Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Mindössze annyi teendőd van, hogy a kimenőtrafót kiiktatod a rendszerből - a primer kivezetéseinek helyére kell bekötni a kimeneti csatlakozót, és máris adott a 8 ohmra illesztett kisimpedanciás kimeneted. Egyébként néhányszor volt már erről szó ebben a topikban, például - többek közt - rögtön a legelső oldalon is...
Sziasztok,
most szereztem egy APT 100 erőlködőt. Ez az erősítő egy újabb változat, nem a TO-3 tokozású végfokkal. A kapcsolása megegyezik az itt korábban feltett rajzokkal? Mi az a két biztosíték a végfokpanelen? Valakinek rajz ehhez a verzióhoz? Előre is köszönöm Üdv, András
Hello! Elég nyilvánvaló, hogy a +- tápfeszültség biztosítékai.. üdv! proli007
Sziasztok,
Csatolom a képet a beag végfokhoz. Valakinek rajza van ehhez a verzióhoz?. BD250C és BD249C tranyók vannak bent. Előre is köszi
Sziasztok!
Én is beszereztem egy ATP-100-as erősítőt és a leírtak szerint kivettem a 100V-os trafót átkötöttem a kábeleket, de a hangerő szabályzó potit hiába állítom a hangerő mindig ugyanúgy szól és a kivezérlés jelző sem mozog. Ha esetleg valakinek van ötlete arra, hogy mit csináljak szívesen fogadom! Üdv, Imi
Hello!
- Ha a hangerő szabályzó nem szabályoz, lehet ki van kötve. Esetleg a poti alján nincs meg a GND pont. - Kivezérlésjelzőnél mérd meg a D303 zéneren a feszültséget. Ha nincs rajta semmi, lehet, hogy az R304 10kohm szakadt. Vagy a kivezérlésmérő panel 2-es lába nincs az erősítő kimenetére kötve. Esetleg R307 trimmerpoti nullára van tekerve. üdv! proli007
Köszi a segítséget! most épp költözésben vagyunk, de ha túl leszünk rajta ismét nekilátok!
Sziasztok.
Azok segítségét kérném, akik ismerik a kimenőtrafó bekötését. Azt szeretném kérdezni, h. P-u bemeneten kívül (ami ugyebár 8ohmos bemenet) van-e rajta másféle, esetleg 4ohmos bemenet is leágaztatva? Végfokot szeretnék benne cserélni, és annak jobban tetszene a 4ohm. 8-ról is megy, csak ugyebár úgy halkabb, és nem szeretném kicserélni a hálózati trafót nagyobb feszültségért, mert akkor már nem érné meg...
Nem egészen világos, mit is szeretnél. Az APT-100 kimenetén csak azért van kimenőtrafó, hogy az a 100V-os hálózathoz illessze. Továbbra is ilyen hálózathoz szeretnéd felhasználni, csak más végfokozattal?
Hello.
Igen, továbbra is 100V-os rendszert használnék vele, csak a végfokpanelt cserélném ki egy FET-esre, és nem mindegy neki, h. a kimenőtrafó bemenete 4ohmmal vagy 8ohmmal terheli meg. Mivel a P-u bemenete 8ohmos, azt akartam kérdezni, h. van-e esetleg a kimenőtrafó bemenetén 4ohmos leágazás is?
Szerintem nincs. De nem is igazán értem, miért kéne. Egy erősítő kimenőjelének nagysága elsősorban a tápfeszültség függvénye (ezért ad 4 Ohm -on nagyobb teljesítményt, mert azonos kimenőfesz esetén nagyobb áramot produkál, és a teljesítmény az áram, és feszültség szorzata). Ha azonban Neked az erősítőd a tápfeszültség mértéke miatt képes produkálni azt a kimenő jelet, amit az APT eredeti erősítője, akkor ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, mert a másik oldalon is meglesz a 100V. Az, hogy "csak" 8 Ohm -on kell ezt a jelszintet produkálnia, több szempontból sem rossz.
Sziasztok !
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok amelyet már lehezt hogy untok , de kéne egy kis segítség. Van egy Beag atp 100 om amit szeretnék pl pc erősítőnek használni, érdekelne hogy ez lehetséges -e. Olvastam egy részt de nem értettem pontosan ( A vekfok kimenete a trafo H jelu pontjara van kotve, azt kell leforrasztani, es ez lesz kisimpedancias kimenet melegpontja) mert kínai megmondom őszintén , ezért ha valaki tudna abban segíteni hogy rendes hangfallal tudjam használni ( 8ohm ) azt megköszönném Előre is köszönöm
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a végfok panel 7. pontja. A lényeg az, hogy a trafót ki kell iktatni. Meg ki is veheted, annyival is könnyebb, esetleg el is lehet adni (APX100-hoz), az is pénz (nem hinném, hogy valaha is 100V-os rendszert akarnál működtetni). Egy baj van, ez egy monó (egycsatornás) végerősítő, nem tudod sztereó hangosításra felhasználni.
Egy db Beag atp 100 as eladó keverövel.... ár megbeszélés szerint.
üdv elek
Sziasztok! APT-100 erősítőmmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 100V trafó kiszedve, legalább 8 OHM jó minőségű hangfallal volt járatva. Nem volt sose meghajtva, csak normál üzemben működött. 1988-as gyártmány. Bekapcsolás után a hangerőt mennél jobban fentebb veszem, annál erősen torzabb lesz az erősített hang. Kb. negyed hangerőig semmilyen jele nincs annak, hogy torz lenne a jel. Eddig nem csinált ilyet ! Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja ?
Pár adat: Az OUO 3856-2 (amin a végtranzisztorok is vannak 4 db 2N3055 típus) panelen van egy LM-741 IC is. A hangerő szabályozó panel a szokásos OUO 3857-es. Feszültségek rendben vannak. Van valakinek gyakorlati ötlete, hogy ne kelljen mindent végigmérnem, mi ment tönkre? Valamelyik tranzisztorra gyanakszom, mert erősítés van csak torz. Esetleg valamelyik ellenállás ? Vagy dióda Hálásan köszönöm szépen az érdemi segítő hozzászólásokat, és köszönettel várom!
Amikkel eddig én találkoztam, legtöbbször a meghajtó BC300 asok feküdtek ki valamint T112-T113 jelű BC303 as tranyók. Első körbe én ezeket nézném meg, aztán a többi BC301-303asokat.
Köszönöm, megnézem őket. További hozzászólásokat is elfogadok, köszönettel !!
Sziasztok! Ugyanaz a problémám mint az előttem 3-al hozzászólónak. Már egy hónapja szenvedek ezzel és sose volt rá időm de majd most. Kicseréltem az összes BC tranzisztor, a végfok tranzisztorokat is beleértve (egy gyártótól vannak az azonos típusú IC-k, a lábakon egyforma értékeket mértem), de ugyanaz a probléma, fél hangerőnél már nagyon torz a hang.
Valaki esetleg tudna segíteni?
Ma annyit mértem amennyit iskolás korom óta soha se . És rájöttem, hogy lehet, hogy nem is a tranzisztorral van baj hanem ahogy a hangerőt adom rá növekszik a tranzisztoroknál felvenni kívánt tápfeszültség és ezzel is lehet baj. Ezeket pedig ellenállások és diódák hegyei biztosítják a tranzisztorok számára szerintem hogy pontos értéken maradjon. Nekem gyanús az LM-741-es műveleti erősítő IC (hiszen minek van foglalatba gyárilag ?!) és gyanús a hangerő szabályozón lévő uA747(PC)-típusú IC is. Bár az ott elvileg csak előerősítő ha igaz. Szerencse, hogy ezek pár forintos alkatrészek tehát a lutrira csere se sodor anyagi csődbe senkit. De várom gyakorlati tapasztalati hozzászólásokat még.
Dióda módban mit mérjek BC sorozat tranzisztoron jó értéknek BC-CE-CB között ? hFE módot kerülném mert ahhoz ki kell forrasztani és a lustaság fél egészség. Ja!!! BC nagy kalapos tranzisztoron gyárilag nincs hűtőcsillag. Kellene ? Vagy csak ajánlott.... üzem közben sem melegszik nagy terhelés alatt SEM langyosnál melegebb szintre. (Igaz az egyik kocka tranzisztor hűtőbordáján mérek vagy 55 V-ot amibe nem vagyok biztos, hogy normális )
Ha a 747 is gyanús, akkor kapásból hagyd ki az előfok részt, és csak a végfokra adj hangfrekis jelet, mondjuk PC ről, amin tudsz hangerőt szabályozni. Így az előfok nem kavar be. Hűtőcsillag a BC 300 asokon van gyárilag.
Méréshez muszáj lesz kiforraszd, ez az erősítő nem a lustáknak való ;}
Ez így igaz.Ezért is cseréltek le már bizonyos helyeken a gyártásnál is.Az aj végerősítő panelje AN 150 tip névre hallgat és kiválóan működik.Egyszerüen kicserélhető vele.Üdv!
Kezemben van a végfok panel egy az egyben. Eleve, nem a klasszikus BC300 van benne, hanem az a kis tégla alakú tranzisztor, aminek a közepén lyuk van, és abba egy csavarral egy cca 5 - 6 cm-es alu zászló van mindegyikre erősítve, mered az égnek. Gyakorlatilag a végfok előtti tranzisztorok egyik se olyan mint a szokványos, mind ez az alu zászlós.
Mivel még nem szedtem le a zászlót lehet hogy nem is BC300 hanem annak lyukas helyettesítője. Lehet, hogy ez volt már szervizben és próbálták "jobbá" tenni mint eredetileg volt ? Gyanús! Bár nagyon origináltnak tűnt felnyitáskor. De nézzétek, találtam egy érdekességet! http://web.nordtelekom.hu/electronic/temp/letoltesek/P%E1r%20jav%ED...00.jpg Le tudjátok olvasni a végfok tranzisztorok gyártóját? Nem TunGSram hanem TunSGram! Ez valami kínai névvel visszaélés vagy gyártói elírás lehet ? Holnap méregetek BC-ket ha lesz időm.
Akkor aki tényleg átlátja: végfokban UA741 helyett nekem LM-741 van. Végrtanyók 2N3055 a BDY73 helyett. De a BC300 tranzisztorok (végfok előttiek) sem BC-300 asok hanem BD-441 típusok, lyukas kivitel csavarral rárögzíthető zászló. Mit javasoltok? Tegyem vissza bele a rajz szerinti dolgokat vagy okkal voltak ezek másképp benne mint a rajzon ???? Szépen kérem a véleményeket !! Az eddigieket pedig köszönöm !!
Szia!
A 741-nél mindegy ua vagy lm csak a gyártóban különbözik. 2N3055 van az eredeti kapcsolásban is de megfelel a BDY73 is. A BC300 már érdekesebb kicsit másabbak a paraméterek de sok érdekes jelenséget okoznak ezek a tranyók. Jobb bele az eredeti BC300. Mérni csak kivett alkatrészt lehet, könnyen becsap egy másik átmenet ami a panelon van. Ha van lehetőséged méréskor használj szkópot műterhelést. Még pc-s szkóp is jó a durva hibák megtalálására. Üdv: Gábor
Szia! tudnál róla 1-2 képet feldobni?Úgy könnyebb lenne.Üdv.
Üdv mindenki! Nemrég meghalt egy APT 100-as végfok, javítgatni nincs időm sajnos. Arra gondoltam pótolhatnám egy másik végfokkal. Van castone CPA600B nevű erősítőm. Ehhez hozzákötve az APT 100 kimenőtrafóját működne a hangrendszer? Azért jutott eszembe, mert láttam, hogy az APT is egy közönséges végfok csak kapott egy transzformátort a kimenetre. Érdekelne a véleményetek, hogy megpróbáljam ezt a megoldást vagy felejtsem el rögtön?
Szia!
Amennyiben 8 ohmos az erősítőd kimenete, vagy 4 ohmos akkor nyugodtan beteheted. A tápfeszültségre figyelj, mert az kb +-55-60 Volt is lehet. Ha csak a kimenő trafót teszed át minden OK. Üdv: Gábor
Sziasztok! Szégyellem, de két tranzisztor típusát szeretném megtudni a képek alapján, APT-100-ban találtam T107 rajzszámon (BC301 helyett) és T111 rajzszám alatt BC212 helyett találom. Nem merek csak úgy egyszerűen a rajzon szereplőt a panelba tenni, mert több ponton is mint alább írtam úgy tűnik, módosítva van a panel, másabb tranzisztorok vannak benne mint az eredetiben. De mivel ez így nagyon jól, nagyon sokáig működött, ezért nem változtatok a mostani kapcsolási állapotán, vélhetően ezzel csak egyszerűbbé teszem a dolgom. Előre is köszönöm aki beazonosítja, google nem ad rá semmi okosságot. Mellékletben két kép a tranzisztor feliratokról. Köszönöm !!!
Köszönöm a segítséged! A castone-t nem bontom meg, csinálok egy kábelt amivel a rendes hangszórókimenetét összekötöm a trafóval. A trafót szépen bedobozolom, hogy ne érjen hozzá senki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |