Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   385 / 507
(#) zolika60 válasza karesz01 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Attól függ mit vársz tőle. Áramot termelne, csak ki tudja mennyit?
(#) karesz01 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Na ez is igaz, mert van nálunk mivel permetezőgépet gyártó cégnél dolgozom mint szervizes és villanyszerelő ezért van egy 26"-os átmérőjű ventillátorom ami műanyag tehát könnyen hajtaná elméletileg a szél csak ezt a szivattyút kéne vele meghajtatni...
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szia! Az áttétel megfelelő lesz.
DE 2m átmérőjű rotorral csak a veszteségeket fogod ellátni energiával...
2m átmérőjű rotorral nem érdemes áttételes gépben gondolkodni...(Enyém is ilyen) A 3-4M/sec szeleket elfelejtheted,mert épphogy megforgatja majd a rotorodat... Persze ha lesz jó erős szél,akkor lejöhet róla 200-300W is.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Tegnap egy kicsit átszereltem a gépet. A szélkerék tengelyére tettem egy 42 cm és a dinamóra egy 5 cm átmérőjű szíjkereket. Így az áttétel is nagyobb lesz. Reménykedek, hogy fog működni. A tengely 22 mm, biztosan nagyobb szélkereket is elbír, ha ez a 2m átmérőjű kicsinek bizonyul. Nagyon jól szélvédett helyen lakom, de annyira, hogy volt már régebben nagy vihar a faluban, több háznak megrongálta a tetőszerkezetét, de a mi házunkról egyetlen cserepet se tett arrébb. A dombtető, ahol jobb a széljárás, kb. 100 m-re van, ezért ragaszkodnék a nagyobb feszültséghez, mert könnyebben szállítható, amit majd a PC táp átalakít és tölti az akkut. Az akkut ugyebár nem hordhatom oda fel töltögetni, mert én mindig felviszem és egyszer más elviszi. Itt lenn összealkotom és ha tökéletes, felviszem a dombra.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szurkolok.
A nevezett 220 V-s egyenáramú generátorhoz a ~8-szoros áttétel jónak tűnik. A 2 m átmérő gyanús, hogy 4-5 m/s-s szeleknél nem tud elég nyomatékot adni a kb. 3-as optimális tsr-hez. Vad ötlet, de az átmérőt esetleg úgy megnövelni, hogy a meglevő lapátokat karokra szerelni (1 m átmérőjű "lyukat" hagyva a szélkerék közepén). Így a hatásos felület kétszeresére (~6 m2-re) nőne és a kis szeleknél jelentősen jobb nyomatékot (nem indulót, hanem a teljesítmény kivételhez szükséges forgatót) adna. Kérdés, hogy milyenek a lapátok - engedik-e ezt az átalakítást?
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A javasolt átalakítással miért nem nő meg a szélkerék induló nyomatéka?
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Természetesen az is megnő, csak én másik irányból közelítettem. Feltételeztem, hogy már forog, terhelten, és a folyamatos teljesítmény kivételhez szükséges forgatónyomatékot (ami a terhelésen folyamatosan kivehető teljesítményhez szükséges meghajtó mechanikai teljesítményt biztosítja, ez pedig a forgatónyomatékból és fordulatszámból származtatható) akartam hangsúlyozni.
(Én induló nyomatékon a nyugalmi helyzetből való kimozdítást értem.)
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szerintem nől (közel álló kerék miatt a lapátokon ébredő erő ugyanannyi, az erőkar meg nagyobb és M=F*r).
Pontos számítása biztos bonyolult, mert a lapátra ható erők eredője nem ismert (F0 és R0 nem, csak M0 ismert).
(legroszabb estet feltételezve, ami persze egyátalán nem így van, az eredő erők a lapát végén hatnak,
így az M2 biztos nagyobb lesz, mint M1*R2/R1
R = átmérő/2).
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Két hozzászólásod, két megállapítás az induló nyomaték alakulásáról. Van harmadik variáció is? Mert ez lényeges, főleg a kissé nehezen induló összeépítésnél.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az induló nyomaték számolása nem bonyolult. Az erők vektoraival úgy kell bánni, mint a Te szakmádban a feszültség vektorokkal. Természetesen itt ismerni kell a mechanika játékszabályait, mondjuk a lejtőét.
Az érdekes, hogy ez mit jelent egy összeépített szélgépnél.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Megpróbálom eléggé "lent" kezdeni: Amikor valami MÁR terhelten FOROG, érdektelen, hogy mitől indult el. A megindulás időpillanata már a múlté, az már csak vitaalapnak használható. FORGÁS KÖZBEN a terhelésen kivett és a veszteségek energiáit kell FOLYAMATOSAN pótolni. Ez pedig FOLYAMATOS gyorsító erővel (forgatónyomaték és fordulatszám) biztosítható.
[OFF]Bocs, ha a MÁSODIK hozzádszólásom már nagyon összezavart. Próbáld meg indulatok nélkül elolvasni mind a HÁROM hozzászólásom, hátha számodra is kiderül, hogy EGY variációról van szó./OFF]
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az elindulás volt a téma, én erre várom a választ. Ezt én a saját gondolataim alapján helyre tudom tenni. Viszont igyekszem tanulni. A "lent" kezdés pedig nem azt jelenti, hogy az alap kérdést elkerülve másról igyekszel beszélni (ki)oktató stílusban. Részemről több kérdés nincs.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
"... Pontos számítása biztos bonyolult, ..."
Induló nyomatékra még csak hagyján, de forgás közben örvényes áramlásban (örvényesen érkező és egymás turbulenciáiban futó lapátoknál) ... Brrrr.
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ma annyira jutottam a szélgépemmel, hogy sikerült indító nyomatékot mérni. Hatszoros gyorsításnál 0,73 Nm elindítja. A nyolcszorosnál nem mértem, mert elfogyott az idő. A nagy lyuk a szélkerék közepén nem is rossz ötlet, elméletileg. A gyakorlati kivitelezésen gondolkodva arra a megoldásra jutottam, hogy a legkönnyebben úgy lehetne megalkotni, mint egy amerikai típusú vízhúzó szélkerekét. Két koncentrikus karikára rögzíteni a lapátokat. Mindjárt eljátszok sziriusznak a táblázatával, hogyan is tudnám legjobban megépíteni a szélkerekemet a meglévő anyagokból.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az ötlet a Farm-típusúaktól származik. Azokon szinte kivétel nélkül ott a "lyuk" - több százéves tapasztalással a hátuk mögött. A "karikás" rögzítés sokat javíthat a stabilitásán, viharállóságán is. A "karikák" talán lehetnek az egyszerűbben kivitelezhető hatszögek is.
A rendszer indító nyomatéka, no meg a szélkeréké fontos adat. Az "nem árt", ha 2,5-3 m/s-nál el tud indulni a rendszer. Csak ezután, a megindulás után van értelme terhelési viszonyokról, kivehető teljesítményekről beszélni.
(#) sziriusz válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Én így tudom, amin most elgondolkodtál:
A szélkerék lapátait azonos állással egy nagyobb átmérőre szerelve:
A lapátokra ható szélerő forgató nyomatéka nem változik de az erő karja megnő, ezért nő a az induló nyomaték.
A forgás közbeni nyomaték is nő azonos lapát állásnál. Ez természetes. De az is, hogy a fordulatszám meg leesik a szélkerék átmérő növelésének arányával, tehát a most jónak tartott áttételt azonnal meg kell növelni. Így az indulási feltételek nem változnak, hisz a megnövelt áttétel nehezebbé teszi a kerék elindulását. Csak a szélkerékről levehető teljesítmény nő. A generátor leadott teljesítménye sem változik, hisz azonos szélsebességhez mindkét esetben azonos fordulat (feszültség) tartozik. Ez a figura csak akkor válik be, ha a szélkerék és a generátor teljesítmény összeillesztése nem volt jó, egyéb esetben értelmetlen.
Ezek számolható adatok, beleértve az induló nyomatékot is. Te ismered a táblázatot, nem is Neked írtam én mindent, de van itt, aki szintén ezt a tuti tippet kapta.
Ha valakit érdekel az erről írt Excel táblázat, annak szívesen elküldöm.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
A 1113676-os hozzászólásodban írtad, hogy az autógenerátort mérőgenerátornak szánod, és elkezdted a bemérését, majd közzétetted az adatokat. Én meg átnéztem, hogy hasznát vegyem a mérésednek a saját készülő generátorom áttekercselése előtt. Jobb ha nem használod fel az adatokat, mert következőket tapasztaltam:
-Az Excel táblázatodba beírt kevéske számolásod is hibás. A mért és számolt feszültségvektorok értelem szerinti összeadása nem ad 0 értéket, pedig ez alapvető dolog korrekciós tényezők nélküli számolásnál áramkörnél. Ezt illik ránézésre észre venni!
-A belső ellenállást számoltad egy olvasott képlet szerint, csak nem olvastad hozzá a mérés előírt módját. Így aztán ez elég viccesen hat, van kisebb-nagyobb érték, lehet válogatni, kinek melyik érték a szimpatikus,
-A mérő generátor nem azt jelenti, hogy tartalmazhat ismeretlen paraméterű félvezetőket, ahol függ a feszültség esés a diódákon a hőmérséklettől és az áramtól.
-Az autógenerátor más okból is alkalmatlan a kisminták bemérésére, de a problémát csökkentő kompenzáló mérésére még kísérletet sem tettél. Pedig ez a mérés érdekelt volna legjobban.

Hogy a szavaiddal éljek, ezt a bemérést sikerült eléggé "lent" kezdened, és látod, így én értem.
(#) btoti hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Szilveszterhez közeledvén

B. U. É. K!
(#) athor77 hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Kívánok mindenkinek "szelekben" gazdag szélkeréképítésben kreatív és hatékony
BOLDOG ÚJ ÉVET.
(#) laccika77 hozzászólása Jan 1, 2012 /
 
Boldog új évet mindenkinek!
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
B.U.É.K. ! ! !
(#) szucs_g hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Boldog Új Évet Kívánok!

Ezekhez a motorokhoz mit szóltok?

http://tech-mobile.hu/termekek-villanymotor.htm
(#) erbe válasza szucs_g hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Volt már sokszor. Számunkra a beépített elektronika nélküli a használható. Kissé drága. Az egykori kínai 500 W-os generátor célszerűbb volt és arányaiban nem drágább.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Jó pár napja keresgélek a neten és a függvénytáblázatomban a megfelelő képletek után, de megakadtam.

Azokat a képleteket szeretném megkeresni, amikkel ki lehetne (még ha csak kb. értéket is) számolni, hogy ha pl.: egy 5kW-os szélgenerátort szeretnék építeni, kimenete legyen 48V, amiből kijön hogy 105A áram indukálódik. Milyen gyorsan kell az 1,48Teslás mágneses mezőmnek előtte elmennie, ill. a tekercsek hány menetesek legyenek....

Dióhéjban több képlet kellene nekem, amivel minden ilyen kérdést megválaszolhatok magamnak.

Már egy ideje szemezek az ilyen VAWT (vertikális tengelyes szélturbina) típusokkal, különösen a mágnesesen lebegtetett verzióival mint ez itt:
MLVAWT
MLVAWT2

SB
(#) stampedlipityu hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Érdekes, hogy arra még nem gondolt senki, hogy szigetüzemben úgy használjon házi energiát, hogy kiépít egy külön kisfeszültségű DC rendszert a házba.
Ezt konkrétan úgy képzeltem el, hogy van a szélgenerátor/napelem, azok töltik az akkumulátorokat. Viszont az akksikon kívül a rendszer drága része még az inverter, ami helyett szerintem megéri inkább külön aljzatokat kiépíteni. A világításon kívül átalakítással számítógép, TV, stb. is mehetne 24/36/48 voltról (a felvett telj. miatt érdemesebb 48V-ban gondolkodni).
Esetleg azt megcsinálni, hogy a teljes otthoni hálózat vagy annak egyes részei átválthatóak lennének 230VAC és 48VDC között, az eredeti foglalatok, aljzatok meghagyásával. Valószínűleg még mindig olcsóbb lenne házilag készíteni a számítógéphez, mosógéphez, stb. egy melléktápegységet, amivel 48 V-ról tudjuk működtetni azt, ha pedig épp nincs 48V, akkor átváltani 230-ra, mint gyári invertert venni (amiből egy normálisabb teljesítményű 8-900 ezer ft).
De a jelenlegi gázárak mellett még fűteni is lehetne vele...
(#) erbe válasza stampedlipityu hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Idézet:
„arra még nem gondolt senki... kiépít egy külön kisfeszültségű DC rendszert a házba.”

Csak nem jutottál még el odáig az olvasásban.
Sokan leírták már, be is mutatták saját működő rendszerüket. Igaz, legtöbb esetben napelemes, mert a szél túl keveset fúj. Írtak már kombi (nap+szél) rendszerről is.
(#) Barret válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hali!
Először annak nézz utána,hogy 3m/s-os széllel mekkora felületű rotort kell építened,hogy kijöjjön az 5KW,a veszteségek után.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Sokat tűnődök azon, hogy a társadalom melyik rétege érdekelt a sziget üzemű rendszer kiépítéseben. Három csoportot, vagy négyet különböztettem meg. Az első csoport az aki tanyán lakik, anyagilag elég gyengén áll és az elektronikai ismeretei is kevés. A második olyan mint lehar fórumtárs. Megörököl egy tanyát, Elektronikai ismeretei is jók, valószínű, hogy a havi jövedelme is elég jó. Ott hagyja a várost és kiköltözik a tanyára és ott kiépíti a megfelelő körülményeket, hogy a környezeti kényelme meglegyen. A harmadik csoport az, amelyik építget, de rájön, hogy elég jól bele kell nyúljon az erszénybe, a megépített gép alulmúlja a tervezettet és a megtérülés is a távoli jövőbe vész. A negyedik csoport a gazdag juhászok, akik egy szakival kiépíttetnek egy napelem-szélgenerátor rendszert, hozzá megfelelő akkupakkot és invertert. Náluk a pénz nem számít.
(#) laccika77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Maximálisan igazad van! Én a 3. csoportba tartozom, hobbinak jó de soha nem térül meg. Sajnos az adottságok olyanok, hogy nem tudok szép nagy 10-15m magas gépet építeni, a házak között meg nem ér semmit. Dísznek jó, a legnagyobb haszon, hogy a gyerekek játékaiba, fényképezőbe, töltögetem az akkukat.
(#) Iszkakof István válasza laccika77 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Az is megtörténhet, hogy az ember, tapasztalat híján melléfog, mint én. Van egy 220 volt, 1,2 A -es egyenáramú generátorom, ahhoz készítettem ékszíj áttételt, meg minden egyebet ami kell, hogy szélgenerátor legyen belőle. Az eredeti terv az volt, hogy lejön a 220 volt egyenáram, amit egy PC tápból átalakított akkutöltő átalakít és begyűri az akkuba. Pár napja nem tudtam feltenni az oszlopra és tanulmányozgattam. Meglepő dolgokat tapasztaltam. Néhányat le is írok. A dinamót, ha nem pörgetem meg nagyon, a 12 V 5W-os égőt működteti. Nagyobb fordulaton elindítja a PC tápot is. A tápra tettem egy 12 V, 21 W-os égőt terhelésnek. Tévesen ítéltem meg a tápot, arra gondoltam. hogy ameddig működik, adja a 14,.. voltot, de nem. Százvalahány votnál beindul, de még nem adja le a maximális kimeneti feszültséget és ahogy csökken a fordulat, úgy halványul az égő fénye. 26 volt bemenő feszültséggel már az égő volfrámszála épen hogy egy kicsit piros. Fogom tudni használni a tápot erős szélben. Kis szélben ráköthetem a 12 voltos akkut egy diódán keresztül a 220 voltos dinamóra. Amikor felkerül az oszlopra és termel, közlöm veletek is.
Következő: »»   385 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem