Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   5 / 14
(#) vilmosd válasza fefelektonikus hozzászólására (») Jan 15, 2011 / 1

Egy hete ez megy a villanykorte szabalyzas topikban. Esetleg keresel ilyet "ZCD".
(#) gabi20 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szia!
Mivel váltakozóárammal van táplálva ezért külön kikapcsolásra nincs szükség. A trafónak csak addig kell működnie amíg nyomom a gombot. A pisztolycinezőmet szeretném ezzel kijavítani ugyanis állandóan besül rajta a nyomógomb. Aztán kipróbáltam a kapcsolást, részben működik is. Egy probléma van vele hogy amikor nincs lenyomva a gomb, a triak akkor is átenged bizonyos áramot ugyanis a trafó zúg illetve erősen forrósodik. Van valami ötleted hogy ezt mi okozza?
(#) kadarist válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 15, 2011 / 1

Ha a gate a levegőben lóg és akkor is folyik áram a triakon keresztül, akkor az a triak zárlatos, tehát rossz.
(#) gabi20 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Akkor veszek újat, köszi
(#) accesid hozzászólása Feb 9, 2011 /

Nem akartam új témát nyitni,
adott az alábbi kapcsolás R4 a ráirt érték alapján 2000W 230V, mérés alapján hidegen 27 Ohm, melegen 26(25) Ohm, a probléma az, hogy kb 5 perc működés után, a triak(BT139) már nem zár, tűzforró és kb 10 perc után kijön belőlle az integrált füst. Már vagy 5 triakott kilőttem mind BT139, adatlapja alapján 16A.
Mi lehet a hiba?
(#) kadarist válasza accesid hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szia!
Tessék szíves intenzívebben hűteni azt a triakot.
(#) accesid válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Hűtőbordán van és végleges helyén ventilátor is lesz, de ez a melegedés ekkora terheléssel normális?

Mekkora az a hűtőborda?

Egy ilyen.

hutoborda.JPG

Egy kis izzólámpával is melegszik?

Nem, 100W hagyományos izzóval nem melegszik, egyáltalán.

Akkor viszont 2000W-nál sem kellene szétdurranásig melegedni. Érdekes.

Valakinek esetleg még más véleménye?
(#) El_Pinyo válasza accesid hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szia!
Számításaim szerint a tok és a levegő között legfeljebb 3 K/W hővezetési ellenállás lehet, így biztonságosan működtethető lenne. A 3 K/W- os bordák már jó minőségűnek számítanak, javaslom nézd meg a katalógusadatokat. Ez azt jelenti, hogy még a 3 K/W-os borda is kevés lenne, mert a borda hővezetési ellenállásához hozzáadódik a csillám szigetelő és a hővezető paszta hővezetési ellenállása is. Én annyira nem lepődök meg, hogy elfüstöltek a triakjaid. Ugye használsz pasztát is, mert anélkül tényleg esélytelen. Mindenesetre szükséges ventilátorral is rásegíteni a hőelvezetésre.
(#) accesid válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Használok pasztát és én meglepődtem.

Ez a 2 kW-os fogyasztó valamiféle fűtőtest lenne? Arra gondolok, hogy véletlenül nincs túl közel az elektronika hozzá, mert ahogy melegszik úgy a borda is egyre magasabb hőmérsékletű lesz, így kevesebb hőt tud elvonni. Főleg azért kérdem, mert furcsának találom hogy csak 10 perc után melegedik túl a triak.
(#) accesid válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Igen a fogyasztó egy 2K ipari vasaló. Nincs közel, bekapcsolástól elkezd melegedni lassan és kb. 10 percet bír. Arra is gondoltam hogy a triak nem az ami rá van írva, sajnos már találkoztam hasonló "hamisított" alkatrésszel.

Szerintem próbáld meg ventilátorral is, hátha úgy többre jutsz. Ha egyébként is tennél, akkor akár most is használhatod.

Egy 3kW-os triakos szabályzó így néz ki: Bővebben: Link. Nincs túl nagy borda rajta. Forrás: Bővebben: Link
(#) accesid válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

A 8cm PC-táp ventilátor nem birja eléggé hűteni, megnőtt az üzemidő most kb. felórat ment. Keresek más triakot.
(#) accesid válasza accesid hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Kaptam egy TIC236M tipusú triakot, ezzel még csak nem is langyosodik, pedig teljesitményre kissebb mint a BT139.
(#) Petya-30 hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Sziasztok. Volna nekem 1 triakom 5 v-os gate fesszel s az lenne a kérdés, hogy ha csak 2, vagy 3 voltot kapna akkor is működne, normálisan kinyitna?
(#) kadarist válasza Petya-30 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

szia!
Inkább a gate-áram számít a gyújtásnál, arra koncentrálj. Milyen típusú a triakod?

BT 134-600E

Mivel tudom szabályozni az áramát? Elég egy sorba kötött ellenállás?

Igen, soros ellenállás kell, mint a LED-eknél. Van valamilyen konkrét kapcsolásod is?

Ez egy hajsütő vas és kiment benne a triak, kicseréltem, az első kapcsolást kibírta a másodiknál már nem kapcsolt. Rendeltem még1-et. Ugyan van előtte 1 ell., de majd akkor nagyobbra cserélem, vagy kisebbre?

Csinálj egy korrekt gyújtóáramkört diakkal. Ha az R1 ellenállással sorba kötsz egy kapcsolót, akkor a ki-be kapcsolhatod a terhelésed.Bővebben: Link
(#) menyus hozzászólása Jan 4, 2012 /

Sziasztok!

Kérdésem, hogy a mellékelt kapcsolási rajzon a 2 db 1K ( R2 - R3 ) milyen terhelhetőségűnek kell legyen? Pl. 0603 méretű SMD vel megoldhatom? Mekkora áram folyik át rajtuk kb..?

köszi
(#) Gafly válasza menyus hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

R2 esetében gyakorlatilag sem feszültégre, sem áramra nincs igenybevéve. Ameddig a triak nincs begyújtva addig nulla, amikor pedig be van gyújtva akkor meg gyakorlatilag majdnem nulla. Ide jó a legkisebb ellenállás is.

R3 esetében hasonló a dolog, de ott amig nincs begyújtva a triak, addig jelentős feszültség (több száz volt akár) léphet fel, tehát ide nagyobb (feszültségtűrésű) ellenállás kell.

Ugyan nem kérdezted, de R1 esetében akár harminc...negyven miliwatt terhelésre is lehet számitani...
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem