Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Köszönöm. Megpróbálkozok vele,és majd jelentkezem.
Köszönöm szépen! Remélem másnak is hasznos lesz majd. Üdv.
Üdv.
A csatolt fájlban lévő hangszóró védő kapcsolásban szeretnék kérni egy kis segítséget. Ha nem kötöm rá végfok kimenetét akkor működik rendesen, viszont ha rákötöm egyből kapcsol a relé, mintha egyenfeszt kapna. Ellenőriztem az alkatrészeket is a bekötést is, és minden úgy van bekötve ahogy az a kapcsolási rajzon van.
Hello!
Akkor pedig egyenfeszültség van az erősítőd kimenetén, vagy egy hidalt "féltápos" erősítő kimenetére kötötted. üdv! proli007
Nemhiszem, hogy az erősítő kimenetén egyenfesz lenne, mert normálisan szólnak róla a hangszórók. A végfok TDA8560Q-val van.
Hello!
Mérted? Mert most írtam, hogy "vagy egy hidalt "féltápos" erősítő kimenetére kötötted". Mer ott bizony az erősítő kimenetén féltápfeszültség van. Csak éppen a két kimeneten ugyan akkora a feszültség. Így a hangszóróra ebből nem jut semmi. De a védelem, a GND-hez képest figyeli a feszültséget.. üdv! proli007
Sziasztok.
Elkezdtem összerakni a Majki féle hangszóró védelmet, de most vettem észre, hogy a relém az csak 12voltos. Mit kéne változtassak, hogy müködjön vele? A tekercsel sorosan lévő ellenállást kellene nagyobbra kicserélni esetleg? A tápfesz +- 35VDC. Előre is köszi a segitséget.
Hello!
Így van. A tápból kivonod a relé feszültségét, és elosztod a relé áramával. Már meg is kaptad az ellenállás értékét. Teljesítményét is számold ki! üdv! proli007
Akkor igy: 35-12 / 5 = 4.6 Ez igy jó? 24voltos relénél 220r van megadva. Akkor itt ez 460r? Bocsi ám ha hülyeséget beszélek.
Szia! Mi azaz 5-ös osztó Mint proli007 írta a relé árammal kell osztani. Ezt vagy megméred, vagy kikeresed az adatlapból.
Ez a relé aniről szóvan. Az 5-ös osztó a relé árama. Vagy tévedek? Esetleg segitenél kiszámolni?
Nem találok katalógust hozzá. Ha neked van, linkeld.
A legegyszerűbb megmérni: köss 12V-ot a relé tekercsre ampermérőn keresztül, vagy mérd meg a tekercs ohm-os ellenállását.
Akkor ez azt jelenti, hogy ehhez a végfokhoz ez a védelem nem megfelelő ugye?
Tudnátok segíteni egy kicsit, elakadtam, éppen építek a quadhoz egy skori féle bekapcs késleltetőt és hangfalvédőt egyben, Bővebben: Link mindjárt a második kép az, a quad rajza alatt, tehát látható, hogy két részből áll, van az egyenfesz érzékelő rész, melyet a két 47k csatol a bekapcsolás késleltető fokozathoz. No, nekem itt van a problémám, első körbe bekapcsolás után nem huzott be a relé, majd lekötöttem az egyenfesz érzékelőt és ekkor már a bekapcsolás után 10mp-el behuzott, de utánna teljesen labilis volt a működése, volt hogy 1 mp-ig behuzva maradt a relé, aztán volt hogy 3mp-re kioldott majd ismét vissza, majd behuzva maradt a relé, de a késleltetés is megszünt, tehát akogy bekapcsolom egyből kattan a relé, ha kikapcsolom old, gondoltam zárlatos lett a nagy BD, kivettem, kimértem jó, megpróbáltam a nagy BD-t maghajtó 212-es C-E lábait összeérinteni, ekkor imitáltam mintha kinyitna a 212 , erre oldott a relé, tehát a nagy BD bázisát vezérlem akkor az reagál, a kis 212-est kicseréltem, de ugyanez, amit kivettem nem szállt el, de akkor mi ez nem értem, diódák jók, ellenállások jók, arra gondoltam, hogy mivel 75 zener helyett 78v-os zenert tudtam összerakni, és a táp 80v környékén mozog, hátha itt a baj, tettem bele 65v zenert, de ekkor is folyamatosan be van huzva a relé, ami nem baj, de nem késleltetve kapcsol be, mit rontok el?
Sziasztok készül a Quadom és a hangfalvédelem el is készült, ez a védelem a turbán elektronikás típus.
Terveztem neki egy új nyákot és összedobtam, lepróbáltam elsőre hibátlanul működött. Ja,még mielőtt valaki észrevenné, a diódát kivettem mert kellet máshova.
Szia! Van két lebegő bázisú BC212-őd. Ebbe a razjba tettem 100k ellenállást proli007 javaslatára. Valószínűleg neked is szükséged lesz rá.
A BD242 bázisáramának biztosításához Ut-25V-os zener kéne. Szerk.: Hány voltos relét használsz?
Sziasztok,megépítettem a Májki-féle (Reflex RX500) hangfalvédelmet, bekötöttem, a három led egyszerre gyullad fel, (clip(piros), védelem(sárga), power(zöld)), majd a piros olyan 1-2 másodpercen belül elalszik. a sárga és a zöld világít tovább. Kikapcsoláskor a piros újra felgyullad, majd egyszerre alszanak ki kb (a piros legutoljára), gondolom amíg a kondikat lemerítik. a Baj csak az (gondolom), hogy a relé nem húz. Mellékeltem a nyákot, alulról felülről, meg tudnátok nekem nézni? vagy csak mondani valami tippet,hogy miért nem működik? volt már valakinek ilyen gondja? a Válaszokat előre is köszönöm
Sajnos az ellenállások értéke nem látszódik ,de azt biztos jól raktad be,amit látni az jó helyen van.
Arra figyelj hogy a táp szimetrikus legyen,és ami a legfontosabb az az hogy a váltófeszültség vezetéke az jó helyen a transzformátor egyik ágán legyen. Mérd ki ezt a vezetéket ,mert ha ezen nem jön villany, vagy rossz helyen van akkor a relé nem húz meg. Valószínűleg itt lessz a gond.
A relé áram 12V/117 ohm = 0,1A (kerekítve). A 23V feszültségeséshez 23V/0,1A=230 ohm ellenállás szükséges. Válaszd a 220 ohm értéket.
Az ellenálláson keletkező hő 23Vx0,1A=2,3W. A tartós terhelés miatt 10W-os ellenállást ajánlok.
Akkor mardhat is benne a 220 Ohm. Holnap kipróbálom. Köszi.
Nem, ez az első, a tranyós változat, az szimmetrikus táphoz van.
Nem egészen értelek, az oldalankénti egyenfesz érzékelő részt levettem, a két 47k-nál, most csak a bekapcsolás késleltetésének elérése lenne a cél, de az a baj, hogy bekapcsoláskor azonal behuz a relé, egyébként 24v-os relét használok előtét ellenállással. (kb 500ohm)
Értve! A 2,2k-val soros dióda jól van beültetve?
Ellenőriztem igen, jó. Nem tudom, lehet hülye kérdés, nem a kondi rossz? Jó régi , nem volt még beültetve sosem, tehát régi de nem volt használva, másra nem tudok gondolni.
Köss voltmérőt a kondira, ha egyből felugrik rajta a feszültség akkor csere, ha pedig elfelejt kisülni akkor valami hibázik
Holnap ezzel fogom kezdeni. Köszi. Bár most gondolkozom, hogy ma megmértem feszültség alatt a kapcsain a feszültséget, és olyan 6v körül volt.
Szerk: Ez már beteges, holnap tiszta fejjel nekiállok.
A táp szimmetrikus, és a zöld vezetéken 23,7V váltót kap az áramkör....szóval itt nem hiszem hogy gond van:S pedig milyen jó lenne ha tudnám hogy mi a gáz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |