Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia.
Többek közt azért gondoltam újra mert leszerettem volna venni még azt a pár cm-es fűtés-vezető szakaszt is. +beszeretettem volna mindenképp vezetni a felső réteges földelést is. Sikerült beszereznem vékony 0.5-réz kábelt, szépen majd spirál alakba összetekerem a fűtést . Bár ennek ac-nél lenne nagyobb jelentősége. Most jelenleg ezt hallgatom. Az srpps-t dc csatoltra gondolom át, és csak ott lesz kondi ahol életbe vágó. Jelutat mindenképp hanyagolnám ha lehet..
sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy van 2 db tda2030-sa IC-vel működő hidkapcsolásos erősitőm.És ezeket lehet-e párhuzamositani,és úgy rákötni a 4 óhmos terhelést.Válaszokat köszönöm,Üdv:
Egy u követő + katódkövető áramgenerátorral DC csatolva is jó lehet, akár 60x erősítés is összejöhet.
Szia! Technikailag kivitelezhető, de nem szerencsés. Milyen tápod van hozzá? Ajánlanék alternatív megoldást.
Sziasztok lenne egy kérdésem tegnap mikor bekapcsoltam a 400W erősítőmet, a +70V-os ágban kicsapta a 6,3A-es, biztosítékot a jobboldali panelon de hálaistennek semmit nem vitt magával. Lágy indító nincs, benne mert 1000W-os hiperszil trafóról üzemel és úgy gondoltam ehhez a típushoz nem kell, mit gondoltok ha tennék bele lágy indítót az meg oldaná ezt a problémát?
Ez volt az első bekapcsolás? Ha egy 6,3A-es bizti kimegy az nem sok jót jelent. Nyugalmi áramot beállítottad?
A lágyindító nem ezt hivatott kivédeni.
Nem ez volt az első bekapcsolás már hetek óta szól és most még terhelés sem volt rajta de sehol egy égés sem zárlatot nem találtam rajta csak a bizti ment ki a nyugalmi áram 120mA-er. Ízókat tettem a táp ágakba és úgy indítottam újra, rá mértem a nyugalmi áramra is és nem változott utánna eltávolítottam az ízzókat és szól tovább semmi gond nélkül.
Remélem, ilyen problémával még nem találkoztam pedig jópár döglött erősítő meg fordúlt már nálam.
Szia! Valami csak elégette a biztosítékot. Egyik lehetséges módja, hogy a hálózat rákapcsolásánál némi pergés keletkezett, és erre tűimpulzust vezérelt ki az erősítő. Azt, hogy induktív, vagy kapacitív módon került a zavar a rendszerbe nem tudom. Az valószínűsíthető, hogy az R19, C6 -on keresztül folyt az áram. Bővebben: Link
Ez csak egy indok a lágyindító alkalmazása mellett, maga a hálózat eleve megérdemli, hogy 600W feletti transzformátort - főleg tekintélyes pufferállománnyal - lágyan indíts.
Én is hasonlóra gondoltam, ha valamit segit most gondolom végig, rajta voltak a 4Ohmos hangfalak és ez az erősítő tranyós végekkel van 2sc5200-asok vannak benne. Csak a csattanásra úgy meg lepődtem, hogy kirángattam belőle az összes zsinórt. De az biztos, hogy még a védelem reléje nem húzzott meg úgy, hogy a hangszóró még nem terhelhette a végeket és a bizti is azonnal szét csattant mihest a 230V-os kapcsoló kattant. A hangerő poti is nullára le volt tekerve.
Szia mindenképp javasolnám esetedben most az áramkorlátos indítást. :yes:
A biztik helyére 10 Ohm 2W ellenállásokat tennék, s úgy indítanék. Megéri, ez a kis egyszerű kísérlet. (A védelem reléje nem is húzhatott volna be ha dc-t érzékel a kimeneten.) Kizárólag a végpanel átnézése vezethet a megoldás fele.
Szia!reloop,azt nagyon meg köszönném,ha tudnál ajánlani valami jó megoldást a kérdésemre.A táp viszont kondenzátorok után 2x18v és 120w-os a trafó teljesitménye.Üdv:
Kiegészíted tranzisztorokkal, és mehet rá a 4OHM, párhuzamosan kötni tényleg nem szerencsés.
Szia! A legegyszerűbb a TDA2030 helyére TDA2050-t beültetni a hídba, és már mehet is 4 ohm -on. Kicsit necces az 5A terhelhetőség de 40-50W-ot ki lehet belőle hozni.
Drágább de nem sokkal bonyolultabb TDA7294-ből híd kapcsolást építeni. Azzal már lehet "döngetni", ha nem esik a tápod +/- 15V alá teljes terhelés alatt.
Szia, már tegnap kipróbáltam csak én 24V-os izzókkal és semmi baja a végeknek meg mértem a nyugalmi áramot az sem változott és szól rendesen reggel óta úgy, hogy nem tudom mi lehetett az oka, hogy kilőtte a biztosítékot, de azért építek bele egy, lágyindítót most szedem össze hozzá az alkatrészeket. Ja és nagyon pofás lett a hibrided használd egészséggel.
Lacika001,reloop.köszönöm a segitséget
Ne legyen igazam, de fogod ezt még néhányszor javítani.
Köszönöm szépen.
Mára már sikerült kicserélnem a meghajtó panelt. Innentől már a hallgatózás időszaka következik.. :yes: Amíg nem sikerül felülszárnyalnom ezt is minőségben, bár ez ugyan most nagyon magasra tette a mércét , lesz tehát min törnöm a fejem majd ebben az évben is
Ó?ne mond már, 10év alatt ez az ötödik ebből a tipusból és csak a vég tranzisztorokon változtattam és még, egyet sem kellet javítani pedig hajtva vannak rendesen.
Nekem lenne egy két jó, ötletem mit kellene tervezni és építeni amihez nem merek egyedül hozzá fogni de nem akarlak terhelni a hülyeségeimmel. Addig is élvezd a munkád gyümölcsét és hallgatózzál.
hangkártyából lehet erősítőtcsinálni? ha igen akkor hogyan? mondjuk PCI-osbol meik lábra mit kell forrasztani vagy hogyan lehet?
Szerkesztettem ! Ne a színeket keresd az írásban, hanem a shift gombot !
Szia!
Ugyanúgy megértettük volna, ha feketével írod. A hangkártyában szerintem nincs nagy erősítő, csak egy fülhallgatót lehet vele meghajtani. Van nekem egy régebbi kártyám, amin külön tüskesor van az AUX bemenetnek. Olyanra egyszerű rákötni. A tápot nem tudom. Üdv! Balázs
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni , van egy elvileg 2x100 wattos végfokom , és az volna a problémám hogy a fél oldala valamilyen okból kifolyólag a bekapcsolást követően kb 1 percig szol normálisan aztán elhalkul mintha 1 negyed wattos valamit hallgatnék de ez is förtelmes minőségben, az ik végtranzisztor el kezd benne melegedni és a 2 meghajtó előtt 1-1 tarnyó már a bekapcsolást követően is fő rendesen. Mi okozhatja ezt a problémát szerintetek??? A válaszokat előre is köszönöm!
Először is ellenőrizd le a hangfalat,nem-e azzal van gond.
biztos hogy nem azzal mert a másik oldal tökéletesen működik.
Hali.
Én a helyedben most nem is használnék így hangfalat azon az oldalon, mert ha védelem (ha van bent) nem old le pl egy kimeneti dc-re akkor a hangfalad hamar füstbe mehet. 1 jó esély azért van a javításra,( ha kapcsi rajz nincs is hozzá ) Van egy működőképes oldalad. Áramtalanítsd le, terheld le a puffereket, hogy mérhess a jó panelen ellenállás értékeket, majd szépen összelehet hasonlítani a rossz oldallal (vagy szinkód alapján) -Hátha valamelyik megnyúlt, esetleg kontaktos valami trimer stb stb.. A kérdéses tranyák, sok minden miatt melegedhetnek, pl elmászott nyugalmi áram ami magas, feszültség/meghajtó tranyák is lehetnek, amelyeken nagyobb áram folyik a megengedettnél. Mérj a hibás oldalon nyugalmi áramot, (ha szimmetrikus a tápfesz akkor mindkét ágon)
Nem is használom mert nem szeretném hogy mégjobban lefeküdjön. Mind 2 oldal hibás volt a másiknál vég és meghajtó csere megoldotta a problémát, de ez a csatorna fojamatosan szivat, máraz össze tranzisztort kicseréltem benne és a kondikat is, végigmértem az ellenálásokat is de semmi. Nekem is az a tippem hogy nyugalmi áram mászik el mert az 1ik vég melegszik rendesen, csak sajna nem tudom hogy hagyományos multi méterrel hogyan tudok nyugalmi áramot mérni.
Egyszerűen.
Ott kezdjük, hogy ismeretlen mennyiséget fogsz mérni, ezért a legnagyobb méréshatárba állítsd 10A, vagy 20A. És sorba bekötöd a +ággal. Ha szimmetrikus a tápfeszed, akkor mérd meg a + ill - ágban is. Ha mA-ben is kifejezhető a mérendő mennyiség akkor visszadughatod normál 200mA-es áram mérésre (hanem akkor addig állítsd míg 0.1A-ig nem érsz el, vagy az alá..) Én gyanakszom egy helytelen trimer kontaktra is. (az állítja be a nyugalmi áramát a végtranzisztoraidnak) Ennek értéke A/B osztályú erősítő esetén 80-100mA maximum szokott lenni, én azt mondanám ,hogy nagyon kis hangerőn úgy állítsd be , hogy nem hallod még a torzítást. De ha beállítod 60mA-e mondjuk az is bőven jónak vélem. Ha nem tudsz állítani vagy nagyon lehetetlenül (aránytalanul) , az már lehet trimer hiba. Mérés előtt győződj meg arról is, hogy tudsz -e áramot mérni a multiddal, mert ha nem akkor szakadásként fog viselkedni, ami egy szimmetrikus tápot igénylő végfoknál nem előny .. Valamint áramkorlátot is javasolnák, főáganként 10 Ohm 2-5w. Ha az ellenállás nagyon hevül, akkor az biztos hogy a keresztirányú torzítást beállító fokozaton nem jó.
Így már értem csak van ezzel 1 nagy probléma mert ebben nincs trimer beállítási célra. Egyébként szimetrikus tápról megy +-42v. itt van 1 igen csak régi kép róla, sajna neten sem találtam róla semmit
|
Bejelentkezés
Hirdetés |