Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   178 / 965
(#) karaszbandi válasza danka- hozzászólására (») Dec 30, 2011 / 1
 
Azért bátor gyerek vagy te, hogy közvetlen a hálózatot egyenrángatod bármilyen céllal is!

A 340V csak 320, az is csak a puffer kondin, de ilyenről nem írtál!

Csak óvatosan a villannyal!
(#) karaszbandi válasza piaristamv hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Mi bajod van vele?

Még a magyarázat is sokat selytető!
(#) papamaci09 válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
s ziasztok én vetetem fel ezt a tanya kérdést a vilanyt most kötöték be 1 honapja uj oszlop uj vezeték digitális vilanyorák a sima meg az éjszakai4eres föld kábel ezt ez eon rendezte a dobozt és a szondát kelet nekem álni 70e be kerult az oszlop 4 vezetékéböl 2szálat kötötek be mert nincs 380an2száll csak ugy uresen fére rakva , a kettö bemegy a vilany orában a 3. a szondárol földelésröl jön alul 3db leálásbol viném én tovább de nem 3leálásban 3 vezeték csak kettöben mert a fázis kulön de a o meg a földelés egybe van kőtve és innen hogyan tovább ha két vezetékel megyek tovább akkor hol a földelés pl egy dugajnál
(#) pucuka válasza papamaci09 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szerintem itt az ideje villanyszerelőt hívni.
(#) briki válasza papamaci09 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szia!
Kétszer futottam neki nagy lélegzetvétellel a hozzászólásodnak, kérdésednek. Bevallom nehezen ment megérteni, de ha jó értem akkor a következő a helyzet nálad.
Az EON elvitte a trafótól a fázist, és a nullát. Földelő szonda leverve, és erről a szekrénybe közösítve a nullával. Kérdésed, innen hogyan tovább pl egy dugaljig?
A Nullát azért kötötték össze a földeléssel, hogy egyenpotenciálra hozzák a trafótól jövő vezetéket, mert a trafód is le van földelve. Fogjál egy 3 eres vezetéket, fekete/ barna fázis, kék nulla, zöld/sárga föld. Ezt a vezetéket nyugodtan elviheted a dugaljodig, a szekrénynél pedig kösd össze a színt a színnel. Tegyél fel egy kiselosztó szekrényt. Abban van 2 sín. Egyik lesz a földelésed, másik a nullád. Értelem szerűen bekötni, földelések a földhöz, nullák a nullákhoz. Ezt a két sorkapocs sínt kösd össze egy min 6mm2-es zöld/sárgaréz vezetékkel. A nullához (kiselosztóról beszélek még mindig ) bekötöd a mérőből jövő, közösített nullát.


Más esetben- pl panel lakás, ott is csak 2 ér megy be, nulla és fázis. Raknak fel egy elosztó táblát a kismegszakítóknak ( albiztosítékoknak), és ebben a szekrényben kötik össze a szobába elmenő nullát a földeléssel. Tehát valójában a földelés is "csak"nulla, de nem élő vezeték, áramot NEM szállíthat!
(#) danka- válasza karaszbandi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Igaz,rosszul emlékeztem,köszi.
Van pufferkondi,400V/180uF.
MIndez csak kisérletképpen lett összerakva,amiért
ittvan ,annak oka,hogy a moderátor tette ide.
Fojtó? Szerintem meg korlátoz,anélkül mint írtam,csak durrog,azon keresztül meg "sziszeg",és simán gyújtja az ívet.
Természetesen nem fogok hegeszteni 800mA-al,azt tudom,ezzel eggyütt nincs több kérdésem,mert érdembeli választ nem kaptam igazából.

Azért köszönöm mindenkitől az idejét.
(#) tibibalogh520 válasza papamaci09 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szia!
Légyszíves néha levegőt venni, mert nem venném a lelkemre, ha megfulladnál.
(#) neogeo2 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Vettem egy új villanytűzhelyet.
A füzete szerint: Csatlakozási teljesítmény (elektromos, kW): 2
Miért mondja a villanyszerelő az új gáztűzhelyemre, hogy kevés neki a 16A-es kismegszakító?
Köszönöm!
(#) tomikapc válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Hát elvileg elégnek kell lennie. Nekünk az egész lakás egyetlen 16A-s kismegszakítón van és sose volt semmi, pedig van egy-két nagy fogyasztó.
(#) karaszbandi válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Akkor most villanytűzhely, vagy gáztűzhely, vagy villany sütős gáztűzhely?

Mert nem írtad le egyértelműen!

Az elsőhöz kevés a 2kW, a másodikhoz nem kell villany, a harmadiknak elég lehet a 2kW és a 16A is, hacsak nem akarsz közben mosni is meg egyéb dolgokat használni!
(#) briki válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Kombinált tűzhely lehet, gáz főzőlappal, villany sütővel. 1 KW durván 5 amper, így bőven elég, ha nincs erről az automatáról másik nagy fogyasztó használva ( mikro, automata mosógép, átfolyós bojler, stb ) EGYIDEJŰLEG!
(#) neogeo2 válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Kicsit tényleg megkavartam a dolgokat. Tehát ez egy kombinált tűzhely, a sütője villanyos és a főzés gázzal megy.

Elvileg akkor jónak kell lennie. A többi fogyasztók másik kismegszakítók után vannak. Ezért nem értem a dolgot...

Köszönöm mindenkinek!
(#) briki válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
használd nyugodtan, még egy sima 2+F-es dugvilla is elviszi- konnektorba való- nem feltétlenül kell sorkapocsba kötni.
(#) neogeo2 válasza briki hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Mindenképpen villanyszerelő fogja megcsinálni, mert az egész lakásban csak egy helyen van földelés. Ez a mosógép konnektora. Azért az új tűzhelyhez nem árt ha meg vany csinálva rendesen minden. Tehát szakember fogja megcsinálni az új konnektort. Én csak nem nagyon akartam elfogadni amit a 16A-os kismegszakítóról mondott... Szerintem is el kell bírja.
(#) tomikapc válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Sőt a legjobb, ha meg lehet oldani, hogy kapjon egy saját kismegszakítót a többi mellett és onnan lehozni külön neki az, L N PE vezetékeket
(#) zoli_varga válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ha csak a sütő része elektromos (azaz gázzal főzöl) akkor az valóban 2 kW teljesítményű kell hogy legyen. Ennélfogva simán megy 16A-ról. De a könyvbe le van írva hogy mekkora kismegszakítót kell neki beszerelni. Ha nincs akkor meg kell nézni a csatlakozóját: ha villásdugó van rajta akkor max 16A.
(#) tomikapc válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
ha villásdugós, akkor még a villásdugó aljára is rá szokták írni
(#) elhungaro hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok! Ti hogyan szoktátok megoldani ha két vezeték jön ki a falbol (lámpa) de maga a lámpa nem kettösszigetelésü hanem totál fém? Két esettel találkoztam: 1- nem köt be semmit a védönek 2-a nullát köti be a védönek.
(#) briki válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
A nullát SEMMI ESTRE nem használhatod földelésnek! Simán kösd be a nullát a nullához, fázist a fázishoz. Arra ügyelj, hogy ne törjön a vezeték ( szigetelés sérülés esetén ne érjen a lámpa fém testéhez ). Arra van hozzá a lámpában szilikon szigetelő cső. Egyébként én sem nagyon foglalkozom vele, ha nincs földelés- főleg, ha magasban a lámpa- kézzel nem érinthető, csak ha létrára állunk.
(#) zoli_varga válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ez fix lámpa vagy hordozható?
(#) tomikapc válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
elvileg kell hozzá, akkor külön földelést kiépíteni, de ha ki van zárva, hogy felülvizsgálják a munkád (pl. otthoni lámpát szeretnél felszerelni), akkor tényleg csak arra vigyázz, hogy ne kerüljön ki se a fázis, se a nulla a lámpatestre és kész. Plusz persze, hogy a kapcsoló a fázist kapcsolja. Amikor fel van kapcsolva a lámpa meg amúgy sem kell nyúlkálni benne
(#) ötfelezős válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Én a helyedben lecserélném kettős szigetelésű lámpatestre, és akkor nyugoftan aludnék.
(#) elhungaro hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Szoval a kérdés lényege sztek melyik a jobb ha azt kockáztatom hogy teljes fázis kerül a testre vagy hogy a fogyasztón keresztüli....?
Ötfelezös a te válaszod tetszik a legjobban...!!!!
(#) karaszbandi válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ha normálisan van szerelve, akkor egyik sem kerülhet ki!
Csak akkor kerül ki, ha a szigetelés elkopik, elég. De ez, ha nem 1000W-os körte van benne, akkor szinte esélytelen. Kötés nem szigszalagozva hanem normális módon és kész.
(#) briki válasza elhungaro hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Fázist a fázishoz, nullát a nullához és ennyi. Nem lesz vele semmi baj. Már vagy 100 ilyet felraktam, és semmi baj vele, csak körültekintően kell szerelni.
Mit gondolsz, a panel lakásokban, és a régi tégla épületekben hogy van megoldva? Ott sem problémáznak vele.
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
A legtöbb panelban már van földelés a lépcsőházi lámpákhoz is és a lakásokban is. Én láttam olyan tégla társasházat, ahol a lakásban nem volt földelés, viszont minden egyes lépcsőházi lámpához, szabványosan, bekötődobozokban oda volt vezetve a földelés külön, minden egyes szinten.
(#) ötfelezős válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hát igen, mivel 1986 óta kötelező a lámpákhoz is a elvinni a védővezetőt, a közösben nyilván végeztettek érintésvédelmi vagy tűzvédelmi felülvizsgálatot, vagy pedig villamos felújítást.

A többieken nagyon csodálkozom, akik a szabványtalan megoldás biztonságosságát hirdetik...
(#) elhungaro hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
köszi 5felezööööö!!!!!
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Igen, aki hajlandó áldozni rá, de azért nem gondolod, hogy egy lámpa miatt valaki kiépít egy földelő rendszert?
Én panel proli vagyok, és nekem sincs földelés.
(#) briki válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Nem hirdetem, de a kényszer nagy úr! Ismerem a szabványossági felülvizsgálatot, volt rá módom látni. Szabálytalan főzőlap, kérem távolítsák el, mert nem tudom így aláírni a jegyzőkönyvet. Utána ha akarják dugják vissza!
Mi van akkor, ha a 220V-os dugalj 2+F-es, és nincs földelés bekötve, viszont vasalód van? Nem vasalsz?
Következő: »»   178 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem