Fórum témák
» Több friss téma |
Király! Pont erre van szükségem! Nagyon köszönöm!
En szerintem egy ellenallas dekaddal be lehet kalibralni, mivel a PT100 adattablaja elegge kozismert (esetleg potmeter, es egy jo ellenallasmero). A konverziot C-ben pedig az altalam leirt fvennyel megoldhatod.
Végül is igazad van! Nem tudom miért nem jutott eszembe ez a megoldás..?
Hello!
Vilmosnak teljesen igaza van, magát a hőérzékelőt szokták termosztáttal ellenőrizni-kalibrálni, de egy gyártott Pt100-nak szabványos karakterisztikája van. (Azért hőkezeléstől függően több is lehet.) Így a jelváltót, mindig külön egy dekáddal szoktuk ellenőrizni. De ha tényleg 0..300°C tartományban akarod használni, (ha egyáltalán alkalmas a szenzor rá) ezzel a jelváltóval linearitás hibája lesz a mérésnek. Tekintve, hogy az ellenállás változás, mindig %-os jellegű. Ha 100ohm-on fog változni 1%-ot az nem lesz azonos a 137.5Ohm-on 1%-al. Minden esetre ajánlom olvasd el ezt, szerintem tanulságos. Tekintve hogy a további feldolgozás digitális, a korrekciót számítással is elvégezheted, nem szükséges analóg módon (keservesen) megoldani. Szerintem kb. 32 pontos konstans és egy kis lineáris interpoláció megteszi. (Pontossági igénytől függően..) üdv! proli007 Idézet: „Szerintem kb. 32 pontos konstans és egy kis lineáris interpoláció megteszi.” Na valami hasonlo fvenyt irtam en is. -50 es 300 C koze.
Na itt egy CCS C-re irt fveny -50-> 350 C koze.
Honnan tudsz ilyenek fellelni...?! Én is kurkásztam a netet, de ilyesmit nem találtam. Nagyon köszönöm!
Az egyik HD-n talaltam nem mai talalmany, es nem tudom hol leltem. De van.
Az enyimen nehez lesz mert messzi esik toled.
A legjobb helynek ezt találtam. Kérdezem, van-e valakinek tapasztalata MAX6675 IC használatával kapcsolatban. Nemrég rendeltem Kb 4$/db körül, azt hiszem jó ár volt érte...
K- típusú hőérzékelőket kellene illesztenem vele.
Csak azt szeretném kérdezni hogy hogy tudom a kivonót megalkotni? Mert a 10mV megvan a 26X erősítés megvan csak nem tudom a 2.6 és 3.6 közötti értéket hogy tudom 1..2V közé tenni (kivonó). Egy kapcsolás kellene vagy valami amiből el tudok indulni. Köszönöm előre is.
Igazából 0-1V közé kellene tenni mert akkor nem lenne gond az ADC-vel. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Hello! Például így. Persze egy Rail-to-Rail erősítővel nem kell ennyi hókuszpókusz, bár adatlap szerint azzal sem tudsz lejönni 50mV alá. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Megoldottam mindent csak annyi gondom van hogy méri a hőmérsékletet de induláskor csak 12C fok fölött ír hőmérsékletet. Ha induláskor 12C fok alatt van a szonda akkor 0C ír és nem változik.
Ha elindult akkor mér akár 0C is csak nem tudom miért nem indul el 12C alatti hőmérsékletnél. a ADC tartománya 0-1V 11C fok az 0,111069V ez kevés lenne az ADC-nek?
Hello! Ezt így soha nem fogom megmondani neked. Ismerni kell a proci felbontását, referenciáját, és a számítási algoritmust. De élek a gyanúval, hogy a programban átlagolás van, és a felbontás szoftveres növelése. Akkor pedig ha előtte nincs/nem volt adat, gondolom a nullát írja ki.. (Ne írj ilyen hét digit helyértékű számokat, mert megrémülök. Ahhoz, hogy ez igaz legyen, nagyon sok mindennek igaznak kell ám lenni egy áramkörben.) üdv!
Üdv!
Nekem is gondom akadt a PT1000-el (megint). Egy sima NTC10K termisztort teszek p PIC A/D bemenetére gyönyörűen méri a hőfokot és tabil. Ha az NTC helyére berakok engy PT1000-et akkor nem jól mér és több fokos változásokara reagál csak. Mitől lehet ez? Azt hittem a kisebb ellenállású érzékelővel jobban mér, mert kisebb ellenállásváltozás történik a PT1000-el mint az NTC-vel ugyanannyi hőmérsékletváltozás hatására. Nyilván az átszámítást és a linearizálást mindkét érzékelőnél figyelembe vettem, tehát mindkettőnek a saját lookup táblájából számolok. De a rossz eredmények az ellenállásérték kiíratásánál is látszanak. A kapcsolás sima ellenállásosztós: 3v3-ból érzékelő egyik lába, a másik láb az AD-bemenetre és földre húzva 4k7-el. Plusz egy 100nF-al hidegítve az AD. Mit ronthattam el?
Hello! Szerintem nem számoltad ki az AD kvantálási lépcsője hány fok a Pt1000 ellenállásváltozására nézve. Egy NTC "drabálisan változik, egy Pt-hez képest.. üdv!
Rendben, de az AD átalakítóm fix 10bit, tehát azon úgysem tudok változtatni.
Lehet valahogyan le kéne korlátozni, hogy csak a 800-1500 ohm tartományba essen az AD full skálája. Ezt meg lehet e tenni és ha igen hogyan?
Szia !
Szerintem az AN2 és AN3 lábakra kell kötni a Vref+ és Vref- mérési határ referenciákat. Az ADCON1 bitjeit be kell állítani. (lásd az adatlapokon) Próbaként két darab ellenállásos feszültségosztó is megteszi, de pontosabb méréshez referencia IC-k ajánlatosak . (Pl. MCP 1525) Üdv mgy
A vref- gnd-n van a vref+ meg egyelőre 3v3 szűrt(100ohm+10uFKondi) tápot kap majd mcp1525 lesz véglegesen rajta.
A vref-et ne a gnd-re kössem? Na ezt kipróbálom !
Lerajzoltam mit csináltam, de nem lett jobb a helyzet.
Remélem valaki tud segíteni.
"Az ADCON1 bitjeit be kell állítani." Beálítottad az AD-t, hogy a külső referenciát vegye figyelembe? Próbáld ki feszültséggel, hogy 2,5..2,8V között dolgozik-e az AD. üdv!
Beállítottam.
A Vref- = 2.5V a Vref+ = 3.00 V A mérés (AIN) 2.7V tól kezd mérni és nagyon érzékeny. Holnap veszek még pár helitrimmert azokkal könyebb lesz állítgatni. Ha a vref- = 2.5V, akkor miért csak 2.7V-tól kezd mérni az AD. Hogy kell ezt belőni? A Vref- az alsó a Vref+ a felső mlrlshatárt kéne hogy adja ha jól tudom. Tehát 10bit esetén 2.5V 0 és 3.00V 1023-nak felel meg ?
Hello! Elvileg igen, ha be van tartva az adatlap értéktartománya. De ezt már a PIC-es topikban kérdezd, ne itt. üdv!
Szia !
Rajzod szerint Vref- > Vref+ !!! Egyébként az AN2 és AN3 16f887-re vonatkozott volna, nyilván a 24f sorozatnál más a referencia láb. Nekem szimpatikusabb a PT1000-at Gnd-re kötni és a 4.7k (vagy talán kisebb) felhúzóként szerepelne. Üdv mgy A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
Sziaszok!
Ahhoz, hogy a 10 bit felbontás megmaradjon be kell tartani a következőket (25FJ64GA002 adatlapja szerint): - Vrefh > AVss + 1.7V -- Rendben, - Vrefl < AVdd - 1.7V azaz Vrefl < 3.3 - 1.7 = 1.6V -- Megsértve. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
Köszönöm, a segítséget!
Mostmár az AD-m 1.5V és 2.8V között dolgozik 10 bit felbontással. Eddig a mért ellenállást így számoltam: R = ((ADMAX/ADMÉRT)-1)*RALSÓ ADMAX: a konverter felbontása. ADMÉRT: az AD által mért érték (0-1023) RALSÓ: Az osztó alsó tagja nekem 4k7 Ezt a képletet használtam addig amíg a vref- a GND-volt, de most ugye ezt felemeltük 1.5V-ra. Ebben az esetben hogyan kapom meg a mért ellenállást? |
Bejelentkezés
Hirdetés |