Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   67 / 294
(#) sari válasza gazszeres hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Sziasztok!

@gazszeres, toro:
Két ünep között volt időm foglalkozni a C21 kazánnal (utánkeringetésnél ég a főégő).
A leírásotok alapján állítottam a rugó előfeszítésén. Valamit javított, de nem oldotta meg a problémát. Utánkeringetésnél most feleakkora a láng, de nem alszik ki teljesen. Ha lejár az időzítő (kb 20 mp), csak akkor alszik el teljesen a főégő.
Az előfeszítésen többet állítani már nem tudok, teljesen becsavartam a csavart. Gyakorlatilag csak egy fordulatot tudtam befelé tekerni, holott ha jól emlékszem kicsavaráskor legaláb 6-8 fordulattal tudtam a csavart kiszedni. Azaz már alapból jól elő volt feszítve a rugó. Próbaképp a régi kazán rugóját tettem be, hátha a jelenlegi rugó elgyengült, de hasonló lett az eredmény.
Ezek után leszereltem a "fazékszelepet" és megnéztem, hogy szabadon jár-e a rudazat. Tapasztalat híján érzésre könnyen jár, nem akad. Kipróbáltam (gáz nélkül) járó szivattyúval is, szépen kiemelkedik, majd álló szivattyúnál finoman vissza lehet nyomni. Kézzel ellentartva a rudazatnak lehet érezni, hogy mikor megy teljes teljesítménnyel a szivattyú (baromi nehéz ellentartani) és mikor csökken a szivattyúteljesítmény, majd mikor áll a keringetés.

Amiket eddig megtettem:
1. hőcserélő kitisztítva
2. az elektronika megjavítva, sőt az utánkeringetés feszültségét a gyári érték alá csökkentettem
3. az áramlásérzékelővel szemben dolgozó rugóelőfeszítést maximumra állítottam

Amikkel még próbálkoznék sorrendben:
4. kapilláris csövek ellenőrzése, ha kell tisztítása
5. rugó széthúzása egy kicsit, hogy erősebb legyen (ideiglenes megoldás lenne csak)
6. rugó alá/fölé alátét behelyezése (bár idegen dolgot a gázkörbe nem tennék, ezt elvetem)
7. gáznyomás ellenőrzése. Apám mondta, hogy mintha régebben az őrláng kisebb lett volna...

Ezek után milyen javaslatotok lehet még?

Még egy kérdés. A rudazatot nem zsíroztam újra, láttam valami spéci fekete (talán szilikonbázisú) zsír van rajta. Csapágyzsírt nem akartam rátenni. Mivel zsírozzam?

Mindenkinek boldog új évet kívánok!
(#) szerviz válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Húúúú, de a szívemnek kedvesen beszéltél, Tibor!
Meg az eszemnek is kedvesen..

Mert röpködnek itt a sziporkázó ötletek, mit cseréljünk mire; megmondják a tutit, milyen alkatrészeket tartson otthon a szervizes, ha nem akar buta, kapzsi, ostoba lenni, persze tudjon ránézésre csodát is tenni a helyszínen, de mindenki lazán elsiklik a FELELŐSSÉG kellemetlen és kínos fogalma mellett.
Mert soha ne feledjük, hogy azok, akik ide leírják, hogy ezt meg azt cserélgettek a kazánjukban, aztán az a második-ötödik-tizedik próba után egyszer csak elindult, mindezt a SAJÁT kazánjukkal tették!
Én viszont, ha felelős szervízként vállalom mások kazánjának a javítását, ezt nem tehetem meg!
Nem tudom, hogy kell-e még erről többet is beszélni, vagy érthető így is.

Persze megnézném a sok okost, hogy mit csinálnának például egy kondenzációs bojlerkazán vezérlésével, amikor az időnként kiírja az azonosítatlan panelhibát. És az országban senkinek sincs erről infója, sőt a gyártó sem tud semmit mondani, vagy nem akar. Meg ha mondana is, mire mennénk vele? Ott állsz a kihűlt lakásban, aztán mondjak a tulajnak okosakat én is?

És mi az, hogy a "szervizes" tartson otthon elegendő alkatrészt?
Ezt hogyan gondolhatja bárki is komolyan?
Milyen alkatrészre lesz holnap szükségem? Ha tudja valaki, írja már meg, mert én nem tudom!
És ki fogja az alkatrész készletet finanszírozni? Pédául Berettából kb tíz különféle vezpanelt tartok otthon, ez kb 300.000 forint. És milyen döglött be? A tizenegyedik.
És ez csak egy gyártó paneljai.

Inkából például milyen vezpanelt kéne tartani otthon? Mert talán nem mondok újat, hogy talán a tizedik Argus szoftver verziót használják, és nem mindegyik helyettesíthető, frissíthető a másikkal. És nem mindegyik kompatibilis a kazánban lévő többi panelllal. Mert talán nem mondtam újat senkinek, hogy az Inkában több vezpanel is lehet.

Tehát kérném főleg a kollegákat, hogy kisebb arccal minősítgessük egymást, ha lehet.
(#) briki válasza szerviz hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Szia!
Az a baj, neked is tökéletesen igazad van- főleg a te ( szervizes ) szempontodból. Ezt a problémát én is tapasztaltam. Nem olyan olcsók ezek az alkatrészek, hogy mindenből legyen ( mert ugye értelem szerűen akkor egy teljes bontott kazánt kéne hogy tartson készleten). Azért azt te is belátod, hogy a tulajt egyáltalán nem érdekli a szervizes kifogása- főleg, ha kihűlt lakásban, gyerekkel, hideg vízzel kell várni a jobb időt. Igen, régen is éltek, melegedtek, fürödtek emberek, mikor még nem volt gázkazán. Külön- külön mindenkinek igaza van. Olyan ez, mit pl a parkolás nagy városban panel környezetben- az én példám. Összes parkoló hely 100 db, autó 200 db. Lakásba nem vihetem fel, egész éjszaka nem körözgethetek, 3 km-re nem parkolhatok, fizetem a gépjárműadót az önkormányzatnak, közterületes munkáját végezve büntet ( zöld terület nem rendeltetés szerinti használata ) , önkormányzatis mérlegel, majd küldi a figyelmeztetést. Mindenki védi magát, jogtalannak tartja a másik cselekedetét., DE AZÉRT A DOLGOK ÖSSZESSÉGÉBEN NEM JÓL MŰKÖDNEK.
Köszi a türelmet, segítséget, megértést.
Mindenkinek B.Ú.É.K.!
(#) briki válasza szerviz hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Idézet következik:
"A szervizközpontok meghatározott alkatrészkészletet tartanak raktáron, így a meghibásodás 24 órán belül elhárítható."
Ilyenek miatt- modern marketing, az emberek hülyítése - az emberek felháborodottak, ha másképp alakulnak a dolgok, és napokig fáznak. Erről persze a szervizes nem feltétlen tehet.
(#) laxip hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni... Tönkrement a régi jó Grässlin digitális termosztátunk és vettem helyette egy Computherm Q7-est. Mindegyik 2 drótos, nem számítottam problémára. Ehhez képest a Q7-essel folyamatosan fűt már akkor is, ha a talpra fel sem teszem a termosztátot. A talpon van egy relé, abba kell bekötni a két drótot. A relé átlátszó házban van és ránézésre nem kapcsol, de ennek ellenére áram jut a kapcsoló vezetékbe. A Savio 120M-es kazán TC nevű kivezetésén adja a 230V-ot, ezt rákötöttem a termosztát 2-es COM csatlakozási pontjára. A kazánon a másik drót a TR-re van kötve, ez pedig az 1-es NO-ra megy a termosztáton. Tudnátok segíteni, mi lehet a probléma vagy mit csináltam rosszul? Előre is köszönöm.
(#) briki válasza laxip hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

A hátlap belső oldalán nekem csak egy csatlakozó dobozt ír, de ha te azt mondod relé van, akkor biztos így van. Szóval, fúrtál a falba- nem fúrtál el vezetéket? Mi van akkor, ha kikötöd az egyik vezetéket a sorkapocsból? Szereld le a falról, próbáld meg az asztalnál vezetéket bekötve kipróbálni, kapcsol-e normálisan. Elvileg jó helyre kötötted, COM, ésNO (1 )
Jó az elem, ellenőrizd le, leszerelt állapotban kapcsol-e a relé

Esetleg sodrott vezeték esetén nem ér egy pár szál hozzá a másik érintkezőhöz?
(#) laxip válasza briki hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Köszi a választ. A drótot nem barmoltam össze, ez biztos. Az előbb visszakötöttem a régi termosztátot és az nem indítja azonnal a fűtést. A hátlapon egy felhajtható műanyag fedél alatt egy relé van és hozzá a beépített sorcsatlakozó. Lehet, hogy rossz az új termosztát? Nem értek sajnos az elektronikához, de itt annyira eltéveszthetetlenül egyszerűnek tűnik minden...

Nem ér hozzá szál a másik érintkezőhöz - hacsak a csatin belül nincs vmi disznóság.
(#) SzAndras00 válasza laxip hozzászólására (») Jan 1, 2012 / 1

Szia, ne parázz, ezekben egy memóriarelé van, amíg nem kap kikapcsoló impulzust, addig bekapcsolva marad. Tedd fel a termosztátot, pár percen belül ki kell hogy kapcsoljon!
(#) laxip válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia,

ez jól hangzik, köszönöm. Hagytam egyébként elég sokáig, legalább 6-8 percig ment. Csak akkor áramtalanítottam a kazánt, amikor már bőven tovább ment, mint bármikor eddig. A víz 75-80 fok volt, ennél kevesebbre van beállítva a kazán. Szerinted így is az lehet a helyzet, amit írtál, érdemes újra megpróbálni és ennél is tovább engedni? Esetleg ilyen kikapcsoló jelet nem tudok másként produkálni?
(#) gazszeres válasza sari hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia!
Amit eddig elvégeztél, az megfelelő.
A továbbiakban az impulzus csövek következek. Maguk a csövek nem szoktak elzáródni, mivel semmilyen akadályt nem képeznek a víz áramlásában, de ahol csatlakoznak a hőcserélő csöveihez ott előfordulhat dugulás vagy egyéb elzáródás. ( találkoztam már ilyen esettel )
A többi megoldásod nem igazán tettszik rugó előfeszítés, alátétezés. A gáznyomás állítása nem befolyásolja az őrláng magasságát. Ha a kazán összes csöve teljesen tiszta, akkor a megfelelő tömegáram elérhető és tökéletesen működni is fog. Persze csak ha nem koszos az egész rendszer.
(#) SzAndras00 válasza laxip hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Akkor szerintem valami egyéb gond is lehet, próbáld ki azt, hogy a termosztáttal csinálj néhány ki-be kapcsolási ciklust, hátha magához tér a kazánod.
(#) briki válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Ellenőrizd le a másik érintkezőt, hátha arra van kötve az alaphelyzetben nyitott áramkör- az ördög nem alszik. Valamelyiknek ugyan is nyitva kell lennie, és ahogy írják, csinálj egy pár ki-be kapcsolást.

Visszaraktam és hagytam fűteni. Úgy néz ki, hogy igazad volt: csak egy kikapcsolójel hiányzott neki. Az meg nem jött, mert a beprogramozottnál alacsonyabb volt a hőmérséklet, így csórikám kénytelen volt folyamatosan fűteni. Az egészben az az érdekes és ez okozta a "félreértést" is, hogy hatalmas különbség van a két termosztát hőmérője közt. Mindegyiket 21,5 fokon használtuk. A Q7-esről kénytelen voltam azt feltételezni, hogy nem kapcsol le, mert izzottak a radiátorok és a hőérzet is jóval több volt 21,5-nél. Egymás mellé tettem a két termosztátot, 2,8 fok különbség van köztük! A Q7-es ezzel a hosszú izzítással próbálta ugye elérni a beállított értéket, közben a régi már 23 fok fölött mért... Érdekes kérdés, hogy a régi vert át eddig bennünket és jóval 21,5 alatt éltünk vagy az új mér a valóságos hőmérséklet alatt?! Ha ez utóbbi, akkor a megoldás az lehet, hogy a programot visszaveszem 19-20 fokra és akkor lesz meg a régi hőérzetünk? Ez így normális? Kellene egy pontos hőmérőt szerezni...
(#) laxip válasza briki hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Kimértem a 1-es és a 2-es csatlakozót. A szerintem láthatóan nyitott állapotú relé ellenére azt mutatta a műszer, hogy behúzott, átmegy az áram. Eddig azt hittem, hogy látható a különbség egy nyitott és egy zárt állapotú relé közt Ez most okozott némi tudathasadást
(#) kissi válasza laxip hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Azért nézz rá mégegyszer, mert a relé érintkezői, ha láthatóak, azért általában jól megkülönböztethető állapotokat mutatnak ( nem a miniatürizált relékről beszélünk, valószínűleg elnéztél valamit !) !

Csak a "tudathasadás" elkerülése érdekében !

Steve

Legalább a probléma megoldódott! Nekünk is computherm-ünk van, de más tipus, annál nincs kapcsolási késleltetés, azonnal kapcsol. Az már nem akartam megkérdezni, biztosan jó hőfokon van-e a termosztát. A régi bimetálos termosztátok (de az újak is ) nem pontosak, nagy ki-be kapcsolási különbséggel. Ami most neked van, az pontosabb. Igen odébb kell majd állítani a hőfokot ( eltolni ), akkor lesz az a hőfok amit megszoktál- és marad több pénz a zsebedben. Amúgy szerintem mindegy hány fokon áll. Ha fázol, úgy is bekapcsolod a fűtést, ha meg meleged van, kikapcsolod.
(#) SzAndras00 válasza laxip hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Sajnos ezt nem tudjuk megmondani, hogy melyik a pontosabb, de azért szerintem ezek a Computhermek nem a legjobb minőségek. Legalább a próba erejéig be kellene szerezni egy másik hőmérőt, így majd kiderül.
Örülök, hogy összejött!
(#) brian1985 válasza briki hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

briki a kazán egy C24-es. A gázterhelés vissza lett véve , hogy ne forrjon fel a víz a kazántestben, amíg átmenetileg panel nélkül üzemel. Készül a panel hozzá, csak nem voltak nyitva a boltok így nem tudtam hozzá alkatrészt vásárolni. A szivattyú ki lett cserélve, mert zárlatos volt. Ezért vágta le panel nélkül is az automatát. A PIC tartalmát kiolvastam és az új PIC-be beégetem majd beültetem az alkatrészeket és végül beépítem a panelt. Ha valakinek MIF panelről kellene valamilyen infó szívesen segítek !
(#) toro válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Igaz, ez is Kínából érkezett! Hátha nem találod!

Minden a beépített anyag minőségén, technológián, szakértelmen múlik. Biztosan nem olyan pontos az, mint a NASA-é, de ha jól van kalibrálva az NTC-je az elektronikához, akkor +- pár tized nem a világ.
(#) SzAndras00 válasza toro hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Köszi, én már pár x 10 db-ot felszereltem, és felprogramoztam, de ha lehet, akkor inkább Siemens REV 24-et, vagy a Honeywell CM 907-et rakok.
(#) Mate78 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia

Nekem is ez a Computherm Q7-es van, nalam sem teljesen pontos.Mellette van egy pontosnak gondolt 3 vezetekes PT100-zal müködö hömerö, az mindig 0,8C-kal többet mutat.
(#) toro válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Én a Honeywellre szavazok.
Igaz, a CM 97-es szerintem mindennél jobb volt.
(#) SzAndras00 válasza toro hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

CM 67-re gondolsz? Azt én is szerettem.

Nagyon úgy tűnik, hogy a 15 éves Grässlin egy sokkal finomabb szerkezet... Tudásra a kettő kb ugyanaz, akkoriban ez nagyon komolynak számított. Most a Q7 5000 Ft körüli áron jó vételnek tűnt. Sajnos, nem tetszik, mert sokkal lassabban kapcsol. Nagyobb ingadozások vannak a fűtésben. Ha bekapcsol, akkor hosszan felfűt, túlzásba viszi (21 helyett 21,3-nál kapcsol le), ráadásul kikapcsolás után még percekig megy fel a hőmérő. A régi gyakrabban kapcsolt, rövidebb ideig és kisebb intenzitással fűtött. Sokkal pontosabban tartotta a beállított értéket, vagyis közel egyenletes volt a hőmérséklet. A Q7-nél idegesítő ez a nagy ingadozás, a felesleges túlfűtés, talán a fűtésszámlát is megdobhatja

Kerítek egy használt Grässlint vagy megpróbálom megjavítani (az egyik nyomógomb halt be).

Urak, köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) oZoltán hozzászólása Jan 2, 2012 /

Sziasztok!
Elsősorban mindenkinek BUÉK!
Én vagyok, akinek csütörtök du megállt a Termomax kazánja és segítséget kértem tőletek.
Most leírnám az esetemet.
Addig jutottunk, hogy pénteken itt volt a szerelő, de panelt nem tudott cserélni. Pár hívás után egy olyan szervizeshez jutott el, akink van, de most leltározik és Ő már befejezte az évet. Úgy váltam el a szervizestől, ha talál és kap valakitől elhozza és beszereli.
Én még nem adtam fel és beültem a számítógép elé és 30-40 kmes körzeten belül kezdtem hívogatni a szervizeseket. Volt, aki felvette, nekik nem volt vagy csak mondta és volt, aki fel sem vett. 30.-a, péntek du, valamilyen szinten elfogadom. DE, már emberségből felvehetnék a telefont, legfeljebb lepattint. Mindegy.
Lám csodát a hatodik hívásomra belefutottam a leltározós szervizesbe. Én felajánlottam, hogy elmegyek a panelért, megveszem és beszereltetem, de Ő nem ad el alkatrészt. Öt perc beszélgetés után úgy döntött, hogy segít rajtam és szombat de. kijön és kicseréli. Ez megtörtént.
Itt is szeretném neki külön megköszönni, hogy dec. 31.-én de. elindította a kazánomat.

Kedves Balogh Tibi!

Neked volt igazad. A panelon levő hálózati trafó ment tönkre. A panelt megtartottam.
De valami oknál fogva a kevertköri panel is tönkrement. Ezt nem tudta cserélni. Azt mondta a szervizes, hogy ez a panel most a Termomax raktárában sincs.

Egy kis megjegyzés:
A fűtési rendszer a ház egyik meghatározó része, főleg télen. Akik ezek javítását, karbantartását vállalják, gondolom, ezzel tisztában vannak. Hozzátenném, amit nem ingyen tesznek. Emberségből, munkamorálból, a szerződtető cég felé tiszteletből (az én esetemben a Termomax) a szerelőknek még sokat kéne fejlődni. Nem csak eladni kell tudni, meg is kell tudni tartani. (Ez a Termomaxnak szól)
A feleségem virágkötőként dolgozik. 17 éve nekünk nincs semmilyen ünnepünk. Dec. 24.-én karácsonykor és dec. 31-én szilveszterkor du. 4-5-re ér haza, 25,26.-át végig dolgozza. Nekünk nincs Húsvétunk, nincs Pünkösdünk, nincs négynapos hosszú hétvégénk. Nekünk nincs semmilyen ünnepünk. Az elején egy hónapban 29 napot dolgozott, most, hogy gyerekünk van és a ?válság? utolérte a virágosokat is, így most csak egy hónapban 26-27 napot dolgozik. Ő ezt szereti csinálni. Ja, és csak egy alkalmazott.

Elektronikában bővelkedő Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek.
[b][/b]
(#) stewe69 hozzászólása Jan 2, 2012 /

B.Ú.É.K. Mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni egy Fég Unical BTFS 24-es turbós kazán (2000. évi) javításához.
Valószínüleg a vezérlőpanelje ment tönkre, műszerész ismerősöm méregette és azt mondta, hogy az epromban a programozása sérült nagy valószínüséggel. Esetleg valami tipikus alkatrész betegsége nincs ennek a panelnek (a 3 db. relé jól működik, terhelésre kimérve) vagy valakinek nincs véletlenül valami ötlete, hogy hol lehetne olcsóbban hozzá jutni?

DSC00455.JPG

(#) toro válasza oZoltán hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

BUÉK Neked is Zoli!
Sajnos ott tartunk most, mint ahogy írod, Te vagy a szervizesért - a pénzedért!
Régebben írtam, hogy sok kazános céget csak az eladás érdekel. Sajnos sok installatőr kollégát is.
Gratula a kitartásodért!
(#) toro válasza stewe69 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Mit nem csinál a kazánod?
Pár képet tegyél fel róla!
Következő: »»   67 / 294
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem