Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   976 / 2519
(#) emersys válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Szia.
Többek közt azért gondoltam újra mert leszerettem volna venni még azt a pár cm-es fűtés-vezető szakaszt is.
+beszeretettem volna mindenképp vezetni a felső réteges földelést is.
Sikerült beszereznem vékony 0.5-réz kábelt, szépen majd spirál alakba összetekerem a fűtést .
Bár ennek ac-nél lenne nagyobb jelentősége.
Most jelenleg ezt hallgatom.
Az srpps-t dc csatoltra gondolom át, és csak ott lesz kondi ahol életbe vágó.
Jelutat mindenképp hanyagolnám ha lehet..
(#) Zsoltipapa hozzászólása Jan 7, 2012 /

sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy van 2 db tda2030-sa IC-vel működő hidkapcsolásos erősitőm.És ezeket lehet-e párhuzamositani,és úgy rákötni a 4 óhmos terhelést.Válaszokat köszönöm,Üdv:
(#) CHZ válasza emersys hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Egy u követő + katódkövető áramgenerátorral DC csatolva is jó lehet, akár 60x erősítés is összejöhet.
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Szia! Technikailag kivitelezhető, de nem szerencsés. Milyen tápod van hozzá? Ajánlanék alternatív megoldást.
(#) Haliapu hozzászólása Jan 7, 2012 /

Sziasztok lenne egy kérdésem tegnap mikor bekapcsoltam a 400W erősítőmet, a +70V-os ágban kicsapta a 6,3A-es, biztosítékot a jobboldali panelon de hálaistennek semmit nem vitt magával. Lágy indító nincs, benne mert 1000W-os hiperszil trafóról üzemel és úgy gondoltam ehhez a típushoz nem kell, mit gondoltok ha tennék bele lágy indítót az meg oldaná ezt a problémát?
(#) Bassmester válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Ez volt az első bekapcsolás? Ha egy 6,3A-es bizti kimegy az nem sok jót jelent. Nyugalmi áramot beállítottad?
A lágyindító nem ezt hivatott kivédeni.
(#) Haliapu válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Nem ez volt az első bekapcsolás már hetek óta szól és most még terhelés sem volt rajta de sehol egy égés sem zárlatot nem találtam rajta csak a bizti ment ki a nyugalmi áram 120mA-er. Ízókat tettem a táp ágakba és úgy indítottam újra, rá mértem a nyugalmi áramra is és nem változott utánna eltávolítottam az ízzókat és szól tovább semmi gond nélkül.
(#) storm válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Lehet csak 1 selejtes bizti volt
(#) Haliapu válasza storm hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Remélem, ilyen problémával még nem találkoztam pedig jópár döglött erősítő meg fordúlt már nálam.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Szia! Valami csak elégette a biztosítékot. Egyik lehetséges módja, hogy a hálózat rákapcsolásánál némi pergés keletkezett, és erre tűimpulzust vezérelt ki az erősítő. Azt, hogy induktív, vagy kapacitív módon került a zavar a rendszerbe nem tudom. Az valószínűsíthető, hogy az R19, C6 -on keresztül folyt az áram. Bővebben: Link
Ez csak egy indok a lágyindító alkalmazása mellett, maga a hálózat eleve megérdemli, hogy 600W feletti transzformátort - főleg tekintélyes pufferállománnyal - lágyan indíts.
(#) Haliapu válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Én is hasonlóra gondoltam, ha valamit segit most gondolom végig, rajta voltak a 4Ohmos hangfalak és ez az erősítő tranyós végekkel van 2sc5200-asok vannak benne. Csak a csattanásra úgy meg lepődtem, hogy kirángattam belőle az összes zsinórt. De az biztos, hogy még a védelem reléje nem húzzott meg úgy, hogy a hangszóró még nem terhelhette a végeket és a bizti is azonnal szét csattant mihest a 230V-os kapcsoló kattant. A hangerő poti is nullára le volt tekerve.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia mindenképp javasolnám esetedben most az áramkorlátos indítást. :yes:
A biztik helyére 10 Ohm 2W ellenállásokat tennék, s úgy indítanék.
Megéri, ez a kis egyszerű kísérlet.
(A védelem reléje nem is húzhatott volna be ha dc-t érzékel a kimeneten.)
Kizárólag a végpanel átnézése vezethet a megoldás fele.
(#) Zsoltipapa válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia!reloop,azt nagyon meg köszönném,ha tudnál ajánlani valami jó megoldást a kérdésemre.A táp viszont kondenzátorok után 2x18v és 120w-os a trafó teljesitménye.Üdv:
(#) Lacika001 válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Kiegészíted tranzisztorokkal, és mehet rá a 4OHM, párhuzamosan kötni tényleg nem szerencsés.
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia! A legegyszerűbb a TDA2030 helyére TDA2050-t beültetni a hídba, és már mehet is 4 ohm -on. Kicsit necces az 5A terhelhetőség de 40-50W-ot ki lehet belőle hozni.
Drágább de nem sokkal bonyolultabb TDA7294-ből híd kapcsolást építeni. Azzal már lehet "döngetni", ha nem esik a tápod +/- 15V alá teljes terhelés alatt.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia, már tegnap kipróbáltam csak én 24V-os izzókkal és semmi baja a végeknek meg mértem a nyugalmi áramot az sem változott és szól rendesen reggel óta úgy, hogy nem tudom mi lehetett az oka, hogy kilőtte a biztosítékot, de azért építek bele egy, lágyindítót most szedem össze hozzá az alkatrészeket. Ja és nagyon pofás lett a hibrided használd egészséggel.
(#) Zsoltipapa válasza Lacika001 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Lacika001,reloop.köszönöm a segitséget
(#) Ge Lee válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Ne legyen igazam, de fogod ezt még néhányszor javítani.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Köszönöm szépen.
Mára már sikerült kicserélnem a meghajtó panelt.
Innentől már a hallgatózás időszaka következik.. :yes:
Amíg nem sikerül felülszárnyalnom ezt is minőségben, bár ez ugyan most nagyon magasra tette a mércét , lesz tehát min törnöm a fejem majd ebben az évben is
(#) Haliapu válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Ó?ne mond már, 10év alatt ez az ötödik ebből a tipusból és csak a vég tranzisztorokon változtattam és még, egyet sem kellet javítani pedig hajtva vannak rendesen.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Nekem lenne egy két jó, ötletem mit kellene tervezni és építeni amihez nem merek egyedül hozzá fogni de nem akarlak terhelni a hülyeségeimmel. Addig is élvezd a munkád gyümölcsét és hallgatózzál.
(#) alienvzs hozzászólása Jan 9, 2012 /

hangkártyából lehet erősítőtcsinálni? ha igen akkor hogyan? mondjuk PCI-osbol meik lábra mit kell forrasztani vagy hogyan lehet?

Szerkesztettem ! Ne a színeket keresd az írásban, hanem a shift gombot !
(#) Balaa16 válasza alienvzs hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia!
Ugyanúgy megértettük volna, ha feketével írod. A hangkártyában szerintem nincs nagy erősítő, csak egy fülhallgatót lehet vele meghajtani. Van nekem egy régebbi kártyám, amin külön tüskesor van az AUX bemenetnek. Olyanra egyszerű rákötni. A tápot nem tudom.
Üdv! Balázs
(#) gabesz2011 hozzászólása Jan 9, 2012 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni , van egy elvileg 2x100 wattos végfokom , és az volna a problémám hogy a fél oldala valamilyen okból kifolyólag a bekapcsolást követően kb 1 percig szol normálisan aztán elhalkul mintha 1 negyed wattos valamit hallgatnék de ez is förtelmes minőségben, az ik végtranzisztor el kezd benne melegedni és a 2 meghajtó előtt 1-1 tarnyó már a bekapcsolást követően is fő rendesen. Mi okozhatja ezt a problémát szerintetek??? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) lacek29 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Először is ellenőrizd le a hangfalat,nem-e azzal van gond.
(#) gabesz2011 válasza lacek29 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

biztos hogy nem azzal mert a másik oldal tökéletesen működik.
(#) emersys válasza gabesz2011 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Hali.
Én a helyedben most nem is használnék így hangfalat azon az oldalon, mert ha védelem (ha van bent) nem old le pl egy kimeneti dc-re akkor a hangfalad hamar füstbe mehet.
1 jó esély azért van a javításra,( ha kapcsi rajz nincs is hozzá ) Van egy működőképes oldalad.
Áramtalanítsd le, terheld le a puffereket, hogy mérhess a jó panelen ellenállás értékeket, majd szépen összelehet hasonlítani a rossz oldallal (vagy szinkód alapján)
-Hátha valamelyik megnyúlt, esetleg kontaktos valami trimer stb stb..
A kérdéses tranyák, sok minden miatt melegedhetnek, pl elmászott nyugalmi áram ami magas, feszültség/meghajtó tranyák is lehetnek, amelyeken nagyobb áram folyik a megengedettnél.
Mérj a hibás oldalon nyugalmi áramot, (ha szimmetrikus a tápfesz akkor mindkét ágon)
(#) gabesz2011 válasza emersys hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Nem is használom mert nem szeretném hogy mégjobban lefeküdjön. Mind 2 oldal hibás volt a másiknál vég és meghajtó csere megoldotta a problémát, de ez a csatorna fojamatosan szivat, máraz össze tranzisztort kicseréltem benne és a kondikat is, végigmértem az ellenálásokat is de semmi. Nekem is az a tippem hogy nyugalmi áram mászik el mert az 1ik vég melegszik rendesen, csak sajna nem tudom hogy hagyományos multi méterrel hogyan tudok nyugalmi áramot mérni.
(#) emersys válasza gabesz2011 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Egyszerűen.
Ott kezdjük, hogy ismeretlen mennyiséget fogsz mérni, ezért a legnagyobb méréshatárba állítsd 10A, vagy 20A.
És sorba bekötöd a +ággal.
Ha szimmetrikus a tápfeszed, akkor mérd meg a + ill - ágban is.
Ha mA-ben is kifejezhető a mérendő mennyiség akkor visszadughatod normál 200mA-es áram mérésre (hanem akkor addig állítsd míg 0.1A-ig nem érsz el, vagy az alá..)
Én gyanakszom egy helytelen trimer kontaktra is.
(az állítja be a nyugalmi áramát a végtranzisztoraidnak)
Ennek értéke A/B osztályú erősítő esetén 80-100mA maximum szokott lenni, én azt mondanám ,hogy nagyon kis hangerőn úgy állítsd be , hogy nem hallod még a torzítást.
De ha beállítod 60mA-e mondjuk az is bőven jónak vélem.
Ha nem tudsz állítani vagy nagyon lehetetlenül (aránytalanul) , az már lehet trimer hiba.
Mérés előtt győződj meg arról is, hogy tudsz -e áramot mérni a multiddal, mert ha nem akkor szakadásként fog viselkedni, ami egy szimmetrikus tápot igénylő végfoknál nem előny ..
Valamint áramkorlátot is javasolnák, főáganként 10 Ohm 2-5w.
Ha az ellenállás nagyon hevül, akkor az biztos hogy a keresztirányú torzítást beállító fokozaton nem jó.
(#) gabesz2011 válasza emersys hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Így már értem csak van ezzel 1 nagy probléma mert ebben nincs trimer beállítási célra. Egyébként szimetrikus tápról megy +-42v. itt van 1 igen csak régi kép róla, sajna neten sem találtam róla semmit
Következő: »»   976 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem