Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   973 / 2519
(#) Ge Lee válasza Gerike313 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Tessék. Rajzot találsz róla a neten, de talán itt a fórumon is.
(#) reloop válasza Gerike313 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

(#) emersys hozzászólása Jan 1, 2012 /

Elkészült hozzá a védelem is.
Holnap már csak annyi dolgom lesz vele, hogy összehangoljam a túlvezérlési/rövidzárási áramkorlátot.
A brummoság teljes kiszűrése, nem kis feladat volt
(#) zolika60 válasza emersys hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szép lett. Mehet a ki mit építettbe.
(#) storm válasza emersys hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Biztos nem volt kis munka 'összedobni' Grat hozzá
(#) emersys válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Holnap még összerendezem a "kesze-kuszának" látszó vezetékeket is,és jobb fényviszonyok közt csinálok egy érdemibb minőséget róla, azt tenném majd fel inkább.
De köszönöm ,hogy tetszésed nyerte.

Esetleg az az EI magos trafó nem soványka 1 picit a 2 végfokhoz?
(#) emersys válasza storm hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia.
Lényegében amit itt látsz az egy kis fejlesztgetés része volt.
A +-40-70V ra méretezett félvezetős komplementer szimmetrikus, emitterkövető végfokozat nem erősít feszültséget , kizárólag a csöves feszültségerősítő (meghajtó fokozat) vezérli ki.
Ettől is olyan a hangja amilyen.
Ilyen minőséget félvezetős kategóriába még sosem sikerült összehoznom, ill hallanom.(lehetett az több száz ezer forint-os kütyü is)
Az Ei trafó 630W-os , - tesztelésnek ideális volt. :yes:
A 4pár végtranya ugyan az "izmosságát sugallja" de valójában azért van annyi ott mert nincs bent átfogó visszacsatolás, így a torzítás mértéke jóval barátságosabb, amit csak is kizárólag a meghajtó visz bele.
Itt már bő 2% os torzítás látsz.(19.4V rms környékén)
Jelenleg most 200V-os anódfesszel 18V rms ig vezérelhető ki 0.27% thd-n
Nemsoká majd megemelem 250V az anódfeszt és ott be is fejeztem.

IMGP2064.JPG

Így már érthető, de elsőre azt hittem valami izom végfok 2-300W körül. Esetleg dobozba is fog kerülni vagy így marad?
(#) emersys válasza storm hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Igen lesz doboza is., de az legalább ugyanennyi időt fog majd elvenni, tehát nem lesz elkapkodva
(#) accaboj hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok! Mi a véleményetek erről a rajzról? Az egyszerűsége fogott meg. Csak nem tudom érdemes lenne-e megépíteni...
(#) emersys válasza accaboj hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia.
Én egy A/B osztályút jobban támogatnék.
Mellesleg nem szerencsés ennyi tranzisztort kikábelezni a bordáig.
Nagy teljesítmény motivál az építésre, vagy az hogy mellékelve van a nyákterv is?
Mert ezek a tranzisztorok sajnos nem épp olcsók, ugyanakkor jó minőségűek.
A másik gond, hogy abszolút nincs védve rövid zár ellen..
Könnyen keletkezhet drága tűzijáték..
(#) accaboj válasza emersys hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Köszönöm a válaszod!
-Nem a teljesítmény motivál és nem is az, hogy van nyákterv. Csak tetszik az egyszerűsége.
-A tranyókat nem kábelezném, hanem ha érdemes megépíteni akkor rajzolok egy jobb tervet.
-Ha nincs benne védelem, de van hozzá hangszóróvédelem, akkor is gond van?
-BD249-el helyettesíthetném a 2N3773-at?
-Egyébként a védelem hiányán kívül van valami baja a rajznak?
-Ja, ezen nem kell semmit változtatni ha például +-30 vagy akár +-60 volton szeretném járatni? Persze a végtranyókat igen...
(#) reloop válasza accaboj hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia! Akkor jársz el precízen a tápfeszültség megváltoztatásakor, ha megőrzöd az 1N4148 diódák kb. 6mA-es áramát, és az aktuális áramfelvételhez igazítod a biztosítékokat.
Szerk.: szükségessé válhat a visszacsatolás 470 ohm ellenállásának a szükséges erősítéshez való átméretezése.
(#) emersys válasza accaboj hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Nézd, a hangszóró védelem az a hangszórót védi s nem a végfokot.
Hangszóró védelem kell egy végfokhoz, mert ekkora fezültség ha ráakaszkodik a hsz-re az nagyon megfogja szorongatni a nyakát.-és vélhetőleg pillanatok alatt el is égeti.
Az erősítőket többfajta megoldással is lehet védeni, pl visszahajló áramkorláttal és más egyéb elektronikus úton.
Bd 249-et csak is kizárólag +-50V-os feszültségig használj.
(de hamisított szériáknál már az is veszélyes).
Az egyszerűségre visszatérve, ez egy valóban egyszerű végfok. de B osztályú, és egy ugyanilyen topológiában egy A/B sokkal helytállóbb.
Ha ezt megnézed, legalább van annyira egyszerű, és viszont megbízhatóbb.
A munkapontokat ellenőrizni kellene(újraszámolni kéne) +-30V nál szinte biztos nem lesz jó.
60nál feltehetőleg igen.

16989538.jpg

(#) accaboj válasza emersys hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Akkor azt hiszem hanyagolom ezt a B osztályút. Subnak szerettem volna 100W/4 Ohm teljesítményre de féltem annyira a hsz-t hogy inkább maradok a kiszemelt 130W-os conductornál.
Esetleg ha van valami annál is egyszerübb (kétlem) bevált kapcsolás azt szivesen várom.
(#) reloop válasza accaboj hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Nézd meg az ST151-et.
(#) emersys válasza accaboj hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Annak TDA7294-es hidat adnék..
És minden védelem bent van az ic-ben...
Az elkészítése olcsóbb, és még üzembiztos is..
De isten ments ,hogy lebeszéljelek a B osztályúról amúgy, csak megkérdeztem hogy kell-e ekkora, vagy mi motivált.
Mert pl diszkós végfoknak nem ajánlanám, mivel nincs benne védelem ami védeni azokat a méreg drága (egyébként jó minőségű )tranzisztorokat.
(#) accaboj válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Köszi! ST151-et már láttam, nem tetszik.

emersys: diszkós végfoknak mit ajánlanál? Láttam a szörnyedet, tetszik, csak semmi infót nem találtam róla.

Egyébként hidalt 7294 nyákját szépítgetem éppen
(#) Edek válasza accaboj hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Üdv bocs hogy beleugatok de én pont most csalódtam kellemesen a hidalt 7294 végfokomban, sikeresen végigcsinálta a szilveszteri bulit pedig kentem neki rendesen, gyakorlatilag teljes hangerőn ment este kilenctől reggeli fél 5-ig, szerintem nyugodtan építsd meg ezt, ha megkapja amit meg kell (rendes táp, hűtés) akkor nagyon tuti kis végfok, szerintem én is nekifogok még egynek, bármennyire is feteset szerettem volna.
(#) Jackass hozzászólása Jan 2, 2012 /

Üdv!

500VA-es toroidhoz keresek lágyinditót. Ezen kívül szükségem volna még clip áramkörre ,koppanásgátlóra és DC figyelőre. Ha valaki tudna tanácsot kapcsolást esetleg nyákot is adni annak nagyon örülnék. Köszönöm!

Szép napot!
(#) GyurikaBx válasza Jackass hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Üdv!
Szerintem elég ha a keresőt használod, minden itt van az oldalon!!
Nézd:Bővebben: Lágyindító
(#) Jackass válasza GyurikaBx hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Kiváló Köszönöm szépen!
(#) SteveBarber hozzászólása Jan 2, 2012 /

Üdvözlet!

Sony STR-313 L erősítővel bajlódom,mert recseg a hangerő-szabályzója,teljesen lehalkított állapotban.

Az is gond,hogy a kérdéses recsegős oldal gyengébben muzsikál,tehát leteszteltem a hangfalakkal.
Persze hülye vagyok hozzá megcsinálnám,(vagy inkább csináltatnám),hogy ne csapjanak be mert ugye azért hallgatni jó volna valamit.
Épp az előbb említett technikai tudásom eredménye lett az is,hogy befújtam KONTAKT 60 spray-vel amitől még jobban recseg.

A fémrésznél a likba fújtam,de még rosszabb lett,pedig a Cleopátra hálás volt ezért és szépen,recsegés mentesen szólt.Esetleg ha volna valaki olyan szaki,aki lealacsonyodna silány technikai tudásomhoz és segítene akkor azt megköszönném,vagy fizetném.
Kaptam egy segítséget Bese Zolitől és azt írta,hogyha mázlim van akkor nem IC problémáról van szó így megúszhatom 3000HUF-ból!
Milliomos se vagyok,tehát nem akarok rákölteni 10ezreket,mert akkor inkább veszek egy fiatalabb erősítőt.
------------------------------------------------------------
Köszönettel:István
(#) Haliapu válasza SteveBarber hozzászólására (») Jan 2, 2012 / 1

Szia, higgyétek el nekem, hogy potméter tisztításra el kellene már felejteni a kontakttisztítókat, az nem arra lett kitalálva. Jó relékhez, kapcsolókhoz és más olyan alkatrészekhez, ahol nincs radírozó mozgás. Esetleg csak akkor alkalmazzatok kontakttisztítót, ha valami ragacsos folyadék kerül a potiba, máskor soha. Először is a kontakt tisztító szárit, szóval kenése nincs, amelyik pedig kenős, annak pedig a parafin tartalma csak addig ken, míg ki nem szárad, ezért szerezzetek be egy használt injekciós fecskendőt és egy tűt és persze átlátszó műszer vagy varrógépolajat és ezt kell a potméterbe juttatni csak egy cseppet. Persze kikapcsolt készüléknél és a potit többször el kell forgatni jobbra-balra, hogy az anyag jól bejárja a csúszkákat. Legjobb dolog ezt új korukba megtenni, akkor évekig hozzá sem kell nyúlni. Ezért a trükkért kell súlyos tíz ezreket fizetni egy menő műszerésznél. Nekem el hihetitek !?
(#) McDeath hozzászólása Jan 2, 2012 /

Sziasztok!
TDA2050-el építenék erősítőt és a negatív lába érdekelne. egyszerűen csak tegyem földre? Adatlap szerint a táp +- 25V. tehát ha földre rakom a - tápot akkor 50V-ot bír el maximum ugye?
(#) Ncore19 hozzászólása Jan 2, 2012 /

Sziasztok.
nekem lenne egy olyan kérdésem h a Pionner sa960 márkájú erősítőnek...milyen a tranzisztora....
enyit birtam meg álapítani öszesen 4 db-van benne és 2féle. az egyik :toshiba 2sc3546 a másik toshiba 2sa1389
és ennek nem találtam neten semmi leírást vagy valami ilyesmit..meg h meik tipusú tranzisztorl tudom helyetesíteni
várom segítségeiteket...+a probléma anyi h kiszedem a tranzisztort akkor "müködik" bakapcsol nem ég ki a biztosíték...ha meg vissza teszem a tranzisztorokat akkor bekapcsolom és egyből kipukkan a biztosíték
igy kipróbálni se tudom...segítséget előre is köszönöm
(#) SteveBarber válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Köszönöm a választ,én inkább,megválok tőle!!!
(#) SteveBarber válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

...ez még lemaradt,
Valószínűleg akkor csere megoldaná a problémát!
Mármint a potméterre gondoltam.
Esetleg ötlet,hogy hol olcsóbb Bp.-en?
Köszönettel:István
(#) Davidd hozzászólása Jan 2, 2012 /

Udv mindenkinek.Mai nap soran elkeszitettem egy kicsi erositot tda1519 el.Megy is szep tiszta magassak[mar amenyire elvarhato egy ilyen vegfoktol],de a basszusal valami gond van nemakar ugy menni ahogy kene ,tudom hogy ez a 2x6 w nem egy eromu,de azert kene kiadjon magabol valamenyit,ezt a sztereot keszitettem el csak az 1µF helyett 47 µF ot hasznaltam hatha nagyobb a baszzus ,igaz 1 µF kise probaltam,szerintetek ha 1 µF sat rakok akor rendesen jon majd a baszus?
Következő: »»   973 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem