meg nekem Valaki ezt a pár sort. Egy infra vevő van az RB0-n, ami ha vesz egy akármilyen jelet (sorozatot), akkor bekapcsol egy ledet, és pár másodpercig (Timer0) érzéketlennek kéne lennie az újabb jelre (DE NEM AZ), és csak a Timer lejárta után kapcsolná ki a ledet bármiféle infra jelre. Köszönöm.
Sziasztok!
Körülnéztem, a PIC-ek között, és kissé tanácstalan vagyok hogy milyet válasszak kezdésként. Régebben már olvasgattam a témával kapcsolatban, és akkoriban a 16F84-es volt használatban, de úgy hallottam hogy manapság már nem használatos annyira. Amit mostanában láttam az a 16F877-es, illetve a 16F887-est. Ezek közül melyikkel érdemes kezdeni? Mi a különbség a 16F877 és 16F887 között az árán kívül? ![]() Üdv, Tamás
Szia!
Én a 12f629-et ajánlom a villogóít a dobókockát mondjuk egyszerű meg csinálni..
Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mi a célod! Ha komolyan gondolod a tanulást, akkor kezd PIC18F4550-nel, a honlapomon találsz tananyagot hozzá.
Ha PICkit2 programozód van/lesz, akkor nem muszáj a bootloadert használni (bár szerintem egyszerűbb - de ez ízlés dolga). Van tananyagom PIC24H mikrovezérlőkhöz is, de ezt csak akkor ajánlom, ha otthon vagy elektronikában, s nem jelent gondot a kis terhelhetőség (4 mA kivezetésenként) és a szokványostól eltérő tápfeszültség (3,3 V).
Szia!
Kezdheted a 16F-es szériával is, de a 18F-es széria sokkal többet tud nyújtani. És szinte semmivel sem bonyolultabb.
Ahogy néztem, nagyon jól dokumentált icserny 18F4550-es tananyaga, szóval ezzel fogok hozzá kezdeni. Köszi a segítséget!
Üdv, Tamás
Sok sikert hozzá, csak ne feledd: semmilyen tananyag nem helyettesíti az adatlapok, az Errata-k és a a Microchip egyéb dokumentációs anyagainak (MPLAB, MPASM, MPLINK, C18 fordító leírása, alkalmazási mintapéldák, stb.) gondos és folyamatos tanulmányozását!
Szia!
Lenne egy kérdésem hozzád. A Pic-kwik chap08 csomagjából a loop1.c progit futtattam microsticken.
Nem működött. Viszont ha a "ODCB = 0x8000; // RB15 legyen nyitott nyelőelektródás" sort kiveszem belőle, tökéletesen működik. Ez mitől lehet? Loop2.c-vel ugyan ez a helyzet.
Szia!
A nyitott drain-es megoldás csak GND-re tudja húzni az adott lábat --> magyarul olyan LED-et tud bekapcsolni, ami '0' aktív szintű ( anódja a VDD-n van !) . Ha kikapcsolod ezt a funkciót, akkor viszont mind a kétféle szintet ki tudja adni ( '0'-t és '1'-t ! ). Azaz valószínűleg a hardver nem egyezik az icserny félével ( ezt nézd meg Te ) ! Steve
Sikerült megoldanom az infra problémámat Timer1 használatával, de egész nap szívtam egy másik hiba miatt.
Meg voltam róla győződve, hogy ha a Pk2 saját programjában bekapcsolom a tápot, akkor "rendesen" működni kell az áramkörnek. De nem működött, mert az MCLEAR-t nem húzta fel, és állandóan reszetelődött a pic. Az MCLEAR nem volt 10K-val felhúzva, azt hittem megteszi a pk2, ha már úgyis rá van kötve. Tévedtem, vagy rossz a programozó?
Sziasztok!
Valaki segítene, tehát linkelne nekem valami oldalt, ahol TMP100 hőmérőszenzorral lehet 16F628-on keresztül hőt mérni, 7segmenses kijelzővel? ! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |